Τεράστιος ποταμός κρυβόταν κάτω από την Ανταρκτική και τον βρήκαν τώρα

Έκπληκτοι οι επιστήμονες από την ανακάλυψή τους
03 Νοεμβρίου 2022 16:43
Τεράστιος ποταμός κρυβόταν κάτω από την Ανταρκτική και τον βρήκαν τώρα

Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι από την ανακάλυψή τους καθώς βρήκαν ένα τεράστιο ποτάμι κρυμμένο κάτω από στρώματα πάγου στην Ανταρκτική. Ομάδα παγετωνολόγων μελετούσαν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους παγετώνες όταν έμαθαν για την ύπαρξη ποταμιού κατά τη διάρκεια πρόσφατων ερευνών τους με τη χρήση εναέριου ραντάρ. 

Οι ειδικοί λένε ότι ο ποταμός εκτείνεται σε βάθος 460 χιλιομέτρων κάτω από τους πάγους, μια απόσταση μεγαλύτερη από τον ποταμό Τάμεση που διασχίζει τη νότια Αγγλία, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου. Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, του Πανεπιστημίου του Waterloo του Καναδά, του Universiti Malaysia Terengganu και του Newcastle University.

Οι παγετωνολόγοι λένε ότι ο ποταμός έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο ρέει και λιώνει το παγόβουνο πάνω από αυτόν.

"Η περιοχή στην οποία βασίζεται αυτή η μελέτη διαθέτει αρκετό πάγο για να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως κατά 4,3 μέτρα. Το πόσο από αυτόν τον πάγο λιώνει και πόσο γρήγορα, συνδέεται με το πόσο ολισθηρή είναι η βάση του πάγου. Το πρόσφατα ανακαλυφθέν σύστημα ποταμών θα μπορούσε να επηρεάσει έντονα αυτή τη διαδικασία", δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης και παγετωνολόγος Martin Siegert από το Imperial College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το νερό ρέει κάτω από τα στρώματα πάγου, αλλά η νέα αυτή μελέτη δείχνει ότι το λιώσιμο των πάγων έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό ποταμών. Αναφέρουν ότι αυτά τα κανάλια γλυκού νερού μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία τήξης των πάγων, καθώς η βάση του παγετώνα γίνεται λιγότερο σταθερή.

Τώρα οι επιστήμονες θέλουν να αξιοποιήσουν τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή της Ανταρκτικής και σε άλλα μέρη της ηπείρου για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις των υποπάγειων ποταμών στο λιώσιμο των παγετώνων.

Η μελέτη σχετικά με τον ποταμό και τις παραφυάδες του δημοσιεύθηκε στο Nature Geoscience.

Tags: