Suzume Review – Μήπως είναι το anime αριστούργημα της φετινής χρονιάς;

O Makoto Shinkai επιστρέφει με μία ενδιαφέρουσα ιστορία
20 Απριλίου 2023 14:25
Suzume Review – Μήπως είναι το anime αριστούργημα της φετινής χρονιάς;

Τον Μάρτιο του 2011, σημειώνεται στην Ιαπωνία σεισμός μεγέθους 9,0 - 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο συγκεκριμένος σεισμός θεωρείται ο τέταρτος ισχυρότερος παγκοσμίως και ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην χώρα. Η τρομακτική του ενέργεια προκάλεσε τσουνάμι, το οποίο σάρωσε την ενδοχώρα, σκότωσε πάνω από 18 χιλιάδες ανθρώπους, τραυμάτισε βαριά κάτι παραπάνω από 6 χιλιάδες, ενώ μέχρι και σήμερα υπάρχουν αγνοούμενοι.

Περίπου 100 χιλιάδες παιδιά αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να χωριστούν από τους γονείς τους. Οι αριθμοί κι εδώ είναι συγκλονιστικοί. 378 μαθητές σκοτώθηκαν και 158 άλλοι αγνοούνται. Το δημοτικό σχολείο Οκάουα στο Ισινομάκι, έχασε 74 από τους 108 μαθητές και 10 από τους 13 εκπαιδευτικούς. Συνολικά, κοντά στα 1.600 παιδιά έχασαν ένα ή και δυο γονείς, τα οποία ονομάστηκαν στην συνέχεια τα ορφανά της Ιαπωνίας.

Πέρα από τις καταστροφές, τις υλικές ζημιές και τους θανάτους, ο σεισμός του 2011 στην Ιαπωνία άφησε σε εκείνους που επιβίωσαν ένα βαθύ ψυχικό τραύμα. Γονείς χωρίς παιδιά, και παιδιά χωρίς γονείς. Για τα ορφανά της Ιαπωνίας αλλά και για όλα τα θύματα του φονικού σεισμού, ο Makoto Shinkai, τους αφιερώνει την μικρή του ηρωίδα, Suzume.

Ο σκηνοθέτης των εξαιρετικών Your Name και Weathering with You, επιστρέφει με μία ιστορία βασισμένη στα πραγματικά γεγονότα του 2011, τα παρουσιάζει όμως μέσα από ένα σουρεαλιστικό και μαγικό πλαίσιο. Η επίσημη σύνοψη αναφέρει τα εξής: Ο ουρανός γίνεται κόκκινος, το έδαφος τρέμει και η Ιαπωνία στέκει στο χείλος της καταστροφής και του επόμενου φονικού σεισμού. Όμως, η αποφασισμένη έφηβη Suzume αναλαμβάνει την αποστολή να σώσει τη χώρα της. Με την ικανότητα να βλέπει υπερφυσικές δυνάμεις, αόρατες στα μάτια των υπολοίπων, είναι στο χέρι της να κλείσει τις μυστηριώδεις πόρτες που εξαπολύουν το χάος παντού. Την περιμένει ένα επικίνδυνο ταξίδι καθώς φέρει το βάρος της χώρας στους ώμους της.

Η νέα του ταινία με τίτλο Suzume, λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από τις προηγούμενες δουλειές του. Εδώ, ο Shinkai μας παρουσιάζει μία ιστορία που βασίζεται σε κάτι αληθινό και στέκεται στις τραυματικές αναμνήσεις ενός ολόκληρου έθνους και προσπαθεί μέσα από αυτές να νικήσει το σκοτάδι για να προκαλέσει συναισθήματα ελπίδας.

Η ηρωίδα του δεν αντιπροσωπεύει μόνο την γενιά των παιδιών που έμειναν ορφανά, χαμένα μέσα στα συντρίμμια ψάχνοντας τους γονείς τους, αλλά συμβολίζει και την ίδια την χώρα, την Ιαπωνία. Και αυτό που θέλει να πει είναι ότι κρατώντας ζωντανές μέσα μας τις αναμνήσεις από τους ανθρώπους που χάσαμε, μπορούμε να προχωρήσουμε προς το μέλλον με ελπίδα και θέληση. Είναι δηλαδή ένας αγώνας συμφιλίωσης με το τραυματικό παρελθόν μας.

Κοιτάζει με πικρία τα εγκαταλελειμμένα μέρη, τα οποία πλέον στέκονται ανάμεσα στις πόλεις και στα χωριά της χώρας ξεχασμένα από τον κόσμο. Εκεί, τοποθετεί την πηγή του κακού, από εκεί ο ουρανός κοκκινίζει και η γη τρέμει, και τα σημεία αυτά είναι που η ηρωίδα του πρέπει να τρέξει για να σταματήσει τον επόμενο σεισμό. Οι συμβολισμοί και οι αναφορές στην μυθολογία της Ιαπωνίας φυσικά βρίσκονται παντού μέσα στην ταινία, τα οποία φυσικά δεν εμποδίζουν την αφήγηση ούτε αφαιρούν από την συναισθηματική σου σύνδεση ως θεατής με τα γεγονότα και τους ήρωες, αλλά, σου δίνει την ευκαιρία, μετά το τέλος της θέασής της να κάνεις την προσωπική σου έρευνα για να ξεκλειδώσεις μερικά από αυτά.

Κλείνοντας, θα σταθώ στο οπτικά πανέμορφο animation, όπου κάθε καρέ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως έργο τέχνης. Ειδικότερα για τους fans του θρύλου του χώρου, Hayao Miyazaki, θα εντοπίσετε πολλά κοινά χαρακτηριστικά στα χρώματα, στον σχεδιασμό ακόμα και σε κάποια πλάνα.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ένα ακόμη κοινό σημείο που συνδέει τους 2 καλλιτέχνες. Το Suzume του Makoto Shinkai έγινε η πρώτη ταινία anime που εμφανίζεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου μετά το Spirited Away του Miyazaki το 2002. Δεν το λες και μικρό κατόρθωμα αυτό.