Αλλαγή Ώρας 2022: Απόψε γυρνάμε πίσω ρολόγια και κινητά
Απόψε το βράδυ και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί αλλαγή ώρας. Αναλυτικότερα, οι δείκτες των ρολογιών θα χρειαστεί να γυρίσουν μια ώρα πίσω, όπως συνηθίζεται να συμβαίνει πάντα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Πότε ακριβώς θα γίνει η αλλαγή της ώρας:
Εφόσον η συσκευή σας δεν είναι ρυθμισμένη να ενημερώνεται αυτόματα ή αν πρόκειται για αναλογικό ρολόι, η αλλαγή ώρας θα συμβεί την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στις 04:00 τα ξημερώματα. Τα ρολόγια θα πρέπει να πάνε μια ώρα πίσω και έτσι να ρυθμιστούν να δείχνουν 03:00.
Πως να βεβαιωθείτε πως η ώρα θα αλλάξει αυτόματα στο κινητό σας:
Φυσικά, το θέμα της αλλαγής ώρας περνά σχεδόν απαρατήρητο στους περισσότερους εν έτει 2022, αφού οι ψηφιακές συσκευές, από τους υπολογιστές μέχρι τα κινητά, αλλάζουν συνήθως αυτόματα την ώρα, όταν γίνονται αυτές οι αλλαγές. Επομένως, το μόνο που έχετε να κάνετε για να αποφύγετε την όλη διαδικασία είναι να βεβαιωθείτε πως η αυτόματη ρύθμιση της ώρας είναι ενεργοποιημένη στη συσκευή σας.
Ενεργοποίηση αυτόματης αλλαγής ώρας σε Android:
- Ανοίξτε την εφαρμογή των Ρυθμίσεων.
- Βρείτε την ‘Γενική Διαχείριση’.
- Επιλέξτε ‘Ημερομηνία & Ώρα’.
- Βεβαιωθείτε πως η επιλογή ‘Αυτόματα ημερομηνία και ώρα’ είναι ενεργοποιημένη.
Ενεργοποίηση αυτόματης αλλαγής ώρας σε iPhone:
- Ανοίξτε την εφαρμογή των Ρυθμίσεων.
- Επιλέξτε ‘Γενικές’.
- Μεταβείτε στην ‘Ημερομηνία και ώρα’.
- Βεβαιωθείτε πως η επιλογή ‘Αυτόματη ρύθμιση’ είναι ενεργοποιημένη.
Γιατί αλλάζουμε ακόμη ώρα; Η απόφαση της Ευρώπης που δεν εφαρμόστηκε
Σε αυτό το σημείο ενδεχομένως να αναρωτιέστε για ποιο λόγο ακόμη αλλάζουμε ώρα, αφού το 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει να σταματήσει η όλη διαδικασία και η τελευταία αλλαγή ώρας ήταν υποτίθεται προγραμματισμένη για τον Μάρτιο 2021. Τελικά, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία καθυστέρησαν την εφαρμογή της απόφασης και πήγαν πίσω τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ιστορία πίσω από την αλλαγή ώρας
Σύμφωνα με τη Wikipedia, η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin) σε γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα!
Η πρώτη φορά που προτάθηκε το ζήτημα σοβαρά ήταν από τον Γουίλιαμ Γουίλετ (William Willett) στο άρθρο του «Waste of Daylight» που δημοσιοποιήθηκε το 1907 αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση. Αν και η ιδέα του τελικά υιοθετήθηκε, ο ίδιος δεν κατάφερε να την δει να πραγματοποιείται, γιατί πέθανε το 1915. Αρχικά εφαρμόστηκε από την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916. Λίγο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε εφαρμόζοντας τη θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916. Αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλον τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.