Οι γαλάζιες φάλαινες καταναλώνουν 45 κιλά μικροπλαστικών τη μέρα

Τεράστιο το πρόβλημα
02 Νοεμβρίου 2022 10:02
Οι γαλάζιες φάλαινες καταναλώνουν 45 κιλά μικροπλαστικών τη μέρα

Μία νέα έρευνα στις ΗΠΑ αποκαλύπτει πως οι γαλάζιες φάλαινες – το μεγαλύτερο ζώο του κόσμου - καταναλώνουν 10 εκατομμύρια κομμάτια μικροπλαστικών κάθε μέρα! Η ομάδα ερευνητών τοποθέτησε συσκευές ανίχνευσης σε 191 φάλαινες τριών ειδών που ζουν κοντά στις ακτές της Καλιφόρνια και παρατήρησε τις κινήσεις τους.

Οι φάλαινες τρέφονταν σε βάθη μεταξύ 50 και 250 μέτρων, εκεί που βρίσκεται δηλαδή η μεγαλύτερη συγκέντρωση μικροπλαστικών στο σώμα του νερού. Οι επιστήμονες έπειτα υπολόγισαν το μέγεθος και τον αριθμό της τροφής των φαλαινών και κατέληξαν σε τρία σενάρια. Το πιο πιθανό από αυτά, θέλει τις γαλάζιες φάλαινες να καταναλώνουν 10 εκατομμύρια κομμάτια μικροπλαστικών τη μέρα. Κι αν λάβουμε υπόψη τη σεζόν διατροφής που διαρκεί από 90 έως 120 μέρες, μιλάμε για περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο κομμάτια το χρόνο.

Το μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη λοιπόν είναι και ο μεγαλύτερος καταναλωτής μικροπλαστικών, καταναλώνοντας 43.6 κιλά τη μέρα. Την ίδια στιγμή, η μεγάπτερη φάλαινα καταναλώνει 4 εκατομμύρια κομμάτια τη μέρα.

Έκπληξη αποτελεί ο τρόπος που τα μικροπλαστικά καταναλώνονται από τις φάλαινες. Ενώ είναι εύκολο να φανταστούμε πως εισέρχεται στο στόμα τους καθώς το κρατούν ανοιχτό σαρώνοντας τη λεία τους, δεν είναι ο κύριος λόγος κατανάλωσης των μικροπλαστικών. Βρέθηκε λοιπόν πως το 99% που εισέρχεται στο σώμα των φαλαινών, υπήρχε ήδη στο σώμα της λείας τους.

Αυτό μας ανησυχεί επειδή και οι άνθρωποι τρώνε αυτή τη λεία. Τρώμε σαρδέλες και γαύρους και το κριλ είναι η βάση της τροφικής αλυσίδας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως τα κριλ που βρίσκονται σε μία δεξαμενή με μικροπλαστικά, τα τρώνε. Τώρα που οι ερευνητές έχουν στοιχεία για το πόσα μικροπλαστικά καταναλώνονται από τις φάλαινες, θα προσπαθήσουν να ερευνήσουν πώς επηρεάζει αυτό την υγεία τους, καθώς “η δόση ορίζει το δηλητήριο”.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.