Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon Review – Η Platinum Games έκανε και πάλι το θαύμα της

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon Review – Η Platinum Games έκανε και πάλι το θαύμα της

14 Μαρτίου 2023 16:00
Μια φορά και έναν καιρό ήταν η Cereza και ο Cheshire

Δεν είχε περάσει καλά-καλά μισός χρόνος από τότε που κυκλοφόρησε το Bayonetta 3 και η Nintendo, σε συνεργασία με την Platinum Games έκαναν την έκπληξη στα The Game Awards 2022, με το Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon. Δεν το περίμενα με τίποτα. Η ομάδα ανάπτυξης φαίνεται ότι περίμενε την κατάλληλη στιγμή -όπως φάνηκε- για να το αποκαλύψει, αφήνοντας έκπληκτους τους fans με το ιδιαίτερο στιλάκι του.

Παρόλο που είμαι λάτρης της σειράς κυρίως για το γρήγορο και εθιστικό gameplay της, το Bayonetta Origins, το οποίο λειτουργεί ως prequel του franchise, με ξένισε όταν το είδα, γιατί δε θύμιζε σε τίποτα σε όλα αυτά που αγαπώ στο franchise.

Αντί να δω την Bayonetta να «σφάζει» ορδές από τέρατα και να αντιμιλάει σε bosses ή να μη δίνει σημασία σε κανέναν και να το παίζει «diva», είδα μία μικρή Cereza με ένα gameplay που δε θύμιζε σε τίποτα το fast-paced combat που αγάπησα. Δε σας κρύβω ότι δεν με είχε ψήσει καθόλου όταν παρουσίασαν το πρώτο trailer και μου είχε φανεί ως κάτι μικρό και ανούσιο. Πόσο καλό μπορεί να είναι; Είπα όταν είδα το πρώτο trailer. Ε λοιπόν, έχω στην κατοχή μου εδώ και περίπου ένα μήνα το παιχνίδι, το έλιωσα, και μπορώ να πω ότι όχι μόνο γεμίζει όλα τα κουτάκια, αλλά φέρνει και φρέσκιες νέες ιδέες στο franchise.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Bayonetta Origins είναι το prequel παιχνίδι της σειράς και θέλει να σας διηγηθεί την ιστορία της μικρής Cereza. Η Cereza «γεννήθηκε» ουσιαστικά από τον δεσμό μεταξύ των Lumen Sages του φωτός και των Umbra Witches του σκότους. Καθώς οι σχέσεις αυτών των δύο φυλών είναι στα μαχαίρια, η Cereza έχει διωχτεί και αυτό που τη νοιάζει είναι να ελευθερώσει τη μητέρα της, Rosa, από μία φυλακή.

Και εδώ ξεκινούν τα πράγματα να γίνονται δύσκολα για εκείνη, καθώς είναι μικρή και δε γνωρίζει ακόμη τις δυνάμεις που κρύβονται μέσα της. Με έναν τρόπο που δεν θέλω να σας αποκαλύψω, το άψυχο αρκουδάκι της Cereza παίρνει σάρκα και οστά όταν μπαίνει μέσα του ένας δαίμονας ονόματι «Cheshire». Ο Cheshire είναι στην ουσία ο πρώτος demon που γνωρίζει η Cereza και κρατάει για πάντα στην αγκαλιά της. Ίσως τον θυμάστε και από το Bayonetta 3, αφού είναι ο ίδιος δαίμονας που έχει ως companion η Viola.

Οι δύο αυτοί χαρακτήρες, πρέπει να ταξιδέψουν μαζί σε ένα μυστηριώδες δάσος ονόματι «Avalon». Το Avalon είναι ένα τεράστιο χρωματιστό και πανέμορφο δάσος που κρύβει δεκάδες μυστικά, κινδύνους, παγίδες και πάρα πολλά μέρη. Ο κεντρικός στόχος της Cereza σε αυτό το παιχνίδι, εκτός από το να σώσει τη μητέρα της, είναι να ακολουθήσει τα βήματα ενός λευκού λύκου ονόματι «The White Wolf», όπου τα βήματά του θα την οδηγήσουν από μέρος σε μέρος.

Παράλληλα βλέπει και κάποια όνειρα με ένα παιδί που ονομάζεται Lukaon, ο οποίος είναι και ο υπαίτιος για την επίσκεψή της σε αυτό το απαγορευμένο δάσος. Με το χέρι στην καρδιά, η ιστορία του παιχνιδιού ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και λύνει πολλές απορίες στο γενικότερο σύμπαν του Bayonetta.

Για να εξερευνήσω όμως όλα τα μέρη του δάσους -και εδώ έρχεται και κολλάει το Metroidvania στοιχείο που έχει, είναι ότι έπρεπε να βρίσκω σκορπισμένα στο χάρτη κάποια elemental cores. Αυτά τα cores δίνουν στον Cheshire διάφορες ικανότητες, όπως το να πετάει φωτιά ή νερό ή να σπάει τοίχους, ενώ παράλληλα αλλάζουν πλήρως και την εμφάνισή του. Αυτά τα cores βοηθούν και μέσα στη μάχη, αλλά και στην εξερεύνηση του κόσμου δίνοντας πολλές επιλογές στον παίκτη.

Η Platinum Games αποφάσισε να κάνει κάτι ξεχωριστό με το gameplay σε αυτό το παιχνίδι. Αρχικά, η κάμερα είναι top down όπως βλέπουμε στο Diablo και δίνει μια νέα φρεσκάδα στο franchise. Θέλω να αναφέρω ότι χειριζόμουν την Cereza και τον Cheshire ταυτόχρονα με τους δυο αναλογικούς των Joy-Cons, όπως ακριβώς είδαμε και στο εξαιρετικό παιχνίδι Brothers: A Tale of Two Sons. Έτσι, η πρωταγωνίστρια ελέγχεται με το αριστερό stick, ενώ ο Chesire με το δεξί.

Μέσα στη μάχη, η Bayonetta έχει ουσιαστικά όλη την αριστερή μεριά του χειριστηρίου, όπου μπορεί να κάνει τα μαγικά της και ο Cheshire τη δεξιά μεριά, για τα δικά του combos. Ο Cheshire κάνει ουσιαστικά όλη τη δουλειά στο damage, αφού εκτός από melee επιθέσεις μπορεί να γαντζώνει με τα νύχια του τους εχθρούς, να τους δαγκώνει, να τους πιάνει και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, ενώ η Cereza να τους προκαλεί "stun" ή "slow" ανάλογα την περίσταση.

Οι gameplay μηχανισμοί εμπλουτίζονται συνεχώς και μου δίνονταν κάθε λίγο και λιγάκι νέες επιλογές στο πως να προσεγγίσω μία μάχη. Πραγματικά, δεν ξέρω πως τα κατάφερε και πάλι η Platinum Games, αλλά έκανε το θαύμα της και εδώ. Μιλάω για ένα άκρως εθιστικό και πλούσιο gameplay, που συνεχώς εξελίσσεται.

Ένα gameplay σύστημα που βασίζεται πολύ στη συνεργασία και στην ομαδικότητα των δύο χαρακτήρων. Παραδείγματος χάρη, υπήρχαν εχθροί που για να τους σκοτώσω πιο εύκολα, έπρεπε πρώτα να τους ακινητοποιήσω με το ειδικό ξόρκι της Cereza και έπειτα με το δεξί stick του χειριστηρίου, να πάω με τον Cheshire να χτυπήσω με melee damage. Επίσης, θέλω να αναφέρω ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και στα κεντρικά bosses της ιστορίας, αλλά μερικές φορές οι απλοί εχθροί ή τα δευτερεύοντα αφεντικά επαναλαμβάνονται.

Το παιχνίδι είναι πραγματικά γεμάτο, αφού εκτός από όλα τα παραπάνω, θα έχετε τη δυνατότητα να αναβαθμίσετε και τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες μέσα από ένα ιδιαίτερο talent tree. Επίσης, θα μπορείτε να φτιάξετε ειδικά potions, να βρίσκετε διάφορα αντικείμενα που ανεβάζουν το επίπεδο της ζωής της Cereza κ.α. Επίσης, αξίζει να αναφέρω, ότι εκτός από το βασικό main quest, υπάρχουν και πολλά dungeons προς εξερεύνηση με εχθρούς και πολλά bosses.

Το κάθε dungeon με πήγαινε, ουσιαστικά, σε μια «άλλη διάσταση» και είναι γεμάτο από γρίφους, σεντούκια για loot και εχθρούς, ακριβώς όπως τα shrines που είδαμε στο The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Παρόλο που μετά τη μέση του παιχνιδιού αυτά τα "shrines" επαναλαμβάνονται κάπως, εγώ τα έκανα γιατί κέρδιζα κάθε φορά από ένα «κομμάτι» για να συμπληρώσω το συνολικό λουλούδι ζωής της Cereza (φανταστείτε το κάπως σαν τις καρδιές των Zelda).

Όταν δεν είναι μέσα στη μάχη, ο Cheshire μπορεί να γίνει ξανά το χαριτωμένο αρκουδάκι και να μπει στην αγκαλιά της Cereza. Ωστόσο μπορεί να γίνει και «λάστιχο» που την βοηθάει να πηδάει από το ένα μέρος στο άλλο κάνοντας «grab» κάποια λουλούδια. Επιπροσθέτως, μέσα στον χάρτη, οι δύο πρωταγωνιστές καλούνται να λύσουν γρίφους και να πάει ο ένας εκεί που δεν μπορεί ο άλλος. Για παράδειγμα, ο Cheshire δεν μπορεί τα αγκάθια. Έτσι, αν βρεθούν αγκάθια στον δρόμο μου θα πρέπει να πάω με την Cereza και να ανοίξω με κάποιες διαδικασίες το δρόμο ή να βρω άλλο μονοπάτι για να περάσει ο Cheshire. Νομίζω καταλάβατε τι θέλω να πω.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι σχεδόν αψεγάδιαστα και λέω σχεδόν γιατί υπήρχε ένα πολύ μικρό aliasing σε ορισμένα σημεία. Τα χρώματα είναι πανέμορφα, η προοπτική της κάμερας είναι εξαιρετική και δίνει μια νέα πνοή στο franchise. Η Platinum Games έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και στο art style της κάθε περιοχής και όλο το παιχνίδι μοιάζει λες και είναι όντως παραμύθι…

Που είναι πράγματι σαν παραμύθι, γιατί σχεδόν κάθε cutscene παρουσιάζεται μέσα από σελίδες βιβλίου, ενώ ακούγεται παράλληλα και μία αφηγήτρια που αφηγείται την ιστορία. Εξαιρετική βρήκα και τη μουσική επένδυση, που έντυνε πολύ όμορφα το γενικό οπτικοακουστικό σύνολο. Ο τίτλος τρέχει χωρίς προβλήματα στο Nintendo Switch τόσο σε docked, αλλά και σε handheld, χωρίς καμία σημαντική διαφορά μεταξύ τους.

Είναι ένα παιχνίδι που κλείνει το μάτι σε όλους τους fans της σειράς και που αξίζει την προσοχή σας, ειδικά αν ψάχνετε για κάτι ανάλαφρο αυτόν τον καιρό. Μπορεί να μην έρχεται σε budget τιμή και να μη γεμίζει το μάτι σε ορισμένους, αλλά να σας πω ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα παιχνίδι της σειράς. Είναι μεγάλο σε διάρκεια (περίπου 15 ώρες), έχει μπόλικο περιεχόμενο για να ασχοληθείτε και φυσικά πολλές εκπλήξεις, τις οποίες θα τις αφήσω να τις ανακαλύψετε μόνοι σας.

Συνοψίζοντας : Το Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι που αξίζει την προσοχή σας ειδικά αν είστε λάτρεις της κεντρικής σειράς. Είναι μια πολύ ευχάριστη προσθήκη στο franchise με νέες ιδέες και απολαυστικό gameplay με το στιλάκι της PlatinumGames να εντυπωσιάζει για ακόμη μια φορά. Δεν πρόκειται για κάποια indie κυκλοφορία, αλλά για ένα πλήρες πακέτο που θα σας κρατήσει απασχολημένους για περίπου 15 ώρες, αν θέλετε να κάνετε όλα όσα προσφέρει. Προτείνω να επενδύσετε το χρόνο σας αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την εμβληματική κυρία και το background της ή αν ψάχνετε για το κάτι διαφορετικό στο Nintendo Switch σας.
Box Art
Tested on : Nintendo Switch
Developer : PlatinumGames Inc.
Publisher : Nintendo
Available for : Nintendo Switch
Release date : 17-03-2023