Cadence of Hyrule: Crypt of the NecroDancer Review - Χορεύετε;

Cadence of Hyrule: Crypt of the NecroDancer Review - Χορεύετε;

01 Ιουλίου 2019 11:48
Come fly with me που έλεγε και ο Frank Sinatra

Είναι εύκολο να βγάλει κάποιος λάθος συμπεράσματα για το Cadence of Hyrule: Crypt of the NecroDancer. Αφενός γιατί ο συγκεκριμένος τίτλος είναι τόσο διαφορετικός απ’ όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια Zelda που έως τώρα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και αφετέρου, γιατί ακριβώς είναι τόσο διαφορετικός με όλους τους υπολοίπους τίτλους Zelda που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Το τι ακριβώς εννοώ με την παραπάνω πρόταση θα εξηγηθεί στις πάρα κάτω παραγράφους.

Το Cadence Of Hyrule αναπτύχθηκε από την Brace Yourself Games, η οποία έγινε γνωστή το 2015 από τον τίτλο Crypt of the Necrodancer. Πρόκειται για ένα Action Adventure με 8-bit αισθητική, όπου με τη χαρακτήρα Cadence ερχόμαστε αντιμέτωποι με αμέτρητα πλάσματα και bosses κατά την εξερεύνησή μας στα dungeons του τίτλου. Θεωρητικά, ακούγοντας το είδος του, είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι αυτό που παρέδιδε στον παίκτη δεν ήταν κάτι το ρηξικέλευθο. Βέβαια αυτό άλλαζε όταν ξεκινούσε το gameplay, καθώς αυτό που το διαφοροποιεί από όλα τα υπόλοιπα dungeon crawling με ισομετρική κάμερα είναι ακριβώς αυτό. Το gameplay.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Brace Yourself Games παντρεύει το πνευματικό της παιδί με τη γνωστή σειρά The Legend Of Zelda, δίνοντας στο κοινό της έναν τίτλο ο οποίος διαφοροποιείται από τη μάζα, χάρη στον τρόπο που χειριζόμαστε τους χαρακτήρες του, καθώς και το γενικότερο σύνολο του τίτλου, όπου τα πάντα βασίζονται και κουνιούνται στον ρυθμό της ξέφρενης μουσικής.

Όπως λέει και ο τίτλος, τα γεγονότα του παιχνιδιού λαμβάνουν χώρα στον κόσμο της Hyrule, όπου η χαρακτήρας Cadence από το Crypt of the Necrodancer μεταφέρεται μέσα από μία δύνη στον κόσμο του Link και της πριγκίπισσας Zelda. Στα πρώτα λεπτά του τίτλου θα κληθούμε να διαλέξουμε τον χαρακτήρα που θέλουμε για να ξεκινήσουμε την περιπέτειά μας, μέσα από την επιλογή της Cadence για το αν ξυπνήσουμε από το λήθαργο τον Link ή τη Zelda. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να μας προβληματίσει άμεσα, καθώς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα χειριστούμε παραπάνω από δύο χαρακτήρες.

Στα πρώτα μας βήματα λοιπόν, ανεξάρτητα με το χαρακτήρα που επιλέγουμε, θα δούμε ότι τα πάντα κινούνται στο ρυθμό της μουσικής. Μουσική η οποία πηγάζει όπως είναι φυσικό από τους τίτλους της σειράς και η οποία όμως διαφοροποιείτε από το ρυθμό και την έντασή της, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με διάσημα θέματα, είτε από το Wind Waker είτε από το Ocarina Of Time για παράδειγμα, διασκευασμένα σε πιο γρήγορους και ροκ κατά στιγμές τόνους. 

Η κίνηση μας στο χώρο, η επίθεση, τα άλματα και η οποιαδήποτε αλληλεπίδρασή μας με τον κόσμο, γίνεται πάντα με τη σωστή χρήση του beat. Αυτό πρακτικά μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια αναγνώρισης του ρυθμού που έχει τοποθετηθεί στο κάτω μέρος της οθόνης. Μια επιλογή η οποία λειτουργεί κατά βάση με γνώμονα την εκμάθηση του τίτλου στον παίκτη, πράγμα που βοηθά στα πρώτα μας λεπτά να προσαρμοστούμε στους κανόνες που θέτει η Brace Yourself Games. Έτσι λοιπόν με απλά λόγια, όταν βρούμε το ρυθμό του εκάστοτε κομματιού, για να κινηθούμε για παράδειγμα δεξιά, θα πρέπει όπως είναι λογικό και επόμενο, να πατήσουμε το δεξί πλήκτρο κατεύθυνσης, ώστε να ξεκινήσει η κίνηση μας στο χάρτη. Σε αντίστοιχη περίπτωση, εάν θέλουμε να κάνουμε επίθεση σε κάποιο πλάσμα, τότε η κίνηση αυτή θα πρέπει να γίνει αντίστοιχα, κατά το κλάσμα του δευτερολέπτου που διαρκεί το συγκεκριμένο beat.

Από την άλλη, αν θα έπρεπε να αναφέρω κάτι ακόμα πιο διασκεδαστικό από το ίδιο το gameplay, τότε αυτό θα ήταν η εκμάθηση των κινήσεων των εχθρών. Ο κάθε ένας από τους δεκάδες διαφορετικούς εχθρούς έχει την αντίστοιχη κινησιολογία στο χάρτη, η οποία είναι βασισμένη για ακόμα μία φορά στο ρυθμό της μουσικής. Για παράδειγμά, διαφορετική κινησιολογία έχει μία απλή νυχτερίδα και διαφορετική μια Sword Lizard. Επίσης, εκτός από το patern της κίνησης του εχθρού θα πρέπει να μάθουμε σε πιο βήμα του βρίσκετε και η αντίστοιχη επίθεση του, με αποτέλεσμα την αποφυγή του από τον χαρακτήρα μας.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται δυσκολονόητα καθώς και κουραστικά σε κάποιον που δεν είχε δει το παλαιότερο Crypt of the Necrodancer, όμως μόνο όταν το πιάσει στα χέρια του θα κατανοήσει τη μοναδικότητα του τίτλου σε ότι αφορά πάντα τη διαφοροποίηση στον του τρόπου παιχνιδιού.

Αισθητικά ο τίτλος θα έλεγα ότι στέκεται πολύ κοντά στην 8-bit οπτική του The Legend of Zelda: A Link to the Past. Το κάθε σημείο του χάρτη είναι γεμάτο με όμορφα σχεδιαστικά περιβάλλοντα και εχθρούς, οι οποίοι είναι ευρέως γνωστοί σε όλη τη σειρά, καθώς την εμφάνισή τους θα κάνουν και πλάσματα από το πρόσφατο Breath of the Wild, εξοπλίζοντας το Cadence of Hyrule όπως είπα και πάρα πάνω, με ένα μεγάλο roster από τους εχθρούς που έχουμε συναντήσει κατά καιρούς.

Επίσης άξια αναφοράς είναι και η μουσική επένδυση του τίτλου, καθώς όσο  διαφορετική και να μας φανεί τα πρώτα λεπτά, άλλο τόσο ευχάριστη θα αποδειχτεί μόλις μπούμε στο ρυθμό του παιχνιδιού. Η αίσθηση του να βλέπεις τα πάντα να χορεύουν στο ρυθμό της μουσικής, δύσκολα περιγράφεται σε δύο σειρές και μόνο αν το δείτε με τα μάτια σας θα το αντιληφθείτε.

Συνοψίζοντας : Το Cadence of Hyrule: Crypt of the Necrodancer θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα διαφορετικό Crypt of the Necrodancer με το skin της σειράς The Legend Of Zelda. Και αυτό ακριβώς είναι. Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με ένα ρυθμικό παιχνίδι μουσικής με action adventure στοιχεία στον κόσμο του Hyrule και με τους πρωταγωνιστές της γνωστής σειράς.  Δεν είναι το επόμενο A Link to the Past και αυτό ακριβώς είναι που το διαφοροποιεί. Όσοι θέλουν να μπουν στον κόσμο του θα πρέπει να γνωρίζουν τι να περιμένουν, δίνοντας στον τίτλο τον απαραίτητο χρόνο για την τυπική εκμάθησή του. Το αποτέλεσμα είναι ένα όμορφο χορευτικό συνονθύλευμα μεταξύ του χαρακτήρα μας, των εχθρών και του ίδιου του κόσμου. Όσοι από την άλλη, είχαν ευχαριστηθεί πριν τέσσερα χρόνια το πρωτότυπο Crypt of the Necrodancer, μάλλον δεν θα περίμεναν καν αυτό το κείμενο για να χαθούν στον κόσμο της νέας περιπέτειας της Cadence.
Box Art
Tested on : Nintendo Switch
Developer : Brace Yourself Games
Publisher : Nintendo
Available for : Switch
Release date : 13-06-2019