Horizon Zero Dawn PC Review – Η Aloy ταξιδεύει στους υπολογιστές!

Horizon Zero Dawn PC Review – Η Aloy ταξιδεύει στους υπολογιστές!

05 Αυγούστου 2020 15:55
Μια τεχνική ματιά στην μεταφορά του τίτλου της Sony

Αν μου έλεγε κανείς πέρυσι πως θα μπορούσα να ανοίξω τον υπολογιστή μου, να κλικάρω το εικονίδιο του Steam και να παίξω μία αποκλειστικότητα των PlayStation Studios με το Xbox χειριστήριό μου, μάλλον θα τον περνούσα για τρελό. Βέβαια ακριβώς το ίδιο θα πίστευα κι αν μου έλεγε πως θα φοβόμαστε να κάνουμε χειραψίες και να βρεθούμε με κόσμο. Σίγουρα, λοιπόν, η απόφαση της Sony να φέρει μία από τις μεγαλύτερες αποκλειστικότητες του PS4 στο PC δεν είναι και το πιο τρελό πράγμα που έχουμε δει μέσα στο 2020.

Ενδεχομένως να είναι και κάτι που θα μπορούσε κάποιος να προβλέψει, αφού όλες οι εταιρείες τώρα τελευταία φαίνεται να κάνουν τα γλυκά μάτια στην PC κοινότητα. Η Microsoft είχε κάνει το μεγάλο βήμα το 2016 με το Quantum Break, ξεκινώντας να φέρνει όλα της τα παιχνίδια από την πρώτη μέρα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η Sony φαίνεται να βρίσκεται στην ίδια τροχιά πλέον, αλλά με σαφώς πιο διστακτικά βήματα.

Το Horizon Zero Dawn, λοιπόν, έρχεται περίπου τρία χρόνια μετά την αρχική του κυκλοφορία στο Steam και το Epic Games Store. Πρόκειται για ένα παιχνίδι, το οποίο ξεκίνησε ένα νέο άκρως πετυχημένο franchise, με την Guerrilla Games να αφήνει στο παρελθόν της τα Killzone. Τόσο ο κόσμος όσο και οι κριτικοί είχαν λατρέψει την περιπέτεια της Aloy και προσωπικά ανήκω και εγώ σε αυτή την κατηγορία.

Συνοπτικά, θεωρώ πως η ιστορία του παιχνιδιού είναι αυτή που το εξυψώνει σαν σύνολο, καθώς πρόκειται για πραγματικά ευφάνταστο και πρωτότυπο sci-fi. Μιλάμε για έναν κόσμο ο οποίος έχει επιστρέψει στους αρχαίους τρόπους ζωής, αλλά κατακλύζεται από ρομπότ-δεινόσαυρους. Το πώς έφτασε η ανθρωπότητα σε αυτή την κατάσταση και ο τρόπος που ξετυλίγεται όλο αυτό το μυστήριο είναι εξαιρετικός. Παράλληλα, το art direction, τα γραφικά και γενικότερα το οπτικό σύνολο είναι επίσης εξαιρετικό. Το gameplay και το combat είναι άμεσα και διασκεδαστικά, με τεράστια ποικιλία σε εχθρούς, αλλά και ένα ικανοποιητικό οπλοστάσιο για να τους αντιμετωπίσετε. Το μόνο παράπονο που μπορώ να σκεφτώ έχει να κάνει με τη δομή του open world, μιας και προσωπικά μου ξυπνά κακές αναμνήσεις από την από την παλιά Ubisoft των towers, μιας και μερικά side quests, όπως και παράπλευροι χαρακτήρες σε κάνουν να απορείς.


Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό review των Unboxholics για το βασικό παιχνίδι, το οποίο έχει επιμεληθεί ο Σάκης Kαρπάς, πατώντας εδώ.

Συγχρόνως, μπορείτε να βρείτε και τη δική μου άποψη για το πακέτο επέκτασης The Frozen Wilds, το οποίο κυκλοφόρησε λίγους μήνες αργότερα, πατώντας εδώ αντίστοιχα.


Ώρα να περάσουμε επομένως στο βασικό αντικείμενο του συγκεκριμένου κειμένου που δεν είναι η επιχειρηματική στρατηγική που θα ακολουθεί πλέον η Sony για τις κυκλοφορίες της, αλλά συγκεκριμένα η PC έκδοση του τίτλου. Ξεκινώντας, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με το Horizon Zero Dawn: Complete Edition, πράγμα που σημαίνει πως περιλαμβάνεται το βασικό παιχνίδι, όλες οι ενημερώσεις που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, καθώς και το πακέτο επέκτασης. Το περιεχόμενο επομένως είναι αρκετό για να σας κρατήσει απασχολημένους για περισσότερες από 50 ώρες.

Με το που ανοίγεις το παιχνίδι σε υποδέχεται ένα αρκετών λεπτών loading, καθώς η μηχανή γραφικών δοκιμάζει τις ικανότητες του συστήματός σου, προσαρμόζοντας εντελώς αυτόματα της ρυθμίσεις των γραφικών. Προσωπικά είμαι αρκετά ψείρας και μου αρέσει να πειράζω μόνος μου τις ρυθμίσεις, ωστόσο η συμπερίληψη ενός τέτοιου χαρακτηριστικού είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη για όσους δε θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το κομμάτι. Για τους ‘OCDάκιδες’ ωστόσο υπάρχει ένα πολύ χρήσιμο benchmark εργαλείο που παρέχει επαρκή και αναλυτικά στατιστικά για να δοκιμάσετε την επίπτωση οποιασδήποτε ρύθμισης και αν αλλάξετε.

Μιλώντας για ρυθμίσεις, δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα κιόλας με το πλήθος των επιλογών που υπάρχουν. Ωστόσο, οι επιλογές είναι επαρκείς και δεν απουσιάζουν βασικές ρυθμίσεις για μια PC έκδοση, όπως το FOV slider για παράδειγμα. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Το framerate είναι ξεκλείδωτο και υποστηρίζονται και ρυθμοί ανανεώσεις άνω των 60 HZ, όπως για παράδειγμα η δική μου οθόνη που υποστηρίζει 75 HZ. Επιπλέον, υπάρχει υποστήριξη και για ultra-wide αναλύσεις. Αν και η Guerilla διαφήμισε αρκετά το χαρακτηριστικό, δηλώνω απογοητευμένος. Το κεντρικού μενού, τα loading screens και τα cutscenes έχουν μπάρες δεξιά και αριστερά, ενώ παρατήρησα πως ενώ μερικά cutscenes καταλάμβαναν όλη την οθόνη, αλλά έμοιαζαν ‘ξεχειλωμένα’. Ευτυχώς στην ώρα του gameplay δεν υπάρχουν θέματα με την 21:9 αναλογία και το HUD είναι σωστά τοποθετημένο στις γωνίες της οθόνης.

Περνώντας τώρα στην απόδοση, είμαι σχετικά ικανοποιημένος. Με μια μίξη ρυθμίσεων η GTX 1060 των 6GB που είναι εξοπλισμένο το σύστημά μου κατάφερε να ανταποκριθεί με περίπου 40 FPS την περισσότερη ώρα σε ultra-wide ανάλυση. Δυστυχώς δεν ήταν όλα μέλι-γάλα, αφού παρατήρησα ένα φαινόμενο stuttering. Μάλιστα αυτό συμβαίνει αρκετές φορές, ειδικά κατά την εξερεύνηση του κόσμου με μεγάλη ταχύτητα. Δεν εξαφανίστηκε όσο και αν πείραξα τις ρυθμίσεις, ούτε και με την adaptive resolution επιλογή. Το θέμα ευτυχώς δεν είναι τόσο έντονο ώστε να κάνει το παιχνίδι unplayable, αλλά πρέπει να το αναφέρω. Πρέπει να σημειώσει επίσης πως όλες μου οι δοκιμές έγιναν χωρίς το day one patch, το οποίο σύμφωνα με πληροφόρηση που λάβαμε από την εκδότρια εταιρία, θα δοκιμάσει να βελτιώσει μερικά από αυτά τα θέματα.

Περνώντας τώρα στο χειρισμό, δοκίμασα και τους τρείς επικρατέστερους τρόπους. Το DualShock 4 δουλεύει άψογα και πανεύκολα. Συνδέετε το χειριστήριο και σε δευτερόλεπτα το UI μεταμορφώνεται με τα αντίστοιχα button prompts. Είναι η εμπειρία ακριβώς όπως την είχε σχεδιάσει αρχικά η Guerilla. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το Xbox χειριστήριο, το οποίο υποστηρίζεται κανονικά και παρέχει μια εξίσου απροβλημάτιστη εμπειρία. Προς έκπληξή μου και όλα τα μενού μεταμορφώνονται όταν συνδέεται το χειριστήριο της Microsoft, με τις αντίστοιχες ενδείξεις. Στο πληκτρολόγιο και το ποντίκι τώρα τα πράγματα δεν είναι ακριβώς τέλεια.

Αρχικά, το ποντίκι είναι πραγματικά άψογο για την στόχευση και χωρίς καμία υπερβολή μεταμορφώνει το παιχνίδι, αφού το τόξο είναι το βασικό όπλο της Aloy. Η ταχύτητα και η ακρίβεια που προσφέρει στις έντονες αναμετρήσεις είναι ασύγκριτα. Ευτυχώς λάμπει δια της απουσίας του το mouse acceleration. Καλή δουλειά έχει γίνει και στην ενσωμάτωσή του στα μενού, τα οποίο όλα υποστηρίζουν πλήρως το ποντίκι και δεν χρειάζεται να κάνετε περιττές κινήσεις με τα βελάκια για παράδειγμα. Βέβαια, η επιλογή των όπλων με το weapon wheel δεν είναι και ιδιαίτερα βολική, ενώ υπάρχουν και κάποια μενού που με την ευκαιρία της PC έκδοσης θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν. Συνολικά, όμως, η απόδοση του χειρισμού στο πληκτρολόγιο και το ποντίκι είναι αρκετά εύστοχη, με την μικρή εξαίρεση του dodge. Προσωπικά δυσκολεύτηκα πολύ να κάνω sprint κρατώντας το Shift και συγχρόνως να πατάω άμεσα το Ctrl, χωρίς να αφήνω ούτε τα πλήκτρα κατεύθυνσης, ούτε το Shift. Ευτυχώς, όμως, όπως συμβαίνει με κάθε PC port που σέβεται τον εαυτό του, υπάρχει δυνατότητα remapping των πλήκτρων που μου επέτρεψε να φέρω το παιχνίδι στα μέτρα μου, αξιοποιώντας τα επιπλέον πλαϊνά πλήκτρα του ποντικιού μου.

Τέλος, τα γραφικά του παιχνιδιού έχουν μερικές αναβαθμίσεις, σε σύγκριση πάντα με την έκδοση του PS4. Η Guerilla αναφέρει ονομαστικά τις αλλαγές, οι οποίες είναι οι βελτιωμένες αντανακλάσεις και η Dynamic βλάστηση. Κατά την προσωπική μου άποψη πρόκειται για μικρές βελτιώσεις που δεν αλλάζουν δραματικά το οπτικό αποτέλεσμα. Η μεγαλύτερη αλλαγή έρχεται -για τα δικά μου μάτια- από το ανώτερο anti-aliasing που βοηθάει τρομερά με την πυκνή βλάστηση που κυριαρχεί στα περισσότερα κάδρα του παιχνιδιού. Τι σημαίνει αυτό; Πως το Horizon παραμένει ένα από τα ομορφότερα παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε σήμερα, αφού ήδη η έκδοση του PS4 έριχνε σαγόνια πίσω στο 2017. Φυσικά από την εξίσωση δεν πρέπει να ξεχνάμε και το υψηλό framerate που επιτρέπει η PC έκδοση. Δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να αναλύσω τα οφέλη των 60+ FPS, οπότε απλά θα αναφέρω πως το Horizon είναι απόλαυση με αυτά τα επιπλέον frames.

Συνοψίζοντας : Το Horizon Zero Dawn είναι σίγουρα ένα φανταστικό παιχνίδι, το οποίο σας δίνει πολλούς λόγους για να ασχοληθείτε μαζί του. Είτε σας αρέσουν οι πανέμορφοι open-world κόσμοι που ενδείκνυνται για εξερεύνηση, είτε θέλετε ένα παιχνίδι με κάπως διαφορετικό combat που θα πρέπει να παλέψετε εναντίον δεινοσαύρων με το τόξα, είτε ψάχνετε για ένα ενδιαφέρον sci-fi σενάριο, το Horizon έχει κάτι να σας δώσει. Πιο συγκεκριμένα τώρα, η έκδοση των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι άρτια. Τικάρει σχεδόν όλα τα κουτάκια που θεωρούνται must από την PC gaming κοινότητα, προσφέροντας επαρκείς επιλογές παραμετροποίησης, υποστήριξη για ιδιαίτερες αναλύσεις και framerates, μέχρι και benchmarking εργαλείο. Δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα, με την υπόσχεση ενός day one patch που ενδεχομένως θα αλλάξει την κατάσταση, ωστόσο δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν κάποιον από το να βιώσει την εμπειρία. Αν δεν είστε κάτοχοι PS4 και θέλετε να ταξιδέψετε για πρώτη φορά στον κόσμο του Horizon ή αν θέλετε να απολαύσετε ξανά την περιπέτεια της Aloy στα 60FPS, κάντε το άφοβα. <br /> <br />
Box Art
Tested on : PC
Developer : Guerrilla Games
Publisher : Sony Interactive Entertainment
Distributor : Sony Hellas
Available for : PS4, PC
Release date : 07-08-2020