Attack on Titan 2 Review

Attack on Titan 2 Review

14 Μαρτίου 2018 19:37
Το επαναλαμβανόμενο γράμμα αγάπης της Omega Force

Υπάρχει κάτι πιο πολύτιμο από την ελευθερία; Κάτι πιο σημαντικό από το να μπορείς να γευτείς τις χαρές ή καλύτερα, τα προνόμια της ζωής χωρίς κανένα σχοινί, καμία αλυσίδα στο λαιμό σου; Όταν έχεις μεγαλώσεις περικυκλωμένος από τεράστια τείχη και το μόνο σου όνειρο είναι να δραπετεύσεις από αυτά, αγνοώντας κάθε κίνδυνο, κάθε εμπόδιο για να το πετύχεις με την μόνη κινητήρια δύναμη της ψυχής σου να είναι αυτός ο λόγος, υπάρχει κάτι που πραγματικά μπορεί να σε σταματήσει; Μία κοινωνία κλεισμένη σε τεράστια τείχη προστασίας τα οποία χρησιμεύουν για να προστατεύουν τους ανθρώπους από αιμοδιψής Τιτάνες. Ένας κόσμος χωρισμένος σε δύο μέρη.

Την κόλαση και τον παράδεισο, όπου στο ένα οι άνθρωποι προσπαθούν να φτάσουν τα γεράματά τους και να αφήσουν γαλήνια την τελευταία τους πνοή και στο άλλο ψυχροί και συνάμα άμυαλοι δολοφόνοι που θα κάνουν τα πάντα για να τραφούν από αυτούς απειλώντας καθημερινά αυτό το...όνειρο. Πως μπορείς όμως να το αποτρέψεις; Πως μπορεί η ανθρωπότητα να σταματήσει να γονατίζει και να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι σε αυτό τον εφιάλτη. Πως μπορούν τα μικρά παιδιά να μην μεγαλώσουν σε αυτή την μελαγχολική κόλαση με την μόνη σκέψη στο μυαλό τους να είναι πότε αυτά τα τείχη προστασίας θα πέσουν και η αυλαία του ονείρου τους θα κλείσει; Παλεύοντας. Σφίγγοντας τα δόντια, διώχνοντας τα συναισθήματα και την ανθρωπιά από πάνω τους με αποτέλεσμα να γίνονται κάτι που θα τους "μαυρίζει" την ψυχή κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, σηκώνοντας όλο το βάρος και τα όνειρα των ανθρώπων ξεχνώντας τι σημαίνει χαρά. Να γίνουν στρατιώτες.

Αυτό είναι το Attack on Titan, το δημοφιλές anime/manga που έκανε το ντεμπούτο στην anime μορφή του τον Απρίλιο του 2013 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να μας ψυχαγωγεί με το εφιαλτικό του πανδαιμόνιο. Όταν έχεις καταφέρει να δημιουργήσεις έναν τόσο πανέμορφο χαοτικό κόσμο, που το μόνο που γεμίζει την ατμόσφαιρά του είναι οι κραυγές θανάτου πεσόντων στρατιωτών, πως μπορείς να το μεταφέρεις όλο αυτό σε ένα βιντεοπαιχνίδι; Το στοίχημα έρχεται να αναλάβει για ακόμη μία φορά η Omega Force και η Koei Tecmo. Μετά το Attack on Titan: Wings of Freedom που κυκλοφόρησε το 2016, η ομάδα έβαλε τα δυνατά της και ετοίμασε το sequel που πολλοί περίμεναν. Το Attack on Titan 2, που υπόσχεται μία ακόμη καλύτερη εμπειρία στον κόσμο του anime από τον προκάτοχό του.

Με το που αντικρίσατε πως η ομάδα που θα αναλάβει την ανάπτυξή του παιχνιδιού είναι η Omega Force, τότε, ξέρετε πολύ καλά από τι αποτελείται η "ραχοκοκκαλιά" του παιχνιδιού. Από ατελείωτες, μα, ατελείωτες μάχες όπου σκοπός είναι η εξόντωση των εχθρών, ή στην προκειμένη περίπτωση, Τιτάνων. Η "Dynasty Warriors συνταγή" Musou στυλ αν θέλετε συνεχίζει να υφίσταται. Δηλαδή, ο παίκτης, σε κάθε αποστολή έχει ένα και μοναδικό σκοπό για να κερδίσει. Να μην αφήσει ίχνος Τιτάνα στο ψηφιακό πεδίο μάχης που θα παλεύει. Κάθε αναμέτρηση έχει το ίδιο μονοπάτι. Πρώτα, καλείστε να σκοτώσετε τους πιο αδύναμους εχθρούς και στο τέλος σας περιμένει ουσιαστικά ένα boss.

Όπως καταλαβαίνετε δεν αποτελεί καμία έκπληξη το γεγονός πως μετά από λίγες ώρες το παιχνίδι καταντά μονότονο. Το παραπάνω πρόβλημα έρχεται να "θεραπεύσει" έστω και λίγο το τρομερά καλοφτιαγμένο gameplay σύστημα. Δανειζόμενο τον ODM εξοπλισμό των στρατιωτών του anime, η ομάδα ενσωμάτωσε ένα τρομερά -επιτρέψτε μου- εθιστικό gameplay σύστημα με τα τρία του βασικά κλειδιά. Ταχύτατο, άμεσο και διασκεδαστικό. Αν μη τι άλλο πρέπει να παραδεχτώ πως σε αυτό τον τομέα η Omega Force είχε πάντα αν θέλετε το ταλέντο στο να καταφέρνει να "κρατά γερά" τον παίκτη στα παιχνίδια της, μόνο με το σύστημα μάχης που δημιουργούσε. Αστραπιαία γρήγορες και θεαματικές κινήσεις, σωστούς μηχανισμούς στις αποφυγές, λειτουργικό σύστημα assists και τέλος, ένα φιλόξενο UI με τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται ο παίκτης.

Ένας στρατιώτης ξέρει πως βασικό "κλειδί" για την επιβίωσή του είναι η συνεργασία. Το Assist System του παιχνιδιού σας επιτρέπει να συνεργάζεστε με τέσσερις ακόμη παίκτες, τους οποίους έχετε την δυνατότητα να ζητήσετε την βοήθεια τους. Άλλοι έχουν τις δικές τους ξεχωριστές super-moves που προκαλούν υψηλά ποσοστά ζημιάς στους εχθρούς σας, άλλοι αυξάνουν για περιορισμένο χρόνο τις ικανότητες σας και πολλά ακόμη. Η A.I. δεν με παίδεψε ιδιαίτερα και αντιθέτως πολλές φορές την βρήκα πλήρως λειτουργική. Όμως, δυστυχώς, υπήρξαν στιγμές που τα 3D μοντέλα των συμμάχων μου έτρεχαν αιωνίως πίσω από ένα αόρατο εμπόδιο.

Όσοι τρέφετε κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια σε κάποιον συγκεκριμένο χαρακτήρα του anime, το Attack on Titan 2 σας δίνει την δυνατότητα μπείτε στα "παπούτσια" του αγαπημένου σας στρατιώτη με διάφορα modes. Αναμενόμενα, κάθε μαχητής έχει τα αδύναμα και ταυτόχρονα τα δυνατά του σημεία. Επιπροσθέτως, όσοι θέλετε να απολαύσετε μία πιο ανταγωνιστική εμπειρία, το sequel της Omega Force έρχεται εξοπλισμένο και με Multiplayer για να αναλώσετε τον χρόνο σας. Μετά από ένα ρηχό εισαγωγικό Tutorial βρήκα τον εαυτό μου να απολαμβάνει τρομερά τις μάχες απέναντι στους Τιτάνες. Η ταχύτητα που κινείται ο παίκτης στο περιβάλλον θυμίζει αρκετά τα Spider-Man παιχνίδια κάνοντας το απλό περπάτημα "θνητό". Ο όλος σκοπός της κάθε αναμέτρησης είναι να εντοπίσετε το αδύναμο σημείο του εχθρού σας και να το εξουδετερώσετε, διαμελίζοντας τα πάντα στο μονοπάτι σας, "βάφοντας" με ερυθρό χρώμα την οθόνη σας και τον χαρακτήρα σας. Ιδιαίτερη δυσκολία ομολογώ πως δεν συνάντησα κάνοντας ακόμη πιο μονότονες τις ώρες μου με το παιχνίδι, μέχρι και στα Scout Missions. Προαιρετικές ειδικές αποστολές που...καλά το μαντέψατε, "σφάζετε" Τιτάνες. Σκοπός είναι να εξολοθρεύσετε όσους περισσότερους εχθρούς μπορείτε και να πετύχετε το δυνατότερο σκορ ("S"). Από αυτό κερδίζετε πολύτιμα αντικείμενα και αυξάνετε τους δεσμούς φιλίας με τους στρατιώτες που βρίσκονται στο πεδίο μάχης. Το παιχνίδι βαθμολογεί με rank την φιλία που έχετε με κάποιον. Αυτή αυξάνεται μιλώντας μαζί τους, προσφέροντας τους ιδιαίτερα δώρα κτλ. Μέσα από αυτό ο παίκτης μαθαίνει περισσότερα για το παρελθόν του εκάστοτε μαχητή και τις ιδιοσυγκρασίες του. Μεγαλύτερο rank στην φιλία έχει ως αντάλλαγμα αύξηση στις ικανότητες του στρατιώτη μαζί με ξεχωριστά "skills".

Όπως έχετε αντιληφθεί το παιχνίδι προορίζεται κυρίως για τους fans του anime. Δεν νομίζω έτσι και αλλιώς κάποιος να δώσει και ιδιαίτερη προσοχή στο Attack on Titan 2, εφόσον δεν έχει ακουστά το δημιούργημα του Hajime Isayama. Ο τίτλος συνοδεύεται από ένα Story Mode το οποίο σας ταξιδεύει στην μελαγχολική κόλαση των δύο σεζόν μέχρι στιγμής του anime, αλλά χωρίς να σας δίνει τον έλεγχο κάποιο κεντρικού πρωταγωνιστή. Αντιθέτως, έχετε και εσείς τον δικό σας ρόλο αφού καλείστε να δημιουργήσετε τον δικό σας χαρακτήρα μέσω ενός απλού Character Editor. Από εκεί θα ζήσετε από την αρχή μέχρι και το τέλος της δεύτερης σεζόν την φρίκη του Eren Jaeger και των συμμάχων του σε μία περιπέτεια 20 ωρών.

Η παρουσίαση της ιστορίας γίνεται με όμορφα και ρομαντικά cutscenes που ένας fan θα νιώσει οικεία, αλλά αναμενόμενα πολλές λεπτομέρειες λάμπουν διά της απουσίας τους. Για παράδειγμα αν θέλετε πραγματικά να "γνωρίσετε" και να μάθετε περισσότερα για τους χαρακτήρες, τότε, το anime/manga είναι για εσάς μονόδρομος. Για αυτό εξάλλου όπως προανέφερα ο τίτλος προορίζεται περισσότερο για τους fans του anime. Εκτός του Character Editor, ο τίτλος φέρει συνάμα και πολλά αλλά απλοϊκά RPG στοιχεία. Crafting νέων όπλων και ODM εξοπλισμού, αναβαθμίσεις σε αυτά, μέχρι και levels στον χαρακτήρα σας. Απλά και λιτά πράγματα. Όσο περισσότερο ασχοληθείτε, τόσο καλύτερο εξοπλισμό θα λάβετε. Μία όμορφη κατ' εμέ πινελιά που προσφέρει από μόνη της το δικό της rewarding σύστημα για τις πολλές ώρες που θα αναλώσετε στις εξορμήσεις σας έχω από τα τείχη.

Όσον αφορά τον οπτικοακουστικό τομέα, εδώ, μπορώ να πω πως παραβλέποντας μερικά "μικροπραγματάκια" το Attack on Titan 2 είναι ένα όμορφο παιχνίδι. Πολύ όμορφα 3D μοντέλα χαρακτήρων και εκπληκτικά animations στις κινήσεις έχουν ένα έξοχο οπτικό αποτέλεσμα. Αυτό αποδεικνύεται ακόμη περισσότερο στα πλαίσια των cutscenes και της εκπληκτικής παρουσίασης τους, που πιάνει σωστά τον "σφυγμό" του anime. Το ίδιο δεν μπορώ να πω και για τα περιβάλλοντα. Εκεί, τα πράγματα αν θέλετε είναι πιο..."άψυχα".

Ψυχρά γραφικά, με μία όμορφη παλέτα χρωμάτων δημιουργεί σχεδόν πανομοιότυπα ψηφιακά πεδία μάχης. Συνεχίζοντας, ελέω της ταχύτητας του παιχνιδιού που είναι αστραπιαία όπως προανέφερα γρήγορη, η κάμερα ορισμένες φορές αντιμετώπιζε τα δικά της προβλήματα. Το framerate ενώ τις περισσότερο φορές "έτρεχε" ομαλότατα στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, περισσότεροι Τιτάνες και χάος στην οθόνη του παίκτη, έχουν ως αποτέλεσμα μικρές αναταράξεις σε αυτό. Η ανάλυση βρίσκεται στα 1080p τουλάχιστον στο "απλό" PlayStation 4 που δοκίμασα εγώ. Ο ηχητικός τομέας υιοθετεί ως βασική πηγή έμπνευσης το anime. Βαριά και επιβλητικά κομμάτια ντύνουν τις περισσότερες μάχες προσφέροντας ένα "τιτανομέγιστο" απόσταγμα έντονης και ασταμάτητης δράσης.

Συνοψίζοντας : Το Attack on Titan 2 έρχεται με πληθώρα βελτιώσεων από τον προκάτοχό του. Ένα ρομαντικά μελαγχολικό ταξίδι στην κόλαση που προσφέρει η πρώτη και η δεύτερη σεζόν του anime, με ένα αστραπιαία γρήγορο και "εθιστικό" gameplay υπόσχονται πολυάριθμες ώρες διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Αλλά μέχρι εκεί. Οι ώρες αυτές μετά από ένα σημείο θα γίνουν περισσότερο μονότονες παρά διασκεδαστικές, ελέω των τρομερά επαναλαμβανόμενων αποστολών. Ας μην γελιόμαστε, από την στιγμή που ο πυρήνας του παιχνιδιού αναμείχθηκε στην Musou Dynasty Warriors συνταγή, λίγο-πολύ, όλοι ξέραμε τι να περιμένουμε. Επιπλέον, οι διάφορες RPG πινελιές είναι κάτι περισσότερο από καλοδεχούμενες, ενώ η θεσπέσια παρουσίαση των cutscenes φαίνεται πως έχει στόχο το ίδιο το κοινό που λάτρεψε την τηλεοπτική μεταφορά του manga. Εν κατακλείδι, το Attack on Titan 2 είναι ένα παιχνίδι φτιαγμένο από anime fans για anime fans.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Omega Force
Publisher : Koei Tecmo
Distributor : CD Media
Available for : PS4, Xbox One, PS Vita, PC, Nintendo Switch
Release date : 2018-03-15