Εντοπίστηκε ο μεγαλύτερος “πιθανώς επικίνδυνος“ αστεροειδής των τελευταίων χρόνων

Ανήκει στην κατηγορία των “πλανητικών καταστροφέων”
01 Νοεμβρίου 2022 10:46
Εντοπίστηκε ο μεγαλύτερος “πιθανώς επικίνδυνος“ αστεροειδής των τελευταίων χρόνων

Αστρονόμοι ανακάλυψαν τρεις νέους αστεροειδείς, ένας εκ των οποίων είναι “πιθανώς επικίνδυνος” και είναι ο μεγαλύτερος που έχουμε εντοπίσει εδώ και οχτώ χρόνια. Έχει διάμετρο 1.5 χιλιομέτρου και βρίσκεται σε μία τροχιά η οποία μπορεί στο μέλλον να τον φέρει αρκετά κοντά στη Γη ώστε να αποτελέσει απειλή.

Η τροχιά των άλλων δύο αστεροειδών είναι πολύ πιο ασφαλής, αφού τους φέρνει πιο κοντά στον Ήλιο παρά στη Γη.

Έως τώρα έχουμε βρει δύο μεγάλους “πιθανώς επικίνδυνους” αστεροειδείς οι οποίοι έχουν μέγεθος μεγαλύτερο του ενός χιλιομέτρου, ένα μέγεθος το οποίο ονομάζουμε “καταστροφείς πλανητών”. Πιθανώς υπάρχουν ελάχιστοι αστεροειδείς αυτού του μεγέθους που απομένουν να βρούμε και αυτοί μάλλον έχουν τροχιές που τους κρατούν στο εσωτερικό των τροχιών της Γης και της Αφροδίτης. Μόνο 25 αστεροειδείς με τροχιές που συμπίπτουν με αυτήν της Γης έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, εξαιτίας της δυσκολίας μας να παρατηρήσουμε αντικείμενα μπροστά στη λάμψη του Ήλιου.

Υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 “πιθανώς επικίνδυνοι” αστεροειδείς τους οποίους έχουμε ήδη εντοπίσει. Αν γνωρίζουμε την ύπαρξή τους, μπορούμε να μοντελοποιήσουμε τις τροχιές τους και να υπολογίσουμε αν και πότε θα έρθουν σε επικίνδυνη απόσταση από τη Γη. Όσο νωρίτερα γνωρίζουμε αυτήν την πληροφορία, τόσο καλύτερα θα μπορούμε να προετοιμαστούμε και να στείλουμε ένα σκάφος να συγκρουστεί μαζί τους για να τους αλλάξει πορεία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The Astronomical Journal.