Total War: Rome II Emperor Edition Review

Total War: Rome II Emperor Edition Review

23 Σεπτεμβρίου 2014 21:43
Εγκαύματα πρώτου βαθμού, μόνο για τους PC gamers!

Η σειρά Total War, προσωπικά, αποτελεί μία από τις αγαπημένες μου στη gaming σταδιοδρομία μου και είναι από αυτές που όσα χρόνια κι αν περάσουν, δε χάνουν την αίγλη τους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παλικάρια –συγχωρέστε τον λαϊκισμό μου, αλλά περί παλικαριών πρόκειται- της Creative Assembly όταν βάζουν ως στόχο την υλοποίηση ενός οράματος και την κυκλοφορία ενός νέου project, δουλεύουν και δεν υπερ-φλιαρούν για αυτά που ετοιμάζουν. Η αλήθεια είναι ότι με το Total War: Rome 2, έσπασαν το καλό σερί τους όσον αφορά το άψογο προφίλ που δείχνουν προς τα έξω, μιας και η κυκλοφορία του τίτλου συνοδεύτηκε από πολλά παράπονα και μπόλικη γκρίνια. Όχι, σαν παιχνίδι το Rome 2 είναι εξαιρετικό και άξιος διάδοχος του θριαμβευτικού πρώτου Rome: Total War. Τα όποια παράπονα  έγιναν αφορούσαν στα πολλά και σημαντικά προβλήματα που υπήρχαν κατά τα πρώτα στάδια ζωής του παιχνιδιού στην αγορά, κυρίως τεχνικής φύσεως. Αμέτρητα bugs και glitches, κακό optimization σε πολλές κατηγορίες hardware και μερικές ανόητες, ή καλύτερα, ακαταλαβίστικες επιλογές στο gameplay.

Το θετικό και αναμενόμενο από το studio είναι ότι από τότε μέχρι και σήμερα εργάζεται καθημερινά για να «στρώσει» το παιχνίδι και να το κάνει αυτό που όλοι επιθυμούσαμε. Από την κυκλοφορία του μέχρι και τώρα, η Creative Assembly έχει δώσει για το παιχνίδι πολλά δωρεάν και επί πληρωμή DLCs καθώς και πολλά -πολλά όμως- βελτιωτικά patch που προσθέτουν, βελτιώνουν ή διορθώνουν πράγματα. Έτσι, έναν χρόνο μετά, φτάσαμε στην κυκλοφορία του Rome 2: Total War Emperor Edition. Πρακτικά πρόκειται για ένα πακέτο το οποίο περιέχει το κανονικό, πλήρες παιχνίδι, καθώς και το Emperator Augustus Campaign Pack. Καταρχάς, πρέπει να αναφέρω πως το εν λόγω campaign pack διατίθεται δωρεάν προς όλους τους ήδη κατόχους του Rome 2. Αυτό σημαίνει πως η Emperor Edition, ουσιαστικά, είναι ένα re-release που απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους μη κατόχους του Rome 2. Όπως επίσης σημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν ήδη το Rome 2, το παιχνίδι τους μεταμορφώνεται αυτόματα σε Emperor Edition. Δεν τυχαίο, άλλωστε, πως όταν εξαργύρωσα τον κωδικό της Emperor Edition στο Steam, όντας κάτοχος του αρχικού παιχνιδιού, το σύστημα με ενημέρωσε πως έχω ήδη το παιχνίδι.

Πριν κατηγορήσει κάποιος την SEGA ή την Creative Assembly για παραπλάνηση του κοινού, πρέπει να αναφέρω πως είναι ξεκάθαρο από τις ίδιες στην προώθηση της Emperor Edition πως η εν λόγω έκδοση αφορά μόνο όσους δεν έχουν αποκτήσει ακόμη το Rome 2. Το Emperator Augustus Campaign Pack είναι το μεγαλύτερο από τρία campaign packs που έχουν διατεθεί για τον τίτλο και διαπραγματεύεται την περίοδο που ακολουθεί της δολοφονίας του Καίσαρα, κατά την οποία ο ανιψιός του, Gaius Octavian, μαζί με τους Marc Antony και Lepidus σχηματίζουν δικτατορία και θέτουν ως πρωταρχικό στόχο την εξόντωση των δολοφόνων του ισχυρού άντρα της Ρώμης. Ο παίκτης έχει στην επιλογή του 10 φατρίες, οι οποίες θα πρέπει να αλληλοεπιδράσουν στο πλαίσιο του γιγαντιαίου χάρτη, με τις υπόλοιπες 65 no-playable φατρίες –τις περισσότερες που έχει γνωρίσει ποτέ παιχνίδι της σειράς.

Το σημαντικότερο γεγονός με την έλευση του νέου μεγάλου campaign pack, έχει να κάνει με τις πολλές αλλαγές και βελτιώσεις που φέρνει στο σύνολο του παιχνιδιού. Μεταξύ άλλων, στο παιχνίδι έχει αλλάξει το UI, το ύφος και τα χρώματα των μενού, το πολιτικό σύστημα και οι διαπραγματεύσεις με άλλες φατρίες, το skill tree των στρατηγών, τα building chains κ.α. Τεχνικά τώρα, έχουν διορθωθεί πολλά σημαντικά bugs και glitches, ενώ μεγάλη έμφαση δόθηκε στη βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, έχει βελτιωθεί η A.I. στα siege, στις ναυτικές μάχες, την ώρα που έχουν εξισορροπηθεί κατά πολύ οι μονάδες στρατού.

Μία σημαντική βελτίωση που παρατήρησα ο ίδιος μου, έχει να κάνει με το optimization του τίτλου στα gaming συστήματα. Στο ίδιο PC, πλέον, παίζω πολύ καλύτερα το παιχνίδι, απ’ ότι το έπαιζα στο παρελθόν. Υψηλότερος και σταθερότερος ρυθμός ανανέωσης των καρέ της οθόνης, γρηγορότεροι χρόνοι φόρτωσης –επιτέλους η turn πραγματοποιείται σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα- και γενικότερα είδα ένα πολύ πιο ελαφρύ παιχνίδι. Σαφέστατα υπάρχουν δεκάδες ακόμη αλλαγές και βελτιώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την ομάδα ανάπτυξης, αλλά νομίζω πως είναι ανούσιο να επεκταθώ σε αυτές με λεπτομέρειες.

Συνοψίζοντας : Με την Emperor Edition, η Creative Assembly, ουσιαστικά βρίσκει την ευκαιρία να πει στο κοινό ότι το Rome 2 έχει φτάσει πλέον σε ένα πολύ ικανοποιητικό στάδιο και πως τα περισσότερα εκ των προβλημάτων που γεννούσαν τα παράπονα, έχουν εξαλειφθεί. Δεν είμαι σίγουρος αν θα καταφέρει ποτέ να ανταπεξέλθει στο 100% των προσδοκιών αυτού του τεράστιου –με όλη τη σημασία της λέξεως- sequel, αλλά είμαι βέβαιος πως αν είχατε σκοπό να ασχοληθείτε σε βαθμό εγκαυμάτων με το Rome 2, τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να το πράξετε.
Box Art
Tested on : PC
Developer : The Creative Assembly
Publisher : Sega
Available for : PC, OS X
Release date : 2014-01-01
Tags: