Riverbond Review – Όταν το Minecraft συνάντησε το Diablo

Riverbond Review – Όταν το Minecraft συνάντησε το Diablo

27 Αυγούστου 2019 18:31
Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με όμορφο εικαστικό

Το Riverbond είχε ανακοινωθεί αρχικά το 2016 από την Cococucumber, η οποία είναι η ομάδα ανάπτυξης αλλά και ο publisher του παιχνιδιού. Τον τίτλο θα τον χαρακτήριζα ως ένα shoot-and-slash dungeon crawler παιχνίδι, με όμορφο εικαστικό που έχει άρωμα από τον «γίγαντα» που ακούει στο όνομα Minecraft, αλλά και από το Diablo της Blizzard.

Η ιστορία του ξεκινάει με την γέννησή μας από το Great River και σκοπός μας είναι να βρούμε τα Elder Spirits, τα οποία είναι αιχμάλωτα από μια σκοτεινή δύναμη. Ουσιαστικά αυτή είναι όλη η υπόθεση του Riverbond, κάθε κόσμος έχει την δική του μικρή ιστορία που κάνοντας quests και μιλώντας σε χαρακτήρες παίρνουμε μερικές πληροφορίες για τον κόσμο του παιχνιδιού. Ο τίτλος σου δίνει πολλά quests για να ολοκληρώσεις, ενώ διάφορα NPCs που βρήκα μου έδιναν πληροφορίες για τον συγκεκριμένο κόσμο που έχω επισκεφθεί και quests που έπρεπε να ολοκληρώσω, για να προχωρήσω στο boss της πίστας.

Ειδικά στην αρχή τα quests είναι πολύ απλά, παραδείγματος χάρη, στην πρώτη αποστολή από τον πρώτο κόσμο έπρεπε να μαζέψω 6 αυγά κοτόπουλου για να προχωρήσω. Μετά έπρεπε να εξολοθρεύσω μερικές φωλιές από καβούρια και να ελευθερώσω διάφορα αιχμάλωτα NPCs που βρίσκονταν φυλακισμένα. Το παιχνίδι είναι αρκετά επαναλαμβανόμενο κάτι που σε μερικά σημεία σε κουράζει, κάνοντας ουσιαστικά το ίδιο πράγμα αρκετές φορές ώσπου να πας στο τέλος της κάθε πίστας και να παλέψεις με το εκάστοτε boss.

Ο τίτλος αποτελείται από οκτώ διαφορετικούς κόσμους, με την διάρκεια του κάθε ένα να αγγίζει τα είκοσι με τριάντα λεπτά. Μετά από κάθε κόσμο βαθμολογείσαι με score, το οποίο ουσιαστικά δεν χρησιμεύει σε τίποτα, καθώς ούτε μπορείς να αναβαθμίσεις κάτι, αλλά ούτε να το χρησιμοποιήσεις κάπου. Το score υπάρχει για να παίζεις ξανά τις ίδιες πίστες και αν παίξεις καλύτερα να το αυξήσεις. Ο κάθε κόσμος έχει τα δικά του ξεχωριστά quests, κρυφές περιοχές που πρέπει να ανακαλύψεις και αρκετά μυστικά. Αν θέλετε μπορείτε να τα προσπεράσετε και να συγκεντρωθείτε μόνο στις κεντρικές αποστολές που σας δίνει το παιχνίδι, αλλά δεν θα το πρότεινα, καθώς μπορείτε να βρείτε πολλά κρυφές στολές και όπλα. Να σημειωθεί πως υπάρχει η δυνατότητα για co-op μέχρι και τέσσερις παίκτες, αλλά δυστυχώς είναι μόνο local και δεν υπάρχει η δυνατότητα για online.

Το Riverbond έχει πολύ όμορφα γραφικά που θυμίζουν παλιές εποχές των 16-bit, με άρωμα από Minecraft και LEGO που δένουν με ένα όμορφο αποτέλεσμα. Αρκετά έξυπνο και επίσης όμορφο βρήκα και το εικαστικό του τίτλου, το οποίο είναι από τα δυνατά του χαρτιά, με εκπληκτικά τοπία όπως μικρά και μεγάλα μπουντρούμια, κοιλάδες, χιόνια, έρημο και διάφορα άλλα. Μάλιστα, ο τίτλος έχει και αμέτρητα skins και κάθε φορά που αλλάζετε περιοχή μπορείτε να εξοπλίσετε τον χαρακτήρα σας με όποιο εσείς θέλετε. Ανάμεσά τους τα tacos (ναι, μπορείτε να παίξετε σαν tacos), μπέικον, χαριτωμένα ανθρωπάκια και ζωάκια. Ένα θετικό είναι η συνεργασία της Cococucumber με διάφορους γνωστούς indie developers, φέρνοντας διάφορους χαρακτήρες από γνωστά παιχνίδια στον τίτλο, όπως τον “Kid” από το Bastion ή τον Shovel Knight από το ομώνυμο παιχνίδι. Ο πρωταγωνιστής μας ουσιαστικά δεν «υπάρχει» αλλά αυτό που κάνει το Riverbond να ξεχωρίζει είναι πως δίνεται ζωή στο εκάστοτε skin και “on the fly” ζωντανεύει στην οθόνη μας και παίρνουμε τον έλεγχό του.

Στο Riverbond απουσιάζει παντελώς κάποιο skill tree που πραγματικά όταν παίζεις dungeon crawler παιχνίδι είναι και αυτό που σε εθίζει και θέλεις συνέχεια να δοκιμάζεις νέους μεθόδους προσέγγισης και να πειραματιστείς με νέα skills και επιλογές. Ο εξοπλισμός του παίκτη μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα τα γούστα του και με το τι όπλα θέλει να παίξει εκείνη την στιγμή. Πάντα ξεκινάμε με δύο όπλα, το απλό σπαθί και ένα range πιστόλι. Στο inventory έχουμε πέντε θέσεις, στις οποίες μπορούμε να εξοπλίσουμε ότι όπλο επιθυμούμε. Όπλα βρίσκουμε από διάφορα σεντούκια στον χάρτη και πιστέψτε με θα βρείτε αμέτρητα καθώς περιπλανιέστε στους όμορφους κόσμους του παιχνιδιού. Τα όπλα είναι ποικίλα και χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, τα double weapons που παραδείγματος χάρη μπορείτε να κρατάτε δύο μαχαίρια ή δύο ξύλα με καρφιά, τα swords που είναι γρήγορα και κάνουν ικανοποιητικό damage, τα βαριά και αργά όπλα που κάνουν το περισσότερο damage στο παιχνίδι, τα τύπου spears που βαράνε περισσότερο ευθεία τους εχθρούς κάνοντας καλό damage, καθώς και τα range για να επιτίθεστε από απόσταση.

Επίσης μπορείτε να βρείτε από κατάνα μέχρι και πιο ευφάνταστα όπλα, όπως ένα πιστόλι που πετάει…μέλισσες. Πραγματικά, το παιχνίδι έχει αμέτρητα όπλα και θα σας πάρει αρκετή ώρα για να τα δοκιμάσετε όλα. Πέρα από το οπλοστάσιο, το dodge για να αποφεύγετε διάφορες κινήσεις δηλώνει το παρών, ενώ με το RB-R1 του μοχλού ο παίκτης μπορεί να πηδήξει ψηλά κάνοντας AOE damage στους τριγύρω εχθρούς. Ο κάθε τύπος όπλου διαθέτη και μια «σούπερ κίνηση» που κρατώντας το X ή το τετράγωνο αν παίζετε σε PS4 φορτώνει το όπλο, κάνοντας περισσότερη ζημιά. Να μην ξεχάσω να αναφέρω πως Game Over δεν θα δείτε ποτέ στο παιχνίδι, αν χάσετε πάντα ξεκινάτε από την αρχή της πίστας ή αν βρείτε τα διάφορα banners (checkpoints) συνεχίζετε από εκεί. Οι εχθροί στο Riverbond έχουν ποικιλία και θα δείτε από φίδια, σκορπιούς, σκελετούς, παπαγάλους μέχρι και ψάρια, πραγματικά δεν έχω κανένα παράπονο πάνω σε αυτό το κομμάτι.

Όμορφη βρήκα και την μουσική του τίτλου που κλείνοντας το παιχνίδι σου μένει υποσυνείδητα η μελωδία, ενώ με το που ξεκινάμε κάθε chapter ακούμε διάφορα απαλά και μελαγχολικά ambient κομμάτια. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι πιο έντονες μουσικές στα boss fights με το κάθε ένα αφεντικό να έχει ξεχωριστή μουσική επένδυση. Κάθε κόσμος έχει διάφορα mini bosses ενώ ο τελικός προορισμός του εκάστοτε quest είναι να σκοτώσουμε το τελικό αφεντικό της πίστας.

Η δυσκολία του παιχνιδιού δεν είναι και τόσο ισορροπημένη, αλλά σε γενικά πλαίσια είναι αρκετά εύκολο το παιχνίδι, καθώς απευθύνεται κυρίως σε μικρές ηλικίες. Σε μερικά σημεία ωστόσο είναι λιγάκι εκνευριστικό καθώς ανεβαίνει απότομα το επίπεδο δυσκολίας, χαλώντας την εμπειρία και είμαι σίγουρος ότι θα εκνευρίσει και εσάς αν θέλετε απλά να παίξετε το παιχνίδι με τον μικρό σας αδερφό/η ή το παιδί σας που δεν έχει εμπειρία στα παιχνίδια και απλά θέλετε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τον τίτλο ένα απόγευμα σε co-op.

Συνοψίζοντας : Το Riverbond είναι ένα αξιολάτρευτο παιχνίδι, με αρκετό περιεχόμενο όσον αφορά τα όπλα, τα skins, τους εχθρούς και τις πίστες. Ωστόσο είναι αρκετά επαναλαμβανόμενο από την αρχή μέχρι το τέλος και χωρίς να διαθέτει κάποιο skill tree ή διάφορες αναβαθμίσεις που χαρακτηρίζουν συνήθως τα dungeon crawler παιχνίδια. Μετά από έξι περίπου ώρες που ασχολήθηκα μέχρι και να δω τους τίτλους τέλους, αυτό που μου έμεινε ήταν η όμορφη μουσική του, το γλυκό εικαστικό του και το αρκετά διασκεδαστικό local co-op που διαθέτει. Προτείνω τον τίτλο κυρίως σε όσους ψάχνουν κάποια co-op εμπειρία για να περάσουν το χρόνο τους.
Box Art
Tested on : Xbox One
Developer : Cococucumber
Publisher : Cococucumber
Available for : PS4, Xbox One, PC
Release date : 09-06-2019