Προειδοποίηση επιστημόνων: “Nα προετοιμαστούμε για εξωγήινη επαφή τώρα πριν είναι αργά“

Πρέπει να προετοιμαστεί η ανθρωπότητα κατάλληλα για τo πιθανό αυτό “ενδεχόμενο“
04 Νοεμβρίου 2022 10:48
Προειδοποίηση επιστημόνων: “Nα προετοιμαστούμε για εξωγήινη επαφή τώρα πριν είναι αργά“

Η "Πρώτη Επαφή" είναι μια ορολογία που οι περισσότεροι γνωρίζουν από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Είναι εκείνη η στιγμή που η ανθρωπότητα θα συναντηθεί για πρώτη φορά με μια εξωγήινη οντότητα, ένα θέμα που το είδος του sci-fi έχει αγγίξει ποικιλοτρόπως, είτε με πιο ευφάνταστες (βλ. Star Trek), είτε με πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις (βλ. Arrival) είτε με θετικό ακόμη και με αρνητικό πρόσημο για την ανθρωπότητα. 

Ωστόσο το Πανεπιστήμιο του St. Andrews προειδοποιεί την ανθρωπότητα πως πρέπει από τώρα να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο συνάντησης με μια εξωγήινη φυλή πριν είναι αργά. Η ομάδα του St. Andrews ένωσε τις δυνάμεις της με το βρετανικό τμήμα του ερευνητικού δικτύου SETI (Search for Extra Terrestrial Intelligence) για να καθιερώσει πρωτόκολλα και διαδικασίες σε περίπτωση που βρεθούν εξωγήινοι. 

Η ομάδα προειδοποιεί ότι, αν και υπάρχουν μέτρα για την αντιμετώπιση των απειλών που δημιουργούνται από τις συγκρούσεις αστεροειδών, δεν υπάρχει καμία συμφωνημένη αντίδραση εάν λαμβανόταν ένα ραδιοσήμα από μια άλλη νοήμονα μορφή ζωής. Χάρη στον κόμβο του SETI Post Detection θα συγκεντρωθούν εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο για να αποφασίσουν πώς θα αποκρυπτογραφήσουν τις μεθόδους, θα θέσουν σε ισχύ τη διαστημική νομοθεσία και θα προβλέψουν τις κοινωνικές επιπτώσεις.

Ο Δρ John Elliott, επίτιμος ερευνητής στη Σχολή Πληροφορικής του St Andrews και συντονιστής του hub "SETI Post-Detection", δήλωσε:

"Θα λάβουμε ποτέ ένα μήνυμα από τον ΕΤ; Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε επίσης πότε θα συμβεί αυτό. Γνωρίζουμε όμως ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε κακοπροετοιμασμένοι - επιστημονικά, κοινωνικά και πολιτικά ακυβέρνητοι - για ένα γεγονός που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα ακόμη και αύριο και το οποίο δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαχειριστούμε λάθος. Πρέπει να συντονίσουμε τις εξειδικευμένες γνώσεις μας όχι μόνο για την αξιολόγηση των στοιχείων αλλά και για την εξέταση της ανθρώπινης κοινωνικής αντίδρασης, καθώς η κατανόησή μας εξελίσσεται και επικοινωνείται τι γνωρίζουμε και τι δεν γνωρίζουμε. Και ο χρόνος για να γίνει αυτό είναι τώρα".

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο Elliott αναφέρεται και στον καθορισμό και την κατανόηση της όποιας γλώσσας ή μορφής επικοινωνίας χρησιμοποιηθεί. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: 

"Εντοπίζοντας τυχόν μοτίβα μέσα στο σήμα και υπολογίζοντας πώς αυτά τα μοτίβα αλληλεπιδρούν, θα είμαστε στη συνέχεια σε θέση να γνωρίζουμε αν περνάει αυτό το αρχικό τεστ επιφανειακής δομής για την εμφάνιση ενδείξεων ότι μοιάζει με γλώσσα. Αν ναι, τότε θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στον εντοπισμό των εσωτερικών δομών που εμφανίζουν όλα τα γνωστά νοήμονα είδη. Μόλις γίνει αυτό, θα μπορέσουμε στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε βαθύτερα επίπεδα "σύνταξης" για να φτάσουμε τελικά στο σημείο όπου "συναντά" τη σημασιολογία".

Υπάρχει και ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να σκεφτούμε στο ενδεχόμενο της πρώτης επαφής.

Ο William Borucki, πρώην διαστημικός επιστήμονας της Nasa, πρόσθεσε: "Όταν κοιτάζω πώς το Χόλιγουντ απεικονίζει την επαφή, ένα από τα πράγματα που θεωρώ εξωπραγματικά, είναι ότι οι άνθρωποι που μπορούν εύκολα να επικοινωνήσουν και έχουν παρόμοιες φιλοδοξίες, παρόμοιες αντιδράσεις. Αλλά όταν σκέφτομαι τη νοήμονα ζωή και την ποικιλία της στη Γη, έχουμε σκύλους, πιθήκους, χταπόδια που έχουν τη νοημοσύνη τους στα χέρια τους, όχι στο κεφάλι τους. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε στα περισσότερα πλάσματα στη Γη με νοήμονα τρόπο. Πώς θα μιλήσουμε σε ευφυείς πολιτισμούς; Δεν είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβουμε ποτέ".

Tags: