Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order Review - Avengers Assemble επί δύο!

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order Review - Avengers Assemble επί δύο!

24 Ιουλίου 2019 13:28
Ένα γραμμα αγάπης για τους fans της Marvel

Σίγουρα η κυκλοφορία του Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order δεν ήταν κάτι που μπορούσε εύκολα να προβλέψει κάποιος, αφού τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς κυκλοφόρησαν το 2006 και το 2009 αντίστοιχα στην γενιά των Xbox 360 και PlayStation 3. Το franchise βρισκόταν τότε υπό την αιγίδα της Activision, με κάθε τίτλο να έχει πολλαπλές ομάδες ανάπτυξης. Μια δεκαετία μετά, λοιπόν, και τα πράγματα αυτή τη φορά είναι αρκετά διαφορετικά. Η Nintendo ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου το τρίτο κεφάλαιο, το οποίο αναπτύσσεται από την έμπειρη Team Ninja ως αποκλειστικό τίτλο του Nintendo Switch.

Αν αναλογιστεί κανείς πως πριν μερικά εικοσιτετράωρα η Marvel ανακοίνωσε πως το Avengers: Endgame έγινε η εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών, μάλλον η απόφαση της Nintendo να επαναφέρει τη σειρά ήταν σοφή. Τα κόμικς και οι υπερήρωες ναι μεν πάντα ήταν ένα λατρεμένο κομμάτι της ποπ κουλτούρας, αλλά πλέον νομίζω πως αδιαμφισβήτητα τους ανήκει ο θρόνος της ψυχαγωγίας, έπειτα από την τεράστια κινηματογραφική τους επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Προσωπικά πιστεύω πως ένας από τους λόγους που θριάμβευσαν οι δύο τελευταίες Avengers ταινίες ήταν η πληθώρα των λατρεμένων χαρακτήρων που έφερναν σε μια κοινή ιστορία. Το Marvel Ultimate Alliance 3 κάνει ακριβώς το ίδιο και μάλιστα σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα, έχοντας συνολικά περισσότερους από 40 playable χαρακτήρες και αμέτρητους από τους κακούς που έχουμε λατρέψει στο σύμπαν της Marvel. Η μια προϋπόθεση, λοιπόν, υπάρχει. Καταφέρνει όμως το παιχνίδι να θριαμβεύσει;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το τρίτο κεφάλαιο αγνοεί εξολοκλήρου την ιστορία και τα γεγονότα των δύο πρώτων παιχνιδιών και μας μεταφέρει σε ένα εναλλακτικό σύμπαν που είναι ξεκάθαρα εμπνευσμένο από το Marvel Cinematic Universe και ειδικότερα δανείζεται αρκετά στοιχεία των Avengers: Infinity War και Avengers: Endgame.

Ο βασικός μας αντίπαλος είναι ο Thanos. Ο ‘Mad Titan’ έχει αναθέσει στο Black Order να συλλέξει τα έξι Infinity Stones για να πετύχει τα σχέδιά του και να κυριαρχήσει στο σύμπαν. Η ιστορία ξεκινά όταν οι Guardians of the Galaxy συναντούν αναπάντεχα ένα διαστημικό σκάφος, στο οποίο βρίσκονται τα πολυπόθητα πετράδια. Τα γεγονότα που ακολουθούν και η αναπόφευκτη πρώτη σύγκρουση με το Black Order έχουν ως αποτέλεσμα τα πετράδια να διασκορπίζονται σε διάφορα σημεία της γης, στην οποία θα ταξιδέψουν και οι Guardians. Όπως συνειδητοποιούμε σχεδόν αμέσως, τα Infinity Stones έχουν πέσει σε λάθος χέρια και έτσι ο Nick Fury καλεί όλους τους ήρωες να συνεργαστούν για να αποφευχθεί αυτή η τεράστια κοσμική απειλή.

Στο αγώνα μας να μαζέψουμε ξανά όλα τα πετράδια που πρέπει πάση θυσία να μην πέσουν στα χέρια του Thanos, θα σταθούν στο πλευρό μας οι Avengers και όχι μόνο. Οι αγαπημένοι Iron-Man και Captain America, ο πανίσχυρος Hulk, το δίδυμο Hawkeye και Black Widow, ο θεός του κεραυνού Thor, διάφοροι X-Men μεταξύ των οποίων ο λατρεμένος Wolverine, τρείς διαφορετικοί Spider-Man από το Spider-Verse, το δίδυμο μαγείας Scarlet Witch και Doctor Strange….μπορώ να συνεχίσω για πολύ ώρα. Το ‘Avengers Assemble’ μοιάζει λίγο μπροστά στο ρόστερ του Ultimate Alliance 3 και αυτό είναι ένα από τα καλύτερα σημεία του τίτλου.

Είναι πραγματικά εθιστικό να ανακαλύπτεις έναν-έναν τους αγαπημένους σου χαρακτήρες, να κάνεις συνδυασμούς για την τετράδα που θα πάρεις στη μάχη και να τους βλέπεις όλους εν δράσει. Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω πως έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στην απόδοση των χαρακτήρων και όλοι έχουν μάλιστα πολύ ταιριαστά και καλοδουλεμένα animations. Παρόλο που οι επιρροές από τις αντίστοιχες ταινίες και σειρές είναι σαφείς, όλοι έχουν την δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα και δεν μοιάζουν σαν φτηνές απομιμήσεις. Η εμφάνιση, οι φωνές τους και η ποιότητα των voice overs είναι όλα εξαιρετικά πετυχημένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ξεκαρδιστικός Deadpool που κατά τη διάρκεια της μάχης, κάθε φορά που χρησιμοποιούσε τα όπλα του φωνάζει ‘Πίου πίου’.

Να τονίσω σε αυτό το σημείο πως το χιούμορ στο παιχνίδι γενικότερα αν και ανάλαφρο είναι πετυχημένο στις περισσότερες περιπτώσεις και βοηθάει. Συνολικά, η ιστορία αν και έχει ανατροπές είναι πρακτικά η αφορμή για δράση και για να δεις όλους τους αγαπημένους χαρακτήρες να ενώνουν τις δυνάμεις τους. Δεν είναι σίγουρα κακή, αλλά ούτε highlight. Είναι κάτι σαν "τουριστικός οδηγός" που θα σε πάρει από το χεράκι και θα σου δείξει όλα τα αγαπημένα σκηνικά που λάτρεψες είτε στα κόμικς είτε στο MCU, ενώ θα σε φέρει αντιμέτωπο με ατέλειωτους λατρεμένους villain, από τον Magneto, μέχρι τον Ultron, από τον Red Skull μέχρι τον Doctor Octopus, πρακτικά δεν λείπει σχεδόν κανείς. Όλες αυτές οι απειλές θα μας στείλουν στη Νέα Υόρκη και το Avengers Tower, στην Wakanda του Black Panther και σε πάρα πολλά άλλα μέρη που δεν θέλω να αποκαλύψω γιατί πραγματικά αξίζει να απολαύσετε μόνοι σας. Το Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order είναι ένα γράμμα αγάπης προς τους λάτρεις του σύμπαντος της Marvel και αυτό πιστεύω πως μάλλον αρκεί για τους φανατικούς.

Περνώντας στα του gameplay, έχουμε μια συνταγή που θυμίζει πολύ τα top-down dungeon crawlers όπως το Diablo και δυστυχώς κάπου εδώ θα αρχίσω τα παράπονα και τη γκρίνια. Σε κάθε στιγμή, το ρόστερ μας αποτελείται από τέσσερις χαρακτήρες που μπορούμε να ελέγξουμε και τους οποίους επιλέγουμε εμείς. Πρακτικά όλοι οι χαρακτήρες έχουν ολόιδιο χειρισμό και αυτό βοηθάει στο να μη μπερδεύεσαι.

Ο καθένας έχει άλμα, απλή επίθεση, heavy επίθεση, block και dodge. Αυτό που αλλάζει είναι τα τέσσερα special abilities που είναι εντελώς διαφορετικά για τον κάθε χαρακτήρα και φυσικά η Ultimate του κάθε χαρακτήρα. Για να εκτελέσουμε special abilities ξοδεύομε “mana”, ενώ από τις επιθέσεις μας στους εχθρούς φορτίζει και η Ultimate. Τα special abilities και η Ultimate των χαρακτήρων που έχουμε επιλέξει μπορούν να συνδυαστούν για να εξαπολύσουμε φαντασμαγορικές επιθέσεις που θα γεμίσουν την οθόνη εντυπωσιακά.

Τα abilities αλλά και οι συνδυασμοί τους, οι οποίοι αλλάζουν ανάλογα τους χαρακτήρες που έχουμε επιλέξει είναι το πιο ενδιαφέρον σημείο του συστήματος μάχης του τίτλου, το οποίο αλλιώς θα αναλωνόταν -όπως και συμβαίνει σε πολλά σημεία του- σε ατέλειωτο button mashing. Θέλω να σημειώσω πως τόσο τα εφέ των δυνάμεων, όσο και οι επιλογές που έχουν γίνει είναι πολύ ταιριαστές με τους χαρακτήρες και δείχνουν την φροντίδα με την οποία έχουν αποδοθεί. Για παράδειγμα ο Hulk μπορεί μέσα από τα abilities του να πιάσει έναν εχθρό από το πόδι και να το κοπανάει δεξιά-αριστερά στο έδαφος. Πόσο πιο Hulk;

Προφανώς και δεν υπάρχει το βάθος των combos που θα έβρισκε κανείς σε ένα fighting παιχνίδι, αλλά το σύστημα μάχης σε γενικές γραμμές κάνει καλά τη δουλειά του και είναι διασκεδαστικό. Υπάρχουν μεν κάποια απότομα σκαμπανεβάσματα στην δυσκολία που ενδέχεται να εκνευρίσουν και αν εξαιρέσουμε τα bosses οι εχθροί μοιάζουν παρά πολύ ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής τους και έχουν απλά δύο μπάρες που πρέπει να κατεβάσουμε.

To μελανό σημείο του τίτλου είναι το level design. Πραγματικά, ένιωθα σα να παίζω παιχνίδι του Xbox 360. Τα περιβάλλοντα είναι υπερβολικά απλά και άδεια. Οι γρίφοι είναι επίσης υπερβολικά απλοί και ελάχιστοι, ενώ το platforming άφαντο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιχνίδι να είναι πρακτικά διάδρομος, δωμάτιο με εχθρούς, διάδρομος, δωμάτιο με εχθρούς, ξανά και ξανά και ξανά. Σε ελάχιστα σημεία υπάρχει verticality ή άλλα στοιχεία που θα κάνουν τις μάχες λίγο πιο ενδιαφέρουσες. Η βασική ραχοκοκαλιά είναι ίδια και πολύ επαναλαμβανόμενη. Όλο το σύνολο υποφέρει από την αδυναμία αυτή και προσωπικά περίμενα περισσότερα.

Επίσης, θεωρώ πως έπρεπε να γίνει καλύτερη δουλειά με το leveling σύστημα. Οι χαρακτήρες μας έχουν levels και καθώς σκοτώνεις εχθρούς παίρνεις experience πόντους. Ανεβάζοντας level, αναβαθμίζονται τα stats του χαρακτήρα σου και μπορείς επίσης να αναβαθμίσεις και τις special abilities, οι οποίες ναι μεν γίνονται δυνατότερες, αλλά πρακτικά δεν αλλάζουν και πολύ. Το πρόβλημα είναι πως αν συνεχίσεις με μια τετράδα για πολύ ώρα μετά οι υπόλοιποι χαρακτήρες σου μένουν πολύ πίσω και γίνονται πρακτικά άχρηστοι. Για το λόγο αυτό θα χρειαστεί να κάνεις farming σε άλλα modes, στα οποία και θα αναφερθώ στη συνέχεια. Υπάρχει η επιλογή των XP Boosts, αντικείμενα που σε ανεβάζουν level και τα οποία βρίσκεις διάσπαρτα, αλλά δεν είναι αρκετό για να αποφευχθεί το πρόβλημα που περιγράφω.

Πέρα από τα levels υπάρχει ένα γενικό skill tree που αναβαθμίζει όλους τους χαρακτήρες. Τα περισσότερα skills απλά αναβαθμίζουν τα stats, ανεβάζοντας για παράδειγμα το health κατά λίγες μονάδες. Επίσης υπάρχει και το ISO-8, μερικοί δυνατοί κρύσταλλοι που μπορούν να τοποθετήσουμε στους χαρακτήρες μας για επιπλέον buffs του τύπου 8% περισσότερο damage στις απλές επιθέσεις. Θεωρητικά υπάρχει βάθος, αλλά στην πράξη ποτέ δεν ένιωσα ουσιαστικά το αντίκτυπο των αναβαθμίσεών μου. Τα συστήματα αυτά είναι ενδεχομένως πιο χρήσιμα για μελλοντικά playthroughs σε μεγαλύτερες δυσκολίες, αλλά συνολικά ο τίτλος μένει αρκετά στάσιμος ως προς τους μηχανισμούς του. Το μόνο που σε κρατάει να συνεχίσεις είναι οι χαρακτήρες που θα συναντήσεις και τα σκηνικά που θα επισκεφτείς. Όταν συνειδητοποιείς όμως ότι επισκέπτεσαι τη Wakanda και πάλι καταλήγεις στο δωμάτιο-διάδρομος, απογοητεύεσαι.

Αξίζει να σημειωθεί πως το παιχνίδι δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στο co-op, επιτρέποντας σε έως και τέσσερις παίκτες να παίξουν παρέα. Υπάρχει επιλογή να παίξετε τοπικά στην ίδια οθόνη ή ο καθένας στο δικό του Switch και φυσικά online. Προσωπικά ολοκλήρωσα σχεδόν όλο το παιχνίδι μόνος, αλλά δοκίμασα και το co-op με κάθε παίκτη να παίρνει ένα Joy-Con. Τα combos με δύο παίκτες προσφέρουν μια πραγματικά ικανοποιητική αίσθηση και η ασταμάτητη δράση προσφέρεται τέλεια για ανάλαφρη διασκέδαση και γέλιο. Μπορείτε να φανταστείτε το σκηνικό που επικρατεί όταν πρέπει να επιλέξεις ποιος θα πάρει ποιον και όλη η παρέα θέλει τον Hulk. Το μόνο αρνητικό που βρήκα είναι ότι τα κουμπιά δεν είναι αρκετά όταν παίζεις με ένα μόνο Joy-Con και λείπει για παράδειγμα η δυνατότητα να αλλάξεις χαρακτήρα αν παίζουν co-op δύο παίκτες με ένα Joy-Con ο καθένας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου και να είστε σωστά εξοπλισμένοι αν θέλετε να έχετε τη καλύτερη δυνατή co-op εμπειρία.

Όσον αφορά το περιεχόμενο, το κεντρικό campaign με κράτησε απασχολημένο περίπου 7 ώρες. Αλλά το παιχνίδι έχει πολύ replay-ability, αφού έχει πολύ πλάκα να δοκιμάσεις όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, ενώ υπάρχει και πολύ υλικό στα Infinity Rifts. Πρόκειται για μια σειρά από προκλήσεις στις οποίες επιστρέφεις σε σκηνικά του campaign, αλλά με άλλες συνθήκες και περιορισμούς. Για παράδειγμα ρίξε ένα boss μόνο με combos ή επιβίωσε τόσα κύματα εχθρών. Υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια mini-επίπεδα να ολοκληρώσετε με πλούσιες ανταμοιβές για να δυναμώσετε τους χαρακτήρες σας. Όποιος έχει όρεξη να ασχοληθεί, λοιπόν, μπορεί να πολλαπλασιάσει κατά πολύ τις ώρες απασχόλησής του με τον τίτλο.

Περνώντας στον τεχνικό τομέα τώρα, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Το Marvel Ultimate Alliance 3 αφήνει στο παρελθόν την ρεαλιστική προσέγγιση των προκατόχων του για μια ελαφριά, cell-shaded, καρτουνίστικη αισθητική. Αυτό βοηθά να καμουφλαριστούν τα απλοϊκά μοντέλα των χαρακτήρων και τα χαμηλής ποιότητας textures σε διάφορα σημεία. Η ανάλυση είναι dynamic και το παιχνίδι φτάνει το 1080p όταν η κονσόλα είναι στη βάση της και το 720p σε φορητή λειτουργία. Παρόλου που θεωρητικά η Full HD απεικόνιση έπρεπε να προσφέρει καθαρή εικόνα, το αποτέλεσμα δεν είναι καλό. Το anti-aliasing απουσιάζει παντελώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εικόνα να τρεμοπαίζει πολύ και όλες οι άκρες να έχουν ‘σκαλοπατάκια’. Συνολικά τα πολύ απλά και μικρά περιβάλλοντα, μαζί με την έλλειψη anti-aliasing και το σχετικά απλοϊκό σύστημα φωτισμού, κάνουν το παιχνίδι να μοιάζει προηγούμενης γενιάς. Σίγουρα έχω δει πολύ καλύτερα γραφικά στο Switch και θεωρώ πως όντας αποκλειστικός τίτλος, με τους δημιουργούς να μην έχουν και το βάσανο των ports σε άλλες πλατφόρμες, ο παρωχημένος τεχνικός τομέας είναι αδικαιολόγητος.

Επίσης υπάρχουν πολλά προβλήματα με την κάμερα που φέρεται αλλόκοτα και πολύ μεγάλες βουτιές στο framerate που έπεφτε μέχρι και κάτω από 20 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Στις πολύ φορτωμένες μάχες που τα εφέ των δυνάμεων -το μόνο εντυπωσιακό σημείο των γραφικών- ήταν πολλά, τα καρέ έπεφταν δυστυχώς. Το αποτέλεσμα είναι οι μάχες να μην έχουν την καλύτερη δυνατή αίσθηση. Από την άλλη τα cut-scenes είναι pre-rendered και έτσι πάρα πολύ καλύτερης ποιότητας, ενώ οι ατέλειες σίγουρα κρύβονται κάπως όταν παίζεις στη μικρή οθόνη.

Τέλος, στα του ήχου τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Τα μουσικά θέματα που παίζουν είναι ταιριαστά και συνεισφέρουν στην εμπειρία που αποδέχεσαι, είτε αυτή είναι το μυστήριο μιας νέας περιοχής ή η ένταση μιας μεγάλης μάχης. Ομοίως δεν υπάρχουν θέματα με τη μίξη του ήχου και πιστεύω πως όλα τα ηχητικά εφέ είναι αξιέπαινα και σε βοηθούν να αποκωδικοποιήσεις καλύτερα τη δράση στις μάχες. Για παράδειγμα αν κάποιος χαρακτήρας από την ομάδα σου σε χρειάζεται για combo επίθεση, το καταλαβαίνεις με τη μια χάρη στο συνοδευτικό ηχητικό εφέ, χωρίς να κοιτάς συνεχώς το HUD. Εξαιρετικά βρήκα τα voice overs των χαρακτήρων, με τις φωνές όλων να ταιριάζουν με τους χαρακτήρες και τη προσωπικότητά τους, χωρίς να μοιάζουν άγνωστες και μακριά από αυτό που έχουμε συνηθίσει στο MCU.

Συνοψίζοντας : Το Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order είναι ένα γράμμα αγάπης για τους λάτρεις των υπερηρώων της Marvel. Το προτείνω ανεπιφύλακτα στους φανατικούς του σύμπαντος και σε αυτούς που ψάχνουν έναν co-op τίτλο για να περάσουν καλά με την παρέα τους. Από την άλλη, οι υπόλοιποι θα πρέπει να το σκεφτείτε περισσότερο, καθώς υπάρχουν στραβοπατήματα στον τεχνικό τομέα και το gameplay, θυμίζοντας παιχνίδι προηγούμενης γενιάς, που δεν θα αφήσουν τους πάντες να το απολαύσουν. Σίγουρα πάντως εγώ προσωπικά, έχοντας αγαπήσει τη Marvel μέσα από τα κόμικς και τις ταινίες το διασκέδασα αρκετά.
Box Art
Tested on : Nintendo Switch
Developer : Team Ninja
Publisher : Nintendo
Distributor : CD Media S.A.
Available for : Switch
Release date : 19-07-2019