Τί παίζει στις αίθουσες; | Πέμπτη 09/01

Οι ταινίες της εβδομάδας
09 Ιανουαρίου 2020 12:22
Τί παίζει στις αίθουσες; | Πέμπτη 09/01

1917

Το πολεμικό δράμα εποχής 1917 του Sam Mendes, που ξεχώρισε ως ένας από τους μεγάλους νικητές στην 77η τελετή των Χρυσών Σφαιρών στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας αλλά και ως Kαλύτερη Δραματική Ταινία, πλέον φορτσάρει για την κούρσα των Όσκαρ.

Τα τεκταινόμενα του φιλμ συμβαίνουν μέσα στη δίνη του Ά Παγκόσμιου, όταν δηλαδή δύο νέοι Βρετανοί στρατιώτες αναλαμβάνουν μία τρομερά ριψοκίνδυνη αποστολή που το πιθανότερο είναι να τους κοστίσει την ίδια τους την ζωή. Πρέπει να μεταφέρουν με άκρα μυστικότητα ένα μήνυμα διεισδύοντας στο αντίπαλο στρατόπεδο προκειμένου να αποτρέψουν 1.600 άνδρες, μεταξύ των οποίων και τον αδερφό του ενός ήρωα, να βαδίσουν σε μία φονική ενέδρα του εχθρού.

Παίζουν οι: Dean-Charles Chapman, George MacKay, Daniel Mays, Mark Strong, Andrew Scott, Richard Madden, Claire Duburcq, Colin Firth, και ο Benedict Cumberbatch.

 

Beanpole | Ένα Ψηλό Κορίτσι

Το ιστορικό δράμα Beanpole του Kantemir Balagov, που στο παγκόσμιο άνοιγμά του στο περσινό Φεστιβάλ των Καννών διακρίθηκε με λαμπρή νίκη στην κατηγορία “Un Certain Regard”, αποσπώντας και το βραβείο FIPRESCI, αποτελεί ωδή στη ζωή και επίσημη πρόταση συμμετοχής της Ρωσίας στην επερχόμενη 92η διοργάνωση των Βραβείων της Ακαδημίας.

Ο Balagov υπογράφει εδώ το σενάριο μαζί με τον Aleksandr Terekhov, με πρωταγωνιστές τους Viktoria Miroshnichenko, Vasilisa Perelygina, και ο Konstantin Balakirev.

Το έργο τοποθετείται χρονικά εν έτει 1945 στο Leningrad, με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην πόλη, με σπίτια γκρεμισμένα και κατοίκους όμοιους με ανθρώπινα ερείπια. Παρόλο που μία από τις χειρότερες πολιορκίες που έλαβε χώρα ποτέ, πλέον έχει τελειώσει, όμως η αιώνια μάχη ανάμεσα στην ζωή και τον θάνατο συνεχίζεται σε ό,τι απέμεινε από εκείνο το μέρος. Εκεί δύο νέες γυναίκες, η ‘Iya’ (Miroshnichenko) και η ‘Masha’ (Perelygina) θα αγωνιστούν να ορθοποδήσουν και να βρουν ξανά την ελπίδα για χάρη όσων αγαπάνε.

Το cast συμπληρώνουν επιπλέον οι: Andrey Bykov, Olga Dragunova, Timofey Glazkov, και η Ksenia Kutepova.

 

Corpus Christi

Ο Jan Komasa ενορχηστρώνει την δράση του συγκινητικού δράματος Corpus Christi, με τον Mateusz Pacewicz να έχει επεξεργαστεί τους διαλόγους.

Ο βασικός άξονας της κινηματογραφικής αυτής αφήγησης περιστρέφεται γύρω από τον εικοσάχρονο ‘Daniel’ (Bartosz Bielenia) ο οποίος στο κέντρο κράτησης ανηλίκων όπου είναι έγκλειστος, βιώνει μία πρωτοφανή πνευματική αφύπνιση. Επιθυμεί να γίνει ιερέας όμως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο δεδομένου του ποινικού μητρώου που έχει. Αφότου αποφυλακίζεται λοιπόν, πιάνει δουλειά στο εργαστήριο ενός ξυλουργού σε μία επαρχία. Μόλις φτάνει εκεί δοκιμάζει τα άμφια που προορίζονται για τον τοπικό κληρικό και κατά λάθος οι συγχωριανοί του θεωρούν ότι αυτός πλέον θα καθοδηγεί το εκκλησίασμα. Η άφιξη του νεαρού αυτού φιλόδοξου και χαρισματικού ιεροκήρυκα δίνει μία φρέσκια ανάσα στην κοινότητα σηματοδοτώντας την αρχή για να ξεπεραστεί το τραύμα που άφησε πίσω του ένα τραγικό συμβάν που σημειώθηκε κάποτε στα μέρη εκείνα.

 

About Endlessness | Η Ομορφιά της Ύπαρξης

Ο Roy Andersson μας παραδίδει ένα ιδιαίτερο, στοχαστικό δράμα, το About Endlessness που απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα για Καλύτερη Σκηνοθεσία στο 76ο Φεστιβάλ της Βενετίας, με τον εν λόγω δημιουργό να διατυπώνει ένα ενδιαφέρον σχόλιο πάνω στα υπαρξιακά αδιέξοδα, την μυστηριώδη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης, την ομορφιά και την σκληρότητα, το στοιχείο του μεγαλείου αλλά και εκείνο του τετριμμένου που την χαρακτηρίζει.

Συμμετέχουν οι: Lesley Leichtweis Bernardi, Ania Nova, Tatiana Delaunay, Jan-Eje Ferling, Thore Flygel, Karin Engman και ο Magnus Wallgren.

 

The Truth | Η Αλήθεια

Το οικογενειακό δράμα The Truth του Hirokazu Kore-eda (Shoplifters, Still Walking) που προβλήθηκε ως ταινία έναρξης στο 76ο Φεστιβάλ της Βενετίας, συνιστά το πρώτο κινηματογραφικού project του εν λόγω διάσημου σκηνοθέτη που γυρίζεται εκτός Ιαπωνίας και όχι στην μητρική του γλώσσα.

Σε κεντρικό ρόλο βλέπουμε τους: Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Ethan Hawke, Ludivine Sagnier και τον Roger Van Hool.

Η πλοκή εστιάζει σε μία μεγάλη Γαλλίδα σταρ της 7ης Τέχνης, την ‘Fabienne’ (Deneuve) η οποία στη δύση πια της καριέρας της, γεύεται τους καρπούς των κόπων της, με τον κόσμο να την αγαπάει και να την θαυμάζει όπως και άλλοτε. Ωστόσο, παρά τα κενά μνήμης που εμφανίζει ορισμένες φορές, εξακολουθεί να παραμένει μία από τις πιο αξιόλογες φυσιογνωμίες του χώρου της που αναλαμβάνει ακόμη δουλειές. Ενώ λοιπόν, ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τα απομνημονεύματά της σε ένα βιβλίο, το παιδί της, η ‘Lumir’ (Binoche) που είναι σεναριογράφος καταφτάνει ξανά στο Παρίσι από την Νέα Υόρκη, συνοδευόμενη από τον σύντροφό της, ‘Hank’  (Hawke) και την μικρή τους, ώστε να είναι παρόντες στην έκδοση του παραπάνω έργου.

Ο ανταγωνισμός που ανέκαθεν υπήρχε ανάμεσα στην ‘Fabienne’ και την ‘Lumir’ αρχίζει να αναζωπυρώνεται και οι δυναμικές της σχέσης μητέρας και κόρης παρουσιάζουν πάλι έντονες διακυμάνσεις. Με αφορμή το επιστημονικής φαντασίας φιλμ όπου έπαιξε πρόσφατα η ‘Fabienne’, η επανασύνδεσή τους γίνεται μέσα σε ένα κλίμα που συνεχώς πυρπολείται από νέες αποκαλύψεις για το παρελθόν της ηλικιωμένης γυναίκας, με τα απρόοπτα να δίνουν και να παίρνουν! Σταδιακά, οι ανοιχτοί λογαριασμοί που είχαν αφήσει, τώρα κλείνουν, όμως ίσως με τον πιο επεισοδιακό τρόπο.

 

The Grudge | Η Κατάρα

Το θρίλερ μεταφυσικού τρόμου The Grudge του Nicolas Pesce (The Eyes of My Mother), είναι το 4ο  sequel του ομότιτλου franchise, με σεναριογράφους τον ίδιο τον Pesce και τον Jeff Buhler, ενώ εν προκειμένω πρωταγωνιστεί η Andrea Riseborough.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο ίδιο χρονικό πλαίσιο με την αντίστοιχη ταινία του 2004, αντλώντας έμπνευση φυσικά και από την διάσημη ιαπωνική ιστορία της μεγάλης οθόνης. Έτσι, κύριο πρόσωπο στην περίπτωση αυτή είναι μία ανύπαντρη μητέρα και επιθεωρητή εν ονόματι ‘Muldoon’ (Riseborough). Η ηρωίδα διαπιστώνει ότι ένα επαρχιακό σπίτι στοιχειώνεται από την βαριά κατάρα μίας μοχθηρής οντότητας, και πως αν τολμήσει να διαβεί κάποιος το κατώφλι αυτής της κατοικίας θα έχει έναν επώδυνο θάνατο. Η γυναίκα καλείται πλέον να σώσει τον γιο της και τον εαυτό της από την σκοτεινή αυτήν παρουσία που έχει βαλθεί να τους οδηγήσει στον χαμό τους.

Εμφανίζονται επίσης οι: Demián Bichir, John Cho, Betty Gilpin, Lin Shaye, Jacki Weaver και ο William Sadler.

 

The Snow Queen | Η Βασίλισσα του Χιονιού

Η animated μυθοπλασία φαντασίας The Snow Queen των Vladlen Barbe and Maxim Sveshnikov, σε σενάριο του Vadim Sveshnikov μας διηγείται το κλασικό παραμύθι του Hans Christian Andersen, με τους Anna Shurochkina, Ivan Okhlobystin, και την Galina Tyunina να δανείζουν την φωνή τους.

Η Βασίλισσα του Χιονιού έχει δημιουργήσει έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η παγωνιά, και κάθε τι όμορφο είναι καταδικασμένο να πεθάνει μέσα στο ψύχος του βαρύ χειμώνα, με την ζεστασιά παράλληλα να αργοσβήνει και στις καρδιές των ανθρώπων. Η σκληρή αυτή γυναίκα κάνει τα πάντα για να μην υπάρξει τίποτε δημιουργικό. Στον μαγεμένο όμως, τόπο όπου διαφεντεύει, μπαίνει η μικρή ‘Gerda’ για να βρει και να σώσει τον αδελφό της που έχει χαθεί.

 

Ooops! Noah Is Gone... | Ουπς! Ο Νώε έφυγε

Η περιπέτεια κινουμένων σχεδίων Ooops! Noah Is Gone... των Toby Genkel, Sean McCormack μας γυρίζει πολλά πολλά χρόνια πίσω, όταν ο Νώε έφτιαχνε την Κιβωτό εν όψει του καταστροφικού κατακλυσμού που θα έπληττε την γη.

Τότε δύο παράξενα μικρά ζώα πληροφορούνται ότι δεν επιτρέπεται να επιβιβαστούν στο πλοίο μαζί με τ’ άλλα. Μα, με την ανέλπιστη βοήθεια δύο απίθανων φίλων που κάνουν, μπαίνουν κρυφά εκεί μέσα. Παρόλαυτα, όταν δύο νεότερα μέλη της παρέας τους εξαφανίζονται, τότε οι υπόλοιποι της ομάδας αποφασίζουν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να τα εντοπίσουν και να τα φέρουν πίσω ασφαλή πριν να είναι πολύ αργά! Και ένα συναρπαστικό ταξίδι για την διάσωση των ειδών ξεκινάει εν πλω!

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Dermot Magennis, Callum Maloney, Tara Flynn, Ava Connolly, Paul Tylak, Alan Stanford, Aileen Mythen, Patrick FitzSymons και η Carla Becker.

Εσείς, ποιό απ’ όλα προτιμάτε να δείτε;