Απέτυχαν παταγωδώς κολοσσιαίες εταιρίες στους στόχους βιωσιμότητας των πλαστικών

Νέα έκθεση του ΟΗΕ αποκαλύπτει την πραγματικότητα των αριθμών
06 Νοεμβρίου 2022 13:33
Απέτυχαν παταγωδώς κολοσσιαίες εταιρίες στους στόχους βιωσιμότητας των πλαστικών

Εταιρικοί γίγαντες ανά τον κόσμο έχουν υποσχεθεί αλλαγές όσον αφορά τη διασφάλιση στο να γίνουν οι συσκευασίες ανακυκλώσιμες ή κομποστοποιήσιμες, ωστόσο η αλήθεια απέχει πολύ από τους στόχους που έθεσαν. Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες του πλανήτη είναι σίγουρες πως θα ξεπεράσουν τους στόχους για να κάνουν τις πλαστικές συσκευασίες περισσότερο βιώσιμες μέχρι το 2025, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον ΟΗΕ την περασμένη Τετάρτη. 

Το σύμφωνο της Παγκόσμιας Δέσμευσης που υπέγραψαν το 2018 εκατοντάδες από τις μεγαλύτερες μάρκες του κόσμου και αφορά μια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης, δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ellen MacArthur και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. Εταιρείες όπως η PepsiCo, η Coca-Cola, η Unilever, η Nestlé, η Mars, η L'Oréal και η SC Johnson έθεσαν για τον εαυτό τους δείκτες αξιολόγησης γύρω από τη βιωσιμότητα των πλαστικών. 

Δεσμεύτηκαν, μεταξύ άλλων, να μειώσουν τη χρήση μη ανακυκλωμένου πλαστικού και να αυξήσουν τη χρήση ανακυκλωμένου υλικού που χρησιμοποιήθηκε μετά την κατανάλωση, να προχωρήσουν σε 100% ανακυκλώσιμες, επαναχρησιμοποιήσιμες ή κομποστοποιούμενες συσκευασίες και να απομακρυνθούν από το μοντέλο μιας χρήσης. Καμία όμως από τις εταιρίες δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τους στόχους της για το 2025, με την έκθεση του ΟΗΕ να αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα έχουν κάνει βήματα προς τα πίσω

Η Nestlé πήγε από το 49% των ανακυκλώσιμων/κομποστοποιήσιμων/ανακυκλώσιμων συσκευασιών το 2018 στο 45% το 2021. Η Pepsi δήλωσε ότι θα μείωνε τη χρήση παρθένου πλαστικού κατά 5% από το 2020, αλλά αντ' αυτού, αυξήθηκε κατά το ίδιο ποσό. Η Coca-Cola υποσχέθηκε μείωση της χρήσης μη ανακυκλωμένου πλαστικού κατά 20% από το 2019, αλλά χρησιμοποίησε 3% περισσότερο το 2021. Ακόμα, η Mars Inc. υποσχέθηκε μείωση κατά 25% της χρήσης νέου πλαστικού από το 2019, και το 2021 χρησιμοποίησε 11% περισσότερο.

Υπάρχουν όμως και θετικά αποτελέσματα, όπως αυτό της Coca-Cola όπου φέρεται να έχει φτάσει στο 99.9% του στόχου της για 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες, ανεβάζοντας το ποσοστό από το 99% το 2019. Συνολικά η έκθεση διαπίστωσε μια μικρή αύξηση του 1.7% στη χρήση ανακυκλώσιμων/κομποστοποιήσιμων συσκευασιών σε όλες τις εταιρίες. 

Τα περισσότερα πλαστικά μπορούν να ανακυκλωθούν πραγματικά μόνο μερικές φορές πριν διασπαστούν υπερβολικά από την αρχική τους χρήση και καταλήξουν στην ανακύκλωση (ή στα σκουπίδια). Και, ακόμη και αν το πλαστικό είναι πρακτικά ανακυκλώσιμο, σχεδόν κανένα από αυτά δεν ανακυκλώνεται στην πραγματικότητα. Μόλις το 5% των πλαστικών απορριμμάτων των ΗΠΑ πέρασε από το ρεύμα ανακύκλωσης το 2021, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Δυστυχώς, τροχοπέδη στην όλη αυτή προσπάθεια αποδεικνύεται ότι είναι η έλλειψη παγκόσμιας υποδομής ανακύκλωσης, όπως εξήγησε η Nestle στο Reuters, κάτι που θίγει και η ίδια η έκθεση. 

Η πλαστική ρύπανση είναι ένα διογκωμένο πρόβλημα που συναντάται πλέον παντού στο πλανήτη από το χιόνι της Ανταρκτικής μέχρι και στην κυκλοφορία του ανθρώπινου αίματος