Call of Duty: Advanced Warfare Havoc - Review

Call of Duty: Advanced Warfare Havoc - Review

12 Φεβρουαρίου 2015 05:10
Τα zombies επέστρεψαν και φόρεσαν τα Exo Suits

Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι τα DLC packs σε παιχνίδια, όπου το multiplayer μετράει κατά 80%, λειτουργούν ως εργαλεία "πριζώματος" των fans για να συνεχίζουν να παίζουν, χωρίς να λογαριάσουν φυσικά το κόστος που του αναλογεί. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Havoc DLC του Call of Duty Advanced Warfare, το οποίο είναι το πρώτο εκ των τεσσάρων μεγάλων επιπρόσθετων πακέτων που θα περιέχει το Season Pass. Με κόστος €14.99 λαμβάνετε τέσσερις ολοκαίνουργιους χάρτες, το συνεργατικό mode Exo Zombies και δυο όπλα.

Σαφώς και το Season Pass απευθύνεται στους multiplayer παίκτες του Call of Duty αλλά έχει και μια μικρή δόση πλοκής με το Exo Zombies, περισσότερα για αυτό παρακάτω. Καταρχάς, πριν ξεκινήσω να γράφω αναλυτικά για τους χάρτες, να πω ότι ήταν ευχάριστο που προστέθηκε ειδική Havoc Playlist, όπου μπορούσα να παίξω μόνο με τους χάρτες του DLC. Ξεκινώντας από αυτόν που μου άρεσε λιγότερο, ο χάρτης Urban βασίζεται σε ένα σκηνικό φουτουριστικής πόλης και ενδείκνυται για μάχες κλειστού τύπου –close quarters για τους πιο ειδικούς. Τον βρήκα τον πιο αδιάφορο γιατί η έκτασή του και η αρχιτεκτονική του δεν σου δίνει την ώθηση να χρησιμοποιήσεις το κυριότερο στοιχείο του online του Advanced Warfare που είναι τo Exo Suit. Τα στενά δωμάτια, οι κοντοί διάδρομοι και γενικά η αρένα μοιάζει με ένα κουτί που χωρίστηκε σε δυο επίπεδα και δύο κτίρια, απλά για να υπενθυμίζουν στον παίκτη ότι υπάρχει και το verticality. Βρήκα ότι ακολουθώντας τη run n' gun τακτική τα έβγαζα πέρα καλύτερα από ότι χρησιμοποιώντας τις αλτικές ικανότητες του Exo Suit.

Ο Drift από την άλλη είχε ένα άρωμα Modern Warfare 3 διότι το σκηνικό του βασίζεται σε ένα χιονοδρομικό κέντρο, με ένα μικρό εμπορικό κέντρο που κοιτάει την κεντρική πλατεία, όπου λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες συγκρούσεις –ιδιαίτερα γύρω-γύρω από το καρουζελ. Μπορώ να πω, όμως, ότι λόγω της μεγάλης έκτασής σου, της παράξενης και ανισόρροπης σχεδίασής του και περισσότερο ότι κάποια σημεία της ήταν νεκρά από κόσμο, τον βαρέθηκα αρκετά γρήγορα.

Προχωρώντας στον Sideshow, βλέπουμε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο για κλόουν που σου δίνει την αίσθηση ότι το επισκέφτηκε το Freak Show του American Horror Story. Ανατριχιαστικοί clown, παρατημένα παιχνίδια λουνα παρκ και μουχλιασμένα διαμερίσματα  δίπλα σε έναν αμερικάνικο αυτοκινητόδρομο, συνθέτουν το σκηνικό του χάρτη. Ο Sideshow έχει μέρη τα οποία κανένα τους δεν μένει ανενεργό και στατικό. Παντού γίνονται μάχες ανάλογα με την έκταση του χώρου. Για παράδειγμα στον βάλτο παραμονεύουν snipers, όπως συμβαίνει και λιγότερο συχνά στις σκεπές του μοτέλ. Το σημείο στη μέση με τα φορτηγά είναι κατάλληλο για πιο κοντινές συγκρούσεις, ενώ το πάρκινγκ του μοτέλ όπου κοιτάει τα σπίτια και τις σκεπές ενδείκνυται για μεσαίας και μακρινής απόστασης συρράξεις. Επί της ουσίας είναι ο πιο ισορροπημένος χάρτης του Havoc διότι προσφέρει όλων των ειδών τις συρράξεις, αρκετά ανοιχτό χώρο και σωστό σχεδιασμό για τα Exo Suit.

Ο τέταρτος και τελευταίος, ο Core, είναι ο χάρτης που βρήκα ως τον ομορφότερο, καλύτερα σχεδιασμένο και αρκετά ευφάνταστο ως προς τις μάχες που μπορούν να γίνουν σε αυτόν. Μπορούσα να ακολουθήσω απροβλημάτιστα run n' gun τακτική, το exo suit ήταν απαραίτητο μιας και η δομή ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα για να σκαρφαλώνω στις όποιες υψηλές επιφάνειες είχε, πρόσφερε πάλι μάχες όλων των ειδών (κλειστής-μεσαίας-μακρινής προσέγγισης) και η έκτασή της επίσης δεν ήταν και άσχημη. Ακόμη, μου τράβηξε το ενδιαφέρον με τα τεράστια τσιμεντένια κτίσματα και τον πυρηνικό αντιδραστήρα στη μέση μιας ερήμου, ενώ οι χρυσαφί αποχρώσεις που κυριαρχούσαν αναδείκνυαν τα όμορφα γραφικά του τίτλου.

Το κερασάκι στην τούρτα, όμως, είναι αν μη τι άλλο η –επι πληρωμή- επιστροφή των Zombies στο Advanced Warfare, διότι ενώ ήταν ένα δωρεάν mode στα προηγούμενα Call of Duty, εδώ είναι απαραίτητη η αγορά του Havoc DLC. Η Sledgehammer για να φτάσει τα production values στα ύψη επιστράτευσε κάποια πρωτοκλασάτα ονόματα του Hollywood για να πρωταγωνιστήσουν στην μικρή πλοκή του Exo Zombies mode. Οι John Malkovich, Bill Paxton, Rose McGowan (Paige στις Μάγισσες) και ο Jon Bernthal (The Walking Dead), χαρίζουν τις φωνές, τα πρόσωπα και τις υποκριτικές ικανότητες και φτιάχνουν μια απολαυστική τετράδα που ακούγεται συνεχώς να πετάει κλισεδίστικες ατάκες και έξυπνους αστεϊσμούς βγαλμένους από B movie για έφηβους, όπως φυσικά προέρχεται και το υποτυπώδες «σενάριο» του mode.

Έχω την εντύπωση ότι το επίπεδο όλο συνοψίζεται στην φράση που ξεστομίζει ο John Malkovich στο intro του Exo Zombies: “I fucking hate the Atlas Corporation”. Πάραυτα με ασφάλεια μπορώ να πω ότι είναι εξίσου απολαυστικά με άλλες εμφανίσεις του mode, αφού πρόκειται για την ίδια συνταγή που απλά προστέθηκε η μεταβλητή «Exo Suit”. Σαν mode οι αλλαγές που φέρει απλά αποτελούν «reskin» παλαιότερων Zombies mode και οι πιο ουσιαστικές παρουσιάζονται στα ίδια τα zombies, τα οποία έχοντας φορέσει τα Exo Suits έχουν γίνει άκρως επικίνδυνα, πιο γρήγορα και πιο δυνατά, απαιτώντας από εμένα να μένω συνεχώς σε κίνηση.

Όχι πως αυτό δεν είναι απαιτούμενο στο Zombies mode, το αντίθετο μάλιστα, απλώς χρειαζόταν να χρησιμοποιώ τα exosuit και το σχεδιασμό της πίστας για να εκμεταλλευτώ το αβαντάζ που προσφέρει το verticality του χάρτη. Αυτό που με απογοήτευσε εδώ είναι πως υπάρχει μόνο ένας χάρτης, κάτι που πιθανώς να κάνει αρκετούς να βαρεθούν σχετικά γρήγορα.

Συνοψίζοντας : Ως σύνολο το DLC δεν είναι κακό και σίγουρα οι φανατικοί -στους οποίους απευθύνεται άλλωστε- θα έχουν αρκετό περιεχόμενο για να τους εμπλουτίσει την multiplayer εμπειρία με αποκορύφωμα το αρκετά διασκεδαστικό και "άμυαλο" –με την καλή έννοια- Exo Zombies mode. Οπότε με βάση το παραπάνω κριτήριο μόνο κούφια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η προσθήκη του. Όλοι οι υπόλοιποι, ακόμη και αυτοί που γλυκοκοιτάτε το Exo Zombies, καλύτερα να το προσπεράσετε εντελώς, είτε να περιμένετε το επόμενο DLC που ίσως προσθέσει και έναν επιπλέον χάρτη, γιατί αλλιώς δεν αξίζει τα €14.49 του πορτοφολιού σας.
Box Art
Tested on : Xbox One
Developer : Sledgehammer Games
Publisher : Activision
Available for : PC, PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360
Release date : 2015-01-27
Tags: