Gauntlet - Review

Gauntlet - Review

08 Οκτωβρίου 2014 02:12
To dungeon crawler της παρέας

Είμαι της άποψης ότι τα retro παιχνίδια δεν πρέπει να γίνονται remake. Πιστεύω ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο χάνεται η μαγεία των αναμνήσεων που έχουμε από την κλασσική έκδοση του παιχνιδιού. Υπάρχουν, ωστόσο, και οι εξαιρέσεις. Μια από αυτές είναι και το Gauntlet, μια επανέκδοση του ομώνυμου τίτλου της Αtari που είχε κυκλοφορήσει μια εικοσαετία πίσω (1985) στα arcade cabinets. Το παιχνίδι κατάφερε να πουλήσει 7.848 συστήματα, νούμερο αρκετά υψηλό για την εποχή, ενώ αργότερα είδαμε και εκδόσεις του Gauntlet καθώς και διάφορα sequels για άλλες πλατφόρμες. Το remake του ιστορικού τίτλου έχει επιμεληθεί η σουηδική Arrowhead Game Studios, η οποία είναι γνωστή από το Magicka.

Όπως αρκετοί ενδεχομένως να γνωρίζετε –αν μεγαλώσατε στα 90s- το Gauntlet είναι ένα RPG, hack n’ slash dungeon-crawler, το οποίο εστιάζει στο συνεργατικό παιχνίδι πολλών παικτών. Αυτό του το χαρακτηριστικό το έκανε αρκετά γνωστό όταν πρωτοκυκλοφόρησε στα arcades, μιας και ήταν από τα πρώτα multiplayer dungeon crawlers στα arcade συστήματα. Την ίδια φιλοσοφία ενστερνίζεται και το remake. Για να είμαι ειλικρινής, ήμουν αρκετά διστακτική με τον τίτλο και σε καμία περίπτωση δεν ενθουσιαζόμουν για να το δοκιμάσω. Όταν όμως μου ανατέθηκε η παρουσίασή του και ασχολήθηκα με το παιχνίδι των Σουηδών, παίζοντας παρέα με φίλους διαπίστωσα πως πρόκειται για μία πολύ ευχάριστη έκπληξη. Στο Gauntlet ο παίκτης έχει την επιλογή τεσσάρων χαρακτήρων διαφόρων φυλών. Συγκεκριμένα μπορεί να επιλέξει μεταξύ του Warrior, της Valkyrie, του Elf και του Mage. Ο κάθε ένας απ’ αυτούς έχει διαφορετικά skills για την εξόντωση των ορδών από zombie, που αποτελούν τον κύριο τύπο εχθρού στο παιχνίδι, ενώ δε λείπουν και τα παραδοσιακά φαντάσματα, καθώς και μερικά mini bosses. Ο κάθε χαρακτήρας είναι έχει τη δική του ομορφιά και χαρίζει μία ιδιαίτερη πινελιά στο gameplay για το δικό του λόγο. Προσωπικά, η αγαπημένη μου είναι η Valkyrie, κυρίως γιατί συνδυάζει ταχύτητα με δυνατά χτυπήματα και έχει ως χαρακτηριστικό την ασπίδα την οποία δύναται να εκτοξεύσει για δικό της όφελος –κάτι σαν τον Captain America. Σε αντίθεση με την Valkyrie, ο Warrior έχει πολύ περισσότερη δύναμη και αντοχή, ωστόσο υστερεί αναμενόμενα σε ταχύτητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι υπόλοιποι χαρακτήρες. Οι μικρές διαφορές στις ικανότητες του εκάστοτε χαρακτήρα είναι και αυτές που δίνουν βάθος στο gameplay και απαιτούν από τους παίκτες διαφορετική προσέγγιση στις μάχες. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ολοκληρώσουμε μία σειρά από procedurally generated dungeons. Ακούγεται αρκετά απλό και πράγματι είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Η κύρια ασχολία των παικτών είναι να εξοντώσουν τα φαντάσματα και τα zombies που μπαίνουν εμπόδιο στο πέρασμά τους, να καταστρέψουν τους πύργους που τα ανασταίνουν, να συλλέξουν τα κλειδιά και το χρυσό από τα δωμάτια, να καταφέρουν να ανοίξουν τις πόρτες που απαιτούνται για την πρόοδο και εν τέλει να περάσουν την πύλη του τερματισμού των επιπέδων.

Το κακό είναι ότι η παραπάνω διαδικασία είναι ένα γεγονός σε όλα τα dungeons, κάτι που θα κάνει γρήγορα το παιχνίδι μονότονο για αυτούς που θα προτιμήσουν να ασχοληθούν μόνοι τους και όχι με παρέα. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ο τύπος παιχνιδιού που συνδυάζεται τέλεια με μερικούς φίλους και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εντυπωσιάσει κάποιον που θα παίξει μόνος. Γενικότερα, μην περιμένετε να δείτε κάποιο ιδιαίτερο βάθος στο όλο στήσιμο, μιας και το Gauntlet ενδείκνυται για πιο…χαλαρές περιστάσεις.

Δε θα πρέπει να παραλείψω και τις αναβαθμίσεις των χαρακτήρων, τις οποίες οι παίκτες αγοράζουν με το χρυσό που συλλέγουν από τα dungeons. Επίσης, αναλόγως με το επίπεδο δυσκολίας που θα επιλεχθεί, δίνεται η δυνατότητα αγοράς διαφορετικής ενδυμασίας για τους χαρακτήρες. Το σύστημα αναβάθμισης, όπως και το παιχνίδι στο σύνολό του, είναι απλό και υπάρχει εκεί για να καλύψει τις βασικές ανάγκες και τίποτα παραπάνω.

Τα γραφικά είναι σαφέστατα βελτιωμένα σε σχέση με την πρώτη έκδοση του παιχνιδιού, πράγμα το οποίο ήταν σχεδόν ανούσιο να αναφέρω, εφόσον όλοι ξέρουμε πως ήταν τα γραφικά των παιχνιδιών της δεκαετίας του 80’. Η μηχανή γραφικών, καθώς και η γενικότερη απεικόνιση μοιάζει πολύ με αυτά που είδαμε στο Diablo 3. Αυτά που ξεχώρισα είναι η «απαλές» υφές των επιφανειών στα τριγύρω περιβάλλοντα, καθώς και οι όμορφοι real-time φωτισμοί που χαρίζουν σίγουρα πόντους στο σύνολο.

Συνοψίζοντας : Το Gauntlet είναι ένας τρόπος να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας σε περίπτωση που ψάχνετε να παίξετε κάτι διασκεδαστικό και χαλαρωτικό με την παρέα σας. Δεν υφίσταται κάποιο ιδιαίτερο βάθος στο gameplay, ούτε σπουδαίες συγκινήσεις. Πρόκειται, ξεκάθαρα για μία απλή εμπειρία που σε καμία περίπτωση δε στοχεύει στην εκθρόνιση των «μεγάλων» της κατηγορίας. Προσωπικά το προτείνω μόνο σε παρέες και όχι σε αυτούς που αρέσκονται στο μοναχικό παιχνίδι.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Arrowhead Game Studios
Publisher : Warner Bros.
Available for : PC
Release date : 2014-01-01
Tags: