Dark Souls: Remastered Review (Nintendo Switch)

Dark Souls: Remastered Review (Nintendo Switch)

20 Νοεμβρίου 2018 13:27
Η ψηφιακή “κόλαση” της FromSoftware και φορητά

Το πείσμα και η θέληση είναι τα δύο πράγματα που κάνουν τον άνθρωπο να προχωρά μπροστά. Να μαθαίνει από τα λάθη του, να εκτιμά το επίπεδο δυσκολίας και να σταματά να γονατίζει. Είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρεις κάτι στην ζωή σου και να είσαι περήφανος για αυτό. Αυτή είναι η σειρά Dark Souls. Το έχουμε πει και στο παρελθόν και συνεχίζουμε και σήμερα. Το δημιούργημα του Miyazaki είναι από τα λίγα μέχρι και σήμερα που έμαθε, ή μάλλον, υπενθύμισε στον παίκτη πως ολομόναχος, χωρίς καμία βοήθεια, χωρίς κανένα "χάιδεμα" στα αυτιά, μπορεί να καταφέρει τα πάντα αρκεί να το θέλει πραγματικά. Ο σεβασμός που δείχνουν τα Souls παιχνίδια προς τον παίκτη είναι αξιοθαύμαστος. Η όλη συνταγή μπορεί για κάποιους να θεωρείται σκληρή και αχρείαστη αλλά καλώς ή κακώς καταφέρνει να γαλουχήσει τον gamer σε ένα πιο σκληρό περιβάλλον και να τον κάνει να πιστεύει στον εαυτό του. Να πιστεύει στις ικανότητες του και πάνω από όλα να προσπαθεί. Να προσπαθεί να πιστεύει στον ευατό του. Να προσπαθεί να μάχεται και να προσπαθεί να κερδίζει. Δίχως προσπάθεια, δίχως θέληση και πείσμα τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Στις 23 Μαΐου του τρέχοντος έτους κυκλοφόρησε το Dark Souls: Remastered. Μία ανανεωμένη έκδοση για PS4, Xbox One και PC που κάλεσε και πάλι τις "μαυρισμένες ψυχές" των παικτών στα εφιαλτικά περιβάλλοντα γεμάτα μουντάδα και μελαγχολία. Από τις προαναφερθείσες πλατφόρμες έλειπε η Nintendo Switch έκδοση. Όχι γιατί η Bandai Namco δεν είχε σκοπό να την κυκλοφορήσει, αλλά επειδή η ομάδα χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί το επίπεδο ποιότητας που επιθυμούσε. Πριν προχωρήσω παρακάτω θα αφήσω τις σάλτσες και τις περιτολογίες. Ναι, το Dark Souls: Remastered αξίζει στο Nintendo Switch. Ναι, σε εσένα αναφέρομαι που τα frames πάνω δεξιά στην οθόνη σου έχουν γίνει το κύριο κριτήριο για την gaming ζωή σου και οι αναλύσεις αποτελούν τον δικό σου "ψηφιακό Θεό". Σίγουρα, η Switch έκδοση δεν φέρνει όλα τα πλούσια χαρακτηριστικά της Remastered έκδοσης. Είναι όμως αυτό απαραίτητα κακό; Όχι! Αν μου ψιθύριζε κάποιος το 2011 πως λίγα χρόνια αργότερα θα μπορώ να παίξω ένα από τα πλέον αγαπημένα μου παιχνίδια και φορητά, φυσικά και δεν θα τον πίστευα.

Αυτό που πέτυχε η Nintendo και η Virtuos με την κονσόλα υβρίδιο είναι απλά εκπληκτικό. Η "υβριδική έκδοση" αφήνει τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο στην άκρη και συμφιλιώνεται με τα 30. Δεν φέρει τα πλούσια εφέ της Remastered έκδοσης, όπως το ανανεωμένο Bonfire και το ομορφότερο Fog Wall. Δεν έχει ομορφότερους φωτισμούς από την Remastered έκδοση, αλλά φέρνει το εξής χαρακτηριστικό. Την δυνατότητα όπου και αν βρίσκεσαι, ότι και να κάνεις να μπορείς ανά πάσα ώρα και στιγμή να "βουτήξεις" γρήγορα και εύκολα σε ένα από τα καλύτερα βιντεοπαιχνίδια -τουλάχιστον για εμένα- στην ιστορία του gaming. Είτε σε docked μορφή είτε φορητά το Dark Souls: Remastered "τρέχει" απροβλημάτιστα. Στην πρώτη φάση έχουμε δυναμική ανάλυση 1080p που σε πιο απαιτητικές περιοχές μειώνεται έτσι ώστε να καταφέρει να κρατά σταθερά τα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Στο Handheld Mode η ανάλυση αναμενόμενα αγγίζει τα 720p, αλλά και πάλι το παιχνίδι δείχνει απλά πανέμορφο. Η οθόνη του Switch δεν αλλοιώνει ούτε στο ελάχιστο τον φανταστικό κόσμο που έχτισε η FromSoftware και ομολογώ πως για εμένα που έχω ασχοληθεί με όλες τις εκδόσεις του παιχνιδιού, η φορητή εμπειρία είναι η μοναδικότερη και αυτή που ανάλωσα το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου μου με το παιχνίδι στο Switch. Αραιά και που παρατήρησα και κάποια μικρά frame drops, όχι όμως κάτι το ενοχλητικό. Με λίγα λόγια περιοχές όπως οι Blighttown και Darkroot Basin "τρέχουν" ομαλότατα και χωρίς κανένα πρόβλημα, επομένως οι βετεράνοι της σειράς δεν θα χρειάζεται να φοβούνται.

Γενικά όσον αφορά τον οπτικό τομέα, το Dark Souls: Remastered στο Nintendo Switch δεν είναι ακριβώς η Remastered έκδοση που κυκλοφόρησε στις υπόλοιπες πλατφόρμες, αλλά ουσιαστικά είναι η έκδοση της προηγούμενης γενιάς ελαφρώς ανανεωμένη. Μπορεί από κάποιους να θεωρηθεί και ως 'μισό remaster'. Τα ομορφότερα εφέ της έκδοσης που διατέθηκαν στις υπόλοιπες πλατφόρμες απουσιάζουν, όμως σε γενικές γραμμές έχουμε να κάνουμε με ένα πιο "ελαφρύ" αν θέλετε remaster. Το θετικό είναι πως τα frame drops είναι ελάχιστα και πολλές φορές απαρατήρητα, κάτι το οποίο ομολογώ πως φοβόμουν ειδικά στην φορητή εμπειρία και με χαροποίησε ιδιαίτερα, κάνοντας την ενασχόλησή μου με το παιχνίδι στον καναπέ ακόμη πιο ευχάριστη. Γιατί αυτό είναι το “ατού” αν θέλετε της εν λόγω έκδοσης. Να μπορείς να απολαύσεις το “διεφαρθμένο” μυαλό του Miyazaki πάντα και παντού.

Το ίδιο δυστυχώς δεν μπορώ να πω για τον ήχο. Από την στιγμή που ξεκίνησα το ταξίδι μου στο παιχνίδι, το πρώτο cinematic με έκανε να αισθανθώ περίεργα, διότι αμέσως κατάλαβα πως ο ήχος του είναι αρκετά συμπιεσμένος και όχι τόσο καθαρός. Μετά από μία σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο τελικά είχα δίκιο. Σίγουρα, σε σύντομο χρονικό διάστημα το συνήθισα και δεν μου έκανε τόσο εντύπωση, αλλά και πάλι εφόσον υπάρχουν και αναμενόμενες υποχωρήσεις στον οπτικό τομέα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η ομάδα χρειάστηκε να συμπιέσει και τον ηχητικό. Όπως ήδη γνωρίζουμε από trailers, το Dark Souls: Remastered για το Nintendo Switch θα φέρει υποστήριξη και για τις παραδοσιακές Amiibo φιγούρες, ενώ στην αγορά κυκλοφορεί ήδη ο αγαπητός Solair. Με αυτόν μπορείτε γρήγορα και εύκολα να ξεκλειδώσετε την διαβόητη “Praise the Sun” χειρονομία. Εφόσον μιλάμε για remaster, από το όλο πακέτο δεν γινόταν να λείπει το Artorias of the Abyss DLC που προσφέρει ακόμη περισσότερες προκλήσεις για την “μαυρισμένη ψυχή σας”. Τέλος, ο τίτλος υποστηρίζει κανονικά και Online για όσους θέλουν να παίξουν co-op με φίλους ή να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους στην PvP πλευρά.

Συνοψίζοντας : Το Dark Souls: Remastered για το Nintendo Switch στον πυρήνα του προσφέρει την ίδια εμπειρία που αγαπήσαμε, αλλά ταυτόχρονα και κάτι μοναδικό. Ο κόσμος του παιχνιδιού έρχεται ελάχιστα ανανεωμένος, διατηρώντας όμως το μελαγχολικό του άρωμα γεμάτο μουντάδα και σαδισμό. Ο οπτικός τομέας ναι μεν δεν μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Remastered εκδόσεις που κυκλοφόρησαν, καθώς τα πλουσιότερα εφέ των bonfire, fog gates και πολλά ακόμη απουσιάζουν, ενώ και η ποιότητα του ήχου είναι κατώτερη. Όμως η Switch έκδοση προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο. Αυτό οφείλεται στην υβριδική φύση της κονσόλας. Στην φορητότητα. Την δυνατότητα να απολαύσεις τον μελαγχολικό κόσμο του παιχνιδιού οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι. Νομίζω ότι ο τίτλος αξίζει την προσοχή των κατόχων του Nintendo Switch και σίγουρα πρόκειται για την μοναδικότερη έκδοση από όλες.
Box Art
Tested on : Nintendo Switch
Developer : FromSoftware
Publisher : Bandai Namco Entertainment
Available for : Nintendo Switch
Release date : 2018-10-19