Pokémon Brilliant Diamond & Pokémon Shining Pearl – Ο παλιός είναι αλλιώς; | Review

Pokémon Brilliant Diamond & Pokémon Shining Pearl – Ο παλιός είναι αλλιώς; | Review

23 Νοεμβρίου 2021 09:46
Ένας φίλος ήρθε από τα παλιά…

Είναι και κάποια παιχνίδια που όσο κι αν μεγαλώνεις πάντα θα έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σου. Έτσι είναι για εμένα και η σειρά Pokémon της Game Freak και της Nintendo, που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές από το θρυλικό Game Boy μέχρι και σήμερα στο Nintendo Switch. Ακόμη θυμάμαι τη στιγμή που αγόρασα την Pokémon Red και έπαιζα με φίλους και γνωστούς όλη μέρα και λέγαμε ποιος έχει πιάσει τα περισσότερα Pokémon ή ποιος έχει προχωρήσει την ιστορία με τα περισσότερα εμβλήματα. Είναι αυτές οι αξέχαστες στιγμές που μας χάρισε η Nintendo από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, που θα μείνουν πάντα χαραγμένες στο μυαλό μας. Ίσως είναι και αυτή η νοσταλγία που με πιάνει ώρες ώρες και αναπολώ το παρελθόν, τα ανέμελα νιάτα και τα “απλά” διασκεδαστικά παιχνίδια που παίζαμε με φίλους.

Αν και είχα χάσει κάποια παιχνίδια της σειράς στο παρελθόν όπως είναι τα Pokémon Black και White, τα τελευταία χρόνια έχω επιστρέψει για τα καλά, αφού έπαιξα από την πρώτη μέρα τα Pokémon X & Y, καθώς και τα πολύ πρόσφατα Pokémon Sword and Shield. Μάλιστα, είχα λατρέψει στο παρελθόν την αμφιλεγόμενη 4η γενιά των Diamond & Pearl και ήμουν αρκετά χαρούμενος που θα έβαζα την Brilliant Diamond κασέτα στο Nintendo Switch μου για να παίξω το remake. Τα Pokémon Brilliant Diamond και Pokémon Shining Pearl είναι εδώ, έχουν κάτι να δώσουν, αλλά αυτό αρκεί; Αρκούν τα αναβαθμισμένα γραφικά για να μπούμε και πάλι στον κόσμο τους;

Το Sinnoh Region είναι από τα αγαπημένα μου setting της σειράς και γενικά λατρεύω την 4η γενιά των Pokémon, ξέρω ότι πολλοί fans εκεί έξω ίσως ξενίσουν με αυτό, καθώς οι περισσότεροι λένε “οι πρώτες τρεις γενιές είναι καλύτερες” και θα συμφωνήσω. Αλλά, εμένα προσωπικά δε με χάλασε ούτε η Diamond & Pearl και φυσικά ούτε η Platinum, που την θεωρώ από τις πιο σημαντικές “κασέτες” του franchise για πολλούς λόγους.

Όπως και τα προηγούμενα παιχνίδια που γνωρίζετε, έτσι και εδώ, η περιπέτεια στο Sinnoh Region ξεκινάει με έναν νεαρό-νεαρή εκπαιδευτή-εκπαιδεύτρια που εμείς επιλέγουμε από την αρχή την εμφάνισή του-της, καθώς θέλει να γίνει ο καλύτερος-η εκπαιδευτής-εκπαιδεύτρια Pokémon στον κόσμο. Tαυτόχρονα προσπαθεί να ανατρέψει τα σχέδια μιας οργάνωσης, που ονομάζεται Team Galactic. Παρόλο που και η Diamond, αλλά και η Pearl είναι ανεξάρτητα παιχνίδια, έχουν σχεδόν την ίδια πλοκή, ενώ για να ολοκληρώσετε το Pokédex, θα πρέπει να κάνετε trade κάποια Pokémon από τον έναν τίτλο στον άλλον. Αξίζει να αναφέρω κάπου εδώ, ότι το Remake το δούλεψε η ILCA που εδρεύει στο Tokyo και όχι η κεντρική ομάδα της Nintendo, η Game Freak.

Ας περάσουμε αρχικά στον οπτικό τομέα και στο remake αυτό καθ’ αυτό. Τα Pokémon Brilliant Diamond και Pokémon Shining Pearl είναι πιο όμορφα από ποτέ. Το art style που διάλεξε η ILCA εντυπωσιάζει και ας μην είναι τόσο μοντέρνο και "3D" όσο για παράδειγμα τα Pokémon Sword & Shield. Οι χαρακτήρες στον έξω κόσμο έχουν την λεγόμενη “chibi” εμφάνιση, ενώ μέσα στις μάχες τα μοντέλα τους δείχνουν πιο ανθρώπινα και κανονικού μεγέθους. Εμένα αυτό προσωπικά δε με χάλασε καθόλου, καθώς αγαπώ αυτήν την αισθητική που έχει και μοιάζει με αυτή των funko pop φιγούρων. Τα γραφικά είναι ικανοποιητικά, με όμορφα ζωηρά χρώματα, ενώ εκεί που το βρήκα αδύναμο ήταν μέσα στις μάχες και εξηγούμαι. Τα περιβάλλοντα μέσα στις μάχες είναι αρκετά άδεια και “flat”, ενώ και τα particles ήταν άτονα και στεγνά, εκτός όταν συναντούσα skills στα μεγαλύτερα level, όπου εκεί έστρωνε κάπως η κατάσταση. 

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να χάνει στο γενικό σύνολο ο τεχνικός τομέας κατά την άποψή μου, αφού τα πλάσματα μέσα στο combat έδειχναν πολύ ομορφότερα και «ζωντανά» παρόλο που είχαν αρκετό aliasing, τουλάχιστον σε docked mode που έπαιζα κυρίως εγώ. Ωστόσο, δε φαινόταν τόσο έντονο όταν έπαιζα σε handheld mode.  Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου φάνηκε κάπως άτονο το συνολικό αποτέλεσμα των γραφικών μέσα στις μάχες και εδώ που τα λέμε παίζουν τεράστιο ρόλο σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Ίσως βέβαια έγινε αυτό για να κρατήσει η ομάδα ανάπτυξης το framerate σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, δεν είχα κανένα πρόβλημα με τα εφέ του παιχνιδιού, τα οποία μοιάζουν αρκετά με αυτά του Pokémon Sword & Shield, αν και θα ήθελα από τα επόμενα παιχνίδια, να αναβαθμιστούν και στον τομέα αυτό. Ίσως στο Pokémon Legends: Arceus που έρχεται σύντομα; Θα δείξει…

Γενικά, παρά το aliasing στα πλάσματα μέσα στις μάχες, το remake δε θα έλεγα ότι απογοητεύει όσον αφορά τα γραφικά του. Είναι όμορφο, είναι χαριτωμένο και δείχνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο “παλιακό”, χωρίς αυτό να παραπέμπει σε... demake. Από την άλλη, όμως, ίσως αυτό ξενίσει μερικούς που περιμένουν να δουν ένα “πλήρες” 3D παιχνίδι, όπως ήταν τα Sword/Shield.

Το Remake δεν έχει δει σχεδόν καμία βελτίωση όσον αφορά τις μάχες αυτές καθ’ αυτές και είναι ακριβώς το ίδιο παιχνίδι με το Nintendo DS. Ας πούμε δε θα δείτε Mega Evolutions ή Dynamax μορφές όπως είδαμε στο πρόσφατο Pokémon Sword & Shield. Η ILCA πήρε τους παλιούς μηχανισμούς που έχουν τα παιχνίδια και τους μετέφερε στο Nintendo Switch, με καλύτερα γραφικά, ποιοτικότερο ήχο -λόγω της κονσόλας, ενώ παράλληλα αναβάθμισε μερικά χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι το Underground, το οποίο ονομάζεται πλέον Grand Underground.

Πρόκειται για ένα τεράστιο χάρτη (που εκεί είναι όλο το ζουμί) όπου εκεί μπορείτε να πιάσετε όλων των ειδών τα Pokémon, τα οποία μερικά από αυτά δεν μπορείτε να τα βρείτε στον κανονικό χάρτη του παιχνιδιού. Σε αυτό μπορείτε πλέον να παίξετε παρέα και με άλλους παίκτες και να το εξερευνήσετε, να ψάξετε fossils ή να χτίσετε τη δική σας βάση. Μερικοί από τους τοίχους στο Grand Underground μπορούν να σκαφτούν με μια βαριοπούλα βρίσκοντας χρήσιμα αντικείμενα για το ταξίδι σας. Φυσικά, όλο το Grand Underground είναι “ντυμένο” με διάφορα terrains και θα βρεθείτε να εξερευνείτε διάφορες περιοχές με θεματολογία το νερό, τη φωτιά και άλλα φυσικά στοιχεία.

Φυσικά αλλαγές έχουν γίνει και στο Pokétch, το “smartphone” του παιχνιδιού -ας το πούμε έτσι- που με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούμε να κάνουμε διάφορα. Όπως π.χ. να κάνουμε “Fly” σε διάφορες πόλεις, να κόψουμε δέντρα με το κλασσικό “cut” ή να δούμε την ώρα.

Το Super Contest Show του Brilliant Diamond και Shining Pearl είναι εδώ και σε αυτό καλείστε να φέρετε τα Pokémon σας σε ένα σόου γεμάτο τραγούδι και χορό, στο οποίο φυσικά θα πάρουν και το ανάλογο XP για να ανέβουν level. Μία καλή προσθήκη αν έχετε κουραστεί από τις μάχες και θέλετε να κάνετε ένα ευχάριστο διάλλειμα. Ένα ακόμη όμορφο χαρακτηριστικό στο remake είναι το Ramanas Park, όπου εκεί θα μπορείτε να πιάσετε πολλά Legendary Pokémon, όπως είναι το Mewtwo, το Rayquaza, το Moltres και άλλα, φυσικά μετά από το Hall of Fame. Φυσικά, στο remake παιχνίδι υπάρχει και online υποστήριξη για μάχες με άλλους trainers, ενώ μπορείτε να ανταλλάξετε Pokémon ή να κάνετε διάφορες δραστηριότητες μαζί τους, μέσα από το “Union ή Global Room”.

Εν κατακλείδι το Pokémon Brilliant Diamond και Shining Pearl είναι από τα καλά remakes της σειράς που σίγουρα δε θα σας απογοητεύσει, αλλά ούτε και θα σας εντυπωσιάσει πλήρως. Είναι ένας τίτλος που απευθύνεται στους fans της σειράς ή σε εκείνους που θέλουν να παίξουν ένα παλιακό Pokémon παιχνίδι, χωρίς πολλά πολλά, με την 4η γενιά των Pokémon, η οποία δείχνει πιο όμορφη από ποτέ. Εγώ θέλω να δω πολλές αλλαγές στη σειρά, ειδικά με το επερχόμενο Pokémon Legends: Arceus, το οποίο φαντάζει αρκετά ενδιαφέρον. Ραντεβού λοιπόν τον Ιανουάριο του 2022, για να δούμε τι νέο έρχεται στη σειρά που μεγάλωσε μικρούς και μεγάλους.

Συνοψίζοντας : Το Pokémon Brilliant Diamond και Shining Pearl φέρνει στο Nintendo Switch την 4η γενιά των Pokémon, η οποία δείχνει πιο όμορφη από ποτέ. Το remake παιχνίδι έχει την κλασσική συνταγή που όλοι αγαπήσαμε στο παρελθόν, αλλά δεν την αναβαθμίζει σχεδόν καθόλου. Είναι το ίδιο παιχνίδι που θυμάστε στο Nintendo DS, σαφώς με ομορφότερα γραφικά, κάποια νέα χαρακτηριστικά, καθώς και “quality of life” παραμετροποιήσεις που βελτιώνουν την συνολική εμπειρία του παίκτη. Το Grand Underground είναι μια αναβάθμιση που έπρεπε να γίνει και σε κολλάει με τις ώρες στην κονσόλα για να πιάσεις Pokémon που δεν υπάρχουν στον “έξω κόσμο”. Τα Diamond και Pearl είναι από τα αγαπημένα μου Pokémon παιχνίδια και σίγουρα τα συνιστώ σε αυτούς που θέλουν να επιστρέψουν στο Sinnoh Region, το οποίο λάμπει για ακόμη μια φορά και είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα καλύτερα setting που έχει δει η σειρά. Το προτείνω, όμως και σε εκείνους που θέλουν να παίξουν ένα κλασσικό-παλιακό παιχνίδι της σειράς, με γραφικά του σήμερα.
Box Art
Developer : ILCA
Publisher : Nintendo
Available for : Nintendo Switch
Release date : 19-11-2021