Τί παίζει στις αίθουσες; | Πέμπτη 21/03

Οι ταινίες της εβδομάδας
20 Μαρτίου 2019 08:44
Τί παίζει στις αίθουσες; | Πέμπτη 21/03

Us | Εμείς

Ο βραβευμένος με το Χρυσό Αγαλματίδιο, δημιουργός και σεναριογράφος Jordan Peele (Get Out) πλέον σκηνοθετεί το Us, μία φρέσκια κινηματογραφική ανθολογία ψυχολογικού τρόμου, με τους πρωταγωνιστές του Black Panther, Winston Duke (Avenger: Infinity War, Person of Interest, Modern Family) και Lupita Nyong’o (12 Years a Slave) να αναδεικνύονται σε κυρίαρχες μορφές της αφήγησης αυτής.

Με την σειρά της, υποκριτικά τους πλαισιώνει και η Elisabeth Moss από το μεταποκαλυπτικό δράμα The Handmaid's Tale, μαζί με τους: Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman), Anna Diop (24: Legacy), Shahadi Wright Joseph, Evan Alex, Madison Curry, Cali Sheldon, Noelle Sheldon και τον Tim Heidecker.

Η όλη πλοκή τοποθετείται στο σήμερα και αφορά δύο ζευγάρια, το ένα λευκών, δηλαδή της οικογένειας ‘Tyler’ (Elisabeth Moss & Tim Heidecker), και το άλλο έγχρωμων, της ‘Adelaide’ και του ‘Gabe’ Wilson (Lupita Nyong’o & Winston Duke). Η ‘Adelaide’ και ο ‘Gabe’ ξεκινούν την παραθέρισή τους μαζί με τα παιδιά τους στο σπίτι όπου έζησε εκείνη όταν ήταν κοριτσάκι, στην ακτή της Βόρειας Καλιφόρνιας. Κάποια μέρα στην παραλία θα γνωριστούν με τους γείτονές τους, τους ‘Tylers’. Η ‘Adelaide’ η οποία βασανίζεται από σκοτεινές μνήμες του παρελθόντος, αρχίζει να γίνεται ολοένα πιο παρανοϊκή ότι κάτι δυσοίωνο θα συμβεί στους οικείους της. Μόλις σκοτεινιάζει, οι ‘Wilsons’ βλέπουν τέσσερις περίεργες σιλουέτες να κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου ενώ στέκονται αμίλητοι στο κάτω μέρος από το δρομάκι της κατοικίας τους.

 

Hotel Mumbai | Επίθεση στη Βομβάη

Στο ψυχολογικό θρίλερ-κοινωνικό δράμα Hotel Mumbai του Αυστραλού δημιουργού Anthony Maras σε κεντρικούς ρόλους βλέπουμε τον Dev Patel (Lion, Slumdog Millionaire) και τον Armie Hammer (On the Basis of Sex, Call Me by Your Name).

Το εν λόγω φιλμ που προβλήθηκε και στο φετινό Φεστιβάλ του Τορόντο, πραγματεύεται ένα ιστορικό γεγονός, και ειδικότερα το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις του Taj Mahal Palace Hotel το 2008. Η βίαιη αυτήν επίθεση κάνει τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους του πολυτελούς ξενοδοχείου να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι σε έναν κοινό θανάσιμο κίνδυνο. Δύο νέοι γονείς, ο ‘David’ (Armie Hammer) και η ‘Zahra’ (Nazanin Boniadi), ένας Ρώσος επιχειρηματίας, ο ‘Vasili’ (Jason Issacs) αλλά και ο σερβιτόρος ‘Arjun’ (Dev Patel) πρέπει να αγωνιστούν ενάντια στον χρόνο και στα σχέδια των διωκτών τους ώστε να προφυλάξουν τους ίδιους και τους οικείους τους από την κρίσιμη αυτήν κατάσταση. Η συγκεκριμένη ιστορία εξυμνεί την ανθρωπιά, την ενσυναίσθηση, το θάρρος, την αντοχή και το πηγαίο ένστικτο του ατόμου για επιβίωση.

To cast συμπληρώνουν επίσης οι: Nazanin Boniadi, Jason Isaacs, Anupam Kher, Natasha Liu Bordizzo, Angus McLaren, Tilda Cobham-Hervey, Rodney Afif, και ο Sachin Joab.

 

Vox Lux

Στο βιογραφικό φιλμ Vox Lux του Brady Corbet (The Childhood of a Leader) πρωταγωνιστεί η βραβευμένη από την Ακαδημία, Natalie Portman (Black Swan, Annihilation, Thor movies) και μας συστήνεται εν προκειμένω ως η pop σταρ ‘Celeste’.

Το έργο εστιάζει στην συγκεκριμένη καλλιτέχνιδα της pop μουσικής βιομηχανίας, παρουσιάζοντάς μας την πορεία της απ’ όταν ήταν ακόμη άσημη μέχρι την καταξίωσή της στον χώρο, αλλά και την μετέπειτα πτώση της. Ξεκινώντας από το 1999 και φτάνοντας μέχρι τώρα, το δράμα αυτό τονίζει τα καταλυτικά γεγονότα που την διαμόρφωσαν ως προσωπικότητα και ειδικά την τραυματική εμπειρία που έζησε όταν ήταν μαθήτρια και συνέβη ένοπλη επίθεση στο σχολείο της. Πάντα μαζί της ήταν η αδερφή της, Eleanor (Stacy Martin) και ο μάνατζέρ της (Jude Law).

Η υποψήφια για Grammy, ερμηνεύτρια, στιχουργός και συνθέτρια Sia έγραψε τα κομμάτια από το soundtrack, αλλά επωμίστηκε και καθήκοντα εξωτερικού παραγωγού μαζί με τους Portman και Law.

Το επιτελείο των ηθοποιών συγκροτούν επιπλέον οι: Raffey Cassidy (Tomorrowland, The Killing of a Sacred Deer), Stacy Martin, η Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight), Jennifer Ehle και ο Willem Dafoe.

 

Dragged Across Concrete | Τα Δύο Πρόσωπα του Νόμου

Στο αστυνομικό θρίλερ Dragged Across Concrete του S. Craig Zahler το οποίο πέρυσι έκανε ένα επιτυχημένο πέρασμα από το 75ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, ξεχωρίζουν το υποκριτικό δίδυμο Mel Gibson και Vince Vaughn που μπαίνουν στην υπηρεσία του Νόμου αποστρέφοντας όμως πού και πού το βλέμμα τους από αυτόν.

Εδώ λοιπόν, υποδύονται δύο επιθεωρητές, έναν ικανότατο και έμπειρο ντετέκτιβ (Gibson), και έναν νεότερο (Vaughn) αλλά κάπως ευέξαπτο συνάδελφό του αντίστοιχα, που εντούτοις θα μυηθούν και εκείνοι στον κόσμο της παρανομίας. Οι άνδρες αυτοί αφού τίθενται σε διαθεσιμότητα εξαιτίας ενός βίντεο που τους δείχνει να χρησιμοποιούν δυσανάλογα σκληρές πρακτικές καταστολής, αρχίζουν να αμφισβητούν όσα πίστευαν μέχρι τώρα ως υπερασπιστές της έννομης τάξης.

Έχοντας ξεμείνει από χρήματα, αποφασίζουν να στραφούν σε λιγότερο θεμιτά και νόμιμα μέσα. Έτσι, για λίγο θα παίξουν εκτός κανόνων, συμβαδίζοντας με τους τρόπους που λειτουργεί το οργανωμένο έγκλημα. Βέβαια, τα σχέδιά τους θα πάρουν αναπάντεχα δυσάρεστη τροπή και θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε τεράστιο κίνδυνο.

Μεταξύ άλλων στο project εμφανίζονται και οι: Tory Kittles, Michael Jai White, Jennifer Carpenter, και η Laurie Holden.

 

The Interpreter | Ο Διερμηνέας

To δράμα The Interpreter που φέρει την υπογραφή του Martin Šulík είχε επιλεγεί ως η επίσημη πρόταση της Σλοβακίας στην Κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 91η Τελετή των Όσκαρ.

Ένας μεγάλος σε ηλικία μεταφραστής εν ονόματι ‘Ali Ungár’ (Jirí Menzel) αποφασίζει να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στην Βιέννη, επιζητώντας εκδίκηση από ένα στέλεχος των Ναζί ο οποίος φέρει την ευθύνη για τον βίαιο θάνατο των γονιών του. Ωστόσο, αντί για αυτόν θα βρει τον γιο του, ‘Georg Graubner’ (Peter Simonischek) και μαζί θα χαράξουν μία γεμάτη ανατροπές διαδρομή διασχίζοντας την Σλοβακία που θα τους φέρει πιο κοντά σε όσα ζητούν να μάθουν.

Παίζουν ακόμη οι: Zuzana Mauréry, Attila Mokos, και η Anna Rakovska.

 

Still River | Ακίνητο Ποτάμι

Το υποβλητικό δράμα μυστηρίου Still River του Άγγελου Φραντζή (Symptoma, Μέσα στο Δάσος, A Dog’ s Dream) έχοντας αποσπάσει βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στην 59η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έκανε ένα επιτυχημένο πέρασμα και από το Tallinn Black Nights Film Festival της Λετονίας.

Συνιστά μία φιλόδοξη συμπαραγωγή της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Λετονίας, με φόντο την κατάλευκη έκταση της Σιβηρίας και σημείο αναφοράς του την εύθραυστη φύση της αγάπης, της αφοσίωσης, της εμπιστοσύνης και της δοκιμασίας όλων αυτών.

Ένα ζευγάρι νέων, η Άννα (Κάτια Γκουλιώνη) και ο Πέτρος (Ανδρέας Κωνσταντίνου), εγκαταλείπουν την Ελλάδα για να μετακομίσουν στην Ρωσία εφόσον τους το επιβάλλουν οι επιταγές της δουλειάς του ήρωα. Εντούτοις, ο ίδιος διαπιστώνει πως η σύντροφός του βρίσκεται σε ενδιαφέρουσα την στιγμή που έχει μεσολαβήσει μία μακρά περίοδος χωρίς να έχουν συνευρεθεί ερωτικά. Η ανακάλυψη αυτή θα διασαλεύσει τις ισορροπίες της σχέσης τους και την μεταξύ τους πίστη οδηγώντας τους σε οριακές καταστάσεις στην προσπάθειά τους να δώσουν εξηγήσεις που άλλοτε συμβαδίζουν με την λογική και άλλοτε αγγίζουν την σφαίρα του υπερβατικού στοιχείου.

Το cast συναπαρτίζουν οι: Indra Burkovska, Juris Bartkevics, και ο Ivars Puga.

 

At War | Σε Πόλεμο

Η κοινωνικοπολιτική ταινία At War του Stéphane Brizé σηματοδοτεί ουσιαστικά μία ακόμη δυνατή συνεργασία του με τον ταλαντούχο ηθοποιό Vincent Lindon έπειτα και από το The Measure of a Man (2015) που διακρίθηκε στις Κάννες με έπαινο της Οικουμενικής Επιτροπής.

Η υπόθεση πραγματεύεται την απεργία 1.100 εργαζομένων σε ένα εργοστάσιο της εταιρείας Perrin στην Γαλλία, το οποίο οι ιδιοκτήτες παρά την επικερδή δραστηριότητά του, έχουν αποφασίσει να το κλείσουν, απαλλάσσοντας από τα καθήκοντά τους εκατοντάδες ανθρώπους από την μια μέρα στην άλλη. Το εργατικό δυναμικό προχωράει σε μία δυναμική κινητοποίηση ώστε να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και να εμποδίσουν αυτήν την μαζική και αυθαίρετη απόλυση.

Στην απόπειρα αυτήν ως επικεφαλής τίθεται ο Laurent Amédéo (Lindon) σχηματίζοντας γύρω του ένα ενιαίο μέτωπο που θα αξιώσει στην συνέχεια και ενώπιον του Τύπου την αξιοπρεπή και δίκαιη αντιμετώπιση του προσωπικού από τους εργοδότες τους.

 

Berlin, I Love You | Βερολίνο ΣΑγαπώ

To αισθηματικό δράμα-κωμωδία Berlin, I Love You, έρχεται να προστεθεί στο κινηματογραφικό franchise του Cities of Love του Emmanuel Benbihy, βάζοντας ένα ακόμη λιθαράκι στον αντίστοιχο κόσμο που έπλασαν μυθοπλασίες όπως το Paris, je t'aime του 2006, το New York, I Love You του 2008 και το Rio, Eu Te Amo του 2014.

Τώρα πια παρακολουθούμε δέκα επιμέρους σύντομες ιστορίες ανθρώπων, με δώδεκα ηθοποιούς να μετέχουν σε αυτές. Εν προκειμένω, πρωτοστατούν η Kiera Knightley και η Helen Mirren, μαζί με τους Mickey Rourke και Luke Wilson.

Το εγχείρημα αυτό της μεγάλης οθόνης φέρνει σε πρώτο πλάνο τις ανθρώπινες σχέσεις έτσι όπως ζυμώνονται μέσα από τις προκλήσεις και τις ποιοτικές στιγμές που τις συνοδεύουν. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτήν δεν σημαίνει ότι το ενδιαφέρον μονοπωλούν αποκλειστικά το ρομαντικό δέσιμο ανάμεσα σε άτομα, αλλά δίνεται βαρύτητα και στην ιδιαίτερη σύνδεση που ανιχνεύεται ανάμεσα λ.χ σε μία μητέρα (Mirren) και την κόρη της (Knightley).

Για ποιό από όσα σας προτείνουμε θα βάλετε μπρος για το κοντινότερο σινεμά;