Final Fantasy Type-0 HD - Review

Final Fantasy Type-0 HD - Review

07 Απριλίου 2015 08:24
Το απωθημένο των fans

Για πολλά χρόνια το κοινό που αγαπάει και ακολουθεί τη σειρά Final Fantasy είχε ως απωθημένο το γεγονός πως δεν μπόρεσε να απολαύσει το Final Fantasy Type-0, το οποίο είχε βρει το δρόμο μόνο για την αγορά της Ιαπωνίας με κύρια πλατφόρμα κυκλοφορίας το PSP τον Οκτώβριο του 2011. Μετά, όμως, από τέσσερα χρόνια αναμονής, η Square Enix αποφάσισε να προβεί στην επανακυκλοφορία του τίτλου, δημιουργώντας την Remastered έκδοση η οποία κατέφθασε επιτέλους στην αγορά της Ευρώπης για τα PlayStation 4 και Xbox One.

Στα περισσότερα Final Fantasy παιχνίδια από το ξεκίνημά τους ακόμη, έχουν ως σημείο αναφοράς τους όμορφους κόσμους, τα φαντασμαγορικά βασίλεια και τα ευφάνταστα πλάσματα, προσπαθώντας να σαγηνεύουν τον παίκτη με το μαγευτικό σύμπαν. Εδώ, όμως, τα πράγματα είναι λιγάκι διαφορετικά. Από το opening cinematic το παιχνίδι δεν προσπαθεί να αναδείξει κάτι όμορφο και γαλήνιο, αντιθέτως, παρουσιάζει έναν βίαιο πόλεμο, με απώλειες και βασικό στοιχείο το θάνατο ενός νεαρού πολεμιστή, του οποίου η σκηνή θα λυγίσει και τους πιο σκληροτράχηλους.

Τα γεγονότα του Final Fantasy Type-0 HD λαμβάνουν χώρα στον κόσμο Orience, ο οποίος αποτελείται από τέσσερα μεγάλα έθνη που έχουν στην κατοχή τους από ένα κρύσταλλο με τη δυνατότητα να προμηθεύει την κάθε πόλη με μία δύναμη. Έχουμε τον Vermilion Bird Crystal με τη δυνατότητα να ελέγχει την μαγεία, τον White Tiger Crystal για τις επιστήμες και τα όπλα, τον Azure Dragon Crystal με τη δύναμη των δράκων και, τέλος, τον Black Tortoise Crystal, με τη δύναμη της άμυνας. Ο κάθε κρύσταλλος προμηθεύει τις πόλεις με μαγικές ικανότητες, πράγμα το οποίο σημαίνει πως εφόσον σταματήσει να λειτουργεί, κανείς δεν θα είναι σε θέση να αμυνθεί χρησιμοποιώντας μαγεία. Τον πόλεμο αποφάσισε να ξεκινήσει ο λαός με τον κρύσταλλο των επιστημών, με απώτερο σκοπό να κατακτήσει και τους υπόλοιπους και στο τέλος να είναι η κυρίαρχη δύναμη του Orience.

Εδώ μπαίνουν και οι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού, η ομάδα Class Zero, μία ομάδα από 14 ταλαντούχους μαθητές, οι οποίοι έχουν τη ξεχωριστή ικανότητα να μπορούν να χρησιμοποιούν μαγεία, ανεξαρτήτως τη λειτουργία του κρυστάλλου τους και έχουν ως σκοπό να σταματήσουν τον πόλεμο. Ο κάθε μαθητής της ομάδας Class Zero έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και δεν παρουσιάζεται απλά σαν ένας ακόμη ψυχρός βοηθός, βοηθώντας έτσι τον παίκτη στο να απομνημονεύσει τα ονόματά τους, κάνοντας τον να θέλει να μάθει περισσότερα για τον καθένα τους.

Ο βασικός σκοπός του παιχνιδιού, όπως προανέφερα, είναι να σταματήσετε τον πόλεμο χρησιμοποιώντας τους δόκιμους της Class Zero. Τις περισσότερες ώρες σας θα τις αναλώσετε στην Akademeia, ουσιαστικά τη σχολή των μαθητών, στην οποία θα σας δίνονται οι κύριες αποστολές μαζί με τα λεγόμενα fetch quests από τους NPCS, θα μπορείτε να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας, να συνομιλήσετε με τους "συμμαθητές" σας και να εκπαιδευτείτε κατάλληλα για τις μάχες που θα ακολουθήσουν.

Ο κόσμος του Final Fantasy Type-0 HD μπορεί να μην είναι ο ορισμός του open world, όμως, υπάρχει πληθώρα περιοχών τις οποίες μπορείτε να εξερευνήσετε, είτε για να κάνετε κάποιο fetch quest, είτε για να ανεβάσετε τα level των χαρακτήρων σας ή να βρείτε διάφορα αντικείμενα. Κάτι που αξίζει να σημειώσω είναι ότι καθόλη τη διάρκεια ενασχόλησής μου με το παιχνίδι, δεν ένιωσα ποτέ κανένα fetch quest να με "αναγκάζει" να το ολοκληρώσω απλά για να κερδίσω μία μικρή αμοιβή. Αντιθέτως, υπήρξαν πολλές φορές που τα αγνόησα και δε βρήκα τον εαυτό μου χαμένο πουθενά. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως είναι ασήμαντα, διότι η ολοκλήρωση συμβάλλει σημαντικά στην απόκτηση νέων αντικειμένων, XP και πολλά ακόμη.

Ας περάσουμε στο gameplay. Οι μηχανισμοί που ενσωματώνει ο τίτλος είναι κάτι μοναδικό και ξεχωριστό, αποτελώντας κατά τη γνώμη μου, το σημαντικότερο πλεονέκτημά του. Συνολικά θα μπορείτε να ελέγξετε τρεις χαρακτήρες, ο καθένας εκ των οποίων έχει τέσσερις ικανότητες από ξεχωριστά skills με βάση το όπλο το οποίο χρησιμοποιεί και τέλος, τις μαγικές ικανότητες οι οποίες είναι οι ίδιες για κάθε χαρακτήρα, αλλά, εφόσον τις συνδυάσετε με βάση το gameplay και το στυλ του κάθε παίκτη, η διαφορά είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Ανάμεσα στους τρεις χαρακτήρες θα μπορείτε ανά πάσα στιγμή να αλλάζετε μεταξύ τους, κάνοντας το σύστημα μάχης ακόμη πιο διασκεδαστικό και δυναμικό.

Όλες οι ιδιότητες και τα μαγικά spells των χαρακτήρων μπορούν να αναβαθμιστούν μέσω των terminals, ξοδεύοντας AP (το αντίστοιχο XP) για τις ξεχωριστές ικανότητες τους και phantoma (πηγή ενέργειας την οποία προμηθεύεστε από εχθρούς που εξοντώνετε) για τις μαγικές ικανότητες. Επίσης, μέσω των terminals θα μπορείτε να αποθηκεύσετε και την πρόοδό σας. Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς πως εφόσον ο παίκτης ελέγχει μόνο τρεις από τους δεκατέσσερις χαρακτήρες, θα πρέπει να επιλέξει τους αγαπημένους του. Παραδόξως, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όλη την ομάδα Class Zero για να βγάλετε εις πέρας αρκετές αποστολές. Προσωπικά βρήκα τον εαυτό μου πολλές φορές, ολοκληρώνοντας μία αποστολή, να έχω χρησιμοποιήσει τουλάχιστον δέκα διαφορετικούς χαρακτήρες. Αυτό συμβάλλει τρομερά στην καταπολέμηση της μονοτονίας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να εμπλουτίσει το gameplay προσφέροντας έτσι πληθώρα επιλογών και στρατηγικών κινήσεων για τον παίκτη.

Αξιοπρεπέστατο βρήκα επίσης και τη γενικότερη πρόκληση στην περιπέτεια. Δε σας κρύβω πως αρκετές φορές απέτυχα να ολοκληρώσω μία αποστολή, καθώς το παιχνίδι με "τιμώρησε" σε πολλές περιπτώσεις, διότι δε ξόδεψα τον απαραίτητο χρόνο προετοιμασίας και οργάνωσης της στρατηγικής μου. Το Final Fantasy Type-0 HD αρχικά προσφέρει τρία επίπεδα δυσκολίας: Cadet (Easy mode), Officer (Medium) και Agito (Hard). Στο υψηλότερο επίπεδο τα τέρατα και οι αντίπαλοί σας ξεπερνούν τα 30 level, προκαλώντας τον παίκτη σε μία πιο έντονη και δύσκολη μάχη. Για την ιστορία η δυσκολία μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Φυσικά αυτή το hard mode του τίτλου απευθύνεται στους βετεράνους των JRPGs που θέλουν να εμπλουτίσουν την εμπειρία τους με περισσότερες προκλήσεις.

Σημαντικό ρόλο δε θα μπορούσαν να μην κατέχουν τα Eidolon ή αλλιώς τα λεγόμενα Summons. Πριν προχωρήσετε σε κάθε αποστολή θα επιλέξετε το Eidolon που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, με κόστος τη "θυσία" του χαρακτήρα σας, κάτι το οποίο σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα αξίζει και με το παραπάνω. Εκτός από το φανταστικό σχεδιασμό τους, η δύναμη την οποία διαθέτουν με βοήθησε αποτελεσματικά σε κομβικά σημεία των μαχών. Αρχικά στη διάθεση σας θα έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε τρία Eidolons, ενώ όσοι "ψαχτείτε" λίγο περισσότερο θα μπορέσετε να βρείτε και τα υπόλοιπα. Κάθε summon έχει και αυτό τις δικές τους ξεχωριστές δυνάμεις, τις οποίες μπορείτε και αυτές να τις αναβαθμίσετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον αντίστοιχο των χαρακτήρων.

Τώρα, όσον αφορά την AI του παιχνιδιού, η Square Enix θα μπορούσε να καταβάλλει λίγη περισσότερη προσπάθεια, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αρκετές φορές μου φάνηκε ιδιαίτερα “κουτή”. Υπήρξαν φορές στις οποίες, ενώ είχα ξεκινήσει τη μάχη με τον αντίπαλο, οι "συνεργάτες" μου αποφάσισαν πεισματικά να τα βάλουν με έναν πέτρινο τοίχο, ο οποίος το μόνο που έκανε ήταν να στέκεται και να παρακολουθεί σιωπηλά τη μάχη.

Περνάμε στο δεύτερο πιο σημαντικό κομμάτι του Final Fantasy Type-0 HD, τη μουσική. Σε κάθε μάχη, σε κάθε cutscene, η μουσική αποτελεί μία κύρια πηγή ψυχαγωγίας, καθώς με τη βοήθεια της κατάφερε να με "βυθίσει" πιο βαθιά στον κόσμο του παιχνιδιού, όχι μόνο διότι εμπλούτιζε αριστουργηματικά τη μάχη δίνοντας έμφαση σε σημαντικά σημεία, αλλά σε συνδυασμό με το υπέροχο gameplay, το "δέσιμο" μεταξύ τους ήταν εκπληκτικό. Ακόμη και σε σκηνές οι οποίες το δράμα και η αγωνία έπαιζαν καθοριστικό ρόλο, κατάφερε να με λυγίσει, παίζοντας με τα συναισθήματά μου, κάτι το οποίο δεν το βλέπουμε σε πολλά παιχνίδια σήμερα.

Στα της διάρκειας και του replayability τώρα. Εφόσον μιλάμε για RPG τίτλο, η διάρκεια είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει αρκετούς. Το πρώτο playthrough θα σας πάρει τουλάχιστον 20 με 30 ώρες, αναλόγως των optional αποστολών και των fetch quests που θα αποφασίσετε να ολοκληρώσετε. Μέσα από όλα αυτά, δε θα μπορούσε να λείπει και το New Game Plus, στο οποίο μπορείτε να συνεχίσετε να αναβαθμίζετε τους χαρακτήρες με levels και αντικείμενα. Το υψηλότερο level το οποίο μπορείτε να επιτύχετε για τους χαρακτήρες είναι 99, ενώ για τα Bosses και τους υπόλοιπους εχθρούς, η κλίμακα ξεπερνάει τα 100. Καλύτερη δουλειά θα μπορούσε να γίνει και στην κάμερα του παιχνιδιού, την οποία βρήκα πολλές φορές να με ζαλίζει με την γρήγορη, απότομη και -ας μου επιτραπεί η έκφραση- ατσούμπαλη κίνηση της.

Για το τέλος άφησα τα γραφικά και τον γενικότερο τεχνικό τομέα. Κατ' εμέ τα γραφικά είναι δεν κατέχουν πρωτεύσουσα σημασία, ειδικά σε ένα Final Fantasy. Όπως και να έχει, το Type-0 HD σε αυτόν τον τομέα, σε καμία περίπτωση, δεν εντυπωσιάζει, καθώς δεν εκμεταλλεύεται ούτε στο ελάχιστο τη δύναμη του hardware της τρέχουσας γενιάς. Σε σύγκριση με την έκδοση του PSP, ναι, υπάρχουν κραυγαλέες διαφορές στα μοντέλα των χαρακτήρων, όμως, εφόσον μιλάμε για 2015 και με την τεχνολογία που έχουμε σήμερα, η εταιρία θα μπορούσε προφανώς να αφιερώσει λίγο περισσότερο χρόνο στον οπτικό τομέα του παιχνιδιού και όχι απλά να "γυαλίσει" τα μοντέλα των χαρακτήρων, παραβλέποντας NPCS, draw distance κλπ.

Συνοψίζοντας : Το Final Fantasy Type-0 HD μπορεί να μην εντυπωσιάζει στον οπτικό τομέα και σε πολλά ακόμη θέματα, όμως, το έξυπνο gameplay του, η προσωπικότητα των χαρακτήρων, το setting του, η ατμόσφαιρα που περιέχει και, τέλος, το εκπληκτικό soundtrack, βοηθούν όλα μαζί για ένα όμορφο τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορέσουν να ευχαριστηθούν όλοι οι φίλοι της σειράς. Επιπροσθέτως, οι διάφορες διαβαθμίσεις πρόκλησης το καθιστούν προσιτό στον casual gamer ο οποίος αναζητά λίγες ώρες διασκέδασης στον κόσμο του Orience, αλλά και στον πιο σκληροπυρηνικό παίκτη προσφέροντας του πλούσιο περιεχόμενο σε περιοχές και αντικείμενα.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Square Enix
Publisher : Square Enix
Available for : PS4, Xbox One
Release date : 2015-03-20
Tags: