Metroid Prime Remastered Review – Γίνεται το “τέλειο“ να γίνει τελειότερο;

Metroid Prime Remastered Review – Γίνεται το “τέλειο“ να γίνει τελειότερο;

13 Φεβρουαρίου 2023 13:16
Κι όμως γίνεται!

Το Nintendo GameCube το αγόρασα αρκετό καιρό μετά την κυκλοφορία του στην Ελλάδα, με ένα παιχνίδι που ονομαζόταν “Metroid Prime”. Δεν είχα ιδέα τι είναι. Δεν ήξερα τι να περιμένω. Δεν είχα ασχοληθεί ξανά με αυτή τη σειρά της Nintendo, αλλά είχα αγοράσει την κονσόλα γιατί λάτρευα -και εξακολουθώ να λατρεύω- την ιαπωνική εταιρία. Το παιχνίδι το αγόρασα τότε επειδή έπαιζε μια συγκεκριμένη διαφήμιση στην ελληνική τηλεόραση και με αυτά που έβλεπα ψήθηκα πολύ να το αγοράσω.

Ωστόσο, δεν μπορούσα να βρω πουθενά εδώ στην Κρήτη memory card για την κονσόλα, καθώς είχαν εξαντληθεί όλες από το μικρό μαγαζάκι που είχε ο θείος μου (ψώνιζα τότε μόνο από εκεί). Έτσι, μόλις πήρα το παιχνίδι στα χέρια μου, έβαλα το μικρό δισκάκι στην μωβ κονσόλα μου και για αρκετές εβδομάδες (νομίζω ήταν 1 μήνας και κάτι) έπαιζα την περιπέτεια της Samus Aran χωρίς κάρτα μνήμης.

 

Εν τέλει βρίσκω την πολύ μικρή καρτούλα που θα αποθήκευε την πρόοδό μου και ξεκινάω από την αρχή αυτό το πολύ δύσκολο -για την εποχή εκείνη- Metroid Prime. Μπορώ να πω ότι το λάτρεψα από την πρώτη στιγμή για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του και την εμβληματική μουσική του που έντυνε γάντι αυτό το βάναυσο ταξίδι. Μάλιστα, για πολλά χρόνια, είχα κρατήσει το παρατσούκλι “Samus” ή και “Dark Samus” σε ό,τι άλλο παιχνίδι έπαιζα. Είχα φάει κόλλημα. Το αγάπησα και το αγαπώ ακόμα με την καρδιά μου. Κάποιες αγάπες δεν πεθαίνουν ποτέ λένε… Τα υπόλοιπα δύο “Prime” της σειράς τα είχα αγοράσει από την πρώτη μέρα που ήρθαν Ελλάδα με το αγαπημένο μου να παραμένει ακόμη και σήμερα το Metroid Prime 2: Echoes. Με όλα αυτά, ίσως μπορείτε να φανταστείτε πώς μπορεί να ένιωσα πριν από χρόνια, όταν η Nintendo αποκάλυψε ότι έχει στα σκαριά το Metroid Prime 4. Δε θέλω να πω άλλα γι’ αυτό όμως, γιατί “πονάει”…

Και ήρθε η 9η του Φεβρουαρίου που έβλεπα το Nintendo Direct μαζί με τον “Κούλη” και παθαίνω ένα μικρό σοκ που βλέπω ότι το παιχνίδι των παιδικών μου χρόνων έρχεται στο Nintendo Switch σε Remastered μορφή. Έγραφα το άρθρο της ανακοίνωσής του και πραγματικά έτρεμα από χαρά, νοσταλγία και αγάπη. Δεν το πίστευα, παρά του ότι υπήρχαν αρκετές φήμες πολλούς μήνες τώρα. Το Metroid Prime το έχω εδώ και κάποιες μέρες στην κατοχή μου, το έπαιξα, και θέλω να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου. Όχι τόσο για το παιχνίδι αυτό καθ’ αυτό, αλλά για το πώς δείχνει και “παίζει” πλέον στην υβριδική κονσόλα.

Πριν ξεκινήσω, όμως, για εσάς που δεν έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν και δεν έχετε ιδέα περί τίνος πρόκειται, να πω πως πρόκειται για ένα πρώτου προσώπου adventure παιχνίδι -όπως το αποκαλεί η ίδια η Nintendo, στο οποίο ο παίκτης παίρνει τον έλεγχο της Samus Aran. Το παιχνίδι διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του αρχικού Metroid και του Metroid II: Return of Samus. Η Samus είναι μία bounty hunter που κυνηγάει κάποιους πειρατές του διαστήματος (Space Pirates) και ερευνά με τα κατάλληλα όπλα και εργαλεία τα πειράματα που κάνουν στον πλανήτη Tallon IV. Παράλληλα έρχεται αντιμέτωπη με έναν ισχυρό εχθρό, που θέλει να κάνει τη ζωή της κόλαση. Αυτός ο εχθρός ονομάζεται Ridley. Ένας τεράστιος δράκος που παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία και εδώ, αλλά και σχεδόν σε όλα τα Metroid παιχνίδια.

Η Samus, θα πάρει ένα σωρό από όπλα και gadgets για να μπορέσει να εξερευνήσει τα μέρη που επισκέπτεται και που θα τη βοηθήσουν να τα βγάλει πέρα, με παράξενους εξωγήινους εχθρούς που θέλουν μόνο το κακό της. Επίσης, το Metroid Prime είναι και ένα διαμάντι όσον αφορά το backtracking του, αφού θα επισκεφθείτε αρκετές φορές την κάθε περιοχή για να συνεχίσετε την ιστορία ή να λύσετε γρίφους. Όλο το παιχνίδι εξελίσσεται με “βουβό” τρόπο καθώς η πρωταγωνίστρια μαθαίνει πράγματα ή βρίσκει στοιχεία κάνοντας scan με το ειδικό visor που έχει στο κράνος της, διάφορα αντικείμενα, τέρατα ή το ίδιο το περιβάλλον για να μάθει τι συμβαίνει.

Η νέα έκδοση που κυκλοφορεί ήδη στο Nintendo Switch είναι remastered και όχι remake. Δεν αλλάζει κάτι δηλαδή στην ιστορία ή να έχει τρομερές παρεμβάσεις οπτικά. Είναι ακριβώς όπως τη θυμάστε, αλλά πολύ πιο όμορφο οπτικά και πιο εύχρηστο. Για να φέρουν εις πέρας το remaster δούλεψαν δύο ομάδες ανάπτυξης, η Retro Studios και η Iron Galaxy Studios. Θα μπορούσα κάλλιστα να πιστέψω αν μου έλεγε κάποιος ότι το παιχνίδι που έπαιξα έτρεχε σε κάποιο PC, σε PlayStation 5 ή στα νέα Xbox, καθώς έχει γίνει καταπληκτική δουλειά που πολλές φορές ρίχνει σαγόνια.

Μου ήταν αδύνατον να πιστέψω ότι αυτό που έβλεπα «έτρεχε» μέσα από κονσόλα που κυκλοφόρησε το 2017, η οποία θεωρείται από πολλούς κιόλας μία αδύναμη κονσόλα (όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι). Πραγματικά βγάζω το καπέλο και στις δύο ομάδες που δούλεψαν σε αυτό το remaster και δε θέλω να φανταστώ πώς θα μοιάζει το Metroid Prime 4 μιας και φτιάχνεται εξ’ ολοκλήρου στο Switch.

Η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού παραμένει στα ίδια εκπληκτικά επίπεδα, ενώ έχουν αλλάξει όλα τα εφέ των όπλων -και όχι μόνο- προς το καλύτερο. Από τις ακτίνες των όπλων της Samus, μέχρι το charge beam, οι δυνάμεις της όταν παίρνει τη μορφή της μπάλας, ο καιρός, η βροχή, το γρασίδι, ο ουρανός, οι φωτισμοί, τα textures, οι αντανακλάσεις της Samus, το πώς πέφτουν πάνω της οι σταγόνες από τον ουρανό. Όλα έχουν αλλαχτεί και δείχνουν πιο όμορφα από ποτέ. Όλο το οπτικό σύνολο είναι καταπληκτικό.

Ο σχεδιασμός της Samus έχει αλλάξει ελαφρώς για να δείχνει λίγο πιο ρεαλιστική, ενώ το ίδιο ισχύει και για το σχεδιασμό των τεράτων και των μεγάλων εμβληματικών bosses που συνάντησα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου. Θυμάστε την περιοχή με την λάβα που πηγαίνει για πρώτη φορά η Samus πριν επισκεφθεί τα χιόνια; Εκεί έπαθα ένα μεγάλο σοκ για την γενικότερη ποιότητα και υφή των γραφικών του remastered. Έδειχνε εκπληκτικό πραγματικά και πολύ ζωντανό λες και ήμουν πραγματικά σε ένα τέτοιο μέρος. Και σε αυτό έφταιγε και η μουσική που δένει όλο το παιχνίδι αρμονικά.

Να πω σε αυτό το σημείο ότι έπαιξα περισσότερο σε docked mode, που τρέχει σαν νεράκι και καρφωμένο στα 60FPS και ας ρίχνει ελάχιστα την ανάλυση σε σχέση με το handheld mode. Σε handheld τρέχει επίσης στα 60FPS και η ανάλυση είναι ελαφρώς καλύτερη χωρίς να έχει τρελές διαφορές όμως. Ωστόσο, εγώ προτιμώ να παίζω στην 50αρα τηλεόρασή μου παρά στις μικρές ίντσες. Αυτό έχει να κάνει με τα γούστα του καθενός. Όπου κι αν διαλέξετε να παίξετε η εμπειρία είναι ίδια. Θέλω επίσης να αναφέρω ότι έχει εξαλειφθεί σχεδόν πλήρως και το aliasing.

Μια νέα προσθήκη στην remastered έκδοση, είναι το “dual stick”, το οποίο φέρνει ένα μοντέρνο layout στο χειριστήριο, με τον έλεγχο της Samus να γίνεται με τους δύο αναλογικούς μοχλούς και το κομμάτι του shooting να γίνεται με τo ZR των joy cons. Ωστόσο αν θέλετε να παίξετε με τον παλιό χειρισμό, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γιατί μπορείτε να τον επιλέξετε μέσα από τα μενού. Επίσης, υπάρχει και η επιλογή των motion controls όπως ακριβώς ήταν και η έκδοση του Nintendo Wii. Υπάρχει και ένας τέταρτος τρόπος για να παίξετε, που συνδυάζει τα motion controls με το layout του GameCube. Εγώ προσωπικά προτίμησα να παίξω με τον καινούργιο και πιο μοντέρνο τρόπο.

Άλλη μια νέα προσθήκη που θα βρείτε δεν είναι μέσα στο παιχνίδι, αλλά έξω στα κεντρικά μενού. Εκεί, υπάρχει ένα ολοκαίνουργιο gallery που σας δείχνει διάφορα concept art και από την remastered και από την αρχική έκδοση, ενώ παράλληλα σας αφήνει να ακούσετε και όλο το soundtrack. Να σημειωθεί κάπου εδώ, ότι δεν περίμενα με τίποτα η Nintendo να κοστολογήσει το Metroid Prime Remastered στα 40 ευρώ.

Όταν έβλεπα το πρώτο trailer έλεγα από μέσα μου ότι σίγουρα θα κυκλοφορήσει στα 60 ευρώ όπως τα remaster του Zelda. Πραγματικά μπράβο της γιατί κυκλοφόρησε ένα πολύ καλό remaster, ενός θρυλικού τίτλου, σε μια πιο “budget” τιμή. Να αναφέρω επίσης ότι υπάρχει και Casual επίπεδο δυσκολίας σε περίπτωση που δυσκολεύεστε στο normal και μπορείτε να το επιλέξετε από την αρχή. Επιπροσθέτως, στις 3 Μαρτίου θα κυκλοφορήσει και μία retail έκδοση του παιχνιδιού, αν δε θέλετε να το προμηθευτείτε ψηφιακά.

Συνοψίζοντας : Το τέλειο έγινε τελειότερο… Οι παλιοί ΠΡΕΠΕΙ να ξανά βιώσετε αυτό το μοναδικό ταξίδι στο Nintendo Switch, ενώ αν δεν είχατε την ευκαιρία να ασχοληθείτε με το Metroid Prime στο παρελθόν, τώρα είναι η σωστή στιγμή. Το παιχνίδι είναι οπτικά πανέμορφο, αφού πολλές φορές ένιωθα ότι έβλεπα κάτι “next gen”. Η Nintendo έδειξε σεβασμό και αγάπη στο πόνημά της και αυτό φάνηκε από τα πρώτα λεπτά που πάτησα New Game. Είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών και σίγουρα το πιο όμορφο παιχνίδι του Nintendo Switch. Αν είναι η πρώτη σας φορά, εμπιστευτείτε με και κάντε αυτό το δώρο στον εαυτό σας και σας υπόσχομαι ότι είναι τα καλύτερα 40 ευρώ που έχετε δώσει ποτέ σε παιχνίδι.
Box Art
Tested on : Nintendo Switch
Developer : Retro Studios - Iron Galaxy Studios
Publisher : Nintendo
Available for : Nintendo Switch
Release date : 08-02-2023