Ακούστε μια AI να τραγουδάει το ‘Jolene’ της Dolly Parton!

Και το αποτέλεσμα μάλλον θα σας εκπλήξει
03 Νοεμβρίου 2022 09:10
Ακούστε μια AI να τραγουδάει το ‘Jolene’ της Dolly Parton!

Τον τελευταίο καιρό έχουν ακουστεί πολλά για τους AI αλγόριθμούς που μπορούν να παράγουν εικόνες. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα αναπτύσσει ταυτόχρονα και μοντέλα μηχανικής μάθησης που μπορούν να πράξουν ήχους, φτάνοντας μέχρι και στο επίπεδο να…τραγουδήσουν!

Στο προσκήνιο των εξελίξεων βρίσκεται η Αμερικανίδα συνθέτης και μουσικός Holly Herndon, η οποία έχει Ph.D. στην έρευνα της μουσικής και της ακουστικής με υπολογιστές. Συγκεκριμένα, η Holly έχει αναπτύξει ένα νευρωνικό δίκτυο που μιμείται τη φωνή της και μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε, βάζοντάς το να τραγουδήσει.

Τώρα, για να δείξει τις ικανότητες του δημιουργήματός της, η Holly κυκλοφόρησε ένα cover του ‘Jolene’ της Dolly Parton, το οποίο το τραγουδά εξ ολοκλήρου η τεχνητή νοημοσύνη της. Ναι, το τραγούδι μπορεί στο πρώτο άκουσμα να μοιάζει απολύτως φυσιολογικό, αλλά κανένα φωνητικό του δεν προέρχεται από ανθρώπινη φωνητική χορδή!

Κάθε φωνητικός ήχος, μέχρι και οι απότομες εισπνοές πριν την έναρξη των αρμονιών, δημιουργήθηκε από την AI. Δεν συμμετέχει απολύτως κανένα άνθρωπος. Φυσικά, αν ακούσετε προσεκτικά, κάποιες από τις φράσεις είναι λίγο τραβηγμένες και υπάρχουν περιστασιακά artifacts. Ωστόσο, στο σύνολό του, το AI μοντέλο για τη φωνή της πραγματικής Holly Herndon είναι δίχως αμφιβολία πολύ εντυπωσιακό και έχει την ικανότητα να μιμηθεί πολύ ρεαλιστικά τη δημιουργό του.

Είναι από τις περιπτώσεις που τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, οπότε ορίστε το ‘Jolene’ της Dolly Parton, εκτελεσμένο από AI: