Mortal Kombat 11 Ultimate Review – Μία "GOTY Edition" για όλα τα γούστα

Mortal Kombat 11 Ultimate Review – Μία "GOTY Edition" για όλα τα γούστα

14 Δεκεμβρίου 2020 12:58
Το απόλυτο εισιτήριο για το fighting μακελειό της NetherRealm

Αν με ρωτήσει κάποιος "ποιο θεωρείς ότι είναι το genre που έκανε τα μεγαλύτερα άλματα στο gaming" η απάντηση δεν θα είναι σε καμία των περιπτώσεων αυτό του fighting. Ο λόγος, ή μάλλον, οι λόγοι είναι οι εξής: Στην προηγούμενη γενιά, λίγο-πολύ όλες οι ομάδες ανάπτυξης που κυκλοφόρησαν στην αγορά το fighting παιχνίδι τους είχαν εργαστεί σκληρά και με μεράκι για να παραδώσουν μία ανταγωνιστική εμπειρία σε όλους τους τομείς. Πόσο μάλλον όταν είχαμε παιχνίδια-διαμάντια του τύπου Street Fighter IV, Ultimate Marvel vs. Capcom 3 και αρκετά ακόμη παιχνίδια του παραπάνω genre είτε της 2D είτε της 3D μορφής.

Παρόλα αυτά, σε αυτή την γενιά τα πράγματα θεωρώ πως διαφέρουν δραματικά και όχι, δεν είναι προς το καλύτερο. Βεβιασμένες κινήσεις από πολλές εταιρίες είχαν απλά σκοπό το «ξεζούμισμα» ενός franchise «γεννώντας» αρπαχτές που δεν ευχαρίστησαν ούτε casual, αλλά ούτε και τους πιο ανταγωνιστικούς παίκτες. Ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε. Ξέρετε ποιο franchise όμως δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία; Ναι, αυτό για το οποίο ήρθατε να διαβάσετε το εν λόγω review. Το Mortal Kombat. Γιατί; Γιατί πολύ απλά για τους fans της σειράς κάθε νέο παιχνίδι έβλεπε μία γιγαντιαία βελτίωση σε όλες τους τις πτυχές και πόσο μάλλον στο περιεχόμενο του. Από το fighting ρόστερ και τους μηχανισμούς gameplay, μέχρι και το Story Mode με όλα τα εξτρά καλούδια. Όχι φίλε μου. Ναι σε εσένα μιλάω που βλέπεις τα fighting παιχνίδια ως μία αποκλειστικά ανταγωνιστική εμπειρία και τα εξτρά πραγματάκια σου είναι αδιάφορα.

Καλώς ή κακώς υπάρχει κόσμος εκεί έξω που απλά του αρέσει να απολαμβάνει έναν fighting τίτλο όσο πιο ανάλαφρα γίνεται είτε με την παρέα του είτε μόνος του χωρίς να θέλει να προπονηθεί διακαώς για να κατέβει στους τελικούς του EVO. Και ναι, η NetherRealm σε αυτό τον τομέα παίρνει "δέκα με τόνο". Γιατί σε κάθε της νέο κεφάλαιο προσπαθεί να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές παικτών που ανέφερα πιο πάνω. Τώρα, αν είσαι από αυτούς που απλά δεν βρίσκει καμία ευχαρίστηση στο Mortal Kombat μην παραπονιέσαι. Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές.

Πριν λίγα χρόνια λοιπόν η ομάδα μας σύστησε στο Mortal Kombat 11. Ένα νέο και μεγαλύτερο βήμα για το όλο franchise με νέους μηχανισμούς που εμπλουτίζουν την ραχοκοκαλιά της στρατηγικής ακόμη περισσότερο. Ενδιαφέρον και over-the-top story mode, εξτρά περιεχόμενο για τους casual παίκτες και πολλά ακόμη τα οποία δεν υπάρχει λόγος να αναλύσω μιας και το έχω κάνει ήδη στο αντίστοιχο review του παιχνιδιού. Από τότε το παιχνίδι εμπλουτίστηκε ακόμη περισσότερο με νέους χαρακτήρες μέσω των Kombat Packs και ένα expansion που πρόσθεσε ένα επιπλέον κόμματι ιστορίας (ναι, στο Aftermath αναφέρομαι).

Τώρα, λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του Aftermath expansion η εταιρία κυκλοφόρησε στην αγορά το Mortal Kombat 11 Ultimate. Μία -όπως διαφημίζει η ίδια- Ultimate έκδοση που περιλαμβάνει όλα όσα χάσατε σε ένα όμορφο πακέτο αγοράς. Μιλάμε πρακτικά για μία Game of the Year Edition. Τώρα, το τι είναι ακριβώς αυτή η έκδοση και σε ποιους απευθύνεται, θα το δούμε μαζί παρακάτω. Το “Ultimate”, λοιπόν, πακέτο αφορά και αυτούς που έχουν στην κατοχή τους το παιχνίδι και αυτούς που θέλουν απλά να εισέλθουν για πρώτη φορά στο αιμοβόρο σύμπαν του Mortal Kombat 11. Το Mortal Kombat 11 Ultimate περιλαμβάνει όλα τα expansion του παιχνιδιού (Aftermath) μαζί με όλους τους DLC χαρακτήρες των Kombat Packs 1 και 2 (Joker, Terminator, Shang Tsung, Sindel, Nightwolf, Mileena, Rain και Rambo), όπως επίσης και όλα τα fatalities, brutalities και friendships, προσφέροντας έτσι στους παίκτες ένα δυναμικό και πλουσιότατο ρόστερ 37 μαχητών.

Δηλαδή, πρωτίστως απευθύνεται στους παίκτες που δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με το ενδέκατο κεφάλαιο προσφέροντας τους έτσι ένα ολοκληρωμένο πακέτο αγοράς. Βέβαια, την παραπάνω έκδοση μπορούν να εκμεταλλευτούν και οι παίκτες που απλά έχουν στην κατοχή τους το βασικό παιχνίδι και δεν ασχολήθηκαν με τις επιπλέον προσθήκες της NetherRealm Studios τα τελευταία χρόνια, όπως ακριβώς έγινε και στην δική μου περίπτωση. Όσοι από την άλλη έχουν προβεί στην αγορά του βασικού παιχνιδιού, του Aftermath expansion και του πρώτου Kombat Pack δε χρειάζεται να αγοράσουν όλο το Ultimate πακέτο και μπορούν απλά να πάρουν ξεχωριστά το Kombat Pack 2 με όλους τους νέους χαρακτήρες.

Το θετικό είναι πως το Mortal Kombat 11 Ultimate αφορά και τις «παλιές» κονσόλες που κυκλοφόρησε το παιχνίδι, αλλά και τις πλατφόρμες νέας γενιάς (PS5, Xbox Series X/S) γιατί εκμεταλλεύεται την επιπλέον ιπποδύναμη που φέρουν. Μιλάμε πρακτικά για γρηγορότερα loading times, καλύτερες αναλύσεις και μια ως επί το πλείστον πιο ομαλή εμπειρία. Όχι πως ο τίτλος έπασχε από κάποιο σοβαρό τεχνικό πρόβλημα, αλλά όσοι έχετε μεταφερθεί στη νέα γενιά θα βρείτε τις νέες αυτές μικροαλλαγές ευχάριστες. Αυτό το “next-gen” update για τη νέα γενιά διατίθεται εντελώς δωρεάν με την μόνη προϋπόθεση να έχετε στην κατοχή σας το βασικό παιχνίδι.

Μια από τις βασικότερες προσθήκες του Mortal Kombat 11 Ultimate είναι το Kombat Pack 2 που μας δίνει πρόσβαση σε τρεις νέους μαχητές (Mileena, Rain και Rambo). Κάθε χαρακτήρας έχει, σαφώς, το δικό του μοναδικό playstyle. Όπως για παράδειγμα η Mileena που κλείνει του μάτι στους πιο επιθετικούς παίκτες. Με διαφορά, η πιο ενδιαφέρουσα προσθήκη που βρήκα ήταν αυτή του Rambo. Μία προσθήκη που η ομάδα έκανε tease εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και επιτέλους έγινε πραγματικότητα. Ο Rambo για εμένα απευθύνεται στους παίκτες που θέλουν μία ισορροπία στα εργαλεία ενός μαχητή. Έχει δυνατά χαρτιά και στο zoning αλλά και μερικά απλά, αλλά αρκετά επικίνδυνα mixups που σίγουρα θα προκαλέσουν αρκετό πονοκέφαλο στον αντίπαλό σας εφόσον αξιοποιηθούν σωστά.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και ο voice-actor που έφερε εν ζωή τον Rambo στο Mortal Kombat 11 Ultimate. Ναι, ο ηθοποιός που κρύβεται πίσω από την ψηφιακή εμφάνιση του Rambo στο παιχνίδι της NetherRealm Studios είναι ο θρυλικός Sylvester Stallone.

Συνοψίζοντας : Το Mortal Kombat 11 Ultimate είναι το απόλυτο πακέτο αγοράς ειδικά για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί μέχρι στιγμής με το ενδέκατο κεφάλαιο, ή και καθόλου με την σειρά. Περιλαμβάνει όλα τα DLCs με τους μαχητές, όπως επίσης και το Aftermath expansion που προσφέρει μία ακόμη δόση ψυχαγωγίας στο Story mode του τίτλου. Το καλύτερο είναι πως η εν λόγω έκδοση απευθύνεται και σε όσους έχουν στην κατοχή τους μία από τις νέες κονσόλες (PS5, Xbox Series X/S) μιας και εκμεταλλεύεται αυτή την επιπλέον «ιπποδύναμη» για μία ανώτερη από τεχνικής άποψης εμπειρία με καλύτερες αναλύσεις και γρηγορότερα loading times. Επαναλαμβάνω πως αυτό το update για τη νέα γενιά διατίθεται εντελώς δωρεάν για όσους έχουν στην κατοχή τους το βασικό παιχνίδι. Τώρα, από την άλλη όσοι έχετε ήδη το Mortal Kombat 11 και το Aftermath expansion δε χρειάζεται να προβείτε στην αγορά της παραπάνω έκδοσης μιας και τα Kombat Packs 1 και 2 με τους νέους μαχητές πωλούνται και ξεχωριστά.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : NetherRealm Studios
Publisher : Warner Bros. Interactive Entertainment
Available for : PS5, Xbox Series X, Xbox Series S, PS4, Xbox One, Nintendo Switch, PC, Google Stadia
Release date : 17-11-2020