NBA 2K15 Review

NBA 2K15 Review

17 Οκτωβρίου 2014 00:31
Η 2K Sports ανταγωνίζεται τον εαυτό της...

Η ανάπτυξη αθλητικών τίτλων στη βιομηχανία των video games δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Οι developers βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση, καθώς μετά το τέλος του στάδιου ανάπτυξης, σχεδιάζουν ήδη τη συνέχεια του παιχνιδιού. Η 2K Sports είναι η μοναδική εταιρία που έχει ασχοληθεί σοβαρά με την αντιπροσώπευση του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης στο χώρο των video games τα τελευταία χρόνια λόγω του ότι η Electronic Arts ανέβαλλε την ανάπτυξη της σειράς NBA Live από το 2009, μέχρι πρόσφατα με την κυκλοφορία του NBA Live 14, η οποία έλαβε κακές κριτικές, τόσο από το κοινό, όσο και από τον Τύπο. Το NBA 2K14 εκμεταλλεύτηκε σωστά την ευκαιρία αυτή και το μεγαλύτερο ποσοστό των gamers που αναζητούσαν ένα μπασκετικό τίτλο για να υποδεχτούν την άφιξη των PlayStation 4 και Xbox One, στράφηκαν προς το μέρος της 2K Sports. Η στενή συνεργασία της 2K Sports με το NBA είναι καθοριστικό κομμάτι της εμπειρίας που βιώνουν οι παίκτες τα τελευταία χρόνια στη σειρά και το NBA 2K15 αποδεικνύει πως αυτή η συνεργασία είναι ακόμα πιο δυνατή φέτος.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσει κανείς πως άλλαξαν στο NBA 2K15 είναι τα ανανεωμένα μενού και ο πιο εύχρηστος σχεδιασμός τους. Το συνεχόμενο πάτημα των Ο και B πλήκτρων -σε PlayStation και Xbox αντίστοιχα- έχει πλέον εξαφανιστεί, ενώ τα μενού έχουν “ευρυνέστερα” εικονίδια και τοποθέτηση στην οθόνη που δεν είναι σε καμία περίπτωση πολύπλοκη στο βαθμό που ήταν στο NBA 2K14. Στην αρχική οθόνη του NBA 2K15 φιγουράρει η Rachel A DeMita μέσω του NBA2K TV, ενός TV show που ενημερώνει τους παίκτες για τα τελευταία νέα γύρω από το κόσμο του franchise. Οι προσδοκίες που μπορεί να έχει κανείς από ένα μπασκετικό τίτλο στον τομέα του gameplay, λόγω της φύσεως του αθλήματος, τείνουν να προσθέτουν ένα τεράστιο βάρος συνεχόμενα στους ώμους της 2K Sports. Η εύρεση μίας φόρμουλας που δεν θα προβληματίζει και δεν θα δυσανασχετεί τους παίκτες είναι ξεκάθαρα το κομμάτι στο οποίο δούλεψε εξαιρετικά σκληρά η Visual Concepts τα τελευταία χρόνια και το NBA 2K15 χτίζει γερά επάνω σε αυτά τα θεμέλια. Μία από τις προσθήκες του NBA 2K15 είναι οι νέοι μηχανισμοί shooting που δημιούργησαν οι developers και επί της ουσίας, πρόκειται για μία μπάρα η οποία αποτελεί μία οπτικοποίηση του χρόνου απελευθέρωσης της μπάλας από τα χέρια του κάθε παίκτη και είναι τεράστια βοήθεια για πολλούς gamers που έκαναν παράπονα στο παρελθόν σχετικά με την πολυπλοκότητα των animations και πως έπρεπε να μάθουν τον χρόνο απελευθέρωσης της μπάλας για κάθε παίκτη. Προσωπικά, η συγκεκριμένη μπάρα με βοηθήσε περισσότερο όταν δεν είχα λάβει υπ’όψη μου παράγοντες όπως τον αριθμό αντιπάλων τριγύρω μου ή την απόστασή μου από το καλάθι. Ανεξαρτήτως, αν κάποιον δεν τον ενδιαφέρει ή θεωρήσει πως δεν τον βοηθάει, η 2K Sports έχει φροντίσει να μην αποτελεί εμπόδιο στην οθόνη.

Συνεχίζοντας, το ανανεωμένο σύστημα κίνησης των παικτών εκτός του ότι αύξησε τη βιβλιοθήκη των animations κατά 6.000+, κατάφερε να ελλατώσει σημαντικά το νούμερο των glitches που παρουσιάζονταν λόγω τεχνικών προβλημάτων του collision detection συστήματος. Αυτό σημαίνει πως οι προγραμματιστές της Visual Concepts χρειάστηκε σε πολλά σημεία να γράψουν πολλές νέες γραμμές κώδικα. Όπως γίνεται αντιληπτό, η Visual Concepts αφιέρωσε ένα τεράστιο μέρος του χρόνου ανάπτυξης του παιχνιδιού στο να δώσει τον απόλυτο έλεγχο της ομάδας και των ικανοτήτων των παικτών της στα χέρια του χρήστη. Οι νέοι shooting μηχανισμοί, η ολοκληρωτική αναδημιουργία των μενού, ο εξωφρενικά ρεαλιστικός και “τηλεοπτικός” τρόπος παρουσίασης του αθλήματος, η βελτίωση των ήδη υπάρχοντων modes σε συνδυασμό με την τεχνολογία σύλληψης εκφράσεων του προσώπου είναι μερικά από τα στοιχεία που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία μίας μεγάλης αποστάσης ανάμεσα στα προηγούμενα μέλη της σειράς NBA 2K και το NBA 2K15.

Σίγουρα, η απόσταση είναι μικρότερη με το NBA 2K14, αλλά δεν παύει να με έκανε να νιώσω ακόμα και μετά από ένα μόλις χρόνο πως η διαφορά είναι αξιοσημείωτη και ειδικά πως η εξέλιξη του αγώνα βασιζόταν πλήρως σε εμένα. Επιπλέον, ο επιθετικός τομέας του παιχνιδιού καλύπτει σίγουρα το κενό που παρουσιάζεται στην άμυνα και η προσθήκη καινούργιων κινήσεων έχει επηρεάσει θετικά το σύστημα της τρίπλας, κάνοντας πιο απλές τις κινήσεις με το δεξί μοχλό. Η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων έχει αυξηθεί δραματικά στα υψηλά επίπεδα δυσκολίας και πλέον το φαινόμενο που κάποιος παίρνει έναν all-star παίκτη και "τρέχει" προς το καλάθι εκμεταλλευόμενος τη δύναμή του δεν ισχύει στο NBA 2K15.

Το μοναδικό παράπονο που έχω προέρχεται από την αδυναμία της 2K Sports να εφεύρει σωστούς μηχανισμούς για το πως μπορώ εγώ ως παίκτης να χειριστώ καλύτερα την άμυνα της ομάδας μου απέναντι στα “μεγάλα ψάρια” του αθλήματος όπως οι Miami Heat για παράδειγμα. Λόγω του ανανεωμένου συστήματος κίνησης των παικτών, αυτή τη φορά μπορούσα να διαβάσω καλύτερα την επόμενη κίνηση του επιτιθέμενου αλλά σε πολλές στιγμές του αγώνα ένιωσα πως η άμυνα πέρναγε σε δεύτερη μοίρα. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο συναίσθημα ήταν ακόμα πιο έντονο στις αρχές του MyCareer mode και στα modes που αφοσιώνονται στη δημιουργία ενός custom roster.

Είναι εύλογο το ενδιαφέρον των παικτών να περιτριγυρίζεται στο gameplay ενός τέτοιου παιχνιδιού αλλά το NBA 2K15 εμπλουτίζεται και μέσα από modes όπως το NBA Blacktop, All StarMyGM, MyLeague, MyCareer, MyTeam και MyPark. Όσοι είχαν ασχοληθεί με το NBA 2K14, τα τρία εξ' αυτών θα τους είναι ήδη γνώριμα αλλά το MyPark και το MyLeague προωθούνται πλήρως στο NBA 2K15 λόγω διάφορων βελτιώσεών τους. Φυσικά, το MyLeague είναι ένα rebranding του Association Mode από τα προηγούμενα μέρη της σειράς αλλά η ευρεία επιλογή που παρουσιάζεται στο κομμάτι των διαθέσιμων τροποποιήσεων και το γεγονός πως προσφέρεται η δυνατότητα δημιουργίας μίας σεζόν που μπορεί να κρατήσει και 80 χρόνια, το καθιστά ένα φρέσκο μέλος των διαθέσιμων modes. Σε ό,τι αφορά στο MyPark, σε αντίθεση με το NBA 2K14 μπορούσα πλέον να ξεκλειδώσω αρκετά “διακοσμητικά” πράγματα μέσω του reputation system ενώ η αναμονή των ματς έχει περιοριστεί πλέον στους 15 πόντους για κάθε αγώνα.

Το NBA 2K15 αποτελεί πραγματική απόδειξη για το που έχει φτάσει η σειρά μέχρι σήμερα. Η πληθώρα των modes του νέου τίτλου του NBA 2K franchise έχει ως αποτέλεσμα τόσο οι αρχάριοι παίκτες, όσο και οι απαιτητικοί να ικανοποιούνται απόλυτα επειδή καλύπτονται οι ανάγκες των gamers που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες με βάση αυτά που αναζητούν από ένα μπασκετικό τίτλο. Μερικές προσθήκες στα ήδη υπάρχοντα modes του franchise είναι εύκολα προσπεράσιμες αλλά άλλες όπως το σύστημα διαλόγων στο MyGM mode και η μεγαλύτερη προσοχή που απαιτούσε από μένα το παιχνίδι στη διάθεση των παικτών, την παρουσία μου στα social media και τους στόχους του ιδιοκτήτη της ομάδας είναι η λεπτομέρεια που ξεχωρίζει στο παρουσιαστικό σύνολο.

Κάπου εδώ θα ήθελα να σημειώσω πως η 2K Sports δεν έχει συμπεριλάβει το MyGM στις εκδόσεις της προηγούμενης γενιάς αλλά φρόντισε να αποζημιώσει τους κατόχους των PlayStation 3 και Xbox 360 εκδόσεων με το mode 2K Heroes, μέσα από το οποίο οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν μία ομάδα από τις οκτώ συνολικά και οι νίκες των παικτών θα επηρεάσουν την απόφαση της 2K Sports σχετικά με την επιλογή του οργανισμού όπου θα δωρήσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Επιπλέον, το NBA 2K15 συνεχίζει την παράδοση που ξεκίνησε το NBA 2K14 με τη προσθήκη 14 ομάδων Euroleague και αυτή τη φορά η 2K Sports επέκτεινε τις διαθέσιμες ομάδες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ στις 25 συνολικά με τις σημαντικότερες προσθήκες να είναι η FC Bayern Munich, η Galatasaray Liv, η Locomotiv και η Partizan. Ευτυχώς, φέτος προσφέρεται η δυνατότητα custom season/rosters μέσω του MyLeague και οι παίκτες θα μπορούν να αντιμετωπίσουν ομάδες NBA με μία ομάδα της Euroleague σε μία συνηθισμένη σεζόν. 

Η άποψη μου για το NBA 2K15 βασίζεται στην PlayStation 4 έκδοση, οπότε η αναφορά μου στον τεχνικό τομέα του τίτλου αφορά ξεκάθαρα αυτά που είδα στην κονσόλα της Sony. Η έναρξη μίας ακόμα νέας γενιάς κονσολών που πραγματοποιήθηκε πέρυσι με τα PS4 και Xbox One τράβηξε τα βλέμματα εκατομμυρίων gamers ανά τον κόσμο και αδιαμφισβήτητα η τεχνική ιπποδύναμη των δύο οικιακών συστημάτων ψυχαγωγίας αποτέλεσε το “φλέγον” θέμα συζήτησης. Το NBA 2K14 ήταν με διαφορά ο τίτλος που ξεχώριζε όταν κάποιος συζητούσε πέρυσι τέτοιο καιρό για τα γραφικά της νέας γενιάς.

 

Το NBA 2K15 συνεχίζει να διακατέχεται από το ίδιο υψηλό επίπεδο οπτικής εμπειρίας που χαρίζει στους φίλους του αθλήματος, με το παρουσιαστικό κομμάτι να εκτοξεύει τη γενικότερη ρεαλιστική απεικόνιση την οποία στοχεύει η 2K Sports. Τόσο τα μοντέλα των παικτών όσο και των αντικειμένων του γηπέδου δεν έχουν ίχνος aliasing, κάτι που σημαίνει πως η εικόνα είναι “ιδιαίτερα” καθαρή. Η αντίδραση του κοινού στον ρυθμό του αγώνα έχει βελτιωθεί σημαντικά αλλά σίγουρα υπάρχει μεγάλος χώρος για μία περαιτέρω μεταβολή προς το καλύτερο. Κάποια bugs του παρελθόντος όπως η συνέντευξη της Dorris Burke με κάποιον αόρατο παίκτη συνεχίζουν να υπάρχουν αλλά η συχνή εμφάνισή τους έχει μειωθεί αισθητά.

Αφού μίλησα για την οπτική εμπειρία, δεν θα μπορούσα να παραλείψω το ακουστικό κομμάτι. Φέτος, η σειρά υποδέχτηκε μερικά νέα μέλη στην παραγωγή του παιχνιδιού και συγκεκριμένα τους Kevin Durant, Shaquille O'Neal και Pharrell Williams. Ο πρώτος μπορεί να μην έχει σχέση με τον τομέα της ακουστικής εμπειρίας αλλά ο Shaquille O’Neal και ο Pharrell Williams ταξίδεψαν αρκετές φορές στα γραφεία της 2K στην Αμερική για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, ο Shaquille O’Neal αντικατέστησε τον Steve Kerr στη θέση του δεύτερου σχολιαστή, ενώ ο Ernie Johnson είναι ακόμα ο βασικός σχολιαστής. Από την άλλη πλευρά, ο Pharrell Williams επιμελήθηκε το soundtrack με επιλεγμένα τραγούδια από το δεύτερο album του να κάνουν την εμφάνιση τους στη λίστα των τραγουδιών. Οι αστείες ατάκες του Shaquille O’Neal, για τις οποίες έγινε γνωστός με την πάροδο του χρόνου στο NBA, είναι μία ευπρόσδεκτη αλλαγή από τις κοινότοπες σοβαρές φράσεις του Steve Kerr, ενώ το soundtrack έχει ένα πιο pop ύφος έχοντας εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό το “βαρύ” ύφος των rap τραγουδιών από τα προηγούμενα NBA 2K.

Συνοψίζοντας : Είναι γνωστό πως ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρίες οδηγεί σε καλύτερα προϊόντα και πάντα εξυπηρετεί το όφελος του καταναλωτή. Τα τελευταία χρόνια η 2K Sports βρισκόταν σε ένα ψηφιακό παρκέ εντελώς μόνη της με το αντίπαλο δέος που ακούει στο όνομα NBA Live να είναι άφαντο και παρόλο που η Electronic Arts προχώρησε στην κυκλοφορία του NBA Live 14, η αποδοχή του από τον κόσμο ήταν πολύ χαμηλότερη από το αναμενόμενο και πόσο μάλλον από αυτή που ήταν απαραίτητη για να βάλει και πάλι την εταιρία στο χάρτη. Πολλές φορές είναι ιδιαίτερα εύκολο και λυτρωτικό για τη ψυχική ηρεμία ενός developer να επαναπαυτεί στις δάφνες του αλλά όσοι βρίσκονται στη βιομηχανία των video games γιατί το αγαπούν πραγματικά τότε δεν πρόκειται να σταματήσουν την προσπάθεια τους να ξεπεράσουν τα όριά τους και να βελτιώνουν συνεχώς τον εαυτό τους. Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση της Visual Concepts και της 2K Sports. Η έλλειψη ενός αξιοπρόσεκτου ανταγωνιστή δεν επηρέασε την ομάδα ανάπτυξης και η λεπτομέρεια στην ποιότητα που διέπει το NBA 2K15, αύξησε την εμπιστοσύνη μου στους developers του παιχνιδιού και το ίδιο πιστεύω πως θα συμβεί με όσους αποφασίσουν να προβούν στην αγορά του.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Visual Concepts
Publisher : 2K Sports
Available for : PC, Xbox One, Xbox 360, PS3, PS4
Release date : 2014-01-01
Tags: