Unruly Heroes Review

Unruly Heroes Review

19 Φεβρουαρίου 2019 11:12
Ένα συναρπαστικό ταξίδι εμπνευσμένο από τη Κινέζικη μυθολογία

Το Unruly Heroes μας έρχεται από τη Magic Design. Ένα νεοσύστατο ανεξάρτητο Γαλλικό στούντιο αποτελούμενο από πρώην εργαζόμενους της Ubisoft που στο παρελθόν είχαν δουλέψει πάνω σε διάφορα παιχνίδια της εταιρίας όπως τα Rayman, Assassin's Creed, Prince of Persia, Valiant Hearts και Splinter Cell. Το Unruly Heroes είναι η πρώτη τους προσπάθεια και πρόκειται για ένα άκρως διασκεδαστικό 2D platformer με βαριά αισθητική Rayman, το οποίο παίζεται μέχρι τετραπλό co-op. Βασίζεται σε combo beat ’em up μηχανισμούς όπως το παλιό 2D Prince of Persia και στο light puzzling. Μπορεί εύλογα τα παιχνίδια αυτά να είναι η πηγή έμπνευσής του, όμως το Unruly Heroes δεν είναι μια απλή απομίμηση. Δε φέρνει φυσικά καμία επανάσταση στο είδος, όμως υπάρχουν αρκετά στοιχεία που του δίνουν τη δική του μοναδικότητα κάνοντάς το να δείχνει φρέσκο.  

Το Unruly Heroes αποτελεί την re-imagined εκδοχή της πιο διάσημης Κινεζικής νουβέλας «Journey tο the West», η οποία χρονολογείται κάπου στον 16ο αιώνα και μοιάζει λίγο πολύ με τη δική μας «Οδύσσεια». Αφορά ένα βουδιστή μοναχό, ο οποίος ταξιδεύει στη δύση παλεύοντας στη πορεία με μυθολογικούς θεούς και δαίμονες, ώστε να ανακτήσει τους χαμένους ιερούς παπύρους και να επιστρέψει στη πατρίδα του ύστερα από πολλές δοκιμασίες και βάσανα. Το παιχνίδι παίρνει επίσης στοιχεία από την animated σειρά Legends of the Monkey King (η οποία βασίστηκε κι αυτή πάνω στο Journey to the West) χρησιμοποιώντας ως έναν από του τέσσερεις χαρακτήρες του τον ίδιο τον Monkey king. Οι χαρακτήρες ωστόσο δεν είναι ακριβείς αναδημιουργίες.

Η Magic Design εμπλούτισε την παρέα με επιπλέον χαρακτήρες, επιλέγοντας παράλληλα να αλλάξει την τροπή της ιστορίας, φέρνοντας έτσι έναν αρχαίο μύθο σε πιο σύγχρονα -για τις ανάγκες του παιχνιδιού- μέτρα. Έτσι στο σύμπαν του Unruly Heroes όπου για αιώνες ο κόσμος βρισκόταν υπό την ευλογία του ιερού παπύρου σε πλήρη αρμονία, οι σκοτεινές δαιμονικές δυνάμεις τάραξαν την ειρήνη σκίζοντας το πάπυρο και σκορπώντας τα κομμάτια του σε διάφορα βασίλεια του κόσμου, που το κάθε ένα το φυλάει ένας φοβερός δαίμονας. Οι τέσσερεις ήρωές μας ενώνουν τις δυνάμεις τους και το ταξίδι για τη σωτηρία του κόσμου ξεκινά.

Το platforming στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού είναι τυπικό. Οι παίκτες πηδούν από πλατφόρμα σε πλατφόρμα, αποφεύγουν ποικίλες παγίδες και λύνουν στην πορεία μερικά εύκολα περιβαλλοντολογικά puzzles ώστε να συνεχίσουν παρακάτω. Εκτός από ορισμένες special δυνάμεις που έχει ο καθένας ξεχωριστά, δεν υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα ή νέα στοιχεία που θα δώσουν κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί σε άλλα παιχνίδια του είδους. Ωστόσο όλοι οι χαρακτήρες δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες. Κάποιοι για παράδειγμα πηδούν ψηλότερα από τους άλλους και κάποιοι έχουν πιο δυνατές επιθέσεις. Κάποιοι είναι πιο αποτελεσματικοί σε κοντινές μάχες και κάποιοι μάχονται καλύτερα σε απόσταση. Ο κάθε χαρακτήρας έχει το ρόλο του και οι ικανότητες όλων είναι απαραίτητες για να τη πρόοδο του παιχνιδιού. Η Magic Design πολύ έξυπνα οδηγεί τον παίκτη που θα ασχοληθεί μόνος να παίξει με όλους τους χαρακτήρες αλλάζοντας on the fly από τον έναν στον άλλον με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά δίνει και τη δυνατότητα σε μια παρέα να φανούν όλοι χρήσιμοι και να έχουν ενεργό ρόλο μέσα στο παιχνίδι. Έτσι είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο το Unruly Heroes δε γίνεται ποτέ βαρετό και δίνει τη χαρά της συμμετοχής σε όλους. Κάτι που συνεπώς το κάνει πολύ φιλικό και ευχάριστο στα παιδιά.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι είναι και εύκολο. Όσο περνά ο χρόνος το παιχνίδι δυσκολεύει όλο και περισσότερο και ως γνήσιο παράγωγο του Rayman, θα χρειαστεί σε σημεία ταχύτητα, συγχρονισμό και αστραπιαία αντανακλαστικά. Ειδικά δε στο τέλος του κάθε κόσμου που συναντάμε τα bosses, το παιχνίδι γίνεται αρκετά απαιτητικό και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρχει καλή συνεννόηση ειδικά αν παίζεται σε co-op. Επιπλέον όσο περισσότεροι παίκτες παίζουν τόσο ανεβαίνει και ο βαθμός δυσκολίας του παιχνιδιού. Μην έχετε δηλαδή αυταπάτες ότι τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα με παρέα. Το καλό είναι ότι δε θα αποτύχετε επειδή δεν έχετε μάθει καλά τις ιδιαιτερότητες των χαρακτήρων. Το παιχνίδι αποτελείται από τέσσερεις διαφορετικούς κόσμους και συνολικά έχει 29 πίστες. Στο τέλος του κάθε κόσμου θα σας περιμένει και ένα boss το οποίο είναι ο φύλακάς του. Τα bosses είναι ευφάνταστα και το κάθε ένα απαιτεί διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης. Η μάχη με αυτά αποτελείται από τρία επίπεδα και οι παίκτες θα πρέπει κάθε φορά να ψάξουν να βρουν τον τρόπο αντιμετώπισής τους και τις αδυναμίες τους.

Οι μάχες με τα bosses είναι συναρπαστικές, έχουν αρκετή πρόκληση αλλά ποτέ δε γίνονται άδικες, γιατί βασίζονται στη στρατηγική και στο skill του παίκτη. Το button mashing που συνήθως χαρακτηρίζει αυτού του είδους τα παιχνίδια μπορεί να βρίσκει εφαρμογή στους απλούς εχθρούς τις περισσότερες φορές, αλλά στα bosses είναι επικυρωμένο συμβόλαιο θανάτου. Φυσικά οι ιδιαιτερότητες του κάθε χαρακτήρα και συνεπώς η συνεργασία που λέγαμε μεταξύ τους, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και εδώ. Ποικιλία υπάρχει και στους υπόλοιπους εχθρούς, οι οποίοι επιτίθονται από αέρα, νερό, γη και φωτιά. Οι απλές επιθέσεις των ηρώων μοιάζουν μεταξύ τους και αποτελούνται από light, heavy και ranged attacks. Όσους περισσότερους εχθρούς κατατροπώνουν τόσο θα γεμίζει η μπάρα της super δύναμης, η οποία τους επιτρέπει να εξαπολύουν φαντασμαγορικές και παντοδύναμες επιθέσεις. Ωστόσο η μπάρα αυτή δε γεμίζει γρήγορα. Η χρήση της λοιπόν εφιστά τη προσοχή και πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση, γιατί όταν πραγματικά θα χρειαστεί δεν θα είναι διαθέσιμη.

Το Unruly Heroes χρησιμοποιεί ένα περίεργο σύστημα checkpoint. Από άκρη σε άκρη της πίστας υπάρχουν κάποια σημεία που μπορούμε να κάνουμε χειροκίνητα (και μόνο) checkpoint. Σε κάθε πίστα υπάρχουν διασκορπισμένα κάποια «διαμαντάκια» τα οποία μαζεύουμε καθώς προχωράμε. Για να μας επιτρέψει το παιχνίδι να κάνουμε checkpoint θα πρέπει κάθε φορά πριν φτάσουμε σε εκείνο το σημείο να έχουμε μαζέψει 50 τέτοια «διαμαντάκια». Αν δεν τα έχουμε μαζέψει απλά δε μπορούμε να κάνουμε checkpoint. Θα πρέπει (αν το επιτρέπει η πίστα) να γυρίσουμε πίσω και να συγκεντρώσουμε αυτά που υπολείπονται. Μέχρι τη μέση του παιχνιδιού δεν είχα πάρει χαμπάρι την ύπαρξη αυτού του συστήματος, γιατί μέχρι εκείνη την ώρα τα μάζευα αν όχι όλα τουλάχιστον τα απαιτούμενα εύκολα. Όταν όμως αργότερα το παιχνίδι έγινε πιο απαιτητικό, ειδικά σε επίπεδα που απαιτούν ταχύτητα και άλματα ακριβείας, μοιραία κάποια μου ξέφυγαν και συνεπώς δεν μπορούσα να ενεργοποιήσω το checkpoint.

Αυτό με εκνεύρισε λίγο γιατί όταν έχεις περάσει μια «κόλαση» τρέχοντας πανικόβλητος ενώ σε κυνηγά ένα ποτάμι λάβας το οποίο απαιτεί να κάνεις γρήγορα άλματα και να κρεμιέμαι από πλατφόρμα σε πλατφόρμα, είναι λίγο άδικο να σε υποχρεώνει μετά αν χάσεις να το επαναλάβεις όλο αυτό επειδή δε μάζεψες τα διαμαντάκια για checkpoint. Βέβαια να πω την αλήθεια δεν μου έτυχε αυτό το πρόβλημα πολλές φορές, αλλά λίγες και… καλές ωστόσο που με ενόχλησαν.

Αυτό όμως που με ενόχλησε περισσότερο απ’ όλα είναι ότι το παιχνίδι ακολουθεί την αδιανόητη «μόδα» του αποκλειστικά τοπικού co-op. Πραγματικά θεωρώ μεγάλο μείον την απουσία του online. Αυτό το «θέλουμε οι παίκτες να βιώσουν την εμπειρία δίπλα-δίπλα στον καναπέ» ειλικρινά δεν την καταλαβαίνω. Δώστε την επιλογή και αφήστε τον παίκτη να αποφασίσει τι θέλει. Ευτυχώς βέβαια για τους κατόχους PS4 που υπάρχει η λύση του Share play και μπορούν να παίξουν έτσι online το παιχνίδι. Η Magic Design θα μπορούσε κάλλιστα να το χρησιμοποιήσει γιατί στο extra mode «Player vs Player» που υπάρχει στο κεντρικό μενού και μάχονται όλοι οι ήρωες σε μια αρένα αλά light Smash Bros, εκεί επιτρέπει το online.

Επιπλέον κάτι ακόμα που ο παίκτης πρέπει να γνωρίζει και μπορεί επίσης να είναι εκνευριστικό είναι το σύστημα με τις ζωές των ηρώων. Κάθε φορά που ένας χαρακτήρας πεθαίνει το πνεύμα του αρχίζει μετά από λίγο να αιωρείται στον χώρο με τη μορφή φούσκας. Προκειμένου, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε ξανά τον παίκτη αυτόν θα πρέπει να τη μαζέψουμε. Το εκνευριστικό της υπόθεσης είναι ότι η φούσκα αυτή μπορεί είτε από περιβαλλοντολογικούς παράγοντες είτε από τις επιθέσεις των bosses να σπάσει και ο χαρακτήρας να μείνει εκτός μέχρι να τελειώσει η μάχη ή μέχρι το επόμενο checkpoint.

Επιπλέον η φούσκα δεν πηγαίνει προς τον παίκτη ώστε να τον διευκολύνει λίγο, αλλά πρέπει ο παίκτης να πάει προς αυτή. Αυτό κάνει ακόμα πιο ζόρικη τη μάχη με τα bosses κυρίως γιατί εκτός όλων των άλλων ο παίκτης έχει και το επιπλέον άγχος της φούσκας. Ο όποιος εκνευρισμός ωστόσο, κακά τα ψέματα είναι υποκειμενικός. Άλλον μπορεί να τον αποτρέψει και άλλον να τον ιντριγκάρει, κάνοντάς τον να το δει ως πρόκληση. Το σίγουρο είναι πάντως πως το Unruly Heroes κρατά τις ισορροπίες στο σύνολό του και διασκεδάζει. Πετυχαίνει πλήρως το στόχο του κι αξίζει τη προσοχή σας.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι καλογυαλισμένα, καρτουνίστικα και φέρουν πολύ σε αυτά των πρόσφατων Rayman. Ο σχεδιασμός των επιπέδων είναι λεπτομερής, ευφάνταστος και ποικιλόμορφος, κάνοντας εμφανές το μεράκι και τη δουλειά που έχουν αφιερώσει οι δημιουργοί. Οι μηχανισμοί τρέχουν σαν καλολαδωμένη μηχανή χωρίς ίχνος τεχνικών προβλημάτων. Ο ήχος δεν έχει κάτι να πει. Απλά έχει το ανατολίτικο στιλ που ταιριάζει στο ύφος του παιχνιδιού και εξυπηρετεί με τα κατάλληλα στα σημεία που χρειάζεται peaks σε ένταση και σε αγχωτικές στιγμές.

Συνοψίζοντας : Το Unruly Heroes είναι το πρώτο πόνημα ενός νέου στο χώρο studio, το οποίο αποτελείται από μια ομάδα που δούλεψε σε αρκετά platform (και όχι μόνο) παιχνίδια της Ubisoft. Η επιρροή από το Rayman είναι εμφανής, αλλά αυτό δεν είναι διόλου κακό. Το παιχνίδι δε φέρνει καμία επανάσταση στο είδος, όμως υπάρχουν αρκετά στοιχεία που του προσδίδουν μοναδικότητα και το κάνουν να δείχνει φρέσκο. Όπως όλα τα παιχνίδια αυτού του είδους έχει αρκετή πρόκληση, είναι δύσκολο (ειδικά μετά τη μέση) και απαιτεί αν το παίξετε co-op καλή συνεργασία. Επίσης είναι τεράστιο σε μέγεθος και θα σας απασχολήσει αρκετές…μέρες. Η απουσία του online co-op ωστόσο θεωρώ πως είναι μεγάλο μειονέκτημα και κάποια στιγμή οι δημιουργοί πρέπει να αφήσουν τον παίκτη μόνο του να αποφασίσει τι θέλει. Παρόλα αυτά το παιχνίδι για το είδος που ανήκει πετυχαίνει το στόχο του και παρά το μικρό εκνευρισμό σε κάποια μικρά θέματα που έχουν να κάνουν με το σύστημα επανάκτησης των ζωών και του checkpoint, καταφέρνει να διασκεδάσει. Αν θέλετε επομένως ένα άκρως διασκεδαστικό και προκλητικό co-op platformer στα ίχνη του Rayman, τότε δεν πρέπει να το προσπεράσετε.
Box Art
Tested on : Xbox One
Developer : Magic Design Studios
Publisher : Magic Design Studios
Available for : PS4, Xbox One, Switch, PC
Release date : 19-02-2019