The Elder Scrolls V: Skyrim (Switch) Review

The Elder Scrolls V: Skyrim (Switch) Review

26 Νοεμβρίου 2017 20:29
What is it? Dragons?

 Η Nintendo ήρθε για να επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά πως το hardware και οι υποσχέσεις δεν καθιερώνουν μια κονσόλα στην κορυφή της αγοράς. Μπορεί οι ποιοτικοί αποκλειστικοί τίτλοι να είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για να εμπιστευτεί ο κόσμος μια εταιρεία, όμως δεν είναι το παν. Με λανθασμένο marketing στο Wii U, όσο ποιοτικούς first party τίτλους και αν είχε, δεν κατάφερε να κερδίσει το πορτοφόλι του εκάστοτε gamer και ξεκίνησε ένα domino καταστροφής όπου οι απανταχού multiplatform publishers γύρισαν την πλάτη στην πλατφόρμα της. Μαθαίνοντας όμως από την ιστορία, επέστρεψε δριμύτερη, σήκωσε ανάστημα και από θήραμα έγινε κυνηγός.

Ένας από αυτούς τους publishers, όπου με κοινή λογική και μηδέν συναισθηματισμό ήθελε να δει νούμερα πριν πράξει, είναι η Bethesda. Μετά από ευχάριστη έκπληξή της, όπως συνέβη στους περισσότερους από εμάς, αποφάσισε να προσθέσει στο δυναμικό του Nintendo Switch ακόμα τρεις τουλάχιστον τίτλους της. Φυσικά, ας μην γελιόμαστε, δεν θα μπορούσε από αυτά τα υποψήφια παιχνίδια να λείπει το The Elder Scrolls V: Skyrim, όπου αν δεν με απατά η μνήμη μου, μόνο σε τοστιέρες δεν έχει κυκλοφορήσει. Ακούγονται κάποιες δικαιολογίες από μερικούς, πως αυτό συμβαίνει επειδή οι τοστιέρες δεν έχουν οθόνη, αλλά η ομάδα δουλεύει πυρετωδώς να δώσει μια λύση.

Στην περίπτωση του Nintendo Switch μιλάμε κανονικά για τη remaster έκδοση του Skyrim, ακριβώς όπως είχε κυκλοφορήσει στα PS4 και XBOX ONE. Συστάσεις δεν χρειάζονται, γιατί αν και αμφιλεγόμενο RPG για πολλούς, ίσως είναι το πιο δημοφιλές παιχνίδι της τελευταίας δεκαετίας και όχι άδικα. Αν και παιχνίδι του 2011, η δουλειά που είχε να κάνουν οι developers για τη remastered έκδοσή του δεν ήταν εύκολη. Δουλεύοντας για πρώτη φορά σε υβριδική κονσόλα, έπρεπε να παρουσιαστεί κάτι σύγχρονο και όμορφο, χωρίς τα «χάλια» του παρελθόντος στις κονσόλες προηγούμενης γενιάς, να κρατήσει σταθερό framerate στα 30 fps και παράλληλα να μπορεί να παιχτεί σε τηλεόραση αλλά και σε φορητή κονσόλα ανά πάσα στιγμή.

Σε γενικές γραμμές τα κατάφερε και θα μπορούσα να πω πως από τη στιγμή που για πρώτη φορά παίζουμε Skyrim σε φορητή κονσόλα, το στοίχημα έχει κερδηθεί. Η μικρή του οθόνη κρύβει τις όποιες ατέλειες του παιχνιδιού λόγω ηλικίας ή αδύναμου hardware και το κάνει να φαίνεται πανέμορφο και φρέσκο. Επιπροσθέτως, υπάρχει η δυνατότητα να παιχτεί με τα joy cons αποσυνδεδεμένα από την κονσόλα ή το χειριστήριο και να χρησιμοποιούμε motion controls στις μάχες, κάτι το οποίο ίσως φανεί διασκεδαστικό για μερικούς. Εγώ, ως «κολλημένος», παραμένω στον παραδοσιακό τρόπο παιχνιδιού χωρίς να καίω περιττές θερμίδες. Όταν η κονσόλα όμως είναι docked και το παιχνίδι παίζεται σε μια μεγάλη τηλεόραση, το Skyrim δείχνει περισσότερο τις εκπτώσεις που έχουν γίνει στον τεχνικό τομέα προκειμένου να τρέξει σωστά στην υβριδική κονσόλα.

Η ανάλυση σε docked mode βρίσκεται στα 900p χωρίς dynamic scaling, ενώ όταν βρίσκεται σε φορητότητα η ανάλυση πέφτει στα 700p με dynamic scaling. Στο docked mode παρατήρησα κάποια frame drops, αλλά σε γενικές γραμμές έμενε σταθερό στα 30 fps. Τα textures, συγκριτικά με τις επανεκδόσεις των άλλων δύο κονσόλων, είναι σχετικά χαμηλότερης ποιότητας, αλλά χωρίς να υπάρχει κάτι ενοχλητικά τρανταχτό. Το draw distance είναι επίσης χαμηλό όταν υπάρχει ποικιλία από objects στον ορίζοντα, βλέποντας αρκετά pop-in στην πορεία. Φυσικά, τα particle effects και οι σκιάσεις είναι όσο πιο όμορφα γίνεται χωρίς να «ρίχνουν σαγόνια», αλλά και πάλι είναι κατώτερης ποιότητας από τα PS4 - XONE. Τα loading times από την άλλη είναι ικανοποιητικά για το hardware που έχουμε στη διάθεσή μας, ενώ η έκδοση του Switch, όπως πολλοί είχαμε φανταστεί, δεν έχει τη δυνατότητα προσθήκης mods, γεγονός που σίγουρα θα ήθελε μακροχρόνιες συζητήσεις μεταξύ Bethesda και Nintendo για κάτι τόσο «επαναστατικό» σε μια κονσόλα.

 Έχουμε διαθέσιμα όμως όλα τα expansions στο ίδιο πακέτο, οπότε μιλάμε για εκατοντάδες ώρες παιχνιδιού για όποιον αποφασίσει να επενδύσει πάνω του. Επιπροσθέτως, ως μια Nintendo «πινελιά», όσοι έχετε Amiibo φιγούρες μπορείτε να τις εκμεταλλευτείτε, παίρνοντας για παράδειγμα τον εξοπλισμό του Link από το The Legend of Zelda. Ακόμα κι όσοι αγαπάτε όμως τον Link και δεν έχετε Amiibo, η Nintendo έχει κρύψει για εσάς τον εξοπλισμό του μέσα στον αχανή κόσμο του Skyrim, διαθέσιμος για να τον ανακαλύψετε (στην εποχή του internet ζούμε, δεν θα ψάξετε και πολύ).

Συνοψίζοντας : Μπορεί η έκδοση του Nintendo Switch για το Skyrim να μην είναι η καλύτερη δυνατή λόγω του συμβιβασμού στον τεχνικό τομέα και της έλλειψης mods, όμως το δυνατό χαρτί του είναι η φορητότητα. Η δυνατότητα να μπορεί πλέον κανείς να παίξει Skyrim οπουδήποτε κι αν βρίσκεται, είναι επίτευγμα από μόνο του και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα και για τις δύο εταιρείες. Fus ro dah!
Box Art
Tested on : Nintendo Switch
Developer : Bethesda Game Studios
Publisher : Bethesda Softworks
Distributor : CD Media
Available for : PC, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, Switch
Release date : 2017-11-17