Grand Theft Auto V (PC) - Review

Grand Theft Auto V (PC) - Review

20 Απριλίου 2015 11:05
Η καλύτερη και ομορφότερη έκδοση του παιχνιδιού

Όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, έτσι και στην περίπτωση του Grand Theft Auto V η Rockstar ταλαιπώρησε τους PC gamers, κάνοντάς τους να περιμένουν για περισσότερο από 1.5 χρόνο για να δουν τον τίτλο να “τρέχει” στα συστήματά τους. Μετά από καθυστερήσεις, κινδυνολογίες και φήμες, το αριστούργημα έφτασε στα PC και μαζί του κουβαλάει μερικές σημαντικές βελτιώσεις, κυρίως τεχνικού ενδιαφέροντος. Να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως γενικότερα η εταιρία με τα ports στο PC δεν τα πηγαίνει περίφημα, μιας και όλοι θυμόμαστε το πόσο μέτρια δουλειά είχε γίνει στην περίπτωση του Grand Theft Auto IV. Επίσης, να ξεκαθαρίσω πως το παρόν κείμενο δεν αποτελεί κριτική προς το παιχνίδι, αλλά εξολοκλήρου μεταφορά εντυπώσεων από αυτά τα που είδα τις τελευταίες ημέρες ασχολούμενος με το GTA V. Άλλωστε, ως δημιουργία έχει κριθεί και έχει αποδείξει εδώ και καιρό την σπουδαιότητα και μεγαλοπρέπεια που τη χαρακτηρίζει. Τέλος, να συμπληρώσω πως έχω ασχοληθεί εντατικά, τόσο με την Xbox 360/ PS3 έκδοση, όσο και με τις εκδόσεις των τρεχουσών κονσολών (Xbox One, PS4), οπότε είμαι σε θέση να συγκρίνω τα τρία στάδια που έχει περάσει ο τίτλος.

Καταρχάς, ο τίτλος κυκλοφορεί σε φυσική και ψηφιακή μορφή, έναντι €59.99. Η εγκατάσταση στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή καταλαμβάνει περίπου 65GB (7 DVDs το retail), οπότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για να δεχτείτε το “βαρύ φορτίο”. Η σύνδεση στο internet και η εγγραφή/ είσοδος στο Rockstar Social Club θεωρείται δεδομένη και είναι και υποχρεωτική. Για την ιστορία, σαφώς και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ήδη υπάρχον account σας και να κάνετε μεταφορά του χαρακτήρα σας από το GTA Online των κονσολών (παλιών ή καινούργιων), δεν μπορείτε όμως να μεταφέρετε τα saves σας από το story mode.

Εδώ πρέπει να σημειωθούν μερικά προβλήματα που έχουν αναφερθεί από τους χρήστες και αφορούν το Rockstar Social Club, το οποίο για ακόμη μία φορά χαντακώνει την εμπειρία για μεγάλο μέρος του κοινού. Αντιλαμβάνομαι πως η εταιρία μέσω αυτής της πλατφόρμας, ουσιαστικά ελέγχει και ασφαλίζει τα παιχνίδια της και τους gamers που ασχολούνται με αυτά, ωστόσο θα πρέπει ίσως να ασχοληθεί λιγάκι περισσότερο με τα προβλήματα που προκαλεί σε ορισμένους από αυτούς. Υπάρχουν αναφορές για ασυμβατότητα με το Windows account, για υποχρεωτική χρήση λατινικών χαρακτήρων στο προαναφερθέν λογαριασμό και άλλα. Προσωπικά δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως πρόβλημα, αλλά υπάρχουν αρκετοί που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βγάλουν άκρη. Η Rockstar έχει υποσχεθεί πως θα διορθώσει αυτού του είδους τα προβλήματα μέσω επερχόμενων patches.

Τα παραπάνω έρχονται να αμαυρώσουν μία πραγματικά εξαιρετική μεταφορά, μιας και το Grand Theft Auto V στο PC έλαβε όλη την απαραίτητη περιποίηση και προσοχή από την εταιρία, η οποία χάρισε ένα παραδειγματικό port. Πριν περάσω στις οπτικές βελτιώσεις, επιτρέψτε μου να μείνω λιγάκι στο optimization, που προσωπικά το βρίσκω το λιγότερο εκπληκτικό. Ενώ έχουμε να κάνουμε με ένα κατά γενική ομολογία απαιτητικό παιχνίδι από πλευράς πόρων, με μπόλικη και “βαριά” πληροφορία όσον αφορά τα γραφικά, με περίσσια ευχαρίστηση αντίκρισα ένα τρομερά καλοδουλεμένο port. Οι ελάχιστες/ προτεινόμενες απαιτήσεις είναι πολύ πιο φυσιολογικές απ' ότι περιμέναμε και όσοι υπολογιστές καλύπτουν τις προϋποθέσεις, όχι απλά “τρέχουν” το παιχνίδι, αλλά το “τρέχουν” ομαλότατα και στις περισσότερες των περιπτώσεων σε υψηλές αναλύσεις και ρυθμίσεις.

Μιας και ανέφερα αναλύσεις, ο τίτλος στο PC μπορεί να δεχθεί μέχρι και 4K ανάλυση, υποστηρίζει 3D, καθώς και απεικόνιση σε δύο ή και τρεις οθόνες, ενώ το framerate μπορεί να φτάσει τα 60fps. Στο μενού των ρυθμίσεων θα βρείτε 25 παραμετροποιήσεις (anti-aliasing, tesselletion, shaders κ.α) για τα γραφικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να φέρετε τον οπτικό τομέα ακριβώς στο ύψος που μπορεί να φτάσει η κάρτα γραφικών και γενικότερα το σύστημά σας. Για να τελειώνω με τα τεχνικά, αναμενόμενα ο τίτλος υποστηρίζει plug-and-play λειτουργία για τα controllers και δει το controller του Xbox 360 ή του Xbox One.

Και περνάω στο ζουμί της υπόθεσης, δηλαδή στο πως φαίνεται το Grand Theft Auto V στο PC. Δηλώνω παραπάνω από γοητευμένος από αυτό που αντίκρισα στην οθόνη μου. Αδιαμφισβήτητα, ο τίτλος ήταν ήδη πολύ όμορφος, ακόμη και στις προηγούμενης γενιάς κονσόλες, αλλά αυτό που είδα στο PC είναι πολλά σκαλιά ανώτερο. Το Los Santos και η Blaine Country είναι πιο όμορφα από ποτέ, το draw distance είναι γελοία τεράστιο, τα textures αισθητά μεγαλύτερης ανάλυσης, ενώ η γενικότερη “ζωή” του κόσμου έχει αυξηθεί ραγδαία, από την κίνηση στους δρόμους, μέχρι την πανίδα και τη χλωρίδα -μάλιστα υπάρχει και slider που αυξομειώνει την ποσότητα των μοντέλων που εμφανίζονται ταυτόχρονα στην οθόνη.

Εν ολίγοις, η Rockstar έφερε ένα port στο PC που όχι απλά δε θυμίζει παιχνίδι διετίας, αλλά θέτει μόνο του ψηλά τον πήχη για τις μελλοντικές κυκλοφορίες της εν λόγω πλατφόρμας. Στα της μουσικής, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν αυξηθεί, ενώ μεγάλωσε και η λίστα των μουσικών κομματιών στους ήδη υπάρχοντες σταθμούς.

Τέλος, μία τρομερή προσθήκη είναι ο Rockstar Editor, που επιτρέπει στους παίκτες να φτιάξουν τις δικές τους μικρές κινηματογραφικές παραγωγές με στιγμιότυπα μέσα από το Grand Theft Auto V και το GTA Online, δίνοντας μία πραγματικά μεγάλη γκάμα επιλογών και ανέσεων που χρειάζεται ένας επίδοξος σκηνοθέτης. Μάλιστα υπάρχει δυνατότητα για απευθείας upload των ταινιών στο YouTube ή το Rockstar Social Club.

Συνοψίζοντας : Θα με συγχωρέσετε, αλλά η τέλεια βαθμολογία είναι το λιγότερο που μπορεί να μπει σε ένα κείμενο που αφορά το Grand Theft Auto V, πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με την καλύτερη, πληρέστερη και ομορφότερη έκδοση του αριστουργήματος της Rockstar Games. Οι κάτοχοι των PC πλέον μπορούν να απολαύσουν ένα από τα σπουδαιότερα δημιουργήματα της βιομηχανίας, το οποίο αποτελεί και σταθμό γι' αυτό το μέσο. Όχι για τη βία, τα ναρκωτικά και το έγκλημα, φυσικά, αλλά γιατί καυτηριάζει, σατιρίζει και σαρκάζεται την κοινωνία των ανθρώπων, με τρόπο που μόνο η φορμαρισμένη ομάδα της Rockstar μπορεί να επιτύχει. Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και ασχοληθείτε με το Grand Theft Auto V.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Rockstar North
Publisher : Rockstar Games
Available for : PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360
Release date : 2015-04-14
Tags: