Ο πραγματικός Heisenberg: Αυτή είναι η ιστορία του McCann και της αυτοκρατορίας που έχτισε

Ένας καρκινοπαθής που έχτισε μια αυτοκρατορία ναρκωτικών...σας θυμίζει κάτι;
02 Φεβρουαρίου 2023 16:13
Ο πραγματικός Heisenberg: Αυτή είναι η ιστορία του McCann και της αυτοκρατορίας που έχτισε

Μια ιστορία που θα μπορούσε και να χαρακτηριστεί ως το "πραγματικό Breaking Bad", με επίκεντρο έναν επιχειρηματία που μεταμορφώθηκε...κυριολεκτικά στον Heisenberg της διάσημης τηλεοπτικής σειράς, έρχεται ξανά στο φως της δημοσιότητας και των social media. 

Πρόκειται για την ιστορία -που κάποιοι μπορεί να μην γνωρίζετε- του Edward McCann, ο οποίος το 2010 διαγνώσθηκε με λευχαιμία με αποτέλεσμα να πρέπει να υποβληθεί σε χημειοθεραπείες. Για να αντιμετωπίσει τους πόνους της θεραπείας και τις δυσάρεστες παρενέργειές της, στράφηκε στην κάνναβη, μόνο που η σχέση του με τα ναρκωτικά δεν σταμάτησε εκεί. 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του The Times, ο Edward McCann έγινε ο τοπικός βαρόνος ναρκωτικων του Hampshire της Ουαλίας. Όντας επιχειρηματίας στο επάγγελμα, άρχισε να καλλιεργεί σπιτικά την κάνναβή του, αρχικά σε μικρή κλίμακα, ωστόσο η επιχείρηση αυτή μεγάλωσε τόσο που χρειαζόταν ένα βιομηχανικής κλίμακας εργοστάσιο κάνναβης για να συντηρείται, το οποίο λειτουργούσε κρυφά σε μια απομακρυσμένη αγροικία της Ουαλίας. 

Όταν συνελήφθη αργότερα από τις αστυνομικές αρχές, εκτιμάται ότι τα κέρδη από την παραγωγή και πώληση κάνναβης ξεπέρασαν τα 4.3 εκατομμύρια λίρες, ενώ μέρος αυτών τα διοχέτευε για τα δίδακτρα του πανεπιστημίου της κόρης του, Σαμάνθα. Οι παραλληλισμοί του McCann με τον Walter White της σειράς Breaking Bad είναι τόσες πολλές και έντονες, αλλά τελειώνουν εδώ

Σε αντίθεση με τον Heisenberg, ο οποίος κράτησε κρυφό ένα μεγάλο μέρος της δράσης του από την οικογένειά του, όντας ο μεγαλύτερος παραγωγός μεθαμφεταμίνης του Νέου Μεξικού, ο McCann έκανε την αυτοκρατορία του οικογενειακή επιχείρηση. 

Συμμετείχαν, λοιπόν, τόσο η σύζυγός του όσο και ο γιος του, οι οποίοι καταδικάστηκαν από το δικαστήριο τον περασμένο Δεκέμβριο ως συνεργοί, με ποινές φυλάκισης έξι ετών και 8 ετών αντίστοιχα. Ακόμη δύο εργαζόμενοι της αυτοκρατορίας κάνναβης που έστησε επίσης καταδικάστηκαν με διάφορες κατηγορίες, ωστόσο οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στην κόρη του, Σαμάνθα, αποσύρθηκαν λίγο αργότερα. 

Ο McCann δήλωσε ένοχος για την κατηγορία της συνωμοσίας με σκοπό την παραγωγή και προμήθεια κάνναβης μεταξύ 2015 και 2020, ενώ ο ίδιος και ο γιος του παραδέχθηκαν επίσης ότι διεξήγαγαν την επιχείρηση μικρότερης κλίμακας από το σπίτι τους μεταξύ 2013 και 2015. Η αστυνομία κατάφερε να πιάσει τον McCann, χάρη σε μηνύματα που αντάλλασσε με τον γιο του Ντάνιελ, με αποτέλεσμα στις 23 Οκτωβρίου 2020 οι αστυνομικοί να εισέλθουν στον αχυρώνα της αγροικίας και να τους πιάσουν επ'αυτοφώρω. 

Πώς όμως τον ανακάλυψαν; Οι αστυνομικοί βρήκαν πως ο αχυρώνας έπαιρνε ρεύμα απευθείας από έναν κοντινό στύλο ηλεκτρικής ενέργειας για να μην κινήσει υποψίες από τις ποσότητες ρεύματος.

οι αρχές κατάσχεσαν 202 φυτά κάνναβης συνολικής αξίας 460.000 λιρών, μαζί με προϊόντα κάνναβης αξίας 1,5 εκατομμυρίου λιρών, όπως λάδι και σοκολάτα.

Ο δικαστής που διηύθυνε την υπόθεση, ονόματι Geraint Walters, δήλωσε ότι η επιχείρηση του McCann ήταν το "πιο εξελιγμένο εργοστάσιο κάνναβης που είχε δει ποτέ". Ο Walters αναγνώρισε ότι ο McCann είχε ασχοληθεί για πρώτη φορά με την κάνναβη με σκοπό να ανακουφίσει τις χειρότερες επιπτώσεις της χημειοθεραπείας του, αλλά συνέχισε λέγοντας ότι η κλίμακα της παραγωγής της κάνναβής, ξεπερνούσε κατά πολύ αυτό το στόχο.

"Η πραγματικότητα είναι ότι συνέχισες να το κάνεις και θα ήταν προσβολή της κοινής λογικής να υποθέσουμε ότι μια επιχείρηση αυτής της κλίμακας είχε σχέση με την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης". δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικαστής Walters.