Τί παίζει στις αίθουσες; | Πέμπτη 7/02

Οι ταινίες της εβδομάδας
07 Φεβρουαρίου 2019 09:12
Τί παίζει στις αίθουσες; | Πέμπτη 7/02

The Prodigy | Ο Χαρισματικός

Στο ψυχολογικό-μεταφυσικό θρίλερ The Prodigy του Nicholas McCarthy (The Pact, At Devil’s Door), πρωταγωνιστεί η υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα, Taylor Schilling (Orange Is the New Black), και ο Jackson Robert Scott (It, Fear the Walking Dead).

Ο βασικός άξονας του έργου περιστρέφεται γύρω από την ‘Sarah’(Schilling) και τον γιο της, ‘Miles’ (Robert Scott) ένα αγόρι-διάνοια το οποίο όμως αρχίζει να επιδεικνύει μία αλλόκοτη και βίαιη συμπεριφορά σαν να έχει προσκολληθεί πάνω του κάτι απροσδιόριστα μοχθηρό που σιγά σιγά τον κυριεύει. Φοβούμενη για την ασφάλεια και την ψυχική του υγεία, η γυναίκα ζητάει την βοήθεια ψυχοθεραπευτή, αλλά τα πράγματα σταδιακά επιδεινώνονται. Από την μία, η ηρωίδα ως μητέρα καλείται να ζυγίσει την αγάπη για το παιδί της και από την άλλη, την ανησυχία της για την μακάβρια απόκοσμη μεταστροφή του μικρού.

Το κύριο cast συμπληρώνουν επιπλέον οι Peter Mooney (Burden of Truth) και Colm Feore (Thor, Pearl Harbor).

The Favourite | Η Ευνοούμενη

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε να προβάλλεται σε επιλεγμένες ελληνικές αίθουσες το πολλά υποσχόμενο δράμα εποχής The Favourite του Έλληνα δημιουργού, Γιώργου Λάνθιμου (The Lobster, The Killing of a Sacred Deer) ο οποίος μέχρι τώρα κατέπληξε κοινό και κριτικούς σε όσα Φεστιβάλ διαγωνίστηκε η πιο πρόσφατη δουλειά του. Σήμερα πια έχουμε και την ευρύτερη διανομή του στην χώρα μας.

Με λίγες μόλις εβδομάδες να μας χωρίζουν από τις 24 Φεβρουαρίου του 2019 οπότε και θα πραγματοποιηθεί η 91η τελετή των Βραβείων της Ακαδημίας, το καινούργιο φιλμ του Λάνθιμου δείχνει κιόλας να προπορεύεται στην κούρσα των φετινών Όσκαρ. Από μεριάς μας και εμείς ευχόμαστε καλή τύχη!!!

Ως σεναριογράφοι ανέλαβαν εν προκειμένω οι Deborah Davis και Tony McNamara. Η ταινία αυτή μας μεταφέρει λοιπόν στον 18ο αιώνα, με την Olivia Colman να πρωταγωνιστεί ως η Βασίλισσα Άννα. Υποκριτικά την πλαισιώνουν ακόμη η Emma Stone και η Rachel Weisz οι οποίες μπαίνουν σε αμείλικτη κόντρα για να εξασφαλίσουν την εύνοια της Βασίλισσας της Αγγλίας σε μία περίοδο κατά την οποία η απειλή ενός επικείμενου πολέμου με την Γαλλία άρχισε να είναι ολοένα και πιο αισθητή. Η Υψηλότατη επιλέγει να θέσει προσωρινά ως αντικαταστάτριά της στον θρόνο ένα μέλος της ακολουθίας της και ερωμένη της, την Λαίδη Sarah (Weisz).

Όταν εντούτοις, η Abigail (Stone), μία ξαδέλφη της Sarah φτάνει στο παλάτι, ανατρέπει τις υπάρχουσες ισορροπίες και τους ρυθμούς που κυριαρχούν εκεί. Η νεαρή αυτή έχει βάλει στόχο να μπει για τα καλά στα σαλόνια της αριστοκρατίας με το όποιο τίμημα.

Μεταξύ άλλων βλέπουμε και τους: Nicholas Hoult, Joe Alwyn, James Smith, Jenny Rainsford και τον Mark Gatiss.

 

Scopophilia

Έχοντας κερδίσει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας, η πρωτοποριακή κινηματογραφική μυθοπλασία μυστηρίου Scopophilia της Ναταλίας Λαμπροπούλου και της Ηλέκτρας Αγγελετοπούλου κάνει το ντεμπούτο της και στα ελληνικά σινεμά.

Ο Σωτήρης Πετρίδης επιμελήθηκε τον μίτο της υπόθεσης που παρουσιάζεται ενώπιον των θεατών μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή και πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ελληνική computer screen ταινία. Συγκεκριμένα, εστιάζει στον Αλέξη που κατά λάθος μέσω της κάμερας του υπολογιστή του βλέπει να συμβαίνει μπροστά στα μάτια του ένας φόνος. Έκτοτε εγκλωβίζεται και ο ίδιος στην καλοστημένη πλεκτάνη ενός κατά συρροή δολοφόνου. Θα καταφέρει άραγε να ανακαλύψει τον δράστη έγκαιρα ή θα καταλήξει και ο ίδιος μοιραία;

Στο επιτελείο των ηθοποιών ανήκουν οι: Τζόυς Ευείδη, Ηλέκτρα Καρτάνου, Νικίας Φονταράς, Κωνσταντίνος Λιάρος, και η Ελένη Θυμιοπούλου.

Cold Pursuit | Ψυχρή Καταδίωξη

Το Cold Pursuit του Hans Petter Moland συνιστά την αμερικανική διασκευή του Νορβηγικού θρίλερ εκδίκησης In Order of Disappearance (2014) του ίδιου σκηνοθέτη. Στο εν λόγω remake τα κείμενα επεξεργάστηκε ο Frank Baldwin ενώ εν προκειμένω πρωτοστατεί ο Liam Neeson.

Στην παγωμένη πόλη Kehoe, κοντά στα Βραχώδη Όρη όπου επικρατεί δριμύ ψύχος, ο ‘Nels Coxman’, ένας απλός οδηγός εκχιονιστικού μηχανήματος του δήμου μαθαίνει ότι ο γιος του δολοφονήθηκε από ένα καρτέλ ναρκωτικών. Συντετριμμένος από την απώλεια του παιδιού του ο θάνατος του οποίου αρχικά αποδόθηκε σε υπερβολική δόση ηρωίνης, πληροφορείται τελικά ότι επρόκειτο για φόνο που διέταξε το αφεντικό της τοπικής συμμορίας, εν ονόματι “Viking”.

Από τότε σχεδιάζει την εκδίκησή του και είναι αποφασισμένος να την πάρει αργά και βασανιστικά. Με βαρύ εξοπλισμό σκοτώνει έναν έναν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Καθώς οι νεκρές σοροί πληθαίνουν μέρα με την μέρα στην περιοχή, μία άγρια διαμάχη ξεκινά μεταξύ του τοπικού βαρόνου και της σπείρας του ανταγωνιστή του οποίος που έχει το προσωνύμιο ‘White Bull’. Ένας τρομακτικός κύκλος αίματος ανοίγει με ανοιχτά σχεδόν όλα τα μέτωπα.

Το cast συναπαρτίζουν επίσης οι: Laura Dern, Emmy Rossum, William Forsythe, και ο Tom Bateman.

Hattrick | Το Γύρισμα της Τύχης

Στο ιρανικό ψυχολογικό θρίλερ Hattrick του Ramtin Lavafipour τα όρια μεταξύ τιμιότητας και ανηθικότητας θολώνουν επικίνδυνα με μία σειρά από σοκαριστικά μυστικά να φέρνουν τα πάνω κάτω στις ζωές τεσσάρων ατόμων.

Μία παρέα νέων γυρίζοντας με το αμάξι  από ένα πάρτι, χτυπούν κάτι καθ’ οδόν, το οποίο όμως κανένας τους δεν πρόλαβε να δει. Όταν επιστρέφουν σπίτι πασχίζουν να ξεκαθαρίσουν στο μυαλό τους τί έγινε και πώς θα κινηθούν στο εξής. Ωστόσο, από την μεταξύ τους κουβέντα σύντομα θα αναδυθούν συνταρακτικές αλήθειες οι οποίες θα δοκιμάσουν τους δεσμούς που τους ενώνουν.

Παίζουν οι: Amir Jadidi, Parinaz Izadyar, Saber Abar και Mahoor Alvand.

The Reports on Sarah and Saleem | Απαγορευμένες Συναντήσεις

Το παλαιστινιακό κοινωνικό δράμα The Reports on Sarah and Saleem του Muayad Alayan σε σενάριο του Rami Musa Alayan αφηγείται μία ιστορία απαγορευμένου έρωτα με φόντο την σημερινή Ιερουσαλήμ.

Μία γυναίκα ισραηλινής καταγωγής και ένας άνδρας παλαιστινιακής προέλευσης συνάπτουν παράλληλη σχέση η οποία είναι στα πρόθυρα του να έρθει στο φως, όταν ένα μεταμεσονύκτιο ραντεβού τους πάρει μία απροσδόκητα δυσάρεστη έκβαση. Ο απόηχος της νύχτας εκείνης φέρνει προβλήματα που συνεχώς μεγεθύνονται με συγκλονιστικά γεγονότα να σημειώνονται το ένα μετά το άλλο προοιωνίζοντας μία άκρως αναπάντεχη εξέλιξη.

Κεντρικές ερμηνείες έχουν οι: Maisa Abd Elhadi, Mohammad Eid, Kamel El Basha και ο Ishai Golan.

The Stolen Princess | Η Κλεμμένη Πριγκίπισσα

Η ουκρανική 3D ταινία κινουμένων σχεδίων του Oleg Malamuzh βασίζεται στο παραμύθι “Ruslan & Ludmila” του Ρώσου ποιητή Aleksandr Pushkin.

Εδώ θα ζωντανέψει ένας απίθανος θρύλος βγαλμένος από τα κατορθώματα θαρραλέων πολεμιστών, ονειρεμένων πριγκιπισσών και πανούργων μάγων. Ο δρόμος του ‘Ruslan’, ενός πλανόδιου καλλιτέχνη που λαχταρά να ανακηρυχθεί κάποτε ιππότης, διασταυρώνεται με αυτόν της εκθαμβωτικής ‘Ludmila’. Εκείνος γοητεύεται από την ασυναγώνιστη ομορφιά της πριν καν μάθει ότι είναι η κόρη του Μεγαλειότατου. Εντούτοις, το δέσιμό τους θα δοκιμαστεί μόλις ο σατανικός μάγος ‘Chornomor’ κλέβει την κοπέλα και κάνει τα πάντα προκειμένου να απορροφήσει τα αγνά και τρυφερά συναισθήματά της για τον νεαρό για να ενδυναμώσει την μαγεία του. Ο ήρωας κατευθείαν ξεκινάει μία παράτολμη αποστολή για την διάσωσή της, μπλέκοντας σε μία ανεπανάληπτη περιπέτεια όπου καλείται να υπερασπιστεί τον έρωτά του για την ‘Ludmila’, να νικήσει έναν αμείλικτο εχθρό και να αποδείξει ότι η αγάπη είναι πιο δυνατή και από το πιο ισχυρό ξόρκι!

Τις φωνές τους δάνεισαν εν προκειμένω οι: Oleksiy Zavgorodniy, Nadya Dorofeeva, και ο Yevgen Malukha. Συν τοις άλλοις, το cast συγκροτούν και οι Serhiy Prytula, Yuriy Gorbunov, Oleg "Fahot" Mykhaylyuta και Mykola Boklan.

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι: Παύλος Πιέρρος, Πηνελόπη Σκαλκώτου, Γιώργος Σκουφής, Νίκος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Μάριζας, Θανάσης Κουρλαμπάς κ.ά.

Εσείς για ποιό απ' όλα θα κατευθυνθείτε στο κοντινότερο σινεμά;