Ασθενής είχε COVID για πάνω από 400 μέρες

Επιτέλους θεραπεύτηκε
09 Νοεμβρίου 2022 10:31
Ασθενής είχε COVID για πάνω από 400 μέρες

Μία ομάδα επιστημόνων στο Ηνωμένο Βασίλειο ερευνούσε τις επίμονες μολύνσεις COVID σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό, προσπαθώντας να καταλάβει πώς εξελίσσεται ο ιός με το χρόνο. Ενδιαφέρον παρουσίασε μία περίπτωση ενός 59χρονου άντρα, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον ιό για πρώτη φορά στις 19 Δεκεμβρίου του 2020 και απαλλάχτηκε από αυτόν μετά από 411 ημέρες!

Η γονιδιακή ανάλυση έδειξε πως το στέλεχος του ιού ήταν από τα πρώτα που είχαν χτυπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκείνον τον καιρό.

Σήμερα όλοι πάσχουν από την Όμικρον, αλλά όταν είδαμε τον ιό, υπήρχε για αρκετό καιρό, πολύ πριν την Όμικρον, την Δέλτα και ακόμα και την Άλφα. Ήταν από εκείνες τις πρώτες εκδοχές στην αρχή της πανδημίας.

Με ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα μετά από μία μεταμόσχευση νεφρού, το σώμα του άντρα δεν μπορούσε να ξεφορτωθεί τον ιό και επειδή είχε ελαφριά συμπτώματα, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις διαθέσιμες θεραπείες για τις σοβαρές περιπτώσεις COVID-19.

Επί 411 ημέρες τα tests έβγαιναν θετικά, με το ίδιο στέλεχος του ιού, το B.1.177.18. Με το χρόνο, διάφορες μεταλλάξεις λάμβαναν χώρα, χωρίς όμως να εμφανίζεται κάτι εξαιρετικό. Ωστόσο η συνεχής εμφάνιση μεταλλάξεων καθιστούσε τη χρήση θεραπειών αντισωμάτων αναποτελεσματική. Η απαλλαγή του άντρα από τον ιό ήρθε τελικά με τη χρήση συνδυασμού μονοκλωνικών αντισωμάτων τα οποία ήταν αποτελεσματικά στις πρώτες μορφές του ιού.

Εφάρμοσαν την ίδια τακτική σε ακόμα 4 ασθενείς με μακρά μόλυνση από τον ιό με επιτυχία. Η τεχνική της γενετικής ανάλυσης του ιού που περιγράφεται στην έρευνα, προσφέρει αποτελέσματα μέσα σε 24 ώρες, επιτρέποντας στις ομάδες των γιατρών να ανταποκρίνονται ταχύτατα στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Κάποιοι άνθρωποι με αποδυναμωμένα ανοσοποιητικά συστήματα κινδυνεύουν ακόμα από σοβαρή ασθένεια η οποία επιμένει και επιβαρύνεται. Εργαζόμαστε για να καταλάβουμε τον καλύτερο τρόπο να τους προστατέψουμε και να τους θεραπεύσουμε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη χρόνια μόλυνση από COVID ήταν σε έναν ασθενή ο οποίος έβγαινε θετικός για 505 μέρες πριν τελικά πεθάνει.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Clinical Infectious Diseases.