Resident Evil 5 & 6 (Switch) Review - No Hope Left

Resident Evil 5 & 6 (Switch) Review - No Hope Left

06 Νοεμβρίου 2019 12:26
Αξίζουν οι εκδόσεις της υβριδικής κονσόλας;

Αγαπώ τη σειρά Resident Evil. Από παιδάκι θυμάμαι ότι τους είχα ιδιαίτερη αδυναμία. Παρόλο που η πρώτη μου επαφή με τη σειρά έγινε με το Resident Evil 2 στο πρώτο PlayStation, το «μικρόβιο» που λέγεται Biohazard δεν άργησε να μπει μέσα μου. Μόλις τέλειωσα τα δύο σενάρια Leon-Claire του δεύτερου κεφαλαίου της σειράς (με πολύ κόπο, καθώς ήμουν παιδάκι και δε γνώριζα καλά αγγλικά… εντάξει, εντάξει… φοβόμουν κιόλας) έψαχνα να βρω μανιωδώς το Resident Evil 1 που δεν είχα παίξει. Τελικά μετά από λίγο καιρό το ενοικίασα από ένα video club και αυτό ήταν… Ακόμη και σήμερα η σειρά είναι πολύ ψηλά στη λίστα μου και την ξεχωρίζω ως μία από τις αγαπημένες μου. Λίγα χρόνια αργότερα και μετά τα Resident Evil 3: Nemesis, Resident Evil: Code Veronica, Resident Evil 1 Remake και Resident Evil: Zero, ήρθε το Resident Evil 4, στην αγαπημένη μου -τότε- κονσόλα Nintendo GameCube.

Αυτό ήταν, μέχρι και σήμερα, παρόλο που είχε αλλάξει ριζικά το gameplay, αλλά και τη συνταγή των Resident Evil, παραμένει το αγαπημένο μου παιχνίδι και πιστεύω δύσκολα θα βρεθεί κάποιος άλλος τίτλος να αγαπήσω τόσο πολύ και να παίζω με τις ώρες. Ναι, το Resident Evil 4 το έχω τερματίσει περίπου 20 φορές. Τέσσερα ολόκληρα χρόνια αργότερα, η Capcom μπαίνει δυναμικά στη νέα -τότε- γενιά με το Resident Evil 5, ένα παιχνίδι που αναβαθμίζει τη συνταγή του 4, εισάγει το co-op μοντέλο και πάει σε ακόμη πιο action μονοπάτια… Μέχρι και σήμερα το RE5 παραμένει ο πιο εμπορικός τίτλος της σειράς, με πάνω από 11 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως. Μετά το 5, η Capcom -μάλλον- δεν ήξερε τι δρόμο να πάρει με τη σειρά. Παρ’ όλα αυτά, έβγαλε μερικά spin-offs, όπως τα Resident Evil Revelations και The Darkside Chronicles.

Τρία περίπου χρόνια μετά την κυκλοφορία του Resident Evil 5, κυκλοφορεί για πολλούς το πολυπόθητο Resident Evil 6, το οποίο ούτε και εκείνο ήξερε τι ήθελε να γίνει, αφού είχε συνολικά τέσσερα campaigns. Από τη μία είχε το σενάριο του Leon που ήθελε να δώσει μια πιο survival-horror εμπειρία, με του Chris να ακολουθεί τα πιο action μονοπάτια και τέλος του Jake να θέλει να μοιάσει στο Resident Evil 3: Nemesis. Υπήρχε βέβαια και αυτό της Ada που υποτίθεται πως ήταν κρυφό σενάριο και πλέον υπάρχει διαθέσιμο από την αρχή. Εκεί φάνηκε πως η σειρά έχασε τελείως τον προσανατολισμό της, καθώς ήθελε να απευθυνθεί πραγματικά σε όλους. Όποιος επιθυμούσε να παίξει survival-horror επέλεγε τον Leon ή αν ήθελε κανείς μια πιο έντονη και γεμάτη δράση εμπειρία επέλεγε τον Chris. Η Capcom -ευτυχώς- φαίνεται πως έβαλε μυαλό με την κυκλοφορία του Resident Evil 7 και στη συνέχεια με το πρόσφατο Resident Evil 2: Remake. Εξαίρεση αποτελεί το Project: Resistance, διότι δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη, αν και φαίνεται πως κατευθύνεται στα μονοπάτια του Operation Raccoon City. Αυτή ήταν μια μικρή εισαγωγή για τη σειρά, αλλά αν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα μπορείτε να το κάνετε πατώντας εδώ.

RESIDENT EVIL 5

Το Resident Evil 5 είναι ένα τρίτου προσώπου action παιχνίδι (με λίγα survival horror στοιχεία), με πρωταγωνιστές τον Chris Redfield και την Sheva Alomar. Τα γεγονότα του λαμβάνουν χώρα στην Αφρική, 11 χρόνια μετά τον πρώτο τίτλο. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στο μακρινό -πλέον- 2009 για τα Xbox 360 και το PlayStation 3, ενώ λίγο καιρό αργότερα κατέφθασε και στο PC που μάλιστα μαζί του έφερνε την τότε 3D-Vision τεχνολογία της NVIDIA. Ο Chris πλέον είναι μέλος της B.S.A.A (Bioterrorism Security Assessment Alliance) και συνεργάζεται με την Sheva για να σταματήσουν τον Ricardo Irving, ο οποίος προσπαθεί να πουλήσει ένα bio-weapon στη μαύρη αγορά.

Γρήγορα ανακαλύπτουν πως οι ντόπιοι σε εκείνη την περιοχή -και όχι μόνο- είναι μολυσμένοι από ένα παράσιτο παρόμοιο με εκείνο του Resident Evil 4. Δεν θα πω περισσότερα για την ιστορία, σε περίπτωση που δεν το έχετε παίξει ακόμη και σκοπεύετε να το κάνετε με την έκδοση του Nintendo Switch. Παρόλο που τα Resident Evil 4, 5 και 6 κατέφθασαν και στη γενιά που διανύουμε (PS4, Xbox One), οι εκδόσεις του Switch όπως είναι φυσικό και επόμενο λόγο της ιπποδύναμης της κονσόλας είναι χειρότερες σε γραφικά και performance.

 

Έπαιξα το παιχνίδι και σε docked mode, αλλά και σε handheld. Σε docked mode έχουμε ανάλυση 1080p στα 30fps, ενώ σε handheld «έτρεχε» σε 720p ανάλυση. Το motion blur δεν υπάρχει στην έκδοση της υβριδικής κονσόλας της Nintendo κάτι που κάνει το παιχνίδι χειρότερο εν κινήσει, ενώ οι σκιάσεις (shadows) έχουν μειωθεί αρκετά σε σχέση με τις άλλες κονσόλες και είναι χαμηλότερης ανάλυσης. Το frame rate είναι ξεκλείδωτο και κυμαίνεται στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, αν και σε πολλά σημεία πέφτει μέχρι και στα 25 fps. Γενικά, το παιχνίδι δεν είναι και τόσο σταθερό όσον αφορά το performance του και αυτό είναι αρκετά εμφανές.

Μάλιστα, προσπάθησα να παίξω σε split-screen co-op παρέα με έναν φίλο μου και το αποτέλεσμα δυστυχώς ήταν κακό, το παιχνίδι έριχνε frames ραγδαία και σε πολλές στιγμές ήταν unplayable. Ωστόσο, παρά τα τεχνικά του πράγματος, πιστεύω πως αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία και να το δοκιμάσετε αν δεν είχατε την δυνατότητα παλαιότερα, γιατί το παιχνίδι είναι αρκετά διασκεδαστικό, ειδικά αν το παίξετε με παρέα σε online co-op. Σε handheld mode τα πράγματα είναι εξίσου μέτρια όσον αφορά τη σταθερότητα, αλλά πιστεύω αξίζει να επενδύσει κάποιος και να το παίξει φορητά παρά σε docked, διότι τα γραφικά του παρόλο που φαίνονται γερασμένα, στη μικρή οθόνη του Switch δείχνουν ομορφότερα.

Η έκδοση του Switch, επίσης, φέρνει μαζί της και motion controls που θυμίζουν έντονα τον χειρισμό του Resident Evil 4 της έκδοσης του Nintendo Wii και είναι αρκετά διασκεδαστικό να παίξετε και με αυτόν τον τρόπο. Δυστηχώς, η έκδοση έχει και τα μεγαλύτερα loading times από κάθε άλλη κονσόλα, μέχρι και από το Xbox 360. Τέλος, πρέπει να κάνετε αρκετό χώρο στην κονσόλα σας, καθώς το παιχνίδι «τρώει» περίπου 20GB στον αποθηκευτικό σας χώρο. Αξίζει να σημειωθεί πως παρόλο που το Switch δεν έχει κάποιου είδους achievements/trophies, τα Resident Evil 5 και 6 έχουν τρόπαια που ξεκλειδώνονται όπως στις άλλες κονσόλες και μπορείτε να τα δείτε μέσα από ένα ειδικό μενού μέσα από το παιχνίδι. Τέλος, στο πακέτο περιλαμβάνονται και όλα τα DLCs που έχουν κυκλοφορήσει, ενώ η τιμή του ανέρχεται στα €30.

RESIDENT EVIL 6

Το Resident Evil 6 κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2012 για τα PS3 και Xbox 360, ενώ λίγους μήνες αργότερα κατέφθασε και αυτό στο PC. Το παιχνίδι είναι η μεγαλύτερη παραγωγή της Capcom στη σειρά. Ο τίτλος χωρίζεται σε τέσσερις διαφορετικές campaign ιστορίες, με τη συνολική του διάρκεια να ξεπερνά τις 25 ώρες. Σε αυτό το παιχνίδι η Capcom δεν ήξερε τι να κάνει και… έκανε τα πάντα! Συνδύασε το survival-horror με την ιστορία του Leon S. Kennedy, το action στοιχείο στο δεύτερο σενάριο με τον Chris Redfield, ενώ για τρίτο και… όχι καλύτερο είπε να μας θυμίσει τις χρυσές εποχές του Resident Evil 3: Nemesis, με τον Jake Muller. Κακά τα ψέματα, το Resident Evil 6 είναι ίσως το πιο αδύναμο κεφάλαιο της σειράς.

Το κάθε σενάριο ήταν χειρότερο από το άλλο, με εξαίρεση κάποιες στιγμές με τον Leon. Υπάρχει όμως ένα αλλά. Αν θέλετε να ακολουθήσετε το lore των Resident Evil, θα πρέπει δυστυχώς ή ευτυχώς να παίξετε και το 6. Παρόλο που δεν έχει κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία, υπάρχουν κάποια γεγονότα που καλό θα ήταν να τα γνωρίζετε, αν θέλετε να ακολουθείτε τη σειρά στο κάθε της βήμα. Ευτυχώς η Capcom μετά από τα κακά σχόλια που έλαβε το παιχνίδι είπε να γυρίσει στα παλιά (που λέει και ο Γιώργος Μαζωνάκης στο ομώνυμο λαϊκό άσμα) και ξανά γύρισε τη σειρά στις ρίζες της. Αξίζει σε αυτό το σημείο να πω πως το Resident Evil 6 έχει πολλά δευτερεύοντα modes με πολλούς παίκτες, όπως είναι το Survivor ή τα κλασσικά The Mercenaries. Τα motion controls όπως και στην έκδοση του Resident Evil 5 δηλώνουν και εδώ το παρών και είναι ένας διαφορετικός και απολαυστικός τρόπος για να παίξετε το παιχνίδι.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά τώρα, το Resident Evil 6 τρέχει χειρότερα από την έκδοση του Resident Evil 5 του Switch. Το παιχνίδι όμως όταν είχε κυκλοφορήσει είχε επίσης μερικά τεχνικά προβλήματα στο συνολικό του performance, που καλυτέρευσαν με τις νέες εκδόσεις του PS4 και του Xbox One. Παρόλο που η ανάλυση και εδώ και καλή, το συνολικό performance είναι το μεγάλο αγκάθι. Η ανάλυση σε docked mode είναι στα 1080p, ενώ σε handheld mode στα 720p. Τα textures θυμίζουν -ίσως να είναι και λίγο χειρότερα- τις παλιές εκδόσεις των PS3 και Xbox 360. Οι σκιάσεις και εδώ είναι σε μέτρια επίπεδα, ενώ υπάρχει και αρκετό aliasing.

Το framerate τώρα δυστυχώς δεν είναι σταθερό και ανεβοκατεβαίνει στα 25 με 35fps, ενώ πέφτει πολύ έντονα στα chapters του Chris με τόσους εχθρούς στην οθόνη. Αξίζει να σημειωθεί πως και εδώ το split screen co-op είναι unplayable, αφού το framerate πέφτει κάτω από 20 fps για ώρα. Σας προτείνω αν θέλετε να το παίξετε με φίλο σας, να μεταβείτε στην online λύση, παρά σε split-screen. Και εδώ έχουμε μια ολοκληρωμένη έκδοση ωστόσο, αφού ο τίτλος περιλαμβάνει όλα τα DLCs που έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν, ενώ και εδώ η τιμή κυμαίνεται στα €30.

Συνοψίζοντας : Το Resident Evil 5 είναι ένα καλό παιχνίδι και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Πιστεύω είναι ακόμη καλύτερο να το δοκιμάσετε σε co-op με κάποιον φίλο, αλλά μόνο σε online, διότι σε split-screen στο Switch έχει μέτρια απόδοση και πολλές φορές φτάνει στα όρια του unplayable. Επίσης, παρόλο που η έκδοση θεωρητικά είναι καλύτερη σε docked mode, προτείνω να ασχοληθείτε και να παίξετε φορητά, διότι τα γερασμένα γραφικά δείχνουν καλύτερα στη μικρή οθόνη του Nintendo Switch. Το πακέτο είναι πλήρες, αφού έχει και όλα τα DLC επεισόδια, αλλά και τις έξτρα στολές που είχαν κυκλοφορήσει στο παρελθόν, αλλά με τσιμπημένη τιμή, αφού μπορεί κάποιος να το βρει με λιγότερα χρήματα στις άλλες κονσόλες. Δε θα πω πως είναι «θαύμα», όπως το The Witcher 3 που καταφέρνει και τρέχει στο Switch, αλλά θα σας πω πως είναι μια ικανοποιητική έκδοση στο σύνολό της. <br /> <br />Το Resident Evil 6 από την άλλη είναι το πιο αδύναμο παιχνίδι της σειράς. Δεν ήξερε ούτε εκείνο τι ήθελε να είναι. Ωστόσο, είναι το μεγαλύτερο Resident Evil παιχνίδι σε διάρκεια με τα τέσσερα campaign του, έχει τα περισσότερα modes και έχει και το καλύτερο online, αφού εμπεριέχει πολλά multiplayer modes. Θα έλεγα αν είστε φανατικοί της σειράς και τυχαίνει να μην το έχετε παίξει για κάποιο λόγο στο παρελθόν, μόνο τότε να ασχοληθείτε μαζί του. Η έκδοση του Switch είναι μέτρια, τα fps πέφτουν συχνά και κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Η ανάλυση και τα συνολικά γραφικά είναι καλά, αλλά τα textures θυμίζουν περασμένης γενιάς κονσόλα. Θα πρότεινα το παιχνίδι να το παίζατε σε μια άλλη έκδοση και όχι στο Switch. Αν όμως το αγοράσετε στην υβριδική κονσόλα της Nintendo, θα σας πρότεινα και εδώ να ασχοληθείτε με την φορητή έκδοσή του. Και αυτό το πακέτο είναι πλήρες, αλλά πάλι είναι η πιο ακριβή και ταυτόχρονα χειρότερη έκδοση του τίτλου.
Box Art
Tested on : Nintendo Switch
Developer : Capcom
Publisher : Capcom
Distributor : CD Media S.A.
Available for : PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360, PC, Switch
Release date : 29-10-2019