Batman: Arkham Knight - Review

Batman: Arkham Knight - Review

01 Ιουλίου 2015 09:15
Η επιστροφή του Σκοτεινού Ιππότη

Η Gotham σκοτεινιάζει και προβλέπεται μια πολύ μεγάλη νύχτα καθώς γιορτάζεται το Halloween. Έχει πιάσει ψιλόβροχο και το κρύο κάνει αισθητή την παρουσία του, ενώ ο κόσμος καταφεύγει σε κλειστούς χώρους μαγαζιών για ένα ζεστό καφέ. Ο αστυνομικός που μόλις τελείωσε τη βάρδια του μπαίνει στο αμερικάνικου τύπου εστιατόριο της γειτονιάς όπου συχνάζει και σερβίρεται "ένα από τα συνηθισμένα". Ένας από τους πελάτες του μαγαζιού τον πλησιάζει και του υποδεικνύει τη δουλειά του μιλώντας για κάποιον άγνωστο στη γωνία που καπνίζει παράνομα σε κλειστό χώρο. Ο αστυνομικός, εξαντλημένος μετά από όλη την κούραση της ημέρας, σπεύδει να μιλήσει στον καπνιστή και μετά... το χάος. Τερατόμορφοι άνθρωποι έχουν ξεπεταχτεί από κάθε γωνιά του εστιατορίου και σκοτώνουν τους πάντες, ενώ αποκαλύπτεται πως ο Scarecrow ετοιμάζεται για ακόμη μια φορά να εξαπλώσει το χάος σε ολόκληρη την πόλη μέσω της νέας εφεύρεσής του, την τοξίνη φόβου. Η πόλη εκκενώνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και οι μόνοι που περιπλανώνται πλέον στους δρόμους της Gotham είναι οι συμμορίες εγκληματιών και οι λιγοστές συγκριτικά δυνάμεις της αστυνομίας με ηγέτη τους τον James Gordon. Οι πιθανότητες επιβίωσης φαίνεται να στερεύουν καθώς όλο και περισσότερα όργανα του νόμου πέφτουν νεκρά από τα πυρά των κακοποιών, ωστόσο ένα τελευταίο σημάδι ελπίδας ξεπροβάλλει στα σύννεφα της Gotham. Είναι το σύμβολο μιας νυχτερίδας, ο σκοτεινός ιππότης.

Η σειρά Batman: Arkham συνεχίζεται, με το Arkham Knight να αποτελεί το τελευταίο μέρος και τα γεγονότα του να διαδραματίζονται λίγο μετά το Batman: Arkham City. Η Rocksteady βαδίζει στα ίδια μονοπάτια με τις προηγούμενες δημιουργίες της, έχοντας αυτούσιο τον κορμό του gameplay, προσθέτοντας όμως μερικά πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά, δίνοντας στον τίτλο μια πνοή ανανέωσης. Καταρχάς, θέλω να ξεκαθαρίσω πως ο τίτλος δοκιμάστηκε στο PS4, οπότε τα οποιοδήποτε ευτράπελα με την έκδοση των PC δε θα επηρεάσει την τελική μου γνώμη. Ο τίτλος τρέχει ομαλότατα στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, με ανάλυση 1080p και χωρίς να συναντήσω κανένα glitch ή crash κατά την ενασχόλησή μου με αυτόν.

Τα γραφικά είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητικά, σαφώς βελτιωμένα από την προηγούμενη κυκλοφορία, με όμορφα και λεπτομερή textures, αντανακλάσεις, βροχή που φαίνεται τέλεια ακόμα και πάνω στη στολή του Batman, με το πιο εντυπωσιακό όλων όμως να είναι το πολύ καλό draw distance. Τις στιγμές όπου ο Batman πετάει σε μεγάλο υψόμετρο και έχει την Gotham "πιάτο", το μάτι μου μπορούσε να διακρίνει τα πάντα, από κτήρια μέχρι και μικρές neon πινακίδες. Στη δύναμη του τεχνικού τομέα φυσικά, βοηθάει η έλλειψη πληθυσμού, αφού για άλλη μια φορά η Gotham, αν και με περισσότερη ζωή από τα προηγούμενα παιχνίδια, είναι πολύ αραιοκατοικημένη (με εξαίρεση τους εγκληματίες), με το άλλοθι της προαναφερθείσας εκκένωσης. Στα της μουσικής, το πεντάγραμμο είναι ταιριαστό με αυτό που παρουσιάζεται στον παίκτη, έχει μερικές αξιόλογες προσθήκες, όχι όμως κάτι που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη. Σε γενικές γραμμές όμως η μουσική και ο ήχος είναι σε υψηλά επίπεδα.

Το παιχνίδι συνεχίζει να ακολουθεί την open-world τακτική, με το μέγεθος του χάρτη να ξεπερνάει κατά πολύ αυτόν του Arkham City, κάτι που προσδίδει ένα αίσθημα ελευθερίας, ειδικά με τον ασταμάτητο και απροβλημάτιστο χειρισμό πτήσης στους ουρανούς της Gotham City. Η μουσική δίνει μια μεγαλύτερη βαρύτητα στη γενικότερα αποπνικτική και υγρή ατμόσφαιρα της Gotham, ενώ τα sound effects και το voice acting παραμένουν στα υψηλά επίπεδα των περασμένων τίτλων με την κατάλληλη γραφικότητα και υπερβολή που χαρακτηρίζει έναν κόσμο γεννημένο από κόμικ.

Το στιβαρό gameplay που γνωρίσαμε από το πρώτο κιόλας Batman και επηρέασε μια πλειάδα παιχνιδιών της κατηγορίας του, δίνει και πάλι την παρουσία του. Παίρνοντας μέρος σε τσακωμούς με ορδές από “κακά παιδιά”, ο Batman έχει ένα δικό του τρόπο να τους κατατροπώνει με χτυπήματα και αποκρούσεις ασταμάτητης ροής, χάρις στις πολεμικές τέχνες και τα gadgets τεχνολογικής αιχμής που έχει εξοπλιστεί, με πολλά νέα ή παλιά combos που κάνουν τις μάχες καθαρή κινηματογραφική διασκέδαση χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Τα upgrades έχουν μεγάλη ευελιξία, και αυτή τη φορά δεν περιορίζονται μόνο στον Batman αλλά και στο όχημά του, για το οποίο όμως θα αναφέρω περισσότερα παρακάτω.

Μία νέα προσθήκη, που ενθαρρύνει κυρίως το stealth στο παιχνίδι, δίνει τα λεγόμενα fear takedowns, με τα οποία ρίχνουμε αναίσθητους πολλούς εχθρούς απανωτά σε slow motion πριν καταλάβουν την παρουσία του Batman. Ευχάριστη νότα επίσης προσδίδει το γεγονός πως σε σημεία του παιχνιδιού έχουμε και μερικούς συμμάχους, την Catwoman, τον Nightwing και τον Robin, όπου παλεύουν στο πλάι του σκοτεινού ιππότη και δίνεται επιλογή για εντυπωσιακές dual-combo επιθέσεις που βγάζουν knockout τους αντιπάλους, ενώ μπορούμε ακόμα και να χειριστούμε τον εν λόγω ήρωα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Το detective mode, αλλά και όλος ο εξοπλισμός που έχει διαθέσιμο ο Batman, δίνουν πραγματικά την εντύπωση ότι δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος detective. Βρέθηκα στη θέση να εξερευνώ σκηνές εγκλήματος με τεχνολογίες που κανείς δεν θα είχε τολμήσει να φανταστεί, να βρίσκω δακτυλικά αποτυπώματα, κρυπτογραφημένα μηνύματα, να hackάρω τα πιο επικίνδυνα όπλα ή καλά κλειδωμένα συστήματα, παίρνοντας πολλές φορές μέρος σε ένα μεγαλύτερο γρίφο, κάτι που ο τίτλος έχει σε αφθονία και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλά δουλεμένοι και αρκετά έξυπνοι. Το detective mode επίσης μου έδωσε πολλές φορές την επιλογή να σαρώσω όλη την περιοχή που σκοπεύω να “χτυπήσω” και να βρω το δικό μου τρόπο για να εισχωρήσω στις βάσεις των κακοποιών, γνωρίζοντας πλέον ακριβώς τι έχω να αντιμετωπίσω. Επειδή τα περισσότερα από αυτά είναι ήδη γνώριμα από τα προηγούμενα παιχνίδια, έστω κι αν είναι πλέον βελτιωμένα, δε θα σταθώ άλλο σε αυτά.

Θα προχωρήσω σε κάτι νέο, κάτι που πολλοί ζητούσαν και ανυπομονούσαν να δοκιμάσουν και είναι το σημαντικότερο νέο χαρακτηριστικό του Batman: Arkham Knight. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά του παιχνιδιού, κάνει τη θεαματική του εμφάνιση ο πιστός μεταλλικός σύντροφος του σκοτεινού ιππότη, το batmobile. Με μια μηχανή που βρυχάται σαν το πιο ανήμερο θηρίο, με πολλά κιλά μέταλλο που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του και εξοπλισμένο περισσότερο από 3 tanks μαζί, αποτελεί την τέλεια προστασία του Batman όσο περιφέρεται στους αφιλόξενους πλέον δρόμους της Gotham City. Συνοδευόμενο από εκρηκτικά cinematics κάθε φορά που ο Batman εισέρχεται ή εκτοξεύεται από αυτό, το batmobile κάνει αδιαμφισβήτητα μια πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση, έχοντας στο οπλοστάσιό του δύο διαφορετικά modes.

Το πρώτο είναι το pursuit mode που τρέχει σε ιλιγγιώδεις ταχύτητες και στην κυριολεξία ισοπεδώνει κάθε εμπόδιο που βρίσκει στο δρόμο του, κάτι που ευτυχώς καλύπτει τον δικαιολογημένα βαρύ χειρισμό του ώστε να μην κολλάει σε γωνίες και αντικείμενα που μπορεί να συναντήσει. Το δεύτερο είναι το battle mode όπου παίρνει τη μορφή tank, σε πολύ πιο αργές ταχύτητες πλέον αλλά πιο ευέλικτο χειρισμό με στροφές 360 μοιρών και εξοπλισμένο φυσικά με βαρύ πυροβολικό (όπου προστίθενται ακόμα περισσότερα κάνοντας upgrade το όχημα), ενώ επιπρόσθετο έχει και ένα grappling winch που με την ιπποδύναμή του “ξηλώνει” ολόκληρους τοίχους και γέφυρες για να φτιάχνει ράμπες και να συνεχίσει το δρόμο του.

Ο χειρισμός του batmobile δε γίνεται μόνο κατά την εισχώρηση του Batman σε αυτό, αλλά μπορεί να γίνει και με τηλεχειριστήριο από απόσταση, κάτι που πολλές φορές δίνει τη λύση σε διάφορους γρίφους ή βγάζει τον σκοτεινό ιππότη από δύσκολες καταστάσεις, με dual combos όπως ακριβώς και με τους φιλικούς χαρακτήρες που προαναφέρθηκαν. Και ενώ όλα παρουσιάζονται ρόδινα με αυτό το τρομερά αιμοβόρο όχημα και περίμενα να έχω ένα απίστευτο προτέρημα απέναντι στους κακοποιούς της Gotham κυνηγώντας απλά συνηθισμένα αμάξια... βρέθηκα να ανταλλάσσω πυρά με υπερσύγχρονα tanks. Ίσως να μη με ενοχλούσε το ότι είχα να αντιμετωπίσω αυτά τα παράλογα τοποθετημένα οχήματα υπό άλλες συνθήκες, αλλά η Rocksteady αποφάσισε πως πρέπει να μετατρέψει την πόλη σε πεδίο μάχης και να έχω συχνά – πυκνά υποχρεωτικές συγκρούσεις με τα εν λόγω tanks σε μονίμως επαναλαμβανόμενα patterns.

Έτσι, ενώ το batmobile μπαίνει με έναν επικό τρόπο στο gameplay του παιχνιδιού και με άπειρες δυνατότητες, μετά από μερικές ώρες ενασχόλησης με έκανε να νιώθω ότι προτιμώ να πετάω ελεύθερος πάνω από την πόλη, παρά να αναγκαστώ για ακόμη μια φορά να κλειστώ μέσα σε 4 μεταλλικούς τοίχους και να πάω να βομβαρδίσω τους “κακούς” ή να κάνω μερικούς χαζούς αγώνες δρόμου που μου βάζει ο γνωστός μας Riddler. Για να μην υπερβάλλω όμως, υπάρχουν και αρκετές ωραίες αποστολές κυνηγητού ή γρίφων με το batmobile που προσφέρουν ένα ευχάριστο διάλειμμα και σπάνε τη μονοτονία από τις μάχες και τα κυνηγητά με τον Batman, απλώς θεωρώ πως θα έπρεπε να υπάρχει μια πιο ελεύθερη επιλογή του πότε θα χρησιμοποιηθεί το όχημα, προσφέροντας για παράδειγμα έναν ακόμα επιπλέον τρόπο εισχώρησης στις αντίπαλες βάσεις.

Τα αντίπαλα tanks, λοιπόν, προέρχονται από το νέο κακοποιό που έδωσε το όνομά του στον τίτλο του εν λόγω παιχνιδιού και ονομάζεται Arkham Knight. Ένας αγνώστου ταυτότητας μυστηριώδης άντρας, όπου έχει επιστρατεύσει ολόκληρο στρατό και εξαπολύει απειλές προς τον Batman πως ξέρει τον τρόπο που σκέφτεται και συνεπώς όλες του τις αδυναμίες. Πρωταρχικός σκοπός μας επομένως, είναι να αποκαλύψουμε τον Arkham Knight και να σταματήσουμε την τρέλα που εξαπλώνει μαζί με τον Scarecrow, καθώς είναι οι δύο κύριοι αντίπαλοι σε αυτή την ιστορία. Συναντάμε επίσης και μερικούς από τους ήδη γνωστούς villains κυρίως σε side quests, όπως Penguin και Two-Face, με ενδιαφέρουσες ιστορίες στην πλειοψηφία τους. Μιας και ανέφερα τις δευτερεύουσες αποστολές, εφόσον το παιχνίδι είναι open-world, δε θα μπορούσε να μην έχει μια μεγάλη ποικιλία από αυτές και την ανάλογη αμοιβή (upgrades), με μερικές story driven αποστολές να είναι πολύ ευχάριστες και ευπρόσδεκτες προσθήκες στο γενικό σύνολο, ενώ κάποιες άλλες σε μορφή challenges να γίνονται αδιάφορες αρκετά γρήγορα, αλλά δίνουν περισσότερες ώρες ενασχόλησης για αυτούς που αρέσκονται σε εκπλήρωση achievements, ξεπερνώντας τις 20 ώρες παιχνιδιού.

Συνοψίζοντας : Το Batman: Arkham Knight κλείνει με ένα πολύ καλό τρόπο την ιστορία του σκοτεινού ιππότη, κρατώντας τη σειρά στην υψηλή ποιότητα που μας έχει συνηθίσει η Rocksteady, χωρίς όμως να φτάνει στα επικά επίπεδα που μερικοί ελπίζαμε. Ακολουθώντας τους δοκιμασμένους και λειτουργικούς μηχανισμούς των παλαιότερων τίτλων, εισάγει μερικά φρέσκα χαρακτηριστικά και ανανεώνει κατάλληλα την εμπειρία, με σημαντικότερο όλων το εντυπωσιακό batmobile το οποίο θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί λίγο καλύτερα. Νέα upgrades, νέα combos και features δίνουν ευελιξία και βάθος στο gameplay χωρίς να απαιτεί από τον παίκτη να ψάχνεται με τις ώρες ή να χάνεται ανάμεσα σε άπειρες επιλογές, μένοντας πιστό στην αγνή διασκέδαση με καλύτερη ροή μάχης και πτήσης. Ίσως να μην είναι ο καλύτερος τίτλος της σειράς -αυτό είναι υποκειμενικό- σίγουρα όμως στέκεται επάξια και περήφανα δίπλα στους προκατόχους του. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως η σειρά Batman: Arkham αποτελείται από τα μόνα σύγχρονα αξιοπρεπή παιχνίδια με πρωταγωνιστή έναν ήρωα κόμικ.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Rocksteady Studios
Publisher : Warner Bros.
Available for : PC, PS4, Xbox One
Release date : 2015-06-23
Tags: