Final Fantasy X/X-2 HD Remaster - Review

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster - Review

20 Ιουλίου 2015 08:43
Μία ανανεωμένη και βελτιωμένη συγκίνηση

Τα Final Fantasy αποτελούν σίγουρα μία από τις σημαντικότερες και πιο ευχάριστες gaming εμπειρίες της ζωής μου. Οι εμπνευσμένοι χαρακτήρες, η εκπληκτική ιστορία που έχει το καθένα να διηγηθεί με πρωταγωνιστικό ρόλο το συναίσθημα, το “βαθύ” σύστημα μάχης του και τα mechanics του συνεργάζονται όλα μαζί και φέρουν ως αποτέλεσμα μία αξιοσημείωτη και “έντονη” εμπειρία η οποία χαράζεται βαθιά μέσα στο μυαλό κάθε παίκτη, αποτελώντας μέτρο σύγκρισης με κάθε JRPG το οποίο κυκλοφορεί στην αγορά.

Ποτέ δεν πίστευα πως ύστερα από τόσα χρόνια θα είχα την ευκαιρία να ξαναζήσω την εμπειρία του PlayStation 2 πιο ανανεωμένη από ποτέ και όλο αυτό, σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε απαυδήσει με την όλη κατάσταση των Remasters, τα οποία πολλαπλασιάζονται με ανησυχητικούς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες. Έτσι, το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι το αν αξίζει κάποιος να προβεί στην αγορά ενός ξεπερασμένου τίτλου, ο οποίος έχει δεχτεί μερικές βελτιώσεις, ενώ, για όσους θυμούνται, το παραπάνω πακέτο έκανε την κυκλοφορία του για το PlayStation 3 και PS Vita στις 21 Μαρτίου 2014. Στο παρακάτω κείμενο θα σας μεταφέρω την εμπειρία μου με την ανανεωμένη έκδοση του παιχνιδιού και θα προσπαθήσω να σας δώσω την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.

Έχουμε και λέμε, Final Fantasy X/ X-2 HD Remaster. Η Square Enix συνεχίζει τον βομβαρδισμό με αγαπημένους τίτλους του παρελθόντος, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία στους fans και μη να εισέλθουν στον κόσμο του Yoshinori Kitase, με ορισμένες βελτιώσεις. Η εταιρία μπορεί να αποκαλεί την παραπάνω κίνηση για την επανακυκλοφορία του τίτλου ως “χρυσή”ευκαιρία για τους κατόχους στο PS4, όμως, εγώ το αποκαλώ ανήσυχο πνεύμα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Εφόσον μιλάμε για το Final Fantasy X/ X-2, σφάλμα θα ήταν να μην κάνουμε μία μικρή αναφορά στην ιστορία και την πλοκή του παιχνιδιού. Τόσο το Final Fantasy X, όσο και το Final Fantasy X-2, αποτελούν μέχρι και σήμερα ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της σειράς. Βέβαια, για να επιτευχθεί αυτό, το χεράκι τους έβαλαν όλοι οι τομείς του παιχνιδιού. Το ταξίδι των χαρακτήρων για να την μάχη τους ενάντια στο Sin είναι γεμάτο δράση, αγωνία και τέλος, δράμα, καθώς το σενάριο του τίτλου θα καταφέρει να συγκινήσει μέχρι και τους πιο σκληροτράχηλους εκεί έξω. Μία φανταστική ιστορία η οποία μένει μέχρι και σήμερα βαθιά χαραγμένη στο μυαλό μου.

Στην συνέχεια έχουμε το gameplay. Το turn-based σύστημα μάχης του τίτλου παραμένει εύκολο στο χειρισμό, αλλά ταυτόχρονα “βαθύ”, καθώς λάθος κινήσεις μπορούν να σας οδηγήσουν σχετικά εύκολα στο Game Over screen, ενώ η έξυπνη χρήση της μαγείας και των επιθέσεων θα σας ανταμείψουν. Για να υπάρξει βέβαια αυτό το επίπεδο δυσκολίας, θα πρέπει να έχετε προχωρήσει αρκετά στο παιχνίδι (τουλάχιστον 20 ώρες). Όπως στα περισσότερα Final Fantasy παιχνίδια, έτσι και σε αυτά, εντυπωσιακά βρίσκω τα Aeons, ή αλλιώς Summons. Δεν σας κρύβω ότι μέχρι και σήμερα, σε κάθε μάχη, παρακαλούσα και περίμενα με αγωνία ώστε να αντιμετωπίσω ένα δυνατό εχθρό, για να έχω αν θέλετε την “δικαιολογία” να επικαλεστώ οποιοδήποτε από τα Aeons τα οποία είχα διαθέσιμα εκείνη την στιγμή.

Μέχρι και σήμερα θεωρώ πως το σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί ο τίτλος για την αναβάθμιση ικανοτήτων των παικτών ονόματι «Sphere Grid», είναι εξαιρετικό από κάθε πλευρά. Η όλη αναβάθμιση παραμένει απλή, χωρίς να μπερδεύει τον παίκτη, προσπαθώντας σε κάθε του βήμα να του εξηγήσει με απλά λόγια την λειτουργία του. Αξίζει να αναφέρω, πως  καθ' όλη τη διάρκεια ενασχόλησής μου με τον τίτλο, κάθε φορά που έπρεπε να αναβαθμίσω τους χαρακτήρες μου, σχημάτιζα ένα μικρό χαμόγελο στο πρόσωπό μου, καθώς είχα την περιέργεια ακόμη και τώρα, στο ποια είναι η καλύτερη στρατηγική την οποία θα πρέπει να ακολουθήσω για τους χαρακτήρες μου.

Μετά την μικρή αναφορά στην ιστορία, το gameplay και το Sphere Grid, έφτασε η στιγμή για τον πραγματικά αριστουργηματικό τομέα που φτάνει το Final Fantasy X/ X-2 HD Remaster στην κορυφή, ο τομέας της μουσικής. Τα μαγευτικά κομμάτια του Nobuo Uematsu για το Χ και τα κομμάτια του Noriko Matsueda και Takahiko Eguchi για το X-2, συνεχίζουν να συνοδεύουν ακόμη τους τίτλους και παραμένουν καλύτερα από ποτέ, έχοντας την ιδιότητα να επηρεάζουν έντονα το συναίσθημα του παίκτη, από την δράση στη χαρά, από την αγωνία στο φόβο και από τον φόβο στο δράμα. Επιπροσθέτως, στο Remaster σας δίνεται η δυνατότητα εναλλαγής της μουσικής, από τα original κομμάτια που γνωρίσαμε το 2002 για το X και το 2004 για το X-2, στα arranged.

Τέλος, έχουμε τον τομέα των γραφικών. Όπως έχω πει και στο παρελθόν, ο οπτικός τομέας ενός παιχνιδιού, κατ’ εμέ, είναι ο λιγότερo σημαντικός. Όπως και να έχει, οι ρίζες του PlayStation 2 παραμένουν ακόμη μέχρι και σήμερα κάτι παραπάνω από εμφανείς, όμως, η Square Enix, για να τιμήσει την κυκλοφορία του τίτλου στα next-gen μηχανήματα, πραγματοποίησε πληθώρα βελτιώσεων στα μοντέλα των χαρακτήρων, τεράτων, όπως επίσης και σε κάποια NPCs. Καμία απόπειρα βελτίωσης δεν έγινε επίσης και στον τομέα του lip syncing, το οποίο με τα δεδομένα της σημερινής εποχής, είναι παρωχημένο. Επομένως, για μία ακόμη φορά, υπάρχει μηδαμινή εκμετάλλευση της δύναμης των κονσολών, καθώς η εταιρία θα μπορούσε σύμφωνα με τα παραπάνω να αφιερώσει πολύ περισσότερο χρόνο, με σκοπό ένα καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα.

Συνοψίζοντας : Το Final Fantasy X/ X-2 HD Remaster αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο πακέτο για όποιον έχει χάσει την ευκαιρία να ασχοληθεί με τον εν λόγω τίτλο, χάρις το δυναμικό και έξυπνο gameplay, τον αριστουργηματικό τομέα της μουσικής και τέλος, τη δυνατή και συγκινητική ιστορία. Παρόλα αυτά, το εν λόγω πακέτο δε νομίζω πως θα καταφέρει να κερδίσει τους gamers που έχουν στην κατοχή τους το PlayStation 3 αντίτυπο, καθώς δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο, εκτός από ελάχιστες βελτιωμένες αναλύσεις. Τώρα, όπως ανέφερα παραπάνω, για όποιον έχει χάσει  την ευκαρία να ασχοληθεί με τους δύο τίτλους τότε σίγουρα το HD Remaster αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή αγοράς, την οποία δε θα μετανιώσει κανείς. Οι υπόλοιποι, συνδέστε το PS3 σας και κάντε ακόμη ένα ταξίδι στη Spira.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Square Enix
Publisher : Square Enix
Available for : PS4
Release date : 2015-05-15
Tags: