Untitled Goose Game Review – Ένα απολαυστικό φτερωτό φαινόμενο

Untitled Goose Game Review – Ένα απολαυστικό φτερωτό φαινόμενο

10 Ιανουαρίου 2020 16:44
Γυαλιά, καρφιά και πούπουλα!

Αν και τα παιχνίδια με ζώα δεν είναι κάτι που συναντούμε συχνά, κατά καιρούς έχουμε δει παιχνίδια με πρωταγωνιστή σκύλο, ποντικό, δελφίνι, σκίουρο, ακόμα και κατσίκα. Παιχνίδι με χήνα όμως είχαμε δει; Όχι! Αυτή την πρωτότυπη ιδέα λοιπόν σκέφτηκε το Αυστραλιανό indie στούντιο House House, όταν μέσω μιας φωτογραφίας του φασαριόζικου πτηνού που μοιράστηκε ένας υπάλληλος για πλάκα με τους συναδέλφους του, εμπνεύστηκαν την ιδέα να κάνουν ένα παιχνίδι με πρωταγωνίστρια μια χήνα!

Η αλήθεια είναι ότι το στούντιο έχει μια τάση προς τις παράξενες δημιουργίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρώτο πόνημά τους το 2016 με το όνομα Push Me Pull You, το οποίο κυκλοφόρησε για PC και PS4 και ήταν ίσως ότι πιο αλλόκοτο και διασκεδαστικό είχαν παρουσιάσει ποτέ, αφού αφορούσε ανθρώπους με κορμιά σαν λουκάνικα όπου προσπαθούσαν να βάλουν μια μπάλα στο στόχο μιας αρένας.

Η ασυνήθιστη ονομασία «Untitled Goose Game» ήταν μια επιλογή της τελευταίας στιγμής, όταν πήραν την απόφαση να δείξουν το 2017 ένα gameplay trailer, παρουσιάζοντας τη χήνα να ταράζει την ησυχία κάποιον χωρικών. Χάρη όμως στο αστείο και διασκεδαστικό του ύφος, έγινε απροσδόκητα viral, ωθώντας την Panic Inc να σπεύσει άμεσα, κλείνοντας συμφωνία με τους Αυστραλούς για το publishing και μάλιστα την Αυστραλιανή Κυβέρνηση να συγχρηματοδοτεί το όλο project.

Ως εκ τούτου, μιας και αμέσως αποτέλεσε τεράστια διαφημιστική επιτυχία, το ασυνήθιστο όνομα απλά.. τους κόλλησε και το συνόδεψε μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου και κυκλοφόρησε σε PC και Switch. Το παιχνίδι έκτοτε μεταφέρθηκε και στα PS4 και Xbox One, σημειώνοντας μέχρι το τέλος τους έτους πάνω από ένα εκατομμύριο πωλήσεις, σκαρφαλώνοντας μάλιστα στις πρώτες θέσεις των download charts για το Nintendo Switch σε Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική, ενώ η χήνα προκάλεσε χαμό και στα social media. Η τετραμελής -όλη κι όλη- ομάδα του House House, άντλησε έμπνευση από το Super Mario 64 και το Hitman, συνδυάζοντας στο gameplay stealth μηχανισμούς, προσθέτοντας άπλετο χιούμορ, αλλά αφήνοντας φυσικά τα όποια στοιχεία βίας απ’ έξω.

Το Untitled Goose Game τοποθετείται σε ένα ειδυλλιακό χωριό της Μεγάλης Βρετανίας, με τον παίκτη να έχει στον έλεγχό του μια χήνα, η οποία σκοπό έχει να κάνει την ημέρα των κατοίκων του κόλαση! Φυσικά το ενοχλητικό πτηνό έχει απώτερο σκοπό για όλο αυτό το μακελειό που θα προκαλέσει, όμως το ποιος είναι αυτός, είναι κάτι που πρέπει να το ανακαλύψετε μόνοι σας. Αναρωτιέστε πως γίνεται αυτό το παιχνίδι να έχει την οποιαδήποτε σχέση με τον καραφλό εκτελεστή, Agent 47, που είπαμε παραπάνω;

Δεν μοιάζει με αστείο; Αν το σκεφτήκατε καλά κάνατε, γιατί όντως η ομάδα ξεκίνησε το stealth gameplay ως αστείο, δημιουργώντας για πλάκα αποστολές με συγκεκριμένους στόχους, παρόμοιες με τις εκτελέσεις του Agent 47. Σε αντίθεση όμως με το Hitman και γενικά με τα περισσότερα stealth παιχνίδια, αντί ο χαρακτήρας μας να προσπαθεί να παραμείνει κρυμμένος, εδώ στόχος μας είναι να τραβήξουμε σκόπιμα το ενδιαφέρον των αντιπάλων, χωρίς ωστόσο να μας κάνουν τσακωτούς.

Για τον λόγο αυτό, η δομή που δημιούργησε η House House έχει να κάνει με μια ανά περιοχή λίστα (σαν να πηγαίνεις για ψώνια) με διάφορες σκανταλιές που πρέπει να φέρετε εις πέρας. Το πώς όμως θα τις κάνετε είναι κάτι που πρέπει να σκαρφιστείτε μόνοι σας και να βάλετε μπροστά την πονηριά σας. Πέρα από μερικά achievements δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός, πράγμα που πάει να πει πως το παιχνίδι σας δίνει όλο τον χρόνο που χρειάζεστε να χαλαρώσετε και να ανακαλύψετε τον κόσμο του.

Ως χήνα έχετε τη δυνατότητα να κράξετε, να σκύψετε, να τρέξετε, να κολυμπήσετε και να τινάξετε τα φτερά σας, μέσα από έναν εντελώς απλοϊκό μηχανισμό, κάτι που το κάνει ελκυστικό και προσβάσιμο σε όλες τις ηλικίες. Οι αποστολές διαφέρουν και αλλάζουν κάθε φορά που θα εισέρχεστε σε κάθε τμήμα του χωριού. Μόλις συμπληρώσετε την «to do» λίστα, αμέσως ξεκλειδώνουν και μερικές extra προαιρετικές αποστολές που φυσικά έχουν στόχο να σας κρατήσουν λίγο ακόμα στην περιοχή ή να επιστρέψετε αφού έχετε τερματίσει το παιχνίδι και να ασχοληθείτε μαζί τους. Οι αποστολές που θα κληθείτε να φέρετε εις πέρας έχουν να κάνουν με το να κλέψετε κάποια συγκεκριμένα αντικείμενα ή να αναγκάσετε τους χωρικούς να προβούν σε συγκεκριμένες πράξεις.

Το παιχνίδι δίνει όλα τα εργαλεία, τον χώρο, τα αντικείμενα, τις κινήσεις και τον χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να επισπεύσει την δημιουργικότητα και φυσικά την … πανουργία του. Μπορείς για παράδειγμα να κρύψεις σε κήπους κάποια αντικείμενα ή να κρυφτείς ο ίδιος, να τρέξεις ή να πας ύπουλα ξοπίσω τους και να τους κλέψεις κρυφά τις τσέπες ή ακόμα να προκαλέσεις επεισόδιο μεταξύ τους, αφήνοντάς τους μόνους τους να τσακώνονται όσο εσύ κάνεις τα δικά σου. Ομολογουμένως, αν και δεν του φαίνεται, το παιχνίδι προσφέρει άπλετη διασκέδαση, διαθέτει πολύ χιούμορ και γενικά θα περάσετε πολύ ευχάριστα μαζί του σε αυτές τις 3-4 ώρες που διαρκεί. Βέβαια αν κάποιος γνωρίζει τι πρέπει να κάνει το παιχνίδι, αυτό μπορεί να τελειώσει μέσα σε 1 με 2 ώρες το πολύ.

Προσωπικά αν και δεν βρίσκω τεράστιο ενδιαφέρον σε τέτοιου είδους παιχνίδια, η αλήθεια είναι ότι με το συγκεκριμένο πέρασα πολύ ευχάριστα, με χαλάρωσε μιας και δεν χρειάστηκε να καταναλώσω ιδιαίτερα φαιά ουσία, με διασκέδασε και γέλασα αρκετά. Ακόμα και το περπάτημα της χήνας να δει κάποιος, ειδικά όταν καταφέρνει και κλέβει ένα αντικείμενο τρέχοντας καμαρωτή-καμαρωτή, ενώ πίσω της επικρατεί πανικός, ένα χαμόγελο έστω θα του ξεφύγει.

Όπως το gameplay, το ίδιο απλοϊκά είναι και τα γραφικά, για το οποία υπεύθυνη είναι η Unity. Δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό και το ιδιαίτερο. Ωστόσο, νομίζω ταιριάζουν γάντι στο ύφος του παιχνιδιού και στο παλαιού τύπου καρτουνίστικο στυλ του. Κάποιο τεχνικό θέμα δεν εντόπισα, ίσα-ίσα που το παιχνίδι τρέχει εντελώς απροβλημάτιστα, χωρίς ίχνος glitch, bug ή πτώση στο framerate.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνουμε στην μουσική του παιχνιδιού, καθώς ο συνθέτης πολύ έξυπνα έχει γράψει νότες που ανάλογα με την κατάσταση που βρισκόμαστε μεταβάλλονται. Την περισσότερη ώρα βασικά δεν ακούμε κάτι, όμως όταν η χήνα μας μπει σε «stealth mode» ή την κυνηγούν, ο ήχος αλλάζει τόνο θυμίζοντας παλιές καλές κωμικές σειρές της τηλεόρασης. 

Συνοψίζοντας : Αν και με την πρώτη ματιά δεν του φαίνεται, το Untitled Goose Game είναι ένα indie παιχνίδι φαινόμενο. Μέσα από την απλότητά του σε όλους του τομείς, καταφέρνει χωρίς να ανακαλύπτει τον τροχό, να προσφέρει απλόχερα διασκέδαση, γέλιο και χαρά. Σίγουρα δεν είναι μια εμπειρία που πρέπει οπωσδήποτε να παίξει κάποιος, όμως αν κάνει το «λάθος» να ασχοληθεί, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τον κρατήσει κολλημένο στον καναπέ του ή να μην τον κάνει έστω να χαμογελάσει. Αναμφίβολα είτε ως διάλειμμα ανάμεσα στις μεγάλες κυκλοφορίες, είτε γιατί απλά θέλετε να χαλαρώσετε διασκεδάζοντας και μιας και προσφέρεται δωρεάν στους συνδρομητές του Xbox Game Pass, αξίζει χωρίς δεύτερη σκέψη να του δώσετε μια ευκαιρία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσετε υπέροχα.
Box Art
Tested on : Xbox One
Developer : House House
Publisher : Panic
Available for : PS4, Xbox One, PC, Switch
Release date : 17-12-2019