Stela Review –  Ένα μικρό, όμορφο ταξίδι…

Stela Review –  Ένα μικρό, όμορφο ταξίδι…

29 Οκτωβρίου 2019 11:26
Που αν και μικρό θα σας μαγέψει

Το Stela είναι ένα παιχνίδι το οποίο ίσως να μη γνωρίζετε. Πρόκειται για ένα 2D platformer, το οποίο μάλιστα έχει και μια δόση από horror στοιχεία που συμβάλουν -μερικές φορές- στη δημιουργία της ατμόσφαιράς του. Τον τίτλο συνέλαβε η SkyBox Labs, ένα στούντιο το οποίο ιδρύθηκε το 2011, με έδρα το Βανκούβερ. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με διάφορες εταιρίες όπως η Microsoft (κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα), η EA, αλλά και η GungHo. Μάλιστα, οι συντελεστές του συνεισφέρουν και σε ορισμένα σημεία στην ανάπτυξη του Halo: Infinite στο πλευρό της 343 Industries, ενώ έχουν δουλέψει και στο σύμπαν του Minecraft.

Το εν λόγω παιχνίδι, λοιπόν, είναι ένα νέο project για την ομάδα ανάπτυξης, το οποίο και δούλευαν παράλληλα με το επερχόμενο Halo. Τώρα, όσο γράφω αυτές τις γραμμές, είναι περίπου δώδεκα το βράδυ, έχω βάλει να παίζει στα ακουστικά το soundtrack του παιχνιδιού για να ζήσω ξανά λίγο ακόμη από αυτό το δίωρο ταξίδι που ολοκλήρωσα λίγες ώρες πριν. Το Stela σίγουρα δεν είναι για όλους, για εσάς όμως που ψάχνετε ένα παιχνίδι που να έχει έντονο άρωμα από Inside και Limbo (χωρίς να τα αγγίζει όμως δυστυχώς), θα βάλω τα δυνατά μου για να σας δώσω μια μικρή γεύση και να σας ταξιδέψω…

Το Stela μας εξιστορεί την ιστορία μιας κοπέλας, της οποίας δε μαθαίνουμε ποτέ το όνομά της (ίσως να ονομάζεται Stela ποιος ξέρει;) ντυμένη στα λευκά, καθώς ξυπνάει μέσα από μία σπηλιά και αρχίζει να εξερευνά έναν μυστηριώδη κόσμο γεμάτο ερείπια και…σκοτάδι, ενώ αυτός καταρρέει. Το πώς βρέθηκε εκεί, ποιός είναι ο σκοπός της, αλλά και οι στόχοι της, δε το μαθαίνουμε ποτέ, καθώς το παιχνίδι δεν σου δίνει ούτε ένα στοιχείο για να καταλάβεις έστω από τα συμφραζόμενα, εκτός από την αφήγηση του περιβάλλοντος που αφήνει να πλανώνται μερικά υπονοούμενα. Υπάρχουν κάποια hints τα οποία μπορείτε να δείτε παίζοντας και ξεκλειδώνοντας τα achievements του παιχνιδιού.

Ναι, καλά διαβάσετε κάθε περιοχή που περνάτε ή αν κάνετε κάτι σημαντικό ξεκλειδώνετε achievements και κυριώς από τις ονομασίες τους ίσως βγάλετε κάποια άκρη για το τι συμβαίνει, το σίγουρο όμως είναι πως ο κόσμος καταρρέει και πρέπει να κάνετε προσπάθειες για να μείνετε ζωντανοί. Είναι μια περιπέτεια, θα περάσετε από διάφορες περιοχές και θα συναντήσετε μοχθηρούς εχθρούς που θέλουν μόνο το κακό της ηρωίδας. Δεν έχει μεγάλη γκάμα από εχθρούς, αλλά ένας από αυτούς αποδεικνύεται πραγματικά τρομακτικός και πιστεύω πως η καρδιά σας θα χάνει έναν χτύπο της κάθε φορά που θα τον συναντάτε και θα πρέπει γρήγορα να σκεφτείτε το επόμενο βήμα σας. Για παράδειγμα, οι εχθροί που σας αναφέρω παραπάνω (εξαιρούνται οι ορδές μολυσμένων ποντικιών που κάποιες φορές με εκνεύρισαν) είναι κάτι τερατόμορφα τέρατα, ψηλά, με μακριά χέρια, κατάμαυρα και με το μόνο χρωματιστό που έχουν πάνω τους να είναι τα κίτρινα γυαλιστερά τους μάτια.

Το Stela έχει έντονο το stealth στοιχείο και θα πρέπει ανά πάσα ώρα και στιγμή αν σας εντοπίσει κάποιος αντίπαλος να κρυφτείτε και έπειτα να προχωρήσετε σιγά σιγά μέσα στο άγχος και τον πανικό για να μην χάσετε. Να πω εδώ πως δεν θα δείτε ποτέ game over, αφού το παιχνίδι έχει αρκετά καλά checkpoints που σας «βγάζουν» κοντά στο σημείο που χάσατε. Εκτός από τους stealth μηχανισμούς που ουσιαστικά δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα πέρα από αυτό που σας είπα παραπάνω, ο τίτλος έχει έντονο και το στοιχείο του κυνηγητού, ενώ στο ταξίδι σας θα βρεθείτε αντιμέτωποι και με διάφορα puzzles, τα οποία όμως δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία και θα κάνουν πιο ομαλή την ροή της περιπέτειάς σας.

Στον τίτλο δεν θα ακούσετε ούτε ένα διάλογο, αφού δεν υπάρχει κανένας για να μιλήσετε, καθώς πέρα από την βασική φιγούρα δεν θα συναντήσετε κανένα άλλο ανθρώπινο ον. Πέρα από το hide & seek του πράγματος, δύο ή τρεις φορές θα χρειαστεί να πάρετε έναν πύρινο δαυλό για να λύσετε γρίφους ή  να μπείτε σε κάποιου είδους πέρασμα συναντώντας εχθρούς, ενώ μπορείτε να τους αποσπάσετε την προσοχή, πετώντας μικρά βράχια-μεγάλες πέτρες προς άλλη κατεύθυνση. Αυτά όσον αφορά τους gameplay μηχανισμούς, αλλά και την ιστορία του Stela.

Κάθε σκηνικό που θα βρεθεί μπροστά σας έχει το δικό του ξεχωριστό στυλ, αλλά και τη δική του χρωματική παλέτα. Στο ταξίδι σας θα βρεθείτε σε σκούρα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων παλιών πόλεων, δασών, ερειπωμένων χώρων, αλλά και σε χιονισμένες εκτάσεις. Το art-style δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από πολλά πανέμορφα indies εκεί έξω. Μου άρεσε πολύ. Όλες οι «πίστες» φαίνεται πως φτιάχτηκαν με μεράκι και φαντασία και προσφέρουν ένα όμορφο συνολικό αποτέλεσμα. Ο ήχος για εμένα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού, καθώς σε ταξιδεύει κάθε στιγμή με έντονα «μαύρα» ambient κομμάτια που σε ανατριχιάζουν καθώς περιπλανιέσαι και προσπαθείς να κρατηθείς ζωντανός. Υπάρχουν βέβαια και μερικά πιο έντονα κομμάτια σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού που σου προκαλούν ένταση, όταν συμβαίνει κάτι πιο αξιοσημείωτο στο παιχνίδι. Να αναφέρω πως και η κάμερα ήταν μια χαρά και εκεί που έπρεπε έκανε τα δικά της «μαγικά κόλπα» με τα zoom in – zoom out να σου προσφέρουν εκπληκτικά πλάνα κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού.

Το Stela, για να είμαι ειλικρινής, δε γνωρίζω με ποια μηχανή γραφικών δημιουργήθηκε, αλλά αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως τα γραφικά του είναι πολύ καλά στο σύνολό τους (έπαιζα σε απλό Xbox One). Να τονίσω κάπου εδώ πως καθ’ όλη τη διάρκεια που ασχολήθηκα μαζί του, δεν συνάντησα κάποιο bug ή frame drop. Τα textures από την άλλη είναι αρκετά καθαρά και σε συνδυασμό με τους όμορφους φωτισμούς προσφέρουν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Συνοψίζοντας : Το Stela είναι ένα 2D platformer που δανείζεται εύλογα κάποιες ιδέες από τα διαμαντάκια που ακούνε στο όνομα Inside και Limbo (δυστυχώς η σύγκριση με αυτά τα παιχνίδια είναι αναπόφευκτη). Εν τέλει, είναι ένα όμορφο -μικρό όμως- ταξίδι. Στις περίπου δύο ώρες που διαρκεί θα ζήσετε μία μαύρη-αγχωτική περιπέτεια μιας κοπέλας που προσπαθεί να επιζήσει μέσα σε ένα μυστήριο κόσμο, χωρίς ανθρώπινη ζωή. Δυστυχώς το παιχνίδι δε σου δίνει πολλά στοιχεία για την ιστορία του και για το πως αυτός ο κόσμος έχει καταστραφεί. Αυτό που σας εγγυώμαι όμως είναι πως δε θα αφήσετε το χειριστήριο καθόλου και θα το «ρουφήξετε» σε ένα βράδυ, διότι πραγματικά θα χαθείτε σε αυτόν τον μυστήριο και απαρχαιωμένο κόσμο. <br /> <br />Τον τίτλο της SkyBox Labs, πέρα από την κονσόλα της Microsoft θα τον βρείτε και στις iOS συσκευές μέσα από την υπηρεσία Apple Arcade, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει και στο PC μέσα στο 2020. Πραγματικά αξίζει να του ρίξετε μια ματιά ειδικά αν σας αρέσουν τέτοιου είδους παιχνίδια. Το Stela είναι καλό, όχι όμως τέλειο, αλλά γιατί πάντα αναζητούμε το τέλειο; Η ομορφιά μερικές φορές υπάρχει και στο απλό, αν έχει δημιουργηθεί με μεράκι…
Box Art
Tested on : Xbox One
Developer : SkyBox Labs
Publisher : SkyBox Labs
Available for : Xbox One, iOS
Release date : 17-10-2019