Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 Review - Αθλητικό Ιδεώδες

Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 Review - Αθλητικό Ιδεώδες

07 Νοεμβρίου 2019 13:30
Τα θρυλικά Ολυμπιακά αθλήματα στον καναπέ του σαλονιού σας

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες φέρουν μία τεράστια ιστορία. Μία ιστορία που ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα και έγινε μάλιστα μία “χρυσή” παράδοση για όλες τις χώρες του κόσμου, βάζοντας ένα φιλικό στοίχημα για το ποια έχει τους καλύτερους αθλητές σε μία σειρά από δύσκολα και θεαματικά αγωνίσματα. Αυτή η παράδοση αφορά τόσο τους αγωνιστές που ιδρώνουν καθημερινά για να καταφέρουν να στεφθούν νικητές, όσο και τους θεατές που μπορούν να απολαύσουν και να θαυμάσουν μία πλούσια λίστα αγωνισμάτων, όπως κολύμβηση, ξιφασκία και πολλά ακόμη. Εν ολίγοις, μιλάμε για ένα αρχαίο έθιμο που ενώνει όλους τους αθλητές παγκοσμίως ανεξαρτήτως χώρας, ανεξαρτήτως θρησκείας, με βασικό κίνητρο για την πρόοδό τους την ευγενή άμιλλα.

Πώς μπορεί όμως όλη αυτή η παράδοση και η διασκέδαση που κρύβεται μέσα σε αυτά τα αγωνίσματα να μεταφερθεί στα χέρια του καθενός; Την μερίδα του λέοντος έρχεται να αδράξει η Sega, αλλά και η Nintendo με μία σειρά που πολλοί από εσάς γνωρίζουν πολύ καλά. Φυσικά, αναφέρομαι στο Mario & Sonic at The Olympic Games. Το franchise βάζει σε μία φιλική μάχη τους διασημότερους χαρακτήρες της Nintendo που συναγωνίζονται δίπλα στους θρυλικούς χαρακτήρες της Sega. Και όλοι αυτοί οι αγώνες πραγματοποιούνται πάνω σε πασίγνωστα Ολυμπιακά αθλήματα. Ανέκαθεν, το παραπάνω franchise θεωρώ πως άνηκε στα "παιχνίδια του καναπέ". Δηλαδή, ναι μεν ο παίκτης μπορούσε ανά πάσα ώρα και στιγμή να “βουτήξει” στους “δικούς του” Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά κατ'εμέ με περισσότερους παίκτες αυξάνεται κατακόρυφα η διασκέδαση του εκάστοτε παίκτη και της παρέας του.

Μιας και η υβριδική κονσόλα της Nintendo που ακούει στο όνομα Switch βρίσκεται εδώ και ένα αξιόλογο διάστημα στην αγορά, ο ιαπωνικός κολοσσός δεν ξέχασε να προσθέσει στην “βαλλίστρα” με τα παιχνίδια του, το επόμενο “βέλος” που θα συνεχίσει αυτή τη σειρά, ή πιο σωστά, την παράδοση. Τον Οκτώβριο του 2016, η Sega ανακοίνωσε πως εξασφάλισε τα δικαιώματα αδειοδότησης από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Αυτό θα της επέτρεπε να αναπτύξει νέα βιντεοπαιχνίδια βασισμένα στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Συνάμα, μαζί με την προαναφερθείσα ανακοίνωση, η εταιρία δεν έχασε χρόνο και αποκάλυψε το Mario & Sonic at the Olympic games Tokyo 2020. Το επόμενο μεγάλο παιχνίδι που θα φέρει τους θρυλικούς μαχητές και πάλι στο ψηφιακό ρινγκ των Ολυμπιακών Αθλημάτων.

Και φτάσαμε στο σήμερα. Μετά το Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games, η εταιρία υπόσχεται την ίδια, αυθεντική “Ολυμπιακή” εμπειρία, με φυσικά ένα πλουσιότερο μίγμα αγωνισμάτων και εμπειριών. Με το πάτημα της έναρξης, το παιχνίδι με καλωσόρισε με ένα “ζεστό” και χαρούμενο opening cinematic που με προετοίμασε πλήρως για τα παιχνίδια στα οποία πρόκειται να αγωνιστώ. Αμέσως μετά αντίκρισα ένα σύντομο, εύκολο και πάνω από όλα άμεσο μενού που δεν μπερδεύει τον παίκτη.

Το Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020, όπως και ο προκάτοχός του, φέρει την ίδια ραχοκοκαλιά. Σε κάθε επιλογή ο παίκτης καλείται να απολαύσει μία πλούσια λίστα μίνι παιχνιδιών όπως μποξ, ποδόσφαιρο, κολύμβηση, αλλά αυτήν την φορά υπάρχουν και νέες προσθήκες όπως κυματολίσθηση με σανίδα, ορειβασία και καράτε.

Η παραπάνω προσθήκη νέων αθλημάτων αποτελεί από μόνη της ένα μεγάλο θετικό βήμα που έχει ως αποτέλεσμα "περισσότερο παιχνίδι". Και αυτό ακριβώς είναι που το Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 κάνει τόσο καλά. Πολλές φορές βρήκα τον εαυτό μου να αναλώνεται με τις ώρες σε διάφορα μίνι παιχνίδια, χωρίς να έχω την παραμικρή αίσθηση του χρόνου. Η μπάρα της διασκέδασης εξυψώθηκε όταν κατάφερα να απολαύσω όλα τα παραπάνω παιχνίδια με παρέα.

Ναι, σίγουρα κάποιος μπορεί να απολαύσει όλο το περιεχόμενο που παρέχει η Sega και μόνος του, όμως ομολογώ πως τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, τα Mario & Sonic at the Olympic Games ήταν πάντα παιχνίδια της παρέας. Σας υπόσχομαι πως ο τίτλος θέλοντας και μη έχει μία κυρίαρχη θέση όσον αφορά "τα παιχνίδια του σαλονιού". Το μόνο που σας προτείνω είναι να έχετε πλήρως φορτισμένα τα Joy-Cons και αρκετό χώρο για να…κουνηθείτε.

Και μιας και μιλήσαμε για “κούνημα”. Ο τίτλος εκμεταλλεύεται σπουδαία την ιδιαίτερη και υβριδική φύση της κονσόλας. Δεν χρειάστηκε πολύ για να καταλάβω πως η Sega έδωσε την πρέπουσα προσοχή σε κάθε αγώνισμα ξεχωριστά. Τι σημαίνει αυτό; Κάθε αγώνισμα χρησιμοποιεί τα Joy-Cons με εντελώς διαφορετικό τρόπο, έτσι ώστε να απορροφήσει τον παίκτη. Για παράδειγμα, στην κωπηλασία θα πρέπει να κινείστε όπως θα κάνατε και στην κανονική ζωή, εφόσον το δοκιμάζατε.

Στο μποξ τα χέρια σας πρέπει να είναι σηκωμένα για θέση άμυνας κτλ. Εν συνεχεία, όπως ανέφερα και πιο πάνω, το Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 είναι ένα παιχνίδι που θα κάνει συχνά κατάληψη στο σαλόνι σας με φίλους. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως ο παίκτης δεν μπορεί να ζήσει μόνος του αυτή την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγωνισμάτων, όμως θεωρώ πως μετά από κάποιες ώρες ίσως κουραστεί να μάχεται ενάντια στην AI.

Παρόλα αυτά, οι single-player επιλογές βρίσκονται εκεί. Έχουμε ένα Story Mode που σίγουρα δεν πρόκειται να συγκινήσει τουλάχιστον τις μεγάλες ηλικίες. Στην αντίθετη πλευρά της ηλικιακής κλίμακας, δηλαδή, στα μικρότερα παιδιά, το story mode κάνει τη δουλειά του ολόσωστα. Βάζει τους θρυλικότερους χαρακτήρες της Nintendo και της Sega σε ένα φιλικό ρινγκ μάχης διαφόρων αθλημάτων. Το πιο γλυκό του στοιχείο είναι η νοσταλγία που πηγάζει μέσα από αυτό. Πολλές φορές μέσα στο story mode, το σκηνικό ξεχνά την τεχνολογία του σήμερα και ταξιδεύει χρόνια πίσω, στην εποχή που πολλοί από εμάς μεγάλωσαν. Τα περιβάλλοντα μεταμορφώνονται σε 2D με 8-bit γραφικά και οι χαρακτήρες σαφώς επιστρέφουν στους παλιούς τους εαυτούς, αφήνοντας την 3D τεχνολογία στην άκρη. Αυτή η κίνηση ομολογώ πως σχημάτισε πολλές φορές ένα μικρό χαμόγελο στο πρόσωπό μου, λόγω νοσταλγικών αναμνήσεων.

Ακόμη υπάρχει η επιλογή Quick Match που επιτρέπει στον παίκτη να παίξει γρήγορα και εύκολα όποιο αγώνισμα επιθυμεί. Μετά υπάρχει το παραδοσιακό co-op που υποστηρίζει ακόμη περισσότερους παίκτες σε κάθε παιχνίδι. Φυσικά, εν έτει 2019 δε δύναται να απουσιάζει και το παραδοσιακό online κομμάτι. Το Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 φέρει και αυτό το δικό του multiplayer mode μέσω του οποίου μπορείτε να αγωνιστείτε για την 1η θέση με παίκτες από όλον τον κόσμο. Σε αυτό υπάρχουν τα ranked matches και το free play, τα οποία δε νομίζω πως χρειάζεται να αναλύσω περαιτέρω. Ένα ακόμη mode που δεν γίνεται να μην αναφέρω είναι το local play. Μέσω αυτού μπορείτε να συνδέσετε από δύο μέχρι και τέσσερα Nintendo Switch ασύρματα και να ξεκινήσετε τους δικούς σας Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τελευταίο άφησα τον οπτικοακουστικό τομέα. Αν και έχει ειπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν, νομίζω ότι μία ακόμη επανάληψη της εξής πρότασης δεν είναι υπερβολή. Το γεγονός πως ένα παιχνίδι σαν το Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 μπορεί να “τρέξει” και φορητά ανά πάσα ώρα και στιγμή, αλλά και σε κάποια τηλεόραση του σαλονιού, είναι από μόνο του ένα σπουδαίο επίτευγμα. Και είναι κάτι για το οποίο δεν θα σταματώ να συγχαίρω ποτέ μα ποτέ τη Nintendo που κατάφερε να ενώσει φορητότητα και couch gaming σε ένα πακέτο. Στα του θέματος τώρα. Ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού είναι άρτιος. Όμορφα 3D μοντέλα χαρακτήρων και στην Nintendo, αλλά και στην Sega πλευρά με θαυμάσια γραφικά και μία “ζεστή” παλέτα χρωμάτων, έχει ως αποτέλεσμα είναι θεσπέσιο οπτικό σύνολο.

Οι πίστες του παιχνιδιού δεν εντυπωσιάζουν με την κλίμακά τους, όμως παρόλα αυτά δέχθηκαν τη δέουσα τεχνική προσοχή για να φαίνονται “γλυκές” στο μάτι του θεατή. Ο τίτλος “τρέχει” άψογα και φορητά, αλλά και σε docked χωρίς να παρατηρείται κάποια τεράστια διαφορά στο μάτι. Προσωπικά, με βρήκα να απολαμβάνω περισσότερο την φορητή πλευρά του πράγματος, μιας και καθόλου λίγες φορές μετέφερα την κονσόλα σε σπίτι φίλων για να παίξουμε όλοι μαζί παρέα. Για το τυπικό του πράγματος, καθ’ όλη την διάρκειας της ενασχόλησής μου με το παιχνίδι δεν συνάντησα κάποιο αξιοσημειώτο bug ή glitch.

Συνοψίζοντας : Το Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα παιχνίδια για το σαλόνι. Είναι ένα διασκεδαστικό πακέτο, με πλούσιο περιεχόμενο μίνι παιχνιδιών που καλεί τον παίκτη να ζήσει τους “δικούς” του Ολυμπιακούς Αγώνες. Η χρήση των Joy-Cons είναι για ακόμη μία φορά πρωτότυπη και κάνει το κάθε mini game να φαίνεται σα μία μικρή και γλυκιά ξεχωριστή περιπέτεια. Περιλαμβάνει μάλιστα και ένα διασκεδαστικό story mode με όμορφες στιγμές ανάμεσα στους χαρακτήρες της Nintendo και της Sega και μπόλικη δόση νοσταλγίας. Υπάρχουν ακόμη περισσότερες επιλογές με το online κομμάτι, μέσω των Ranked Matches και του Free Play, ενώ όλο αυτό το πακέτο δένει ένας άρτιος τεχνικός τομέας. Το μόνο που θεωρώ πως θα “φρενάρει” κάποιον από το να προβεί στην αγορά του παιχνιδιού είναι η παρέα. Επαναλαμβάνω πως ναι μεν υπάρχει το single-player περιεχόμενο, αλλά δεν θεωρώ πως είναι αρκετά δυνατό για να κρατήσει κάποιον απασχολημένο για πολύ. Το “μαγικό κλειδί” που ξεκλειδώνει τη διασκέδαση του παιχνιδιού είναι η παρέα. Όσοι, λοιπόν, είστε δύσπιστοι πως το Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 δεν είναι ικανό να σας διασκεδάσει, κάντε ένα βήμα πίσω. Καλέστε τους φίλους σας στο σπίτι, μοιράστε τα Joy-Cons και ετοιμαστείτε για γέλια μέχρι δακρύων.
Box Art
Tested on : Nintendo Switch
Developer : SEGA
Publisher : SEGA
Distributor : CD Media S.A.
Available for : Switch
Release date : 08-11-2019