WRC 8 Review - Τα φαινόμενα απατούν...

WRC 8 Review - Τα φαινόμενα απατούν...

24 Σεπτεμβρίου 2019 12:11
Είναι το παιχνίδι που θα αναστήσει το franchise;

Ακόμη μία χρονιά, ακόμη ένα παιχνίδι. Αυτή είναι η αντίληψη που έχω για τις περισσότερες σειρές ετήσιας κυκλοφορίας, τους κατόχους «εκμετάλλευσης» δικαιωμάτων πρωταθλημάτων. Καλώς ή κακώς η σειρά WRC είναι λαμπρό παράδειγμα αυτής τη φιλοσοφίας, με τα δύο τελευταία παιχνίδια της σειράς να είναι απλά εκεί για να γεμίζουν το κενό, παρά να εξελίξουν τη φόρμουλα, ειδικά το περσινό παιχνίδι και η έμφαση που έδωσε στον τομέα των eSports, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία κατ' εμέ. Από αυτά που έχω γράψει έως τώρα, κάποιος μπορεί να μαντέψει την πορεία και του φετινού τίτλου. Είναι όμως έτσι;

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Το παιχνίδι είναι μία παραγωγή της Bigben Interactive με την Kylotonn να έχει αναλάβει την ανάπτυξη. Είναι το τέταρτο WRC που κυκλοφορεί από το συγκεκριμένο studio, οπότε ήξερα τι να περιμένω όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι. Ωστόσο, δεν ήξερα κατά πόσο το studio θα ακολουθήσει την ασφάλεια της «επανάληψης» στη δομή ή θα δοκιμάσει κάτι νέο, ανεξαρτήτως αν αυτό είναι εν τέλει καλό ή κακό. Ξεκινώντας, λοιπόν, το παιχνίδι οι πρώτες εικόνες και η αίσθηση είναι η ίδια, κάτι που μου αρέσει σε τέτοια παιχνίδια, γενικώς πολλές φορές εντυπωσιακές εισαγωγές και πομπώδη μενού είναι δυσανάλογα σε παιχνίδια τέτοιου βεληνεκούς και μπορεί να χαλάνε τη γενική εικόνα ενός τίτλου, οπότε μία καθαρή αισθητική είναι πάντα καλοδεχούμενη. Με τις πρώτες εντυπώσεις, λοιπόν, να είναι θετικές, ξεκίνησα κατευθείαν μία νέα "καριέρα" κι εκεί ήταν που είδα την μεγάλη αλλαγή.

Η Kylotonn έχει κάνει ριζικές αλλαγές στη δομή του Career Mode που έχει εμπλουτιστεί πλέον με στοιχεία management, καθώς ο παίκτης πλεόν αναλαμβάνει το ρόλο και του υπεύθυνου ομάδας. Αυτό σημαίνει ότι ο παίκτης εκτός από την οδήγηση πρέπει να ασχοληθεί με την διαχείριση πόρων, το αγωνιστικό του πρόγραμμα, καθώς και με την ευεξία της ομάδας του, κάτι που εκ πρώτης όψεως μπορεί να τρομάζει και να ξενίζει τους παίκτες, όμως έχοντας ως το βασικό στοιχείο του παιχνιδιού την οδήγηση, δομημένη και τελειοποιημένη από τα προηγούμενα παιχνίδια, είναι μία άκρως θετική προσθήκη. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το βάρος για την ανάπτυξη μίας καινοτομίας έπεσε σε ένα single player τμήμα του παιχνιδιού, σε μία εποχή που το multiplayer, πόσο μάλλον το competitive κομμάτι, έχει αρχίσει να φτάνει σε επίπεδα κορεσμού. Αυτό θεωρώ ότι είναι το δυνατό χαρτί του παιχνιδιού και αυτό που θα το κάνει να διαφοροποιηθεί, όχι τόσο από τον ανταγωνισμό, αλλά κυρίως από τη μάζα.

Το όλο σύστημα ανάπτυξης και εξέλιξης του παιχνιδιού φυσικά έχει σαν πυρήνα την οδήγηση. Οδηγώντας σε Rallies και Events, ο παίκτης κερδίζει XP, Credits και Morale. Τα πρώτα τον βοηθούν στην ανάπτυξη του παίκτη και των Skills του, τα δεύτερα στα έξοδα διαχείρησης της ομάδας και τα τρίτα στην ευεξία της ομάδας, δηλαδή στο αν είναι ικανοποιημένοι οι χορηγοί και τα μέλη της ομάδας.  Όσον αφορά το gameplay, εκεί τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά, το μοντέλο οδήγησης δεν έχει σημαντικές αλλαγές, ούτε βελτιώσεις, είναι ο ορισμός της φολοσοφίας «ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει».

Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί το τέλειο σύστημα οδήγησης, ας είμαστε ρεαλιστές, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να έχει κάτι τέτοιο, αλλά ενώ σε παλαιότερα παιχνίδια αυτό το «μείον» ήταν πιο εμφανές, με τον εμπλουτισμό της γενικής εμπειρίας, η αδυναμία αυτή είναι λιγότερο εμφανής. Αν θα έπρεπε να κρατήσω κάτι από το παιχνίδι, αυτό θα ήταν η διαβάθμιση της δυσκολίας, η οποία λίγο με παραξένεψε. Θέτοντας την δυσκολία στο Easy, ήμουν σε θέση να δημιουργώ μεγάλη διαφορά σε σχέση με τους αντιπάλους μου, ενώ αλλάζοντας το στο Medium ξαφνικά υπήρχε μεν μεγάλη διαφορά, αλλά στον αντίποδα. Αυτό το αναφέρω όχι για να δειχθώ ως παίκτης, αλλά τόσο μεγάλη διαφορά με τον ίδιο σχετικά ρυθμό οδήγησης, απλά δείχνει μία ανισορροπία στο διαχωρισμό, κάτι βέβαια πολύ εύκολα διορθώσιμο με ένα update.

Στον τεχνικό τομέα τα πράγματα είναι στάσιμα. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες βελτιώσεις στα γραφικά, αντιθέτως μπορώ να πω ότι σε ορισμένα σημεία παρατήρησα προβλήματα, όπως κολλήματα στο framerate ή κοψίματα στα μοντέλα οχημάτων, σαφώς λιγότερα από πέρυσι, αλλά όχι εξαλείψιμα. Όσον αφορά τις επιδόσεις, στην έκδοση του απλού PS4 υπάρχει σταθερό framerate στα 30FPS με ανάλυση στα 1080p, καμία σχεδόν αλλαγή σε σχέση με πέρυσι, απλά με λίγο παραπάνω φινίρισμα όσον αφορά την ομαλότητα της ροής των γραφικών. Στον ήχο τα πράγματα παραμένουν τα ίδια, κάτι απολύτως θετικό τόσο στα οχήματα, όσο και στις φωνές των συνοδηγών, κάτι άκρως σημαντικό.

Οι μόνες αξιοσημειώτες βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα είναι τα καλύτερα physics στις επιφάνειες των δρόμων και τα βελτιωμένε εφέ καιρού. Η εικόνα του παιχνιδιού πρακτικά είναι ατόφια σε σχέση με πέρυσι κι αυτό παρόλο που δείχνει την «ηλικία» της μηχανής γραφικών και της φιλοσοφίας ανάπτυξης σε μία σειρά, σε αυτό και μόνο το παιχνίδι, μπορώ να το προσπεράσω. Είναι σωστό αυτό; Θεωρητικά όχι, δεν θα πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια σε κάποια σημεία για να επικροτούμε μόνο και μόνο την προσπάθεια σε κάποια άλλα. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πορεία που έχει πάρει σειρά και αυτό που παίζω μου αρέσει και και μπορώ να δείξω επιείκεια σε κάποια πράγματα, όταν βλέπω ότι αλλού έχει γίνει ποιοτική και ουσιαστική δουλειά.

Συνοψίζοντας : Είναι το WRC 8 ένα παιχνίδι που φέρνει αλλαγές; Ναι. Είναι το παιχνίδι που θα αναστήσει το franchise; Όχι, αλλά είναι ένα παιχνίδι που απλά αξίζει. Δεν είναι τέλειο, δεν είναι κακό, είναι ο ορισμός του τίμιου. Εξελίσσει το franchise προσθέτοντας νέα στοιχεία, διατηρώντας συγχρόνως την ταυτότητά του, όποια και αν είναι αυτή, ενώ καταφέρνει και διατηρεί και τη θέση του στην racing κοινότητα. Ειλικρινά χαίρομαι που το παιχνίδι διέψευσε την όποια προκατάληψη είχα και μου δίνει κίνητρο να τρέξω ένα ακόμη event, για να μαζέψω XP και να βελτιώσω την ομάδα μου. Από εκεί που θεωρούσα αγγαρεία να παίξω την ετήσια κυκλοφορία της σειράς, τελικά μου δόθηκε ένα κίνητρο για να παίξω και να ευχαριστηθώ, κάτι που για εμένα είναι ο λόγος που ασχολούμαι με τα παιχνίδια γενικότερα και νομίζω δεν είμαι μόνος…
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Kylotonn
Publisher : Bigben Interactive
Available for : PS4, Xbox One, PC, Switch
Release date : 05-09-2019