Το άκρως απόρρητο διαστημικό αεροσκάφος των ΗΠΑ ξεπέρασε τις 900 μέρες σε τροχιά γύρω από τη Γη

Συνεχίζει την μυστική αποστολή του ακόμη
08 Νοεμβρίου 2022 19:55
Το άκρως απόρρητο διαστημικό αεροσκάφος των ΗΠΑ ξεπέρασε τις 900 μέρες σε τροχιά γύρω από τη Γη

Μια από τις πιο μυστικές αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ είναι το διαστημικό αεροσκάφος X-37Β που αναπτύσσει σε συνεργασία με τη Boeing. Πρόκειται για το άκρως απόρρητο πρόγραμμα της Space Force των ΗΠΑ (Διαστημικής Δύναμης) το οποίο όπως έγινε γνωστό ξεπέρασε τις 900 μέρες σε τροχιά γύρω από τη Γη συνεχίζοντας έτσι την μυστηριώδη αποστολή του. 

Σύμφωνα με το Space.com πρόκειται για το 6ο κατά σειρά διαστημικό αεροσκάφος του εν λόγω προγράμματος, με την κωδική ονομασία OTV-6 (Orbital Test Vehicle). Κατά τη διάρκεια της αποστολής του κατάφερε να αναπτύξει με επιτυχία τον μικρό δορυφόρο με την ονομασία FalconSat-8, ο οποίος κατασκευάστηκε από την Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Φιλοξενεί επίσης επί του παρόντος δύο πειράματα της NASA που αποσκοπούν στον προσδιορισμό των επιπτώσεων της ακτινοβολίας στους σπόρους που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια τροφίμων. 

Αυτά δεν είναι τα μόνα πειράματα που βρίσκονται στο OTV-6, καθώς το Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών των ΗΠΑ διαθέτει επίσης ένα πείραμα στο σκάφος, το οποίο είναι ένα νέο κομμάτι τεχνολογίας που ονομάζεται Photovoltaic Radio-frequency Antenna Module, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε μικροκυματική ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων.

Το OTV-6 φέρει αναμφίβολα πολλά ακόμη πειράματα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τον ως επί το πλείστον απόρρητο χαρακτήρα του προγράμματος X-37B, το κοινό δεν έχει την άδεια να μάθει τι περιλαμβάνουν αυτά τα πειράματα ή γιατί δοκιμάζονται κατά τη διάρκεια μιας τόσο μακράς πτήσης. Ωστόσο, αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το πρόγραμμα X-37B δοκιμάζει προηγμένα αεροπορικά συστήματα όπως ο έλεγχος καθοδήγησης, η πλοήγηση, η θερμική προστασία, οι υψηλές θερμοκρασίες, οι σφραγίδες, τα ηλεκτρομηχανικά συστήματα πτήσης, τα αυτόνομα συστήματα πτήσης σε τροχιά, η επανείσοδος στη Γη και πολλά άλλα.

Για όσους αναρωτιούνται για τις προηγούμενες αποστολές OTV, η πρώτη εκτοξεύτηκε στις 22 Απριλίου 2010 και προσγειώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2010, περνώντας 224 ημέρες σε τροχιά. Το OTV-2 εκτοξεύτηκε στις 5 Μαρτίου 2011 και προσγειώθηκε στις 16 Ιουνίου 2012, φτάνοντας τις 468 ημέρες σε τροχιά. Ο OTV-3 εκτοξεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2012 και προσγειώθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2014, διανύοντας 674 ημέρες σε τροχιά.

Ο OTV-4 εκτοξεύτηκε στις 20 Μαΐου 2015 και προσεδαφίστηκε στις 7 Μαΐου 2015, φτάνοντας τις 718 ημέρες σε τροχιά. Το OTV-5 εκτοξεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 και προσγειώθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2019, διανύοντας 780 ημέρες σε τροχιά.