Η τελευταία πόλη των Μάγια αποκάλυψε ένα θησαυρό θαμμένων μυστικών

Η ιστορία ξεδιπλώνεται μπροστά μας
31 Οκτωβρίου 2022 10:19
Η τελευταία πόλη των Μάγια αποκάλυψε ένα θησαυρό θαμμένων μυστικών

Αρχαιολόγοι στη Γουατεμάλα βρέθηκαν μπροστά σε ένα θησαυρό ευρημάτων στην πρόσφατη ανασκαφή τους στην τελευταία πόλη των Μάγια που αντιστάθηκε στους Ευρωπαίους. Η πόλη Tayasal κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 900 π.Χ., μέχρι που υπέκυψε στους Ισπανούς κατακτητές το 1967, έναν αιώνα μετά την έλευση των Ευρωπαίων στα εδάφη που γνωρίζουμε σήμερα ως Γουατεμάλα.

Κατά την ανασκαφή λοιπόν, ανακαλύφθηκαν κεραμικά αντικείμενα, τάφοι, σφαίρες από τα ισπανικά όπλα και πολλά ακόμα.

Πέρασαν πάνω από 100 χρόνια για το βόρειο μέρος της Γουατεμάλας να είναι εντελώς υπό τον ισπανικό ζυγό και αυτό έγινε κυρίως επειδή η ζούγκλα λειτούργησε ως φυσικό σύνορο, κάνοντας την άφιξη των Ισπανών σε αυτά τα μέρη πολύ δύσκολη.

Η Tayasal έχει τα περισσότερα κτίριά της θαμμένα κάτω από το έδαφος και τη βλάστηση, ενώ έχει έκταση 7 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ανάμεσα στα κτίρια που είναι εν μέρει εκτεθειμένα, είναι η ακρόπολη ύψους 30 μέτρων, στην οποία διέμεναν οι κυρίαρχοι της πόλης. Βρέθηκε επίσης ένα πηγάδι νερού το οποίο χρησιμοποιούνταν πριν την ισπανική εποχή.

Ο πολιτισμός των Μάγια έφτασε στο απόγειό του μεταξύ 250μ.X. και 900μ.Χ. και εκτείνονταν στο σημερινό Μεξικό, στη Γουατεμάλα, στο Μπελίζ, στο Ελ Σαλβαδόρ και στην Ονδούρα.

Tags: