Τί παίζει στις αίθουσες; | Πέμπτη 31/01

Οι ταινίες της εβδομάδας
31 Ιανουαρίου 2019 09:46
Τί παίζει στις αίθουσες; | Πέμπτη 31/01

The Favourite | Η Ευνοούμενη

Έχοντας αποσπάσει κιόλας διάφορες διακρίσεις μεταξύ των οποίων τον Ασημένιο Λέοντα στο περσινό Φεστιβάλ της Βενετίας αλλά και 10 από τα 13 Βρετανικά Βραβεία Ανεξάρτητου Κινηματογράφου όπου ήταν προτεινόμενο, το The Favourite του Γιώργου Λάνθιμου (The Lobster, The Killing of a Sacred Deer) εξακολουθεί να κλέβει τις εντυπώσεις.

Ήδη μάλιστα φιγουράρει στην λίστα με τα φαβορί των Όσκαρ ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επερχόμενη κούρσα που θα λάβει χώρα στις 24 Φεβρουαρίου του 2019.

Στο φιλόδοξο αυτό δράμα εποχής του ταλαντούχου Έλληνα δημιουργού το σενάριο επεξεργάστηκαν η Deborah Davis και ο Tony McNamara.

Η πλοκή του τοποθετείται χρονικά τον 18ο αιώνα, με την Olivia Colman να ηγείται του επιτελείου των ηθοποιών ως η Βασίλισσα Άννα. Παρακολουθούμε επίσης σε κεντρικές ερμηνείες τις Emma Stone και Rachel Weisz να συναγωνίζονται για το ποια θα καταφέρει να αποσπάσει την εύνοια της Υψηλοτάτης της Αγγλίας. Η δύο αντίζηλες θα “κονταροχτυπηθούν” διεκδικώντας την εμπιστοσύνη της γαλαζοαίματης που ανήλθε στην εξουσία το διάστημα 1702-1714 όταν δηλαδή η χώρα της αντιμετώπιζε τον κίνδυνο ενός άγριου πολέμου με την Γαλλία. Κάποτε, η ισχυρή μονάρχης επιτρέπει στην κυρία επί των τιμών και ερωμένη της, Λαίδη Sarah (Weisz), να αναλάβει εκείνη τα ηνία για λίγο στην θέση της.

Όταν ωστόσο, η Abigail (Stone), μία ξαδέλφη της Sarah έρχεται στα ανάκτορα, προκαλεί τριγμούς στην μέχρι πρότινος καθημερινότητα του παλατιού. Η νεαρή αυτή έχοντας υψηλές βλέψεις βάζει στόχο την κοινωνική της ανέλιξη ώστε να προσχωρήσει στους κόλπους της τότε αριστοκρατίας ανεξαρτήτως του ποιος θα θελήσει να την σαμποτάρει.

Συμμετέχουν επιπλέον οι: Nicholas Hoult, Joe Alwyn, James Smith, Jenny Rainsford και ο Mark Gatiss.

 

Birds of Passage | Αποδημητικά Πουλιά

Το αστυνομικό δράμα εποχής Birds of Passage συνιστά ένα project της The Orchard την σκηνοθεσία του οποίου επιμελήθηκε ο Ciro Guerra (Embrace of the Serpent) μαζί με την παραγωγό και συνεργάτη του, Cristina Gallego .

Το έργο αυτό που ήταν και η επίσημη πρόταση της Κολομβίας στην Κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στην επερχόμενη 91η διοργάνωση των Βραβείων της Ακαδημίας, εστιάζει στον ‘Rapayet’ (Jose Acosta), έναν άνδρα ο οποίος διχάζεται ανάμεσα στην επιθυμία του για εξουσία και στο καθήκον του να προστατέψει τις πολιτισμικές αρχές τις οποίες του κληροδότησαν οι πρόγονοί του.

Θέλοντας να φτιάξει ένα κομπόδεμα για να παντρευτεί την αγαπημένη του, ‘Zaida’ (Natalia Reyes), και παρά την αποδοκιμασία της μητριαρχικής φιγούρας του περιβάλλοντός του, ‘Ursula’ (Carmiña Martínez), την δεκαετία του 1970 αποφασίζει να μπει και εκείνος στην βιομηχανία του λευκού θανάτου, ξεκινώντας δοσοληψίες με μεγάλα καρτέλ. Οι συναλλαγές του αυτές αν και προσοδοφόρες, έχουν και το τίμημά τους. Ο ήρωας αγνοώντας αρχαίους οιωνούς θα βρεθεί μαζί με την οικογένειά του στην δίνη τεράστιων αναταραχών, με το έδαφος να προετοιμάζεται για μία αμείλικτη σύγκρουση όπου η προσωπική τιμή αξίζει περισσότερο απ’ ο,τιδήποτε άλλο και τα χρέη ξεπληρώνονται με αίμα.

Το cast συναπαρτίζουν επίσης οι: José Acosta, Jhon Narváez, Jose Vicente Cotes, Juan Bautista και ο Greider Meza.

 

The Upside | Η Θετική Πλευρά της Ζωής

Δεν είναι δύσκολο να θυμηθεί κανείς την εξαιρετική γαλλική ταινία Intouchables με τους François Cluzet και Omar Sy, η οποία έγινε παγκόσμια επιτυχία το 2012 ξεπερνώντας τα $400 εκατ. δολάρια στο διεθνές box office. 

Στην αμερικανική διασκευή του κοινωνικού αυτού δράματος που τιτλοφορείται πια ως The Upside την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Neil Burger.

Το φιλμ εκπέμπει την δυναμική του υποψήφιου για Όσκαρ και τέσσερις φορές νικητή Emmy, Bryan Cranston (Trumbo, Breaking Bad) και του Kevin Hart (Night School) που μας συστήνονται ως ένα απίθανο ντουέτο, με τον τελευταίο να υποδύεται ίσως τον πιο βαρύ ρόλο της καριέρας του.

Πρόκειται για μία γλυκόπικρη κωμωδία που μαρτυράει μέσα από μία συγκινητική ιστορία ότι η ζωή είναι ωραία, αν και γεμάτη προκλήσεις. O κεντρικός άξονάς της περιστρέφεται γύρω από  τους ακλόνητους δεσμούς μίας αναπάντεχης αλλά αληθινής φιλίας που θα αναπτυχθεί μεταξύ του ‘Phillip Lacasse’ (Bryan Cranston), ενός δισεκατομμυριούχου της Park Avenue και του ‘Dell’ (Kevin Hart), ενός πρώην φυλακισμένου που επιζητά να κάνει ένα νέο ξεκίνημα και επανενταχθεί ομαλά στην κοινωνία. Ο πρώτος έπειτα από ένα ατύχημα με αλεξίπτωτο καλείται να διαχειριστεί το ζήτημα της τετραπληγίας του, και ο δεύτερος έχοντας εκτίσει πλέον την ποινή του, αναζητάει εργασία και τελικά προσλαμβάνεται ως φροντιστής του ‘Phillip’. Οι δύο αυτοί άνδρες από τόσο αλλιώτικους κόσμους, και με τόσο διαφορετικά βιώματα θα μάθουν ο ένας από τον άλλον. Θα ανακαλύψουν πώς είναι να ξανακερδίζει κανείς πολύτιμες ευκαιρίες, γεφυρώνοντας τις αποστάσεις με άτομα και με νέες προοπτικές, και αποκτώντας εμπειρικά την σοφία που επιτρέπει στον άνθρωπο να ξαναβρεί το πάθος και την όρεξή του για ζωή.

Τους πρωταγωνιστές συμπληρώνει η Nicole Kidman που ενσαρκώνει την βοηθό του Cranston, ενώ στο cast ανήκουν επιπρόσθετα οι Julianna Margulies, Aja Naomi King και Tate Donovan.

 

Holmes & Watson | Σέρλοκ Χόλμς & Δρ Γουάτσον

Η κωμωδία Holmes & Watson του Etan Cohen (Get Hard, Men in Black 3, Tropic Thunder) μας αποκαλύπτει την ζωηρή μεριά του πιο δημοφιλούς αστυνομικού διδύμου επιθεωρητών οι οποίοι μας συστήνονται όπως δεν τους έχουμε ξαναδεί!

Εν προκειμένω πρωτοστατούν ο Will Ferrell ως ο διάσημος ντετέκτιβ ‘Sherlock Holmes’ και ο John C.Reilly ως ο βοηθός του, ‘John Watson’.

Η εν λόγω σπαρταριστή μυθοπλασία της Sony Pictures μας παρουσιάζει μία πιο εναλλακτική εκδοχή των δύο παραπάνω χαρακτήρων, αφού στην παρούσα φάση δείχνουν να είναι κάπως περισσότερο επιρρεπείς σε γκάφες στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τον ‘Καθηγητή Moriarty’ (Ralph Fiennes) να σκοτώσει την Μεγαλειοτάτη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η χημεία μεταξύ των κύριων πρωταγωνιστών που είχαν δέσει περίφημα μαζί και στο Step Brothers, ομολογουμένως εξυπηρετεί πολύ και εδώ στο εύθυμο και ανάλαφρο στοιχείο της όλης αφήγησης η οποία διαφέρει κατά πολύ σε σχέση με τις ταινίες και τις σειρές που έχουν βγει κατά καιρούς για τις παραπάνω φιγούρες της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Συν τοις άλλοις το cast συμπληρώνουν οι Rebecca Hall, Rob Brydon και η Kelly Macdonald.

 

Flashback (Backtrace)

Μέσω του action θρίλερ εκδίκησης Flashback, ο Sylvester Stallone επανέρχεται στα παλιά λημέρια της δράσης υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Brian A. Miller μέσα από μία βίαιη και γεμάτη συγκρούσεις περιπέτεια.

Καθήκοντα σεναριογράφου επωμίστηκε ο Mike Maples, ενώ παίζουν και οι Ryan Guzman, Christopher McDonald, Colin Egglesfield και η Meadow Williams.

Η υπόθεση σχετίζεται με μία ληστεία που δεν λήγει καλά για αυτούς που την έστησαν. Κατά την διάρκειά της τα πράγματα παίρνουν απρόσμενη τροπή και πεθαίνουν αρκετοί. Ο μόνος που ήταν μέσα στο κόλπο (Matthew Modine) και κατόρθωσε να ζήσει πλέον έχει πάθει και αδυνατεί να επαναφέρει στον νου του που έχει κρύψει το ποσό των $500.000. Μόλις μία περίεργη ομάδα τον μεταφέρει έξω από τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου για να βρει τα χρήματα, δοκιμάζει σε αυτόν ένα πειραματικό σκεύασμα που υποτίθεται ότι θα τον βοηθήσει να ανασύρει από την μνήμη του ό,τι χρειάζεται για να εντοπίζουν αυτό που αναζητούν. Εντούτοις, μαζί με  όσα θυμηθεί ξεθάβονται μυστικά που είχε απωθήσει βαθιά μέσα του.

Καθώς ένας ντετέκτιβ (Sylvester Stallone) είναι στα ίχνη του, ο ληστής προσπαθεί να ανακτήσει τις απαραίτητες αναμνήσεις πριν τον προλάβει ένας εχθρός του οποίου το όνομα και η ταυτότητα του φαίνονται κάπως θολά προσωρινά.

 

Minuscule 2: Mandibles from Far Away | Τοσοδούλικα 2: Περιπέτεια στην Άκρη του Κόσμου

Το διασκεδαστικό φιλμ κινουμένων σχεδίων Minuscule 2: Mandibles from Far Away των Hélène Giraud και Thomas Szabo αποτελεί μία συναρπαστική περιπέτεια για μικρούς και μεγάλους.

Ενώ λοιπόν σιγά σιγά ο δριμύς χειμώνας κάνει την εμφάνισή του στην κοιλάδα, είναι απαραίτητο να ξεκινήσει ο εφοδιασμός για τις δύσκολες μέρες του! Όμως αν και δίνεται το έναυσμα για τις διαδικασίες προετοιμασίας μία τοσοδούλικη πασχαλίτσα εγκλωβίζεται κατά λάθος σε ένα δέμα που έχει ως διεύθυνση αποστολής του κάποιον στην Καραϊβική! Μία λύση ξεπροβάλλει ώστε να επιστρέψει ξανά σπίτι της: να ενώσει τις δυνάμεις της και πάλι με την dream team. Χωρίς να χάνουν χρόνο η πασχαλίτσα, το μυρμήγκι και η αράχνη βάζουν μπρος να διανύσουν χιλιόμετρα προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους. Νέοι, ανοιχτοί ορίζοντες τους περιμένουν στο επικίνδυνο αλλά και αξέχαστο ταξίδι που πραγματοποιούν δεμένοι σαν μια γροθιά! Θα κατορθώσουν τελικά να το ολοκληρώσουν σώοι και αβλαβείς;

Εσείς ποιά ταινία θα τιμήσετε;