Fantasy Life - Review

Fantasy Life - Review

12 Νοεμβρίου 2014 11:13
Η Level-5 συνεχίζει την καλή της παράδοση

Η Level 5, τα όσα χρόνια υπάρχει στο χώρο μάς έχει συνηθίσει σε ποιοτικά παιχνίδια, με βάθος και μεράκι και το Fantasy Life, για την πιο πρόσφατη φορητή κονσόλα της Nintendo, δεν αποτελεί εξαίρεση. Το στούντιο, για ακόμη μία φορά, απέδειξε πως στο 3DS δεν υπάρχουν μόνο παιχνίδια με τα οποία γεμίζουμε την ώρα μας όταν δεν έχουμε τι άλλο να κάνουμε, αλλά αντιθέτως προσφέρεται για πολύωρο gaming με τόσο βάθος στο gameplay, όσο αυτό των κανονικών κονσολών. Ξέρετε, δεν είναι τα πλήκτρα και η μικρή οθόνη που κάνουν ένα παιχνίδι βαθύ, αλλά το gameplay.

Αρχικά δε θα σας κρύψω ότι ήμουν διστακτική ακόμα και να δοκιμάσω το παιχνίδι γιατί μου έμοιαζε παιδικό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αποτελούσε πρόκληση, ένα στοιχείο που σχεδόν είναι αναγκαίο να έχουν τα RPG, τουλάχιστον για εμένα. Μετά από λίγες ώρες ενασχόλησης, όμως, το Fantasy Life, όχι απλά με διέψευσε, αλλά με κέρδισε. Πριν αρχίσετε το main story καλείστε να επιλέξετε το “Life” σας,  δηλαδή το “επάγγελμα” που θέλετε να ακολουθήσετε στη ζωή σας. Στην αρχή φαντάζει πολύ ως Life Simulator αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και θα καταλάβετε παρακάτω το γιατί. Οι ζωές που δύναται να επιλέξετε, τις οποίες μπορείτε να αλλάξετε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, είναι οι Paladin, Mercenary, Hunter, Magician, Miner, Woodcutter, Angler, Cook, Blacksmith, Carpenter, Tailor και Alchemist. Η κάθε πορεία είναι αναβαθμίσιμη μέσω των Challenges που βρίσκετε όσο παίζετε. Αρχίζετε από μαθητευόμενος και μπορείτε να γίνετε μέχρι και “θρύλος” στην κάθε πορεία της ζωής σας. Το να ξεκλειδώσετε και να πάρετε τα πρώτα levels σε μια ζωή είναι πολύ απλό, όμως εκεί που το παιχνίδι αρχίζει να δείχνει τον πραγματικό του εαυτό, είναι αν αποφασίσετε να πάτε ένα βήμα παραπάνω και να γίνετε θρύλος.

Τα Challenges δυσκολεύουν αρκετά, γίνονται απαιτητικά και ποικίλουν. Τη μια φορά μπορεί κάποιος NPC να σας ζητήσει να βρείτε κάποιο σπάνιο item, την άλλη θα πρέπει να εξοντώσετε κάποιο από τα πολλά και ευφάνταστα bosses του παιχνιδιού. Εντυπωσιακό είναι το ότι τις περισσότερες φορές, για να συνεχίσετε, θα χρειάζεστε συνδυασμό των skills που αποκτάτε σε κάθε Life. Παραδείγματος χάρη μπορείτε να κόψετε δέντρα με το τσεκούρι του woodcutting και μετά να τα μετατρέψετε σε έπιπλα με την ικανότητα του carpentry.

Τα έπιπλα τα χρειάζεστε γιατί έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε σπίτια σε διάφορες από τις πολλές περιοχές του παιχνιδιού και να τα επιπλώσετε όπως ακριβώς θέλετε. Μέσω των σπιτιών μπορείτε να κάνετε fast travel στις πόλεις. Πιστέψτε με ότι θα το χρειαστείτε, καθώς ο χάρτης του παιχνιδιού είναι πραγματικά αχανέστατος, με πολλές σπηλιές, δάση, ερήμους και dungeons για να εξερευνήσετε. Σχεδόν μου θύμισε την αίσθηση του Skyrim, που κάθε φορά θα βρείτε κάτι καινούργιο για να δείτε ή να κάνετε.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, τα γραφικά εμφανίζοναι όμορφα, πάντα βάσει αυτών που μπορούμε να δούμε από το 3DS, ενώ αναμενόμενα, εφόσον μιλάμε για παιχνίδι της Level-5, η χρωματική παλέτα, σε συνδυασμό με την αγαπημένη καρτουνίστικη απεικόνιση του στούντιο, είναι αυτά που κάνουν "όλη τη δουλειά". Στα ίδια υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και η μουσική επένδυση, η οποία ντύνεται από μπόλικα ενδιαφέροντα και ταιριαστά θέματα. Για το story δεν έχω μιλήσει ακόμα γιατί είναι το μόνο στοιχείο που το Fantasy Life υστερεί. Ενώ οι αποστολές πέρα από την κεντρική ιστορία και μετά το τέλος του παιχνιδιού είναι πραγματικά αμέτρητες, το story δεν έχει το απαραίτητο βάθος που αρμόζει σε ένα RPG που σέβεται τον εαυτό του. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες για να αποφύγω τα spoilers αλλά σίγουρα μην περιμένετε και πάρα πολλά. Περισσότερο δόθηκε έμφαση στις εναλλαγές ανάμεσα στις ζωές και στο συνδυασμό τους για να ολοκληρώσετε πολύπλοκα quests παρά στην κεντρική ιστορία, πράγμα που ίσως έγινε επιτηδευμένα προσδίδοντας περισσότερη ελευθερία κινήσεων και επιλογών.

Άλλο ένα στοιχείο που πραγματικά πλέον θεωρώ δεδομένο στα Life Simulators είναι η δυνατότητα να επισκέπτεστε φίλους για να κάνετε chat και quests μαζί τους. Στο Fantasy Life κάτι τέτοιο είναι πολύ χρήσιμο, ιδιαίτερα στα τελευταία quests για να γίνετε Legend σε κάποια από τις ζωές. Το θεωρώ, λοιπόν, απαραίτητο στα παιχνίδια του genre να υπάρχει αυτή η προσθήκη μιας και επεκτείνει το χρόνο που θα ασχοληθείτε κατά πολύ. Μπορεί από ένα σημείο και μετά το να φτάσετε Legend επίπεδο σε όλες τις ζωές να είναι μία κουραστική και ίσως κάποιες φορές, βαρετή διαδικασία, οπότε η παρέα ενός φίλου ενδεχομένως να την κάνει μία πιο ευχάριστη…αγγαρεία.

Συνοψίζοντας : Άλλο ένα στοιχείο που πραγματικά πλέον θεωρώ δεδομένο στα Life Simulators είναι η δυνατότητα να επισκέπτεστε φίλους για να κάνετε chat και quests μαζί τους. Στο Fantasy Life κάτι τέτοιο είναι πολύ χρήσιμο, ιδιαίτερα στα τελευταία quests για να γίνετε Legend σε κάποια από τις ζωές. Το θεωρώ, λοιπόν, απαραίτητο στα παιχνίδια του genre να υπάρχει αυτή η προσθήκη μιας και επεκτείνει το χρόνο που θα ασχοληθείτε κατά πολύ. Μπορεί από ένα σημείο και μετά το να φτάσετε Legend επίπεδο σε όλες τις ζωές να είναι μία κουραστική και ίσως κάποιες φορές, βαρετή διαδικασία, οπότε η παρέα ενός φίλου ενδεχομένως να την κάνει μία πιο ευχάριστη…αγγαρεία.
Box Art
Tested on : Nintendo 3DS
Developer : Level-5
Publisher : Nintendo
Available for : 3DS
Release date : 2014-01-01
Tags: