Diablo 3: Reaper of Souls Ultimate Evil Edition Review

Diablo 3: Reaper of Souls Ultimate Evil Edition Review

22 Αυγούστου 2014 02:38
Όλη η Diablo 3 εμπειρία, σε ένα πακέτο...

Και εκεί που η Blizzard άκουγε κονσόλα και σφύριζε ανέμελα, πλέον έχει πάρει φόρα και έχει μπει για τα καλά στην εν λόγω αγορά. Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα παιχνίδια της εταιρίας ανήκουν σε κατηγορίες που ήταν ανέκαθεν διαδεδομένες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πράγμα που έκανε το χειριστήριο μίας οικιακής κονσόλας, πραγματική πρόκληση. Όπως και να το κάνουμε, η αμεσότητα του keyboard-mouse συνδυασμού σε αυτού του είδους τα παιχνίδια, δε μπορεί να επιτευχθεί στο 100% μέσα από το αρκετά πιο περιορισμένο controller. Η ιστορία έδειξε πως το Diablo III, που το είδαμε πέρυσι στα Xbox 360 και PS3, όχι απλά ήταν «playable» στις κονσόλες, αλλά έφτασε πολύ κοντά σε αυτό που απολάμβαναν οι PC gamers –αναφέρομαι πάντα στα του χειρισμού.

Πριν λίγους μήνες, το Diablo III γνώρισε το πρώτο του μεγάλο expansion pack με την ονομασία «Reaper of Souls», ένα πακέτο που βελτίωσε αισθητά την εικόνα που είχε η gaming βιομηχανία για το τρίτο μέρος της δημοφιλούς dungeon-crawler action RPG σειράς. Ουσιαστικά, η Blizzard με το Reaper of Souls έκανε τα αυτονόητα, αυτά δηλαδή που δεν έπρεπε να είχε κάνει με το αρχικό Diablo III (βλέπε Auction House). Προσωπικά, όντας απογοητευμένος από το πολυαναμενόμενο sequel, δεν περίμενα και πολλά από το expansion. Ωστόσο, απεδείχθη τίμιο. Με τους PC gamers να το χαίρονται εδώ μήνες, οι κάτοχοι των κονσολών περιμένουν εναγωνίως την έλευση του Reaper of Souls στα δικά τους οικιακά συστήματα. Αυτό πραγματοποιείται μέσω του Diablo III: Reaper of Souls Ultimate Evil Edition –όντως, πολύ σατανικός τίτλος! Στα γραφεία των Unboxholics έφτασε η Xbox One έκδοση του παιχνιδιού, η οποία εμένα προσωπικά με έβγαλε ασπροπρόσωπο.

 

Ουσιαστικά, η Blizzard με το Reaper of Souls έκανε τα αυτονόητα, αυτά δηλαδή που δεν έπρεπε να είχε κάνει με το αρχικό Diablo III

Πρακτικά, η Ultimate Evil Edition, περιέχει όλο το Diablo III περιεχόμενο, εξ’ ου και το «ultimate» του πράγματος. Συγκεκριμένα, ο παίκτης με την αγορά του τίτλου έχει πρόσβαση στο αρχικό Diablo III και στο Diablo III: Reaper of Souls, μαζί με όλα τα νέα updates και χαρακτηριστικά που εισήγαγε το δεύτερο στο franchise. Εν τάχει, το Reaper of Souls προσθέτει ένα ολοκαίνουργιο κεφάλαιο (Act V) στο κύριο campaign του παιχνιδιού, το Crusader class, ανεβάζει το level cap στο 70, ενσωματώνει νέο Legendary loot, νέες επιλογές crafting και, φέρνει το Adventure mode, το οποίο κατ’ εμέ, αποτελεί και το highlight του expansion.

 

Στην Ultimate Evil Edition, όμως, υπάρχουν και πράγματα που συναντάει ο παίκτης για πρώτη φορά, όπως το Apprentice mode και το Nemesis System, τη δυνατότητα δηλαδή να σταλούν τέρατα στον κόσμο φίλων και φυσικά το συνεργατικό παιχνίδι σε τοπικό επίπεδο. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω πως υποστηρίζεται και η μεταφορά των αρχείων save από το Xbox 360 ή το PS3, στα Xbox One και PS4. Το ευχάριστο είναι πως υφίστανται «cross-brand» συνθήκες, δηλαδή μπορείτε να μεταφέρετε το save σας από οποιαδήποτε «παλιά» έκδοση (Xbox 360 ή PS3) σε οποιαδήποτε «νέα» έκδοση (Xbox One ή PS4). Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε πως για να έχετε πρόσβαση στο νέο περιεχόμενο του Reaper of Souls, απαιτείται η ολοκλήρωση των πρώτων τεσσάρων Acts του Diablo III -λογικό μιας και πρόκειται για το πέμπτο Act της ιστορίας.

Δε ξέρω το κατά πόσο μπορεί να ικανοποιήσει τους «επαγγελματίες» παίκτες, αλλά εμένα, που είμαι ένας «θνητός» παίκτης των Diablo, ο χειρισμός μέσω του controller του Xbox One, με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο.

Εκείνο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το πόσο όμορφα και ομαλά έχει προσαρμοστεί ο χειρισμός στο controller της κονσόλας. Μη έχοντας ασχοληθεί με τις εκδόσεις του Xbox 360 και PS3, παρά μόνο με την PC έκδοση, τόσο του Diablo III, όσο και του RoS, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το πόσο άψογη δουλειά έχει γίνει στο συγκεκριμένο τομέα από τους ανθρώπους της Blizzard. Δε ξέρω το κατά πόσο μπορεί να ικανοποιήσει τους «επαγγελματίες» παίκτες, αλλά εμένα, που είμαι ένας «θνητός» παίκτης των Diablo, ο χειρισμός μέσω του controller του Xbox One, με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο. Σε όλα αυτά, θα ήθελα να προσθέσω και την επίσης πολύ καλή τροποποίηση του user interface, το οποίο προσαρμόστηκε εξαιρετικά στις συνθήκες του νέου τρόπου χειρισμού. 

Περνώντας στα τεχνικά, προσωπικά δεν είμαι και ο μεγαλύτερος θαυμαστής της μηχανής γραφικών του Diablo III. Θεωρώ πως εκτός από το πολύ ενδιαφέρον εικαστικό, το παιχνίδι θα μπορούσε να είναι σε πολλούς σχετικούς τομείς καλύτερο. Παρόλα αυτά νομίζω θα σας καλύψω λέγοντας πως αυτό που είδα στο Xbox One είναι πανομοιότυπο με αυτό που έβλεπα πριν μήνες στην έκδοση του Reaper of Souls στο PC, την οποία και «έτρεχα» στον Η/Y μου σε max settings. Επιπλέον, μνεία πρέπει να γίνει και για τους απίστευτα μικρούς χρόνους φόρτωσης, κάτι που σίγουρα επηρεάζεται από τα πολλά GBs που εγκαθίστανται όταν το blu-ray του παιχνιδιού μπει στο tray της κονσόλας.

Συνοψίζοντας : Γενικότερα, πρόκειται για ένα υπερπλήρες πακέτο του Diablo III, το οποίο δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από την έκδοση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η Blizzard έχει κάνει τόσο καλή δουλειά στην προσαρμογή του χειρισμού στα controllers των κονσολών, στον τεχνικό τομέα και στη μεταφορά της Diablo εμπειρίας γενικότερα, που νομίζω πως κάνουν την Ultimate Evil Edition μία πολύ τίμια πρόταση για την περίοδο που διανύουμε.
Box Art
Tested on : Xbox One
Developer : Blizzard
Publisher : Activision
Available for : PC, PS3, PS4, One, X360
Release date : 2014-01-01