Pokémon Omega Ruby & Alpha Sapphire - Review

Pokémon Omega Ruby & Alpha Sapphire - Review

05 Δεκεμβρίου 2014 13:40
Δυναμική επιστροφή στην Hoenn

Μετά την επιστροφή των αγαπημένων Gold και Silver, η Nintendo μάς ετοίμασε μια ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη. Τα κλασσικά παιχνίδια Ruby και Sapphire, που μας γνώρισαν τη δεύτερη γενιά Pokémon, επιστρέφουν ανανεωμένα και ακούνε στον τίτλο «Omega Ruby» και «Alpha Sapphire». Η μοναδική μαγεία των παλιών παιχνιδιών Pokémon σε συνδυασμό με τα γραφικά του X και Y εκτοξεύουν τις προσδοκίες των φανατικών της σειράς στα ύψη. Είναι όμως τόσο καλά όσο θέλουν να φαίνονται; Με την ιστορία να αρχίζει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και οι πρώτες ώρες μέσα στο παιχνίδι να κυλούν όπως οι συγκινητικές πρώτες ώρες που έπιασα το Ruby και το Sapphire στα χέρια μου, ήξερα πως τίποτα δε μπορεί να πάει στραβά. Μπήκα στο σπίτι και είδα τα Machamp της μεταφορικής εταιρίας να τακτοποιούν τα πράγματά μου, ακριβώς όπως έκαναν 11 χρόνια πριν. Επέλεξα το αρχικό μου Torchic και ταξίδεψα στις πρώτες δύο πόλεις συγκινημένη που ξαναζούσα την περιπέτεια του Sapphire με ολοκαίνουργια γραφικά μη παρατηρώντας καμία διαφορά.

Μέχρι τη δεύτερη πόλη οι εκπαιδευτές που συναντάμε στον δρόμο έχουν ακριβώς τα ίδια Pokémon και οι Routes δεν έχουν καμία διαφορά στην εμφάνισή τους. Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού είναι σχεδόν έως και πιστά ίδιο με τα προηγούμενα παιχνίδια. Η πρώτη σημαντική διαφορά εμφανίζεται στην Mauville City, η οποία πλέον έχει ένα ακόμη μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο και τελείως διαφορετική ρυμοτομία. Επίσης σε μερικές πόλεις έχουν προστεθεί κτήρια στα οποία μπορούμε να πάμε τα Pokémon μας σε διαγωνισμούς ομορφιάς, κερδίζοντας έτσι τον Cospaly Pikachu, ένα Pikachu που ανάλογα του πως θα το ντύσετε, αποκτά και μια διαφορετική special κίνηση.

Tα γυμναστήρια και η Elite Four είναι κατά βάση ίδια. Η διακόσμηση των γυμναστηρίων είναι πιο εκσυγχρονισμένη, με τα νέα γραφικά να αναβαθμίζουν την εμπειρία της αντιμετώπισης των Gym Leaders. Η Elite Four καθώς και οι γυμναστές έχουν τα ίδια Pokémon και ακολουθούν τις ίδιες στρατηγικές μάχης, δηλαδή τις γνωστές κινήσεις και άφθονα Full Restores. Την πρώτη φορά που θα νικήσετε την Elite Four ίσως να απογοητευτείτε γιατί είναι αισθητά πιο εύκολη από την πρώτη φορά του Sapphire και Ruby, όμως σε όσους αρέσει η πρόκληση αξίζει να τη δοκιμάσουν και δεύτερη φορά. Όπως ακριβώς σε όλα τα άλλα παιχνίδια Pokémon, η Elite Four έχει διαφορετικά, πιο αναβαθμισμένα και με πιο προσεγμένες κινήσεις, Pokémon.

 

Όταν περάσετε την Elite Four αρχίζουν να εμφανίζονται οι σημαντικές διαφορές που διαχωρίζουν τα καινούργια παιχνίδια από τα παλιά. H πρώτη σημαντική προσθήκη εκτός από τα νέα Mega Evolutions, είναι το Delta episode. Η ιστορία της Hoenn αρχίζει 3000 χρόνια πριν τα γεγονότα του παιχνιδιού και εσείς έχετε τη δυνατότητα να μάθετε τι συνέβη όλα αυτά τα χρόνια. Αρχικά πιάνετε το Rayquaza και μετά πηγαίνετε και μιλάτε με διάφορα άτομα στην Hoenn για να ταξιδέψετε στο διάστημα και να πιάσετε τον εχθρό του Rayquaza, Deoxys. Για πρώτη φορά σε παιχνίδι Pokémon μάς δίνεται η δυνατότητα να πιάσουμε το Deoxys χωρίς κάποιο προαπαιτούμενο online event.

Περνάμε, λοιπόν, στο θέμα που απασχολεί τους περισσότερους, δηλαδή στο αν τα νέα Mega Evolutions που υπάρχουν επηρεάζουν το balance του παιχνιδιού. Συνολικά έχουμε είκοσι νέα Mega Evolutions στο παιχνίδι. Για όποιον δεν είναι γνώριμος με τα mechanics των Mega Evolutions, είναι εξελίξεις οι οποίες γίνονται κατά τη διάρκεια της μάχης σε ένα από τα έξι Pokémon που επιτρέπεται να έχετε πάνω σας. Οι Mega Evolutions ανεβάζουν τα stats του Pokémon που έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια της μάχης και οι αλλαγές διαρκούν μέχρι να πεθάνει ή να τελειώσει η μάχη. Οι νέες Mega Evolutions είναι σωστά επιλεγμένες και δεν χαλάνε την ισορροπία της μάχης όπως πολλοί αρχικά πίστευαν.

Φυσικά, εκτός από τις Mega Evolutions υπάρχουν και οι Primal Reversions σε αυτό το παιχνίδι. Primal Reversion είναι η επιστροφή του Pokémon στην αρχική, προϊστορική του μορφή. Μέχρι στιγμής τα μόνα Pokémon με Primal Reversion είναι το Kyogre και το Groundon. Για να γίνει η επιστροφή, πρέπει το τέρας να κρατά ένα συγκεκριμένο item και μόλις βγει στην μάχη επιστρέφει αυτόματα στην αρχική του, προϊστορική μορφή. Σε αντίθεση με τις Mega Evolutions που μπορείτε να κάνετε μόνο μία σε κάθε μάχη, οι Primal Reversions μπορούν να γίνουν και σε όλα τα Pokémon του team σας.

Φυσικά υπάρχουν οι κλασσικές διαφορές των Pokémon που μπορείτε να πιάσετε μεταξύ των δύο εκδοχών. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τι μπορείτε να πιάσετε σε κάθε παιχνίδι.

Omega Ruby Exclusives

Alpha Sapphire Exclusives

Groudon

Kyogre

Latios

Latias

Mawile

Sableye

Seedot

Lotad

Nuzleaf

Lombre

Shiftry

Ludicolo

Solrock

Lunatone

Zangoose

Seviper

Ho-Oh (Mirage Spots)

Lugia (Mirage Spots)

Palkia (Mirage Spots)

Dialga (Mirage Spots)

Reshiram (Mirage Spots)

Zekrom (Mirage Spots)

Tornadus (Mirage Spots)

Thundurus (Mirage Spots)

Kabuto (Fossils)

Omanyte (Fossils)

Shieldon (Fossils)

Cranidos (Fossils)

Archen (Fossils)

Tirtouga (Fossils) 

Τα Mirage Spots είναι σημεία τα οποία μπορείτε να φτάσετε πετώντας με το Latios ή το Latias σας χρησιμοποιώντας το Eon Flute, ένα αντικείμενο που σας επιτρέπει να καβαλήσετε τα Pokémon σας και να πετάξετε κανονικά πάνω από την Hoenn. Είναι η πρώτη φορά σε παιχνίδι Pokémon που μπορούμε να πετάξουμε μαζί τους, βλέποντας από κάτω μας το χάρτη και όχι με το συνηθισμένο HM Fly. Επίσης εκτός από τα Pokémon που βλέπετε παραπάνω, έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε τα starters των αρχικών γενεών που υπάρχουν σε αφθονία. Μπορείτε να τα αποκτήσετε σώνοντας τον Professor από άγρια Pokémon κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Η συνδεσιμότητα του Omega Ruby και Alpha Sapphire με τους προηγούμενους τίτλους είναι περιορισμένη. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νέα items και κινήσεις που υπάρχουν στα νέα παιχνίδια σε περίπτωση που συνδεθείτε με κάποιον φίλο για να κάνετε μάχη. Επίσης δεν μπορείτε να ανταλλάξετε Pokémon που κρατούν τις νέες Mega Stones ή έχουν νέες κινήσεις και items. Mε τα προηγούμενα παιχνίδια πριν το X και Υ δεν μπορείτε να συνδεθείτε. Μπορείτε να μεταφέρετε τα παλιά σας Pokémon στα νέα παιχνίδια μόνο μέσω του Pokémon Bank, διαδικτυακού cloud για αποθήκευση Pokémon.

 

Συνοψίζοντας :  Τα Omega Ruby και Alpha Sapphire θα καταφέρουν να συγκινήσουν τους παλαιότερους και να εντυπωσιάσουν τους νέους εκπαιδευτές. Η πληθώρα των δραστηριοτήτων που μπορείτε να κάνετε μέσα στο παιχνίδι είναι μεγαλύτερη από ποτέ, όπως ακριβώς και η γκάμα των Pokémon που μπορείτε να πιάσετε. Εγγυημένα θα κρατήσει τον ενδιαφέρον σας αμείωτο για πολλές ώρες. Προσωπικά πέρασα αρκετές ευχάριστες ώρες με το remake των αγαπημένων μου Ruby και Sapphire, αλλά σίγουρα η νέα εκδοχή παρ’ όλες τις βελτιώσεις δεν θα αντικαταστήσει ποτέ την παλιά.
Box Art
Tested on : Nintendo 3DS
Developer : Game Freak
Publisher : Nintendo, The Pokémon Company
Available for : Nintendo 3DS
Release date : 2014-01-01
Tags: