Assassin’s Creed Unity: Dead Kings - Review

Assassin’s Creed Unity: Dead Kings - Review

23 Ιανουαρίου 2015 04:12
Ένας καλύτερος επίλογος, δωρεάν

Και ενώ υπάρχει αρκετός κόσμος που έχει απαρνηθεί να παίξει το Assassin's Creed: Unity εξαιτίας του κακής φήμης που απέκτησε χάρει στους χειρισμούς της Ubisoft στο θέμα της ανάπτυξης (ειδικότερα για την έκδοση του PC), η γαλλική εταιρία ζήτησε ταπεινά συγγνώμη από όλους τους αγοραστές του τίτλου και υποσχέθηκε πως θα χαρίσει το Dead Kings DLC, το οποίο θα συμπεριλαμβάνονταν στο Season Pass του τίτλου. Ως το DLC που θα επέκτεινε την ιστορία του Arno και θα συνέχιζε τα γεγονότα του Unity ακριβώς μετά το τέλος του, το πακέτο φάνταζε ελκυστικό, πόσο μάλλον εάν ήταν και δωρεάν.

Με βάση τα παραπάνω πλαίσια, το Dead Kings πετυχαίνει το σκοπό του, όμως, υπερτονίζονται άθελα τα προβλήματα του τίτλου. Ας τα πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Το Unity σίγουρα δεν άφησε και την πιο γλυκιά γεύση όσον αφορά την πλοκή του και τις απαντήσεις που εν τέλει δεν έδωσε. Αντ’ αυτού το Dead Kings έρχεται να εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό και από αφηγηματικής άποψης να δώσει έναν όμορφο και καλύτερα εκτελεσμένο επίλογο στην ιστορία του Arno, που το βρήκα αρκετά ευχάριστο. Τελειώνοντας το Dead Kings έκανα την σκέψη, πως το τέλος του Unity μοιάζει σαν ένα ελαφρύ cliffhanger για τις όσες σεναριακές τρύπες μπαλώνει με τη σειρά του το DLC. Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπήρξαν και κάποιοι έξυπνοι υπαινιγμοί που ταιριάζουν στην μετα-αφήγηση του σύμπαντος των Assassin’s Creed αλλά και μια γενικότερα πιο στιβαρή σύνδεση των κρίκων της ιστορίας. Βέβαια, αν εμβαθύνω σε αυτά τα γεγονότα θα υποπέσω στο παράπτωμα του spoiler οπότε καλύτερα να τα ανακαλύψετε μόνοι σας. Μπορώ να σας μεταφέρω, όμως, ότι έχει πολύ περισσότερο Ναπολέοντα σε περίπτωση που η ομολογουμένως guest εμφάνισή του στο Unity δε σας ευχαρίστησε.

Στα όσα προσθέτει, λοιπόν, το Dead Kings DLC στον τομέα της πλοκής έμεινα ευχαριστημένος. Το θέμα είναι ότι για να "ρουφήξω"  αυτές τις ενδιαφέρουσες γουλιές πληροφοριών, έπρεπε να πιώ αρκετά πίτουρα, κατάλοιπα του γενικότερου design του παιχνιδιού και του DLC αυτού καθ’ αυτού. Το level design των αποστολών στο Unity ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες αλλαγές και πρόσθεταν ουσιώδη πράγματα στο gameplay. Εδώ, γίνεται μια υπερχρήση αυτού του στοιχείου κυρίως γιατί όλα εκτυλίσσονται στο ίδιο μέρος στις κατακόμβες. Ειλικρινά, δεν ξέρω τι σκεφτόντουσαν στην Ubisoft όταν είπαν ότι το 90% των αποστολών θα λάβει χώρα στο ίδιο ακριβώς επίπεδο, το οποίο για να δωθεί μια αίσθηση ότι είναι μεγάλο σε έκταση, είναι δομημένο σαν υποτυπώδες hub.

Μάλιστα, οι νέοι εχθροι που συνάντησα εκεί, ακούνε στο όνομα "Raiders" και δεν είναι τίποτα παραπάνω από αγέλες των ίδιων εχθρών του τίτλου. Θα το επισκεφτείτε τόσες φορές που μέχρι να τελειώσουν οι περίπου 6 ώρες που διαρκεί το DLC, θα μπορείτε να το διασχίζετε με κλειστά τα μάτια. Προσωπικά θα ήθελα να εξερευνήσω τους λασπωμένους δρόμους της καταθλιπτικής περιοχής του Franciade και να υπήρχαν περισσότερες αποστολές εκεί, με τις μουντές και σκοτεινές αποχρώσεις να δίνουν έναν πιο κατάλληλο τόνο στο υπόβαθρο του Unity. Δε θα σας κρύψω πως βρήκα τον εαυτό μου να κουράζεται, γενικώς από αυτό το εντελώς ανέμπνευστο μοτίβο, παρά το ότι βασίζεται στην sandbox τύπου δομή των αποστολών του Unity. Το κερασάκι στην τούρτα βάζουν τα ανεκδιήγητα εύκολα puzzles, που είναι με διαφορά από τα  πιο γελοία που έχω συναντήσει όσα χρόνια παίζω βιντεοπαιχνίδια.

Σαν ένα DLC προσθέτει στο σύνολό του αρκετές νέες αποστολές, είτε αυτές είναι co-op, είτε single player που αφορούν το story, είτε δευτερεύουσες με γρίφους και άλλα τέτοια, τα οποία μπορούν να επεκτείνουν λίγο ακόμη τη διάρκειά του. Πρέπει να πω ότι το Guillotine Gun δεν είναι δα και το κάτι άξιο αναφοράς ως προσθήκη, απλώς είναι ένα ακόμη όπλο με τη δυνατότητα ρίψης mortars. Προτίμησα να κάνω τη δουλειά μου, είτε με το Sword of Eden, είτε με το Sword of Suger που βρίσκετε ξεκλειδώνοντας τους γρίφους του, μιας και είναι ουσιαστικά εφοδιασμένο και αυτό με τη δύναμη των θεών, άρα και overpowered.

Συνοψίζοντας : Στο δια ταύτα, το Dead Kings DLC δεν απογοητεύει ιδιαίτερα αν αναλογιστείτε ότι προσφέρεται εντελώς δωρεάν και προσθέτει πάνω κάτω 6 επιπλέον ώρες στην Γαλλία του 18ου αιώνα, δίνοντας αρκετές απαντήσεις στα μυστηριώδη κομμάτια του σεναρίου, που ακόμα και επι πληρωμή να ήταν, θα είχε το ενδιαφέρον του. Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να κάνετε στην άκρη αυτό το σχεδιαστικό λάθος, τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των αποστολών εκτυλίσσεται στο ίδιο σημείο και να κρατήσετε την υπομονή σας προσπερνώντας τα πιο ανεγκέφαλα puzzles που υπήρξαν στη σειρά. Εφόσον "χωνέψετε" την παραπάνω παρατήρηση, θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γυρίσετε σε αυτό μιας και θα βρείτε απαντήσεις που σίγουρα θα σας ικανοποιήσουν με το πώς συνδέονται στο γενικότερο μυστήριο σύμπαν της σειράς.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Ubisoft Montreal
Publisher : Ubisoft
Available for : PC, Xbox One, PS4
Release date : 2015-01-13
Tags: