Επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστια “εξωγαλαξιακή δομή“ σε κρυφή περιοχή του διαστήματος

Πρόκειται για μια μυστηριώδη περιοχή του διαστήματος
05 Νοεμβρίου 2022 10:27
Επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστια “εξωγαλαξιακή δομή“ σε κρυφή περιοχή του διαστήματος

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια τεράστια "εξωγαλαξιακή δομή" κρυμμένη πίσω από τον γαλαξία μας σε μια μυστηριώδη περιοχή του ουρανού που είναι γνωστή ως "ζώνη αποφυγής" επειδή καλύπτεται από την αδιαφανή διόγκωση του δικού μας γαλαξία, σύμφωνα με μια νέα προδημοσιευμένη μελέτη.

Η ανακάλυψη της δομής, η οποία φαίνεται να είναι ένα μεγάλο σμήνος γαλαξιών, βοηθά να γεμίσει αυτό το σκιερό τμήμα του κοσμικού μας χάρτη, το οποίο μπορεί κάλλιστα να φέρει την ένδειξη ότι "εδώ υπάρχουν διαστημικοί δράκοι", επειδή είναι τόσο ασαφές τι υπάρχει εκεί.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει μια ποικιλία διαφορετικού εξοπλισμού για να εξετάσουν τη ζώνη αποφυγής μέσα από διαφορετικά μήκη κύματος. Αυτό έχει προσφέρει μεγάλες προόδους στην εξερεύνηση της περιοχής, αλλά ακόμα μεγάλο μέρος της παραμένει μυστήριο.

Αυτές οι ενδείξεις είχαν οδηγήσει τους επιστήμονες να υποψιαστούν ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο είδος δομής που κρύβεται στη ζώνη. Τώρα όμως οι επιστήμονες κατάφεραν να το επιβεβαιώσουν, χρησιμοποιώντας την έρευνα VVV.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σαρώνει τον όγκο του γαλαξία μας σε υπέρυθρα μήκη κύματος χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου στο Paranal της Χιλής. Ενώ το γαλαξιακό πεδίο αποκλείει σχεδόν όλο το ορατό φως στη ζώνη, τα μεγαλύτερα μήκη κύματος του φωτός, συμπεριλαμβανομένης της υπέρυθρης ζώνης, είναι σε θέση να ταξιδέψουν μέσα από την ομίχλη του γαλαξία μας και να φτάσουν σε τηλεσκόπια στη Γη. Οι επιστήμονες είναι τώρα σε θέση να το εξετάσουν με αναπτυγμένο εξοπλισμό. Ήταν σε θέση να δουν μια σειρά από διαφορετικά αντικείμενα που φαίνεται να είναι γαλαξίες, τα οποία μαζί πιθανόν να ανήκουν στην εξωγαλαξιακή δομή που ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Συνολικά μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον 58 γαλαξίες που αποτελούν τη δομή, λένε οι επιστήμονες. Περαιτέρω εργασίες θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ακόμη περισσότερους από αυτούς, καθώς και να δώσουν καλύτερες πληροφορίες για το μέγεθός τους.

Τα ευρήματα αναφέρονται στο άρθρο με τίτλο "Unveiling a new extragalactic structure hidden by the Milky Way", το οποίο δημοσιεύεται στο Arxiv και έχει υποβληθεί στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.

Tags: