OlliOlli - Review

OlliOlli - Review

23 Μαρτίου 2015 14:01
Θα το παίξουν όμως όλοι;

Καθώς προσπαθώ να καταλάβω τι σημαίνει OlliOlli και πως ήρθε στους δημιουργούς του η φαεινή ιδέα να το βαφτίσουν με αυτό το όνομα, ας πω δύο λόγια για τον τίτλο μιας και οι προσπάθειες ανεύρεσης της σημασίας του ονόματός του απέτυχαν παταγωδώς. Το OlliOlli είναι ένας skateboard τίτλος ανεπτυγμένος από την Roll7 που κυκλοφόρησε αρχικά για το PlayStation Vita τον Ιανουάριο του 2014. Το παιχνίδι αρχικά προοριζόταν για iOS συσκευές (κινητά, tables), κάτι που τελικά δεν έγινε. Ο λόγος; Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο δημιουργός του παιχνιδιού John Ribbins, συζητώντας με το δημιουργό του Velocity, του είπε το λόγο για τον οποίο έδωσε το παιχνίδι του στην Sony.

Τελικά ο Ribbins αποφάσισε να δείξει τον τίτλο του στον Shahid Ahmad, Senior Business Development Manager της Sony Computer Entertainment Europe και εκείνος επέλεξε να κυκλοφορήσει το παιχνίδι κατευθείαν στο Vita και όχι σε iOS, αφενός επειδή ο τίτλος του κίνησε το ενδιαφέρον και αφετέρου επειδή οι μοχλοί κατεύθυνσης του Vita θα πρόσθεταν περισσότερες επιλογές στο gameplay του OlliOlli. Έπειτα το OlliOlli κυκλοφόρησε σε όλες τις πλατφόρμες, με το Wii U και το Xbox One να το προσθέτουν τελευταία στη βιβλιοθήκη τους.

Ο τίτλος απευθύνεται σε γενικές γραμμές, για να μην πω απόλυτα, στους λάτρεις και γνώστες του skateboard. Πιστεύω πως πολύ δύσκολα, αν κάποιος δεν συγκαταλέγεται στις δύο κατηγορίες που ανέφερα παραπάνω, θα ασχοληθεί αρκετά με το παιχνίδι της Roll7. Εκτός από τη θεματολογία του, είναι και αρκετά απαιτητικό στον τομέα του gameplay και είναι σίγουρο πως θα “σπάσει τα νεύρα” αρκετών αντί να τους διασκεδάσει. Το OlliOlli διαθέτει δισδιάστατα επίπεδα και ένα πολύ βασικό σύστημα ελέγχου. Χρησιμοποιώντας μόνο το πλήκτρο "Α", τα triggers και τον αριστερό αναλογικό μοχλό, ο παίκτης προσπαθεί να συνδυάσει διάφορα κόλπα, να τα εκτελέσει όσο γίνεται καλύτερα αλλά και να προσγειωθεί σωστά, περισυλλέγοντας όσους περισσοτέρους πόντους μπορεί.

Κάθε επίπεδο έχει πέντε επιτεύγματα για να εκτελέσετε και αφού ολοκληρωθεί, ξεκλειδώνει ένα νέο, δυσκολότερο. Πτώση σε οποιοδήποτε σημείο μέσα σε κάθε επίπεδο υποχρεώνει τον παίκτη να ξεκινήσει το εκάστοτε επίπεδο από την αρχή. Αν και το gameplay και οι μηχανισμοί του OlliOlli μοιάζουν απλοϊκοί και ευκολονόητοι, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Μπορεί οι κινήσεις και οι χειρισμοί να είναι σε γενικές γραμμές εύκολοι, αλλά πολύ δύσκολα οι κινήσεις που κάνουμε με τον μοχλό μετατρέπονται επιτυχώς σε κίνηση μέσα στο παιχνίδι.

Πολλές φορές πάτησα απολύτως σωστά και συγχρονισμένα τα πλήκτρα που χρειαζόταν, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα ο χαρακτήρας να κυλίεται με τα μούτρα στο έδαφος. Αυτό μπορώ να πω πως είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα του παιχνιδιού, μιας και η δυσκολία σε γενικές γραμμές είναι θέμα υποκειμενικό. Δεν ξέρω αν στις άλλες κονσόλες τα πράγματα είναι διαφορετικά, αλλά στο Wii U το πρόβλημα είναι αισθητό.

Τα OlliOlli περιλαμβάνει πέντε κόσμους, που ο καθένας περιέχει πέντε εύκολες πίστες (Amateur) και πέντε σαφώς πιο προχωρημένες (Pro), οι οποίες ξεκλειδώνουν όταν επιτύχετε και τους πέντε στόχους που θέτει η κάθε πίστα. Αν όχι, απλώς θα περάσετε στην αμέσως επόμενη Amateur πίστα.

Γενικά το περιεχόμενο είναι αρκετά πλούσιο αν αναλογιστούμε και τη δυσκολία που προσφέρει ο τίτλος. Επίσης να προσθέσουμε, πως οι λειτουργίες στο gamepad περιορίζονται στις βασικές, χωρίς κάποια ιδιαίτερη καινοτομία πέρα από το χειρισμό του menu με την οθόνη αφής του χειριστηρίου.

Συνοψίζοντας : Το OlliOlli δεν είναι για όλους και ας περιέχει στο όνομα του το “όλοι”, για να κάνουμε και το λογοπαίγνιο. Απευθύνεται στους λάτρεις και φανατικούς fans του skateboarding και όχι σε αυτούς που ψάχνουν μερικές ώρες ξέγνοιαστου gameplay. Δυστυχώς, η μη σωστή ανταπόκριση των χειρισμών, η δυσκολία και η θεματολογία του, αυτομάτως το κατατάσσουν σε μία κατηγορία που αναφέρεται σε συγκεκριμένο και περιορισμένο κοινό, το οποίο ξέρει ήδη ότι θα το απολαύσει.
Box Art
Tested on : Wii U
Developer : Roll7/ Curve Digital
Publisher : Roll7/ Curve Digital
Available for : Wii U, 3DS, PS3/4, PC, Xbox One/ 360
Release date : 2015-03-05
Tags: