DiRT: Rally Review

DiRT: Rally Review

08 Απριλίου 2016 10:10
Βάλαμε φωτιά στα φρένα

Ξεκινώντας αυτό το review θέλω να κάνω μία μικρή αναφορά στον “τεράστιο” Colin McRae. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους οδηγούς Rally που είχαμε την τύχη να δούμε στις ειδικές διαδρομές της διοργάνωσης. Έχει γράψει ιστορία με το ριψοκίνδυνο και χωρίς συμβιβασμούς οδηγικό στυλ του, με τη χαρακτηριστική του φράση “If in doubt, Flat out” το οποίο χρησιμοποιώ σαν motto στη ζωή μου και παρόλο που έφυγε νωρίς αποτελεί μία ιστορική φυσιογνωμία στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η Codemasters, λοιπόν, αποφάσισε σε συνεργασία με τον Colin McRae να κυκλοφορήσει ένα παιχνίδι Rally χρησιμοποιώντας το όνομα του πολυνίκη πρωταθλητή, το Colin McRae Rally και κυκλοφόρησε το 1998. Η επιτυχία του παιχνιδιού αλλά και του ίδιου του McRae οδήγησε στη δημιουργία ενός franchise το οποίο με το βάρος της επωνυμίας Colin McRae, αλλά και την εξαιρετική δουλειά από πλευράς Codemasters με κάθε παιχνίδι ανέβαζε τον πήχη στην κατηγορία. Η συνεργασία μεταξύ των δύο και McRae απέδιδε καρπούς με κάθε παιχνίδι να αντικατοπτρίζει την πορεία του McRae στο χώρο, έτσι όταν ο McRae άφησε το WRC και επικεντρώθηκε σε άλλα είδη αγώνων, αυτή η αλλαγή στην καριέρα του έφερε αλλαγή και στα παιχνίδια με την εξέλιξη του franchise σε Colin McRae Rally: DiRT. Αυτή η αλλαγή ήταν μία ανάσα δροσιάς για το franchise και αυτό φάνηκε με την επιτυχία του πρώτου DiRT. Όμως ο τραγικός θάνατος του McRae το 2007 σε αεροπορικό ατύχημα δε σταμάτησε το franchise.

Έτσι ήρθε μία ακόμη αλλαγή μετά το Colin McRae: DiRT 2 για το franchise το οποίο μετονομάστηκε DiRT, με κυκλοφορίες όπως τα DiRT 3 και DiRT: Showdown με ανεπίσημο star των παιχνιδιών τον γνωστό από τα Gymkhana βίντεο, Ken Block. Το franchise αν και επιτυχημένο άρχισε να αποκτά μία αισθητική η οποία προσωπικά με ξένιζε καθώς είχε ένα ύφος «ποζεριάς», υπερβολής, μεγαλοποίησης και αμερικανοποίησης με το DiRT: Showdown, το 2012, να αποτελεί το κρεσέντο και το μέλλον της σειράς να μένει μετέωρο. Αυτό όμως μέχρι τις 27 Απριλίου 2015, ημερομηνία που κυκλοφορεί σε Early Access στο Steam το DiRT: Rally και από τις πρώτες στιγμές φαίνεται ότι η Codemasters αλλάζει ρότα. Ένα χρόνο μετά, λοιπόν, το παιχνίδι κυκλοφορεί σε όλες τις gaming πλατφόρμες προς απόλαυση του racing κοινού. Το review που ακολουθεί έχει γίνει με βάση την PC έκδοση του τίτλου.

Ξεκινώντας, να αναφέρω πως το DiRT: Rally δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα DiRT. Η Codemasters φαίνεται ότι με την εδραίωση του franchise θέλει να δοκιμάσει διαφορετικές συνταγές, αλλά με την ίδια βάση. Με το DiRT: Showdown να ειδικεύεται στο Stadium racing και τα Demolition Derbies, το DiRT: Rally αφορά κυρίως το Rally, εξού και η διαφοροποίηση στην ονομασία. Έτσι το Αrt direction ξεφεύγει από τις συνηθισμένες “υπερβολές” των προκατόχων του και είναι μία πιο γήινη και απλή προσέγγιση στα Rally. Αυτό για κάποιους που έχουν κάποια standard από τη σειρά DiRT όπως τα φανταχτερά περιβάλλοντα και την αισθητική της καταιγιστικής δράσης μπορεί και να τους απωθήσει, αυτό όμως το ωμό και απλό ύφος που στόχο έχει την απόλαυση της οδήγησης και όχι των spectacles, είναι κάτι που λάτρεψα.

Στα του τεχνικού τομέα η Codemasters, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία που είχε με προηγούμενα παιχνίδια της σειράς προσφέροντας έναν άρτιο οπτικό αποτέλεσμα. Στα γραφικά έχει γίνει εξαιρετική δουλειά για optimization σε μεγάλο εύρος συστημάτων, μιας και από τη στιγμή του Early Access μέχρι την κυκλοφορία του τίτλου έχω παίξει το παιχνίδι σε πολλά διαφορετικά συστήματα και δεν αντιμετώπιζα προβλήματα. Σε αυτό έχει βοηθήσει η στενή συνεργασία με την AMD, η οποία παρείχε πόρους και τεχνογνωσία στην Codemasters για την εξέλιξη του τίτλου. Τα μοντέλα των οχημάτων είναι φτιαγμένα με εξαιρετική λεπτομέρεια και έχουν μία τελείως οργανική παρουσία στις διαδρομές χωρίς να φαντάζουν “τριγωνομετρικά σχήματα από pixel”. Σε κάθε όχημα είναι αισθητή και η παραμικρή λεπτομέρεια από τους διακόπτες και την κίνηση της βελόνας των οργάνων ένδειξης, το τσάκισμα της λαμαρίνας, τη σκόνη που σηκώνεται κατά την οδήγηση, τα ορατά μηχανικά μέρη, τις ορατές ζημιές μετά από κάποιο ατύχημα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις διαδρομές και τα περιβάλλοντα μιας και ξεφεύγουν από το κλασσικό στυλ των prerendered επιφανειών και στοκ κινήσεων, καθώς η λεπτομέρεια που έχει δοθεί στο σχεδιασμό και στη λεπτομέρεια των διαδρομών και των περιβαλλόντων περιοχών, αλλά κυρίως στη φυσικότητα της κίνησης και της αντίδρασης του κοινού προσφέρει ένα εξαιρετικό σύνολο. Το παιχνίδι σε ultra settings και 60 FPS προσφέρει γραφικά τα οποία έχουν μία απίστευτη συνοχή μεταξύ τους που σε σημεία ξεγελά τον παίκτη αν παίζει ένα παιχνίδι ή παρακολουθεί κάποιο βίντεο από αγώνα. Το ίδιο ισχύει και για τον ήχο του DiRT: Rally ο οποίος χρήζει συγχαρητηρίων πέραν από την πιστότητά του για τα χαρακτηριστικά του κάθε κινητήρα ξεχωριστά (τα σκασίματα από άκαυτη βενζίνη, τον ήχο των wastegate, τον ήχο των εκκεντροφόρων), πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στον τομέα των ήχων στο περιβάλλον ανά περιοχές με τον ήχο του οχήματος να αλλάζει ανάλογα με τη μορφολογία και τις συνθήκες της εκάστοτε διαδρομής και με μικρές λεπτομέρειες όπως ο ήχος των τζιτζικιών σε ορισμένες περιοχές ή η ένταση των θεατών όσο πλησιάζει ή απομακρύνεται το όχημα να συνθέτουν ένα απολαυστικό αποτέλεσμα.

Το παιχνίδι όντας μία γιορτή για τα Rally και ένας φόρος τιμής προς αυτά δεν έχει μεγάλο αριθμό διαδρομών και οχημάτων, ωστόσο η επιλογή τους έχει γίνει με βάση τη σημαντικότητα και το αντίκτυπο που έχουν στην ιστορία του σπορ. Υπάρχουν 3 είδη αγώνων: Hillclimb, Rally και Rallycross. Στα Rally έχουμε 6 χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα στις οποίες υπάρχουν διαφορετικές διαδρομές όλες παρμένες από το επίσημο καλεντάρι του WRC. Στο Hillclimb (ανάβαση) έχουμε την ιστορική ανάβαση του Pikes Peak και στις 2 εκδοχές της, ενώ στο Rallycross έχουμε 3 χώρες με διαδρομές από το επίσημο καλεντάρι του Global Rallycross. Ο αριθμός των οχημάτων φτάνει τα 41 τα οποία είναι χωρισμένες ανά εποχές (60s, 70s, 80s) και ανά κατηγορίες. Η αλήθεια είναι ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός οχημάτων θα ήταν ευπρόσδεκτος, αλλά τα οχήματα που υπάρχουν επί της ουσίας αποτελούν ένα best οf οχημάτων από προηγούμενα παιχνίδια της σειράς.

Η καριέρα στον τίτλο είναι τυπικής μορφής, ο παίκτης αγοράζει το πρώτο του όχημα, τρέχει σε αγώνες για χρηματικά έπαθλα και χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για να αγοράσει αναβαθμίσεις, άλλα οχήματα, άλλα συμβόλαια μηχανικών οι οποίοι αποτελούν κομμάτι της αγωνιστικής ομάδας και ανάλογα με την ειδίκευσή τους βοηθούν μεταξύ αγώνων όσον αφορά το χρόνο στο service parks, ένας μηχανισμός επηρεασμένος από τα RPG. Αυτή η μορφή καριέρας όμως ίσως προκαλέσει διχασμό μεταξύ των παικτών. Η φιλοσοφία του παιχνιδιού δεν εστιάζει στην ποικιλία των event αλλά στην καθαρή εμπειρία της οδήγησης με το σχεδιασμό της καριέρας να είναι όσο πιο απλός γίνεται, ωστόσο αυτή η απλοϊκότητα κάνει τον παίκτη να χάνει εύκολα το ενδιαφέρον του. Δεν υπάρχει μία κλίμακα εξέλιξης με κάποιον τελικό στόχο ή κάποια perks κατά την ολοκλήρωση, ώστε να δίνει ένα παραπάνω κίνητρο.

Η καριέρα έχει μία sandbox λογική εξέλιξης με τον παίκτη να μαζεύει χρήματα ώστε να αγοράζει οχήματα και συμμετέχει σε περισσότερα πρωταθλήματα. Αυτό σε ορισμένους δε δημιουργεί πρόβλημα, εντός αυτών και εμένα, αλλά πολλοί ίσως χάσουν εύκολα το ενδιαφέρον τους και να χαρακτηρίσουν το εν λόγω mode μονότονo. Εκτός της καριέρας μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στο multiplayer με τον εκάστοτε παίκτη να δημιουργεί λογαριασμό στο Racenet, την online υπηρεσία της Codemasters για το παιχνίδι να μπορεί να συμμετέχει σε challenges, αλλά και σε PvP μέσω custom πρωταθλημάτων από άλλους χρήστες, κάτι το οποίο πέραν ότι δημιουργεί μία αυτόνομη κοινότητα είναι ικανό να κρατήσει τον ενδιαφέρον των ανταγωνιστικών παικτών.

Και φτάνουμε στο σημαντικότερο κομμάτι κατ’ εμέ κάθε παιχνιδιού, το gameplay. Εδώ η Codemasters ακολούθησε την ασφαλή οδό και χρησιμοποιώντας το μοντέλο χειρισμού προηγούμενων τίτλων της σειράς, εκμορντενίζοντάς το, το εμπλούτισε με μικρές προσθήκες. Η εμπειρία οδήγησης είναι μία ακριβής μετάφραση της οδήγησης με ταχύτητα σε επιφάνειες περιορισμένης πρόσφυσης. Οι κάμερες του παιχνιδιού, ιδιαίτερα αυτές σε πρώτο πρόσωπο, μεταφράζουν ακριβώς τη λογική ενός Rally, του κλειστού cockpit σε αντίξοες συνθήκες. Για εμένα το μοντέλο χειρισμού είναι μία σχέση μεταξύ simulation και arcade σε αναλογία 85-15 και όσοι έχουν παίξει παλαιότερα παιχνίδια της σειράς δεν θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Κάθε όχημα έχει τη δική του οδηγική ταυτότητα κάτι που σημαίνει ότι ο παίκτης πρέπει να προσαρμόσει την οδήγησή του ανάλογα με το όχημα και τις συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει. Τα καιρικά φαινόμενα, πέραν από εξαιρετική οπτική υλοποίηση, παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην επιλογή στρατηγικής κι οδήγησης, τρανό παράδειγμα ο πάγος στο Monte Carlo και πόσο προσεκτικός απαιτεί να είσαι.

Το μοντέλο φυσικών δυνάμεων είναι ρεαλιστικό με το κάθε όχημα να αντιδρά όπως πρέπει (το φαινόμενο του Lift-off oversteer σε μπροστοκίνητα οχήματα, η αίσθηση turbo-lag σε turbo οχήματα, η αίσθηση καλύτερου ελέγχου σε μεγάλες ταχύτητες οχημάτων με πολλά αεροδυναμικά βοηθήματα) και το μοντέλο φυσικών δυνάμεων να ικανοποιεί απολύτως με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα προβλήματα στη ψύξη όταν υπάρχει μετωπική σύγκρουση και χτύπημα στο ψυγείο. Άριστη είναι και η υλοποίηση του συνοδηγού ο οποίος είναι πλήρως ρυθμιζόμενος όσον αφορά τον ρυθμό των οδηγιών του και πραγματικά αποτελεί φοβερό εργαλείο στο παιχνίδι. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης παραγόντων που αφορούν την οδήγηση από τον παίκτη έτσι ώστε να προσαρμόσει την εμπειρία οδήγησης στα θέλω του. Σε γενικές γραμμές το gameplay του παιχνιδιού ακολουθεί τα ήδη υψηλά στάνταρ των προκατόχων του και εκμεταλλευόμενο την εξέλιξη της τεχνολογίας εμπλουτίζεται και δεν απογοητεύει.

Συνοψίζοντας : Συνοψίζοντας το DiRT: Rally είναι ένα παιχνίδι το οποίο ό,τι υπόσχεται, το δίνει. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι το καλύτερο παιχνίδι με Rally που υπάρχει στην αγορά και θα ικανοποιήσει πλήρως αυτούς που αγαπούν αυτό το είδος. Δίνω εύσημα στην Codemasters, γιατί τολμά και διαφοροποιεί το franchise της προσφέροντας ένα παιχνίδι για το σκληροπυρηνικό κοινό που δεν ενδιαφέρεται τόσο για τη φανταχτερή εικόνα, τους μεγαλοποιημένους ήρωες, την υπερβολή και την…ποζεριά. Βγάζοντας ένα απόσταγμα από την ουσία του αθλήματος, δημιουργεί ένα παιχνίδι φτιαγμένο με μεράκι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αγάπης είναι ότι κάποια μέλη της ομάδας ανάπτυξης ξεκίνησαν να τρέχουν οι ίδιοι σε αγώνες Rally, επηρεασμένοι από τα ίδια τους τα παιχνίδια κάτι που μεταφράζεται στην ποιότητα του παιχνιδιού. Προσωπικά θα έλεγα ότι είναι μία εκσυγχρονισμένη έκδοση του Colin McRae Rally 2005, του προσωπικού αγαπημένου μου από όλα τα παιχνίδια της σειράς κι αυτή η νοσταλγία ίσως να με έχει επηρεάσει, αλλά πιστεύω ότι δεν είμαι ο μόνος. Για όλους τους λάτρεις των Racing παιχνιδιών η αγορά του είναι μονόδρομος και ακόμη και αν ξενίζει ορισμένους η απλοϊκότητά του, δεν θα τους απογοητεύσει.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Codemasters
Publisher : Codemasters
Distributor : Enarxis Dynamic Media
Available for : PC, Xbox One, PS4
Release date : 2016-04-06