Destiny - Expansions - Review

Destiny - Expansions - Review

28 Μαΐου 2015 08:07
Η αντεπίθεση της Bungie

Έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά για το Destiny. Το πόσο απογοήτευσε τους fans του Halo και κατ’ επέκταση της Bungie, το πόσο ρηχό σενάριο και χαρακτήρες είχε, το πόσο άδικο ήταν το reward system, το πόσο επαναλαμβανόμενο ήταν, πόσο μονότονο και κουραστικό και άλλα. Κανείς δεν πίστευε ότι με τα expansions packs θα καλυτέρευε η κατάσταση. Και όχι άδικα, μιας και το πρώτο πακέτο “The Dark Below” ήταν όντος απογοητευτικό σε σχέση με το νέο “House Of Wolves”. Πριν συνεχίσω, όμως, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι. Όπως πολλοί από εσάς έτσι κι’ εγώ ήμουν απογοητευμένος με το Destiny γιατί περίμενα να δω ένα πλούσιο lore και μια επική ιστορία όπως μας είχε συνηθίσει η Bungie με τα Halo. Οι άνθρωποι στην Bungie προφανώς είχαν άλλο πράγμα στο κεφάλι τους. Το Destiny έφερε για πρώτη φορά το MMO στις κονσόλες και θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν ένα μεγαλεπήβολο –αν όχι ιστορικό- πείραμα με τις πλάτες φυσικά της Activision. Το πόσο πετυχημένο ήταν, αυτό μπορεί να το κρίνει ο καθένας σας ξεχωριστά γιατί πολύ απλά ο κάθε ένας μας έχει διαφορετική οπτική και ψάχνει διαφορετικά πράγματα στα παιχνίδια. Θα πρέπει λοιπόν να μην κάνετε το λάθος που έκανα εγώ, περιμένοντας κάτι ανάλογο του Halo.

Το Destiny είναι καθαρά ένα MMO παιχνίδι με δυνατό του σημείο τα social χαρακτηριστκά. Η μόνη ομοιότητα που έχει με το Halo είναι το εξαιρετικό του gunplay. Δε θα δείτε πλούσια ιστορία, δε θα δείτε αξιομνημόνευτους χαρακτήρες, δε θα δείτε κανένα ήρωα, δε θα ξέρετε καν ποιος είστε, για ποιο λόγο πολεμάτε και ποιοι είναι όλοι αυτοί οι περίεργοι γύρω σας. Το Destiny έχει μόνο ένα στόχο. Την καθαρή, ανέμελη διασκέδαση με φίλους και παρέες, που αναπόφευκτα θα γνωρίσετε στην πορεία, μέσα σε ένα απ’ τα καλύτερα gunplay συστήματα που έχετε παίξει σε FPS παιχνίδι. Αν σας εξιτάρει κάτι τέτοιο δεν υπάρχει περίπτωση να μην αγαπήσετε το Destiny, αν όχι τότε θα κοιτάξετε σύντομα αλλού.

Η μόνη ένσταση που έχω είναι ότι αισθάνομαι λίγο εξαπατημένος από την εταιρία, γιατί αυτός ο στόχος της δεν ήταν ξεκάθαρος απ’ την αρχή. Διότι όταν μας γράφει πίσω στο κουτί του παιχνιδιού “rich cinematic storytelling” και μας βομβαρδίζουν με βίντεο από σκηνές με διαλόγους του σεναρίου που δεν είδαμε ποτέ, ε δεν είναι και ότι πιο τίμιο. Αλλά ας τα προσπεράσουμε όλα αυτά κι ας επικεντρωθούμε στην ουσία των expansions. Το Destiny όπως είπαμε, όταν κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του ’14 κι αφού καταλάγιασε η σκόνη του hype, παρατηρήθηκε ότι υπέφερε από έλλειψη περιεχομένου και ποικιλίας.

Προβλήματα που μεγεθύνονταν από την MMO φύση του παιχνιδιού κι από το σύστημα προόδου που ανάγκαζε του παίκτες προκειμένου να ανεβάσουν level και να αποκτήσουν πρόσβαση σε καλύτερο εξοπλισμό, στο να επαναλαμβάνουν συνεχώς τις ίδιες λιγοστές δραστηριότητες. Η Bungie είχε ήδη απ’ την αρχή της κυκλοφορίας στο πλάνο, να ρίξει στην αγορά δυο expansions που πάνω τους ο κόσμος εναπόθεσε ενστικτωδώς τις ελπίδες του, αφού μετά από τρεις μήνες ενασχόλησης με τον τίτλο δεν είχε μείνει τίποτα άλλο να κάνει. Το “The Dark Below” κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο και περιείχε τρεις story missions, δυο strikes, ένα raid και τρεις multiplayer χάρτες.

Η ιστορία διαδραματίζεται γύρω απ’ την εκδίκηση που ορκίστηκε η Eris Morn μετά τα γεγονότα της μάχης “Great Disaster” στην οποία οι Guardians συγκρούστηκαν με τη φυλή Hive για τον έλεγχο της Σελήνης. Οι Vangards (οι τύποι που βλέπετε στο μεγάλο τραπέζι στο Tower) που έδωσαν το σήμα για την επίθεση, δεν έλαβαν υπόψη τους τον θεό-βασιλιά της Hive τον ιππότη Crota ο οποίος κατάπιε το φως χιλιάδων Guardian. Οι Vangards κήρυξαν σε απαγόρευση την ζώνη της Σελήνης. Όμως μια ομάδα από Guardians τυφλωμένοι από εκδίκηση εισέβαλαν μόνοι τους στην περιοχή Hellmouth όπου μόνο η Eris επιβίωσε. Η Eris έχασε το Ghost της και κατάφερε για χρόνια να επιβιώσει μόνη της στα λαγούμια του Hellmouth, γυρνώντας κάποια στιγμή -προφανώς αλλαγμένη- πίσω στο Tower και προειδοποιώντας τους Vangards ότι ο Crota ετοιμάζεται να εισβάλει στη Γη. Σας φαίνεται ενδιαφέρων το story ε; Μόνο που για να το καταλάβετε θα πρέπει να αφήσετε το παιχνίδι και να πάτε να διαβάσετε γι’ αυτό στο site της Bungie μέσω των grimoire cards που μαζεύετε παίζοντας.

Για αρκετούς το “The Dark Below” ήταν απογοητευτικό κι αυτό γιατί το studio προκειμένου να επεκτείνει τη διάρκεια ενασχόλησης των παικτών προέβη σε σπασμωδικές κινήσεις και επιπόλαιες επιλογές. Στα παλιά όπλα δεν υπήρχε πλέον δυνατότητα αναβάθμισης, καθιστώντας τα άχρηστα μιας και το damage τους έφτανε μέχρι 300, την στιγμή που στα νέα έφτανε στο 331, κρίνοντάς τα ακατάλληλα για το νέο Raid ή το Nightfall. Τα exotic που κέρδιζες, ενώ αναβαθμίζονταν, απαιτούσαν τη διαδικασία αναβάθμισης από την αρχή. Το ίδιο γινόταν και στο Armor. Πλέον έφτανε στο 32 αλλά μόνο από τα Radiant Shard που μάζευες μέσω του νέου Raid. Τα Ascendant Shard χρησιμοποιούνταν στις παλιές στολές οι οποίες στην ουσία δεν ήταν πια χρήσιμες.

Πλήθος παραπόνων δέχτηκαν τα forums της Bungie η οποία απ’ ότι φαίνεται άκουσε τους fans γι’ αυτό ίσως καθυστέρησε η κυκλοφορία του “House Of Wolves” προς όφελος όλων μας όπως τα πράγματα δείχνουν, μιας και το νέο expansion όχι μόνο δίνει τη πνοή που χρειάζονταν το παιχνίδι. αλλά αλλάζει το πρόσωπό του και δίνει την αφορμή για να επιστρέψουν πίσω όσοι παίκτες έφυγαν, αλλά και να προσελκύσει νέους.

Στο “House Of Wolves” η βασίλισσα του Reef καλεί τους Guardians να βάλουν τέλος στη επανάσταση ενός οίκου των Fallen στην επικράτειά της, γνωστή ως House of Wolves και να στείλουν στην Prison of Elders τον αρχηγό τους Skolas, Kell of Kells. Ναι καλά μαντέψατε! Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το story θα πρέπει και πάλι να ανατρέξετε στο bungie.net καθώς μέσα απ’ το παιχνίδι δε θα καταλάβετε και πολλά. Το νέο expansion φέρνει μαζί του πέντε story missions, ένα strike και τέσσερις multiplayer χάρτες. Μπορεί να μη φέρνει νέο Raid αλλά μας φέρνει για πρώτη φορά το Prison of Elders, το σύνολο δηλαδή τεσσάρων αρένων όπου οι παίκτες με την παρέα τους παίρνουν μέρος σε αγώνες με κύματα εχθρών κλιμακούμενης δυσκολίας. Οφείλω να ομολογήσω πως με τις αρένες διασκέδασα πολύ περισσότερο από τις story missions αλλά θα μιλήσουμε παρακάτω γι’ αυτές. Επίσης στα πλαίσια του competitive multiplayer, μας παρουσιάζει το Trials οf Osiris, ένα 3v3 Team Deathmatch για τους πιο σκληροπυρηνικούς παίκτες. Πριν αναλύσουμε, όμως, αυτές τις δυο νέες προσθήκες ας δούμε τι έχει αλλάξει προς το καλύτερο σε σχέση με πριν.

Πλέον όλα τα όπλα, παλιά και καινούργια φτάνουν το damage στο 365. Τα καινούργια ξεκινούν από το 331, αλλά και στα δυο αν είναι legendary αυτό που χρειαζόμαστε για να τα πάμε 365 είναι Etheric Light το οποίο το κερδίζουμε, είτε στις δυο τελευταίες πίστες του Prison οf Elders, είτε πετυχαίνοντας νίκες στο Trials οf Osiris. Στα exotic, αυτό το πετυχαίνουμε με τα exotic shards. Στα καινούργια όπλα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να πάμε στον gunsmith και να αλλάξουμε όσες φορές θέλουμε με τυχαία σειρά τα perks τους με κάποια ανταμοιβή βέβαια, που αφορά Mote of Lights, Weapon parts και Glimmer. Επιπλέον μπορούμε να πάμε στον Speaker και να ανταλλάξουμε κάποιο material με κάποιο άλλο που χρειαζόμαστε. Τα καινούργια armor δεν απαιτούν πια Ascendant Shard για να αναβαθμιστούν (κάτι που ισοδυναμούσε με ατέλειωτο farming) κι αν επιθυμούμε να κρατήσουμε τις παλιές και μας λείπουν, μπορούμε να τα προμηθευτούμε απ’ τον Speaker.

Μια νέα προσθήκη όπως αναφέραμε είναι το Trials οf Osiris Tournament, που ξεκινά κάθε Παρασκευή μέχρι Τρίτη και περιέχει εννέα elimination αγώνες 3v3, χωρίς respawns αλλά με τη δυνατότητα να σηκώσετε αν κάποιο μέλος της ομάδας σας πέσει. Στόχος σας είναι να κάνετε πέντε νίκες σε συνολικά εννιά αγώνες. Όποια ομάδα κάνει πρώτη πέντε νίκες, κερδίζει το match. Αν όμως κάνετε τρεις ήττες χάνετε το Trials Passage και πρέπει να το ανανεώσετε ξανά στον Brother Vance που βρίσκεται στο Reef. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι το Trials οf Osiris είναι αρκετά δύσκολο και απευθύνεται κυρίως σε έμπειρους παίκτες. Είναι όμως πολύ εθιστικό και το σίγουρο είναι ότι εκεί, δε θα κάνετε φίλους!

Αν σας ενοχλούν οι quitters δεν θα πρέπει να ανησυχείτε γι’ αυτούς, γιατί όποιος το τολμήσει υπολογίζεται ως ήττα! Τα καλούδια που δίνουν οι νίκες αλλάζουν ανά βδομάδα και ποικίλουν ανάλογα με τον αριθμό αυτών. Επί παραδείγματι αν κάνετε πέντε νίκες κερδίζετε Armor, αν κάνετε επτά κερδίζετε όπλο. Επίσης αν κερδίσετε και τους εννιά αγώνες χωρίς να κάνετε καθόλου ήττες…βασικά δεν ξέρω τι κερδίζετε, γιατί προσωπικά δεν κατάφερα να πάρω ούτε μια! Αν κάποιος το κατάφερε ας μας πει κάτω στα σχόλια. Προφανώς θα είναι κάτι καλό. Άλλα πράγματα που κερδίζετε εκτός από Armor και Weapons είναι Shaders, Emblems και Sparrow. Παίζοντας κερδίζετε Passage Coins με τα οποία μπορείτε να αγοράσετε Trials Supplies απ’ τον Brother Vance. Κάποιες “χάρες” δηλαδή που σας συγχωρεί μια ήττα ή σας μετρά μια νίκη για δυο ή να ξεκινήσετε τα trials με μια νίκη. Φυσικά αυτά ισχύουν για ένα Trials Passage κάθε φορά.

Η δεύτερη νέα προσθήκη είναι ο ολοκαίνουργιος Social χώρος στο Reef, όπου εκεί μπορούμε να πάρουμε τις νέες αποστολές του House of Wolves, τα Bounties και γενικά ότι σχεδόν κάναμε στον Tower. Αν και πιο μικρός χώρος πιστεύω πως θα ανοίξει κι άλλο μελλοντικά. Στην περιοχή του Reef συναντάμε επίσης και την Prison οf Elders. Ένα σύνολο τεσσάρων αρένων, όπου μπορείτε να μπείτε με δυο φίλους σας και να αντιμετωπίσετε πέντε κύματα από ορδές εχθρών (Hive, Vex, Fallen, Cabal) με διαφορετικό κάθε φορά modifier και αποκορύφωμα ένα boss, στο τέλος της κάθε αρένας. Στα τελευταία δυο waves προστίθενται objectives. Η κάθε αρένα έχει διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας ξεκινώντας από 28, 32, 34 μέχρι 35. Φυσικά και τα rewards είναι ανάλογα της δυσκολίας. Σε αντίθεση με τα Raids εδώ δεν υπάρχει checkpoint, αν όλη η ομάδα χάσει, ο γύρος ξεκινάει απ’ την αρχή. Οι παίκτες στο τέλος της κάθε αρένας κερδίζουν Weapon και Armor Core τα οποία μπορούν να ανταλλάξουν στον Varik the Loyal που βρίσκεται στο Reef, με καινούργιο κάθε εβδομάδα εξοπλισμό.

Στο τέλος της κάθε αρένας ανοίγει ένα treasure room το οποίο αποτελείται από δυο ξεκλείδωτα μικρά σεντούκια που περιέχουν από Mote οf Light και Strange Coins μέχρι Armor/ Weapon Core μέχρι Treasure Keys. Τα τελευταία χρειάζονται για να ξεκλειδώσουν το τρίτο και μεγαλύτερο σεντούκι το οποίο περιέχει εκτός των άλλων, Queens Rath weapons και Exotics. Τα κλειδιά γι’ αυτά τα σεντούκια μπορείτε να τα μαζέψετε -ή καλύτερα να φαρμάρετε- σε διάφορες περιοχές περιμένοντας το μήνυμα που εμφανίζεται κάτω αριστερά στις οθόνες σας, ότι στην περιοχή ήρθαν οι Wolves. Κάτι σαν Public Events δηλαδή όπου πρέπει να σκοτώσετε κάποια κύματα από αυτούς.

Στο τέλος ξεκινά ο χρόνος να μετρά αντίστροφα και στο διάστημα αυτό θα πρέπει να ψάξετε την γύρω περιοχή για να βρείτε το χρυσό σεντούκι κι αν είστε τυχεροί να σας πετάξει treasure key. Αν όχι θα πρέπει να επαναλάβετε σε άλλη περιοχή. Μια εντελώς εκνευριστική για μένα διαδικασία, γι’ αυτό καλό θα ήταν να είσαστε μαζί με φίλους όταν ψάχνετε για να σκοτώσετε στην κυριολεξία την ώρα σας. Η αρένα ξεκινά κάθε Τρίτη και κάνει reset την επόμενη. Μια έξυπνη επιλογή για να μη πέφτει πάνω στα Trials of Osiris και να προλαβαίνουν οι παίκτες να τα κάνουν όλα. Κι’ αυτή τη φορά έχουν όντος πολλά να κάνουν ειδικά αν έχουν πάνω από ένα χαρακτήρα.

Συνοψίζοντας : Μετά τα κύματα παραπόνων η Bungie φάνηκε πως άκουσε τους fans του παιχνιδιού και τους πρόσφερε ένα παιχνίδι όπως έπρεπε να είναι απ’ την αρχή. Με το House οf Wolves οι αναβαθμίσεις πλέον γίνονται ευκολότερα, γρηγορότερα και έχει περιοριστεί κατά πολύ το farming. Αξίζει να αναφέρω πως οι τρεις multiplayer χάρτες του Dark Below πλέον είναι δωρεάν διαθέσιμοι για να μη χωριστεί η κοινότητα. Οι νέες προσθήκες της Αρένας Prison οf Elders και το Trials of Osiris Tournament δίνουν την πνοή φρεσκάδας στο παιχνίδι, που χρειάζονταν απελπισμένα ώστε να επαναφέρει παίκτες που το εγκατέλειψαν αλλά και να δελεάσει νέους. Αν δεν έχετε ασχοληθεί με το Destiny και σας ενδιαφέρει αυτό το είδος παιχνιδιού, τότε αυτή είναι η καλύτερη στιγμή να μπείτε στο κόσμο του.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Bungie
Publisher : Activision
Available for : Xbox One, PS4, Xbox 360, PS3
Release date : 2015-05-19
Tags: