Attack on Titan Season 4 Part 3: Η επιστροφή τα είχε όλα, αλλά…

Ο κύκλος της αναμονής ξεκινάει ξανά
24 Μαρτίου 2023 10:51
Attack on Titan Season 4 Part 3: Η επιστροφή τα είχε όλα, αλλά…

Αν και προσωπικά δεν είμαι και ο πιο παθιασμένος anime fan στον κόσμο, μια παραδοχή που μάλλον δε θα περίμενε να διαβάσει κανείς στην πρώτη πρόταση ενός τέτοιου κειμένου είναι πως τρέφω μια ιδιαίτερη αγάπη για το Attack on Titan. Και νομίζω πως αυτό είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς πόσα χρόνια μας απασχολεί η σειρά. Το πρώτο επεισόδιο έκανε πρεμιέρα το 2013. Ναι, τα μαθηματικά είναι εύκολα, πριν δέκα ολόκληρα χρόνια! Προσωπικά ξεκίνησα το σόου λίγο αργότερα, όταν είχα περάσει αρχικά ως φοιτητής και έτσι το έχω συνδέσει με μερικές πολύ σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις στη ζωή μου. Για να μην τα πολυλογώ τα συναισθήματα καθώς πλησιάζουμε στο φινάλε είναι γλυκόπικρα, μόνο και μόνο στην ιδέα πως η σειρά θα τελειώσει.

Ας περάσουμε όμως στο βασικό θέμα αυτό του κειμένου. Το Attack on Titan Season 4 Part 3 είναι το πρώτο μισό του μεγάλου φινάλε της σειράς. Πρόκειται για ένα ειδικό τριπλό επεισόδιο, συνολικής διάρκειας μίας ώρας, που περισσότερο μοιάζει με anime ταινία και αρχικά προβλήθηκε στην Ιαπωνία στις 3 Μαρτίου 2023. Ουσιαστικά είναι το χτίσιμο για το πραγματικό φινάλε. Μια γεμάτη συναίσθημα πορεία που θέτει τις βάσεις για την τελική αναμέτρηση μεταξύ του Eren Yeager και των πρώην(?) φίλων και συμμάχων του.

Το επεισόδιο συνεχίζει ακριβώς από εκεί που σταμάτησε το δεύτερο μέρος της 4ης σεζόν, με τον Eren να έχει ξεκινήσει το Rumbling, μια διαδικασία που απειλεί να καταστρέψει τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τους Τιτάνες που ήταν εγκλωβισμένοι στα τείχη του Paradis ως τον προσωπικό του στρατό, που θα ποδοπατήσει στην κυριολεξία όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Eren βάζει ως στόχο να σκοτώσει όλους όσους βρίσκονται έξω από το νησί, έτσι ώστε, σύμφωνα με τη διεστραμμένη λογική του, να προστατεύσει την πατρίδα του και να απελευθερώσει το λαό του ύστερα από αιώνες καταπίεσης και μίσους.

Όπως είναι λογικό, δεν συμφωνούν όλοι με το σχέδιο του Eren για παγκόσμια γενοκτονία. Έτσι, η προοπτική του επεισοδίου τακτικά αλλάζει και μας δείχνει τι κάνουν από την πλευρά τους και οι πρώην φίλοι του Eren. Δηλαδή, οι λιγοστοί στρατιώτες των Survey Corps που έχουν μείνει ζωντανοί, με επικεφαλής τον Armin και τη Mikasa, που μάλιστα έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με μερικούς από τους πρώην εχθρούς τους, όπως ο Reiner και η Annie Leonhart. Στόχος τους είναι να σταματήσουν τον Eren πριν καταστρέψει την ανθρωπότητα, κάτι που αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι φανταζόντουσαν αρχικά.

Αυτό που μου άρεσε πολύ είναι ότι το επεισόδιο παρουσιάζει και τις δύο πλευρές καθώς προετοιμάζονται για την τελική τους αναμέτρηση. Από τη μία βλέπουμε την οπτική γωνία του Eren, ο οποίος μετά απ’ αυτό το επεισόδιο δεν μοιάζει απλά ως ο απόλυτος villain, αφού οι δημιουργοί δείχνουν πόσο δύσκολο ήταν και για τον ίδιο όλο αυτό, αφήνοντας να εννοηθεί πως ως έναν βαθμό ήρθε προ τετελεσμένων γεγονότων. Εκτιμώ πολύ το γεγονός ότι έχουμε όλο αυτό το υπόβαθρο πλέον, κάτι που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το απύθμενο βάθος που έχει το Attack on Titan όσον αφορά τη γραφή των χαρακτήρων. Η φρικαλέα κατάληξη του Eren γίνεται ακόμη πιο σκληρή όταν βλέπεις τις αναμνήσεις του παρελθόντος και το πόσο αθώος και καλός ήταν κάποτε.

Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε πώς ο Armin και η Mikasa παλεύουν με τα συναισθήματά τους για τον Eren, που ήταν ο καλύτερός τους φίλος. Αυτό το μισό της αφήγησης είχε μάλιστα και έναν πολύ εντυπωσιακό θάνατο, ο οποίος με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο κοντά είμαστε στο μεγάλο φινάλε. Νομίζω πως η αφορμή σηκώνει συζήτηση, αλλά η εκτέλεση ήταν σίγουρα ταιριαστή και άξια για έναν τόσο σημαντικό χαρακτήρα.  Σε αυτό το σημείο γίνεται μάλιστα ξεκάθαρο πως και η μετάβαση από το Wit Studio στο στούντιο MAPPA για το animation δεν έριξε καθόλου την ποιότητα, αφού η παραγωγή στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και με το παραπάνω. Οπτικά το επεισόδιο ήταν φανταστικό.

Συνολικά, το Attack on Titan Season 4 Part 3 τα είχε όλα. Δράση, δράμα, μυστήριο, horror, πολιτική, τεράστιες εξελίξεις…τα πάντα. Μεταξύ αυτών έχω κρατήσει δύο highlights: Τις κυριολεκτικά horror σκηνές που βλέπεις κόσμο να ποδοπατιέται βίαια στο rumbling, με τους δημιουργούς να μην συγκρατιούνται καθόλου και να το παρουσιάζουν όσο φρικαλέο όσο πραγματικά θα ήταν κάτι τέτοιο.

Και, δεύτερον, το ηθικό μήνυμα του επεισοδίου, ή ένα από τα πολλά για την ακρίβεια, πως το μίσος παράγει μίσος, το οποίο στο τέλος γυρίζει μπούμερανγκ. Αυτό, δυστυχώς, δε θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο…

Ποιο είναι, λοιπόν, το «αλλά»; Ναι, το επεισόδιο σε γενικές γραμμές είναι εξαιρετικό, όπως είναι και τα εξαιρετικά ορεκτικά που θα φας σε ένα καλό εστιατόριο, μόνο που αντί να έχουμε τώρα μπροστά μας το κυρίως, απλά μείναμε με τα σάλια να μας τρέχουν από τα ορεκτικά, ξανά. Πρακτικά αυτή τη στιγμή περιμένουμε να κυκλοφορήσει το Part 2 του Attack on Titan Season 4 Part 3. Το όνομα τα λέει όλα.

Θα προτιμούσα η αναμονή να ήταν μεγαλύτερη και να παίρναμε όλο το φινάλε μαζί, παρά αυτόν τον ακραίο κατακερματισμό. Η τέταρτη σεζόν έχει ξεκινήσει από το Δεκέμβριο του 2020 και ακόμη μας έρχεται με το σταγονόμετρο! Δεν έχει νόημα, λοιπόν, να παραπονεθώ πως έλειπε κάποια μεγάλη μάχη από το συγκεκριμένο επεισόδιο μιας ώρας, αφού το αφήνει ακριβώς πριν ανοίξουν οι… «Πύλες της Κολάσεως». Ο κύκλος της αναμονής ξεκινάει επομένως, ξανά…